FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 augustus 2024

Man filmde hoe vriend verdronk: twee maanden cel

De 55-jarige Alex S. uit Den Bosch is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan vijf weken voorwaardelijk, omdat hij op 22 juli 2022 filmde hoe zijn 53-jarige kennis verdronk in recreatieplas IJzeren Kind. De rechter oordeelde dat S. eerder had moeten ingrijpen, ondanks zijn bewering dat hij dacht dat zijn kennis een grap uithaalde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie maanden cel geëist. De rechter sprak zijn onbegrip uit over het feit dat S. niet onmiddellijk actie ondernam om zijn kennis te redden. “Ik neem het u kwalijk, maar ik weet ook dat u de man niet dood heeft gewild,” aldus de rechter.

Op de noodlottige dag waren beide mannen onder invloed van alcohol. De kennis van S. ging het water in, maar kwam op gegeven moment met zijn gezicht niet meer boven. S. bleef echter toekijken en greep pas in toen het te laat was om zijn vriend te redden. In de tien minuten daarna maakte S. negen filmpjes van het incident, waarin te zien was hoe de man stil in het water dreef. Op één van de video's is te horen hoe S. zegt: "Hij blijft maar liggen daar. Dadelijk heb ik het weer gedaan." Vervolgens stuurde hij een filmpje naar zijn zus met de mededeling: "Hij blijft drijven, ik bemoei me er niet mee." In een andere opname zegt hij: "Die is dood."

Tijdens de rechtszaak verklaarde S. dat hij aanvankelijk dacht dat het allemaal niet echt was. “Ik dacht dat hij een grapje maakte. Gewoon, een beetje ouwehoeren. Ik was ook niet echt helder, had gedronken en slik medicijnen. Daarna heb ik alles gedaan om hem te redden. Ik heb moord en brand geschreeuwd. Ik had eerder in het water moeten springen. Maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat hij zo lang in het water lag.”

Ondanks zijn late reactie haalde S. zijn kennis uiteindelijk uit het water en riep omstanders om hulp. Hij belde ook direct het alarmnummer 112, maar de hulpdiensten die snel ter plaatse waren, konden niets meer voor de man betekenen.

De advocaat van S. verdedigde zijn cliënt door te stellen dat het slachtoffer een goede zwemmer was en vrijwillig het water inging. Bovendien zou hij zelf gevraagd hebben om gefilmd te worden. “Hij vroeg niet om hulp, verdween niet onder water, hoestte niet en zwaaide niet met zijn armen,” benadrukte de advocaat. S. verklaarde ook: “Als hij met zijn armen had gezwaaid, had ik het wel begrepen.”

De advocaat noemde verder dat S. door zijn verstandelijke beperking, in combinatie met alcohol- en medicijngebruik, niet in staat was om adequaat te handelen. "Hij verkeerde in verwarring. Was in paniek. Twijfelde aan zichzelf. Ook tijdens het filmen. U hoort hem live verslag doen, alsof hij zelf niet direct begrijpt wat er gebeurt. En uiteindelijk heeft hij de man met gevaar voor eigen leven uit het water gehaald." 

De officier van justitie hield echter vol dat S. wel degelijk wat te verwijten valt. "Ik zeg niet dat hij zijn vriend dood heeft gewild, maar hij heeft aantoonbaar veel en veel te laat gehandeld." Ook de rechter benadrukte de passiviteit van S.: “U heeft tien minuten lang niets gedaan.” Volgens de rechtbank waren er bovendien geen aanwijzingen dat S. ontoerekeningsvatbaar was op het moment van het incident.

S. uitte tijdens de zitting meerdere keren zijn spijt. "Als ik had geweten dat hij aan het verdrinken was, was ik er meteen in gesprongen. Het is erg dat die jongen dood is. Je wil niet weten hoeveel verdriet ik heb gehad."

Power wint laatste niet-ovalrace IndyCar-jaar, Van Kalmthout 11e

Op de Portland International Raceway is zondagavond alweer de laatste IndyCar-race van dit jaar op een 'regulier' circuit verreden. De komende weken worden er nog drie ovalraces gehouden, waarmee het seizoen af wordt gesloten.

Santino Ferrucci stond verrassend op poleposition en had Will Power naast zich, gevolgd door Alex Palou en Christian Lundgaard. Josef Newgarden, Romain Grosjean, Marcus Armstrong, Colton Herta, Scott Dixon en Marcus Ericsson completeerden de top-10 op de grid, Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de veertiende plek.

De rollende start verliep traditioneel volledig chaotisch en al na een paar bochten ging het fout voor Dixon: de veteraan werd aan de kant gebeukt door Pietro Fittipaldi, die wat teveel over de kerbstones ging, en klapte de muur in. Na wat opruimwerkzaamheden konden we weer los met Power, Palou en Ferrucchi voorop - de oorspronkelijke start had de posities al wat door elkaar gegooid.

Na achttien van de honderdtien ronden kwam Van Kalmthout vanaf inmiddels plek tien zijn eerste pitstop maken, de naar plek zes geklommen Kyle Kirkwood was de eerste van de voorste mannen die binnen kwam. Dik tien ronden later kwam Ferrucci net als Ericsson binnen om de harde banden in te ruilen voor zachte banden, gevolgd door Power en Palou - Power behield bij dat alles de leiding.

Power kwam na iets minder dan zestig ronden weer binnen, nadat Palou al een stop had gemaakt. Zo ontstond uiteindelijk een situatie waarbij Power weer aan de leiding reed, voor Palou, Newgarden en Herta, met nog 25 ronden én een pitstop te gaan voor de mannen aan de kop. Power was van hen de eerste die zijn laatste stop maakte, Newgarden dook er gelijk achteraan.

Palou volgde een ronde later en kwam op zijn hardere banden ruim achter Power de baan weer op, waarbij Power wel de zachte banden onder zijn auto had. Dat bleek de beste zet en in de slotfase reed hij weg naar de overwinning, zo'n tien seconden voor kampioenschapsleider Palou en met Newgarden op grote afstand op plek drie - Van Kalmthout finishte als elfde.

Consensus klimaatwetenschap wordt fors onderschat

Klimaatwetenschappers zijn het er al geruime tijd over eens dat de mens een grote rol speelt in de klimaatverandering. Desondanks blijft het grote publiek deze wetenschappelijke consensus vaak onderschatten. Een recente studie, geleid door Bojana Većkalov van de Universiteit van Amsterdam en Sandra Geiger van de Universiteit van Wenen, toont aan dat het actief communiceren van deze consensus een belangrijke rol speelt in het corrigeren van misvattingen en het versterken van overtuigingen over het bestaan van klimaatverandering. Het onderzoek, waaraan meer dan 10.000 mensen uit 27 verschillende landen op zes continenten deelnamen, werd gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Human Behaviour.

Uit de studie blijkt dat tussen de 97% en 99,9% van de klimaatwetenschappers wereldwijd het erover eens zijn dat klimaatverandering plaatsvindt en dat menselijke activiteiten de voornaamste oorzaak zijn. Hoewel wetenschappers al meer dan tien jaar onderzoeken hoe het communiceren van deze wetenschappelijke consensus het publiek beïnvloedt, waren deze studies tot nu toe voornamelijk beperkt tot de Verenigde Staten. De nieuwe studie breidt deze inzichten uit naar een wereldwijd niveau en toont aan dat de positieve effecten van consensuscommunicatie niet beperkt zijn tot de Amerikaanse context. "De veelbelovende resultaten die we eerder in de Verenigde Staten zagen, blijken nu ook wereldwijd op te gaan," aldus Većkalov.

Het internationale onderzoeksteam legde verschillende boodschappen over de wetenschappelijke consensus voor aan meer dan 10.500 deelnemers en vroeg hen vervolgens naar hun opvattingen over klimaatverandering. Uit de resultaten bleek dat in alle 27 onderzochte landen mensen de wetenschappelijke consensus aanvankelijk lager inschatten dan deze daadwerkelijk is. Nadat deelnemers waren geïnformeerd over de werkelijke mate van overeenstemming onder klimaatwetenschappers, pasten velen hun perceptie aan, versterkten hun geloof in klimaatverandering en uitten ze meer bezorgdheid over het onderwerp.

Sandra Geiger legt uit: "Voorafgaand aan het ontvangen van informatie over de wetenschappelijke consensus, hadden mensen de neiging deze consensus veel lager in te schatten dan in werkelijkheid het geval is. Na het lezen van de feiten, zagen we dat hun percepties verschoven: ze geloofden meer in het bestaan van klimaatverandering en maakten zich er meer zorgen over."

Naast de algemene consensus over de menselijke bijdrage aan klimaatverandering, is er ook een vrij brede overeenstemming onder wetenschappers dat klimaatverandering een crisis vormt: 88% van de klimaatwetenschappers deelt deze opvatting. Het toevoegen van deze crisisboodschap aan de communicatie had echter geen significant extra effect op de opvattingen van de deelnemers. Dit suggereert dat extra informatie over de ernst van de situatie geen verdere of sterkere overtuiging oplevert.

Većkalov legt dit uit door te wijzen op de kloof tussen wat mensen denken dat de wetenschappelijke consensus is en wat deze daadwerkelijk is. "Wanneer we kijken naar de algemene consensus over het bestaan en de oorzaken van klimaatverandering, onderschatten mensen deze vaak, waardoor hun overtuigingen veranderen na het ontvangen van correcte informatie. Bij de crisisconsensus ligt de perceptie van de mensen echter dichter bij de werkelijke wetenschappelijke overeenstemming, waardoor er minder ruimte is voor verandering in overtuigingen."

Uit de studie blijkt verder dat beide consensusboodschappen, zowel over het bestaan van klimaatverandering als over de crisis, effectiever zijn bij mensen die minder vertrouwd zijn met klimaatgerelateerde informatie, die meer misvattingen hebben, of die minder vertrouwen hebben in klimaatwetenschappers. Dit geldt met name voor mensen met rechtse politieke opvattingen.

De auteurs van de studie benadrukken het belang van het blijven communiceren van de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering. "In een tijd waarin wetenschap steeds vaker wordt gepolitiseerd en desinformatie over klimaatverandering wijdverbreid is, is het cruciaal om mensen bewust te maken van de wetenschappelijke consensus om zo het publieke begrip van het probleem te behouden," aldus Sander van der Linden, een medeauteur van de studie en onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge.

Het onderzoek bevestigt dat communicatie over wetenschappelijke consensus een krachtig middel blijft om publieke misvattingen over klimaatverandering te corrigeren en overtuigingen te versterken, vooral in een wereld waar desinformatie en politiek steeds meer invloed hebben op wetenschappelijke discussies.

'Trump wilde Mexico bombarderen'

In zijn aankomende boek, At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House, onthult H.R. McMaster, voormalig nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump, een aantal opmerkelijke ideeën van de voormalige president. McMaster schetst een beeld van vergaderingen in het Oval Office waarin vleierij en bizarre voorstellen de boventoon voerden.

Een van de opvallendste onthullingen betreft Trumps suggestie om drugsoperaties in Mexico aan te pakken door ze simpelweg te bombarderen. McMaster citeert Trump die vroeg: "Waarom bombarderen we de drugs niet gewoon?" In een andere context vroeg Trump zich af waarom het Amerikaanse leger niet het hele Noord-Koreaanse leger kon vernietigen tijdens een militaire parade.

Dit soort ideeën past volgens McMaster binnen een patroon van Trump om bommen te zien als een oplossing voor complexe problemen. Eerder meldde Axios dat Trump zelfs had voorgesteld om kernwapens te gebruiken om orkanen tegen te houden voordat ze de Verenigde Staten zouden bereiken.

McMaster beschrijft hoe Trumps adviseurs vaak meegaand waren en hem naar de mond praatten met opmerkingen als "Uw instincten zijn altijd juist" en "Niemand is ooit zo slecht behandeld door de media." Verder beschrijft McMaster Steve Bannon, Trumps toenmalige strateeg, als een hofnar die Trumps angsten voedde met verhalen over vijanden en manieren om wraak te nemen. Bannon wist volgens McMaster slim in te spelen op Trumps gevoelens van paranoia.

McMaster zelf zag het als zijn plicht om Trump te confronteren met ongemakkelijke waarheden, wat vaak leidde tot meningsverschillen, vooral over Rusland. Hij schrijft dat Trump zich steeds verzette tegen het idee dat Rusland zich had gemengd in de verkiezingen van 2016, omdat hij vreesde dat dit de legitimiteit van zijn overwinning in twijfel zou trekken. McMaster betreurde dat Trump deze inmenging niet kon scheiden van zijn persoonlijke succes en benadrukte dat de Russische president Vladimir Poetin handig inspeelde op Trumps ego en onzekerheden door middel van vleierij.

McMaster legt uit dat hij Trump waarschuwde voor Poetin en benadrukte dat de Russische leider geen bondgenoot was. Deze waarschuwingen werden echter slecht ontvangen door Trump, die McMasters adviezen vaak als nors en neerbuigend beschouwde.

In februari 2018 zorgde McMaster voor controverse toen hij publiekelijk verklaarde dat er onweerlegbaar bewijs was van Russische inmenging in de verkiezingen. Trump reageerde furieus op deze uitspraak, omdat hij niet wilde dat iemand twijfelde aan de uitkomst van de verkiezingen die hem aan de macht hadden gebracht. Uiteindelijk leidde dit tot McMasters ontslag, waarna hij werd vervangen door John Bolton.

Terugblikkend beschrijft McMaster Trumps gedrag na de verkiezingen van 2020 en vooral tijdens de gebeurtenissen van 6 januari 2021, als een verraad aan zijn eed als president. Volgens McMaster werden Trumps acties gedreven door een overmatig ego en een onvermogen om de belangen van de natie boven die van zichzelf te stellen.

Recordbedrag voor iconisch Babe Ruth-shirt

Een zeldzaam en iconisch shirt van de Amerikaanse honkbalspeler Babe Ruth is afgelopen zondag geveild voor een verbluffende 24,12 miljoen dollar (21,6 miljoen euro), waarmee het het duurste sportaandenken ooit is. Het shirt werd door de legendarische speler van de New York Yankees gedragen tijdens een van de meest memorabele momenten in de honkbalgeschiedenis: zijn ‘Called Shot’ in de World Series van 1932 tegen de Chicago Cubs. Ruth gebaarde naar het middenveld net voordat hij in precies die richting een homerun sloeg, een moment dat de afgelopen negen decennia sterk tot de verbeelding van honkbalfans wereldwijd heeft gesproken.

Het in Dallas gevestigde Heritage Auctions maakte bekend dat het shirt het vorige record ruimschoots overtrof. Dat record stond op naam van een Mickey Mantle-honkbalkaart uit 1952, die in augustus 2022 voor 12,6 miljoen dollar (11,3 miljoen euro) werd verkocht. De verkoop van Ruths shirt was het hoogtepunt van een langdurige biedingsstrijd die meer dan zes uur duurde.

Heritage Auctions benadrukte in een persverklaring hoe het ‘Called Shot’ een blijvend symbool is van Ruths impact op het spel en op de Amerikaanse cultuur. Hoewel er beelden van het moment bestaan, blijven fans en historici zich afvragen of Ruth daadwerkelijk de homerun aankondigde door naar het veld te wijzen of dat het slechts een prachtige toevalstreffer was.

Chris Ivy, directeur van sportveilingen bij Heritage Auctions, verklaarde tegenover CNN dat de discussie rondom het ‘Called Shot’ nog altijd voortduurt. "We blijven er bijna 100 jaar later nog steeds over praten, en dat komt door het mysterie en de controverse eromheen," aldus Ivy. "Hoewel er wat korrelige beelden zijn waarop te zien is dat Ruth ergens naar wijst, blijft het onduidelijk in welke richting hij precies wees."

De legendarische carrière van Babe Ruth, die 22 seizoenen besloeg en waarin hij 714 homeruns sloeg en zeven World Series-titels won, heeft hem een blijvende plaats in de sportgeschiedenis gegeven. Hoewel hij het bekendst is om zijn tijd bij de New York Yankees, won hij ook drie World Series-kampioenschappen met de Boston Red Sox. In 1936 werd hij verkozen tot een van de vijf inaugurele leden van de Baseball Hall of Fame.

Al voordat het op de veiling kwam, trok het shirt van Ruth veel belangstelling, met biedingen boven de 14 miljoen dollar, bijna een week voor de veiling echt begon. Heritage Auctions had de waarde van het shirt geschat op maar liefst 30 miljoen dollar (27 miljoen euro). Het veilinghuis verklaarde dat het shirt twee keer is geverifieerd en dat het kan worden gekoppeld aan drie historische foto's, waaronder twee van Getty Images en een derde van The Chicago Daily News waarop Ruth te zien is samen met zijn teamgenoot Lou Gehrig en manager Joe McCarthy in de dug-out.


Het 'called shot'

Tientallen mensen vermoord bij aanslagen Pakistan

Gewapende mannen hebben in Pakistan een bloedige reeks aanvallen uitgevoerd waarbij tientallen mensen zijn gedood. De aanvallen, die gericht waren op passagiers van bussen, auto’s en vrachtwagens, vonden plaats in de provincie Beloetsjistan en leken zorgvuldig gecoördineerd. Volgens berichten werden er in totaal meer dan 60 mensen gedood tussen zondag en maandag.

Op verschillende locaties zetten de aanvallers wegversperringen op, waar ze voertuigen dwongen om te stoppen. Bij een van deze incidenten werden 23 passagiers uit een bus gehaald en gedwongen naast het voertuig te gaan staan. De aanvallers controleerden hun identiteitsbewijzen en executeerden vervolgens degenen die afkomstig waren uit de naburige provincie Punjab. Daarnaast vielen de aanvallers vrachtwagenchauffeurs aan die steenkool vervoerden, aldus lokale nieuwsbronnen.

Ondertussen legden explosies bij spoorbruggen het treinverkeer stil, waardoor de verbindingen van de provinciehoofdstad Quetta met de rest van Pakistan en Iran werden onderbroken. Ook werden tientallen voertuigen in brand gestoken, wat zorgde voor chaos in de provincie.

De aanvallen vonden verspreid over verschillende delen van Beloetsjistan plaats, waarbij hevige gevechten uitbraken tussen de aanvallers en de veiligheidsdiensten. De zwaarste confrontaties vonden plaats rondom een snelweg waar veel voertuigen waren gestopt. Volgens het Pakistaanse leger kwamen bij deze gevechten veertien soldaten en politieagenten om het leven, samen met 21 aanvallers.

De aanslagen werden opgeëist door het Balochistan Liberation Army (BLA), een nationalistische militante groepering die zich verzet tegen de Pakistaanse regering. De BLA stelt dat de rijkdommen van Beloetsjistan, zoals olie en mineralen, oneerlijk worden verdeeld. De groep richt zich specifiek op mensen uit de provincie Punjab, die vaak in de mijnen van Beloetsjistan werken.

Beloetsjistan is de grootste, maar ook de minst dichtbevolkte en armste provincie van Pakistan. De provincie, die grenst aan Iran, Afghanistan en de Arabische Zee, is echter rijk aan grondstoffen. Veel van deze hulpbronnen worden geëxploiteerd door buitenlandse bedrijven, waaronder Chinese ondernemingen die actief zijn in koper- en goudmijnen en de diepzeehaven van Gwadar beheren.

Het BLA is de grootste van een aantal afscheidingsbewegingen die strijden voor meer autonomie of onafhankelijkheid van Pakistan. De groep opereert voornamelijk vanuit Afghanistan, maar voert de meeste van de aanvallen uit in Beloetsjistan. Zowel de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk als Pakistan hebben de BLA op de lijst van internationale terroristische organisaties geplaatst.

Trailer: Super/Man: The Christopher Reeve Story

In het jaar voordat de Superman-filmfranchise door DC Studios wordt gereboot kijkt de studio nog eens terug op die eerste Superman, de acteur die de superheld zo perfect belichaamde, maar wiens leven een moeilijkere route moest volgen. In de trailer voor Super/Man: The Christopher Reeve Story is te zien hoe de documentaire een blik geeft op hoe Reeves leven verliep vóór en ná dat tragische ongeluk.

Het bijzondere leven van Christopher Reeve is het verhaal van de onbekende acteur die een iconische filmster werd en met zijn fenomenale vertolking van Clark Kent/Superman de standaard zette voor de vele superheldenfilms die we tegenwoordig allemaal zo waarderen. Reeve had de Man van Staal gespeeld in vier Superman-films en ook in tientallen andere rollen al laten zien dat hij een groot acteur was toen hij in 1995 zwaar letsel opliep bij een bijna fatale val van een paard waarbij hij vanaf zijn nek verlamd raakte.

Na zijn ongeluk zette Reeve zich actief in voor onderzoek naar een remedie voor ruggenmergletsel en werd hij een gepassioneerde pleitbezorger voor rechten en zorg voor gehandicapten. Daarnaast zette hij zowel voor als achter de camera zijn filmcarrière voort en was hij toegewijd aan zijn familie.

Super/Man: The Christopher Reeve Story is een film van Ian Bonhôte en Peter Ettedgui, en in bioscopen te zien van 10 t/m 13 oktober.

Bristol vraagt faillissement aan voor Nederlandse tak

De Nederlandse tak van winkelketen Bristol heeft faillissement aangevraagd, wat het einde betekent van een bedrijf dat bijna 60 jaar actief was in Nederland. Dit besluit leidt tot het verlies van werk voor zo’n 370 medewerkers.

Elise Vanaudenhove, de Belgische CEO van het bedrijf, zegt dat de beslissing "met pijn in het hart" is genomen. Toch komt het faillissement niet volledig onverwacht. Bristols moederbedrijf in Vlaanderen heeft al sinds 2019 te kampen met economische moeilijkheden. De daaropvolgende coronapandemie en de stijgende energiekosten hebben de situatie verder verslechterd.

De afgelopen maanden leek het einde van Bristol al steeds dichterbij te komen. In België wist het bedrijf nog een overnamekandidaat te vinden, maar in Nederland bleef een dergelijke oplossing uit. In juni werden de Nederlandse winkels omgevormd tot outlets om de resterende voorraden te verkopen tegen gereduceerde prijzen. Helaas was zelfs de opbrengst van deze totale leegverkoop onvoldoende om de schuldenlast te verlichten.

Vanaudenhove stelt: "Vanaf het moment dat duidelijk werd dat er geen toekomst meer was voor Bristol, hebben we ons uiterste best gedaan om het proces zo ordelijk mogelijk af te ronden. Vandaag is het moment aangebroken voor de laatste stap in dat proces in Nederland." Daarmee komt er een definitief einde aan de Nederlandse aanwezigheid van deze van oorsprong Nederlandse schoenenketen, die sinds 1991 in Belgische handen was.

Wilders wil Syriërs terug gaan sturen

Syrië is volgens Geert Wilders nu veilig genoeg om erkende vluchtelingen terug te sturen. De leider van de PVV vindt dat de Nederlandse overheid moet beginnen met het terugsturen van Syriërs die in de afgelopen jaren asiel hebben gekregen en zich in Nederland hebben gevestigd. Daarnaast pleit hij voor het sluiten van de grens voor nieuwe vluchtelingen uit Syrië.

Volgens Wilders moet de gedwongen terugkeer van Syriërs een centraal thema worden tijdens de politieke debatten rond Prinsjesdag. De PVV-fractie is van plan om eigen voorstellen in te dienen in de Tweede Kamer, zo kondigde Wilders zondag aan via een bericht op X.

In de afgelopen jaren vormden Syriërs de grootste groep asielzoekers in Nederland. Velen van hen hebben inmiddels een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Wilders plaatst vraagtekens bij de huidige ambtelijke beoordeling dat Syrië nog niet veilig zou zijn. Volgens hem zijn bepaalde delen van Syrië wel degelijk veilig, waaronder de hoofdstad Damascus. Hij roept op om het Nederlandse beleid meer af te stemmen op dat van Denemarken en Zweden, landen die de situatie in Syrië anders inschatten en bepaalde regio’s veilig genoeg achten om mensen naar terug te sturen.

Het belangrijkste argument van de PVV om de discussie te openen, is volgens Wilders de grote aantallen Syrische vluchtelingen die volgens de partij Europa overspoelen. “Heel Europa barst van de vluchtelingen, waaronder veel Syriërs,” aldus Wilders. Hij stelt ook dat Syriërs een potentieel terroristische dreiging vormen en dat Nederland, in het belang van de nationale veiligheid, geen nieuwe Syriërs meer zou moeten opvangen.

Ondanks de suggesties van de PVV zijn de omstandigheden in Syrië nog altijd ernstig. Volgens cijfers zijn er tot nu toe ongeveer 494.438 doden gevallen in de Syrische burgeroorlog, waaronder 159.774 burgers. De overige slachtoffers zijn voornamelijk militairen, rebellen en jihadisten.

Oasis-reünie lijkt aanstaande

Opnieuw steken er geruchten de kop op over een mogelijke reünie van de iconische Britse rockband Oasis, nadat Liam en Noel Gallagher daar herhaaldelijk op hintten. De broers plaatsten zondag een korte video op hun sociale media-accounts en op de officiële Oasis-pagina, waarin de datum ‘27.08.24’ wordt getoond. De video, die in de herkenbare stijl van het Oasis-logo is gemaakt, eindigt met de boodschap ‘8 uur’, wat leidde tot speculaties onder fans.

Oasis-fans hopen al sinds het uiteenvallen van de band in 2009 op een hereniging. De band ging destijds uit elkaar na een beruchte ruzie tussen de broers achter de schermen van het Rock en Seine-festival in Parijs. Oasis, opgericht in 1991, werd wereldwijd beroemd met hits zoals Wonderwall, Don't Look Back In Anger, en Stop Crying Your Heart Out.

Volgens een artikel in The Sunday Times, waarin anonieme bronnen uit de muziekindustrie worden geciteerd, zouden de Gallaghers mogelijk in 2024 een reeks grote optredens geven. Deze zouden kunnen plaatsvinden in het Wembley-stadion in Londen en in Heaton Park, Manchester. Er wordt zelfs gesuggereerd dat Wembley voor maar liefst tien concerten zou zijn geboekt, waarmee het huidige record van acht shows, dat eerder dit jaar door Taylor Swift werd gevestigd, zou worden overtroffen. Ook wordt er gefluisterd over een mogelijk hoofdoptreden op het festival Glastonbury.

Liam Gallagher bleef afgelopen zondag actief reageren op deze geruchten via X (voorheen Twitter). Hij liet doorschemeren dat hij niet graag terugkijkt op het verleden en deelde berichten over de mogelijke reünie. Tijdens zijn optreden op het Reading Festival diezelfde avond droeg hij het Oasis-nummer Half The World Away op aan zijn broer Noel, gevolgd door Cigarettes & Alcohol, dat hij opdroeg aan degenen die volgens hem een hekel aan de band hebben. Aan het einde van zijn show werd dezelfde teaser-video met de datum van dinsdag vertoond op de grote schermen van het podium.

Deze hernieuwde aandacht komt 30 jaar nadat het album Definitely Maybe Oasis in 1994 beroemd maakte en de band als vertegenwoordiger van de Britpop-generatie naar wereldfaam katapulteerde. Muziekjournalist John Robb verklaarde in een interview met BBC Radio 5 Live dat Oasis een bepalende rol speelde voor de generatie die opgroeide in de jaren 90. Hij voegde daaraan toe dat een reünie van de band een ‘geweldige’ sfeer zou creëren.

De geruchten zorgen voor grote opwinding onder de fans, hoewel sommigen ook kritische opmerkingen plaatsten. Een fan noemde Heaton Park bijvoorbeeld een ‘verschrikkelijke locatie voor concerten’, waarop Liam antwoordde: "Dat zei je niet toen ik je vooraan zag staan." Toen een andere fan vroeg wanneer de exacte reüniedata zouden worden aangekondigd, antwoordde Liam: "Volgende vrijdag..."

Ondanks de toenemende speculaties blijft de vraag bestaan wat de echte motivatie achter een eventuele reünie zou kunnen zijn. De broers hebben door de jaren heen een tumultueuze relatie gehad, met meerdere ruzies en geannuleerde tournees. In 2009 bereikte hun conflict een dieptepunt, wat leidde tot het vertrek van Noel uit de band. Muziekcriticus Helen Brown van het Britse dagblad The Independent merkte op dat het opvallend is dat de broers na al die jaren van conflict mogelijk dichter bij elkaar zijn gekomen. "Misschien speelt geld hier een rol als motivatie," suggereerde ze, en voegde eraan toe dat ze hun geschillen wellicht opzij kunnen zetten om financieel te profiteren van een reünie.

Ondertussen hebben beide broers succesvolle solocarrières opgebouwd. Noel is de frontman van Noel Gallagher's High Flying Birds, terwijl Liam de afgelopen jaren als soloartiest optrad. Van de originele bandleden heeft alleen gitarist Paul "Bonehead" Arthurs nog samengewerkt met Liam, terwijl drummer Tony McCarroll en bassist Paul McGuigan sinds 1997 niet meer met de broers hebben gespeeld.

De komende dagen zullen waarschijnlijk meer duidelijkheid brengen over wat de toekomst in petto heeft voor Oasis en hun fans.

Vrouw mag zich niet over bestaan satanisch-pedofiel netwerk uitlaten

De voorzieningenrechter verbiedt een vrouw uit Doetinchem om zich op welke wijze dan ook nog langer uit te laten over het bestaan van een satanisch-pedofiel netwerk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook moet zij alle eerdere uitlatingen hierover verwijderen van websites, sociale media en online platforms. Als de vrouw zich niet aan deze verboden houdt, dan wordt haar een dwangsom opgelegd van 5 duizend euro per overtreding, oplopend tot in totaal 400 duizend euro. Als zij zich, bij overschrijding van dat laatste bedrag, nog steeds niet aan het verbod houdt en de uitlatingen niet heeft verwijderd, kan zij tot maximaal 60 dagen in hechtenis worden genomen.

Vanaf 3 april 2023 plaatst de vrouw berichten op sociale media waarin zij de uitlatingen van anderen over onder meer kindermoorden door een satanisch-pedofiel netwerk in de gemeente Bodegraven - Reeuwijk herhaalt. De gemeente heeft haar op 8 augustus 2024 opgedragen haar uitlatingen te staken en te verwijderen, maar zij legde dit naast zich neer en deed dit zelfs in nog meer heftige bewoordingen.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vroeg de rechter om alle uitlatingen te verbieden. Niet alleen nieuwe, maar ook de berichten die ze eerder op onder meer social media, websites en online platforms publiceerde. 

Ernstige inbreuk persoonlijke levenssfeer
Voor het bestaan van een, volgens de vrouw wijdvertakt, satanisch-pedofiel netwerk bestaat geen enkel bewijs. Dit is in eerdere rechtszaken al meerdere keren vastgesteld en ook nu ontbreekt iedere feitelijke aanwijzing daarvoor. De inhoud van de uitlatingen van de vrouw hierover zijn zeer bedreigend en beschadigend voor inwoners en medewerkers van de gemeente en daarmee onrechtmatig. Dit geldt ook voor zover haar uitlatingen die gericht zijn tegen de advocaat van de gemeente. 

Haas mag weg uit Zandvoort

Het F1-team Haas kan eindelijk vertrekken uit Zandvoort. Het voormalige sponsorbedrijf Uralkali heeft bevestigd dat de openstaande vordering afgelopen vrijdag is voldaan, zo meldt een woordvoerder van Haas. Dankzij deze betaling kunnen de vrachtwagens van het team zich nu richten op hun volgende bestemming: Monza, waar komend weekend de Grand Prix van Italië zal plaatsvinden.

Eerder was het team verboden om het circuit in Zandvoort te verlaten, nadat oud-sponsor Uralkali beslag had laten leggen op de eigendommen van het team. Dit om een financieel conflict dat teruggaat naar de tijd dat Haas in 2021 werd gesponsord door het Russische bedrijf. De samenwerking tussen Haas en Uralkali eindigde abrupt in 2022, kort na de Russische invasie in Oekraïne. Dit leidde niet alleen tot het vertrek van de sponsor, maar ook van de Russische coureur Nikita Mazepin, zoon van Uralkali's eigenaar.

Hoewel een Zwitserse rechtbank in juni oordeelde dat Haas gerechtigd was de sponsordeal te beëindigen, werd het team wél verplicht om een deel van het ontvangen sponsorgeld terug te betalen. Dit ging om een bedrag van ongeveer 9 miljoen euro.

Uralkali had aanvankelijk geen betaling ontvangen en besloot daarop afgelopen weekend beslag te laten leggen op de bezittingen van het team. Volgens de woordvoerder van Haas is het verschuldigde bedrag inmiddels betaald en heeft Uralkali de ontvangst van het geld bevestigd. Hierdoor is de beslaglegging opgeheven en kan het team zijn focus weer volledig op het raceweekend in Italië richten.

Prins Constantijn vindt Laurentien geen lul

Prins Constantijn heeft op Radio 1 laten weten dat de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tegen zijn vrouw, prinses Laurentien, ‘eigenlijk nergens op gebaseerd zijn’. Dit zei hij maandag in een interview tijdens het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1, als reactie op recente berichtgeving over de kwestie.

Volgens Constantijn heeft prinses Laurentien ‘veel over zich heen gekregen’ en hecht hij geen geloof aan de aantijgingen. "Ik ken haar al heel lang, en wat er beschreven wordt, komt totaal niet overeen met wie zij is," aldus de broer van koning Willem-Alexander. Op de vraag van presentator Sven Kockelmann of hij Laurentien ooit had gevraagd of zij zich misschien misdragen had, reageerde Constantijn stellig ontkennend.

In een artikel van het AD werd gemeld dat er ‘zeker acht meldingen’ zijn gedaan van grensoverschrijdend gedrag door prinses Laurentien. Deze meldingen zouden zijn binnengekomen bij de ambtelijke top van het ministerie van Financiën. Volgens ingewijden zou de prinses zich hebben schuldig gemaakt aan intimidatie, beledigingen en het niet accepteren van tegenspraak.

Prinses Laurentien is nauw betrokken bij het helpen van slachtoffers van het toeslagenschandaal via haar stichting (Gelijk)waardig Herstel. In deze rol heeft zij regelmatig contact met medewerkers van het ministerie van Financiën. De stichting heeft de beschuldigingen krachtig ontkend en spreekt van "lasterlijke aantijgingen".

Prins Constantijn benadrukte dat de beschuldigingen ‘eigenlijk op niets gebaseerd’ zijn en legde uit dat zijn vrouw ervoor kiest om niet op de aantijgingen te reageren. "Ze wil niet in een moddergevecht terechtkomen. Voor haar is het allerbelangrijkste dat er een regeling komt om de gedupeerde ouders te helpen."

Winactie: Goddelijke patronen!

Bijna op de kop af een jaar geleden gaven wij een aantal exemplaren van het boek Natuurlijk niet! van onze eigen Haushofer weg. In amper een jaar tijd heeft hij, wederom geïnsiprieerd door FOK!, een nieuw boek uit zijn pen weten te persen: Goddelijke patronen. "‘Een met vaart geschreven handboek om zin en onzin in patronen te onderscheiden." (Prof. dr. Klaas Landsman, winnaar Spinozapremie 2022).

Of je nu (pseudo)wetenschapper, Wie is de Mol?-fan, wolkenspotter of complotdenker bent; waarschijnlijk ben je gek op patronen. Met patronen scheppen we orde in wanorde, maar helaas schieten we hier van nature nogal eens in door. Dit fenomeen noemen we apofenie, oftewel doorgeschoten patroonherkenning. Waar komt deze neiging tot het ontdekken van patronen vandaan? Welke gevolgen heeft patroonzucht voor ons denken? En hoe kun je je ertegen wapenen?

Om deze vragen te beantwoorden leidt Roel Andringa-Boxum ons in Goddelijke patronen met verborgen Bijbelcodes, de muziek van Rick Astley, astrologie en moderne godsbewijzen zoals finetuning en Intelligent Design naar wonderen, Bijbelse profetieën, Bayesiaanse statistiek en het onvermogen om veel resultaten uit de medische en psychologische wetenschap te reproduceren. Andringa-Boxum laat zien hoe wij allemaal wel eens de verkeerde conclusies trekken, verbanden in de knoop leggen of door tunnelvisie het verkeerde pad volgen – en hoe we dit kunnen voorkomen.

Om dit te vieren mogen we van Uitgeverij Spectrum wederom twee gesigneerde exemplaren weggeven! Meedoen kan tot en met maandagavond 20:00 uur. Wil je niet afwachten of je wint? Dan kun je het boek natuurlijk ook direct bestellen  bij je favoriete fysieke of online boekwinkel! PS: Haushofer heeft beloofd dat zodra er 5000 exemplaren verkocht zijn, hij bestelling 5001 persoonlijk komt langsbrengen   

Reminder: Je hebt nog een kleine vijf en een half uur de tijd om mee te doen! 

Goddelijke patronen  (Foto: FOK!)
Goddelijke patronen (Foto: FOK!)

Wat is Hezbollah?

De afgelopen dagen is er een flinke strijd losgebarsten tussen Hezbollah en Israël. Maar wat is Hezbollah nou eigenlijk en is het echt een tegenstander om serieus te nemen?

Hezbollahs oorsprong
Hezbollah werd opgericht in 1982 tijdens de Libanese burgeroorlog, die woedde van 1975 tot 1990. De groep kwam voort uit de inspanningen van Iran om de Islamitische Revolutie van 1979 te exporteren en verzet te bieden tegen de Israëlische invasie van Libanon, die leidde tot de bezetting van delen van de hoofdstad Beiroet.

De naam Hezbollah betekent letterlijk ‘Partij van God’. De organisatie wordt al sinds het begin beschuldigd van gewelddadige aanslagen op buitenlandse doelen, zoals het bombarderen van een Amerikaanse kazerne in 1983 waarbij toen 241 mensen omkwamen. Hezbollah is sindsdien uitgegroeid van een obscure factie tot een goed bewapende groepering met aanzienlijke invloed in Libanon.

De groep wordt beschouwd als een proxy-macht van Iran en is militair en financieel afhankelijk van Teheran. Ondanks het feit dat de VS, veel westerse regeringen en andere landen Hezbollah als een terroristische organisatie beschouwen, speelt de groep een prominente rol in de Libanese politiek, met vertegenwoordigers in zowel de regering als het parlement.

Hezbollahs militaire kracht
Hezbollah staat bekend om zijn grote militaire arsenaal, waaronder precisieraketten en drones. De groep beweert in staat te zijn om elk deel van Israël te treffen. Volgens deskundigen beschikt Hezbollah over tienduizenden raketten, mogelijk zelfs 100.000 stuks.

Hezbollah ontvangt aanzienlijke financiële en militaire steun van Iran, met een jaarlijkse financiering die naar schatting honderden miljoenen dollars bedraagt. In 2021 beweerde Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah dat de groep beschikt over 100.000 strijders, hoewel dit aantal door sommigen wordt gezien als overdreven. De denktank Institute for Strategic Studies schatte in 2022 dat Hezbollah ongeveer 20.000 actieve strijders heeft. Deze strijders zijn ervaren door hun betrokkenheid bij gevechten in Syrië, waar ze vochten ter ondersteuning van president Bashar al-Assad.

Hezbollahs invloed in de regio
Hezbollah is niet alleen militair krachtig, maar heeft ook aanzienlijke politieke invloed in Libanon. De groep maakt deel uit van een door Iran geleid netwerk dat bekendstaat als de ‘As van het Verzet’. Binnen Libanon is Hezbollah echter omstreden. Hoewel veel Libanezen de rol van de groep in de bevrijding van Zuid-Libanon van Israëlische bezetting steunen, is er ook binnenlandse kritiek op hun politieke allianties en de voortdurende dreiging van een nieuw conflict met Israël, dat uit kan lopen op een hevige oorlog.

Hezbollah dient ook als inspiratiebron en steunpilaar voor andere door Iran gesteunde groeperingen in het Midden-Oosten, zoals gewapende milities in Irak. Saudi-Arabië beschuldigt Hezbollah van betrokkenheid bij de strijd van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen, hoewel Hezbollah dit ontkent.

De rol van Hezbollah in het conflict tussen Israël en Hamas
Hezbollah onderhoudt al lange tijd banden met Hamas, waarbij beide groepen Israël als gemeenschappelijke vijand zien. Na de terreuraanvallen van Hamas op Israël op 8 oktober, begon Hezbollah beschietingen uit te wisselen op Israël. Volgens bronnen hebben Israëlische tegenaanvallen in Libanon geleid tot de dood van honderden Hezbollah-strijders en meer dan honderd burgers, onder wie kinderen, journalisten en medisch personeel.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verklaard dat als Hezbollah zou besluiten om een volwaardig front te openen tegen Israël, dit zou leiden tot vergeldingsaanvallen van ‘onvoorstelbare’ omvang op Libanon. Ondanks dat Hezbollah ontkent verantwoordelijk te zijn voor bepaalde aanvallen, zoals de raketaanval op de Golanhoogten eind juli, blijft de situatie in de regio uiterst gespannen, met het risico op een verdere escalatie van het conflict.

Von der Leyen haalt eigen vrouwenquotum niet

De ambitie van Ursula von der Leyen om een gelijke genderbalans te realiseren binnen haar Europese Commissie loopt gevaar. Verschillende EU-lidstaten hebben namelijk haar verzoek om zowel mannelijke als vrouwelijke kandidaten voor te dragen genegeerd.

Von der Leyen, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, werd onlangs herkozen voor een tweede termijn. Nu is zij bezig met het samenstellen van haar nieuwe team van commissarissen. Zij zullen een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van het klimaat-, technologie- en industriebeleid van de EU, het onderhandelen over handelsovereenkomsten en het beheren van de EU-wetgeving en de begroting.

Uit een analyse van overheidsmededelingen en berichten in de media blijkt dat er voor de deadline van 30 augustus veertien mannen en slechts vijf vrouwen zijn voorgedragen voor commissarisposities. Nog eens zeven landen moeten hun kandidaten nog bekendmaken, waarvan sommigen naar verwachting opnieuw vooral mannelijke kandidaten zullen voordragen. Onder andere Litouwen en Roemenië lijken te kiezen voor mannen en ook België en Denemarken zouden mannelijke kandidaten naar voren willen schuiven. Slechts één land, Bulgarije, lijkt in deze fase van de selectie een vrouw als favoriet te hebben.

In het slechtste scenario zou de nieuwe Europese Commissie slechts voor 22% tot 26% uit vrouwen bestaan, inclusief Von der Leyen zelf. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de vorige Commissie, die in 2019 van start ging met 44% vrouwelijke vertegenwoordiging.

Lina Gálvez, voorzitter van de gendergelijkheidscommissie van het Europees Parlement, drong er bij Von der Leyen op aan om vast te houden aan haar ambitie en te blijven aandringen op vrouwelijke kandidaten. "Vooruitgang komt niet zonder druk of het verleggen van grenzen," zei Gálvez tegen The Guardian. Ze benadrukte dat dit juist nu cruciaal is in een tijd waarin anti-genderbewegingen in opkomst zijn binnen extreemrechtse en andere antidemocratische kringen. "Onze inzet voor gendergelijkheid moet stevig blijven staan."

Het behalen van gendergelijkheid wordt verder bemoeilijkt door een uitzondering die regeringen toestaat om hun zittende commissaris te herbenoemen zonder naar een vrouwelijke kandidaat te hoeven zoeken. Veel van deze zittende commissarissen zijn mannen.

Verschillende Europese leiders hebben aangegeven geen vrouw te zullen nomineren omdat er geen wettelijke verplichting bestaat om dat te doen. Von der Leyens oproep voor een genderbalans stuitte ook op weerstand, omdat de felbegeerde rol van commissaris vaak onderdeel is van op zich al complexe onderhandelingen tussen regeringspartijen en regeringsleiders.

Regeringen die de oproep van Von der Leyen negeren, riskeren dat hun kandidaten worden beloond met minder invloedrijke portefeuilles. In het verleden kregen landen die de Commissie teleurstelden bijvoorbeeld verantwoordelijkheden over meertaligheid of cultuur toegewezen, in plaats van de belangrijke economische posities waar veel landen op azen.

Sophia Russack van het Centrum voor Europese Beleidsstudies in Brussel benadrukte dat de strijd om invloed binnen de Commissie hevig is. "Elke commissaris wil macht en middelen, maar niet iedereen kan dat krijgen," zei Russack. Ze suggereerde dat von der Leyen haar invloed zou kunnen gebruiken om regeringen te dwingen vrouwen voor te dragen. "Of je stuurt me een vrouw, of je krijgt een portefeuille die niemand wil."

Een Commissie die voornamelijk uit mannen bestaat, zou een gevoelige nederlaag betekenen voor het gendergelijkheidsbeleid van de EU. In 2020 stelde de EU zich als doel om tegen eind 2024 een gelijke man-vrouwverdeling te realiseren op alle managementniveaus binnen de Commissie.

Volgens insiders zou een mannelijke dominantie binnen de Commissie ook kunnen leiden tot meer weerstand vanuit het Europees Parlement. Kandidaten moeten verschijnen voor de parlementaire commissies voordat het Parlement stemt over de goedkeuring van de volledige Commissie. "Sommige kandidaten zullen zich moeten verantwoorden voor het gebrek aan diversiteit, vooral wanneer hun regering niet de moeite heeft genomen om een vrouw voor te dragen," zei een andere EU-diplomaat.

IJsgrot stort in: dode, gewonde en twee vermisten

In het zuiden van IJsland is een toerist omgekomen door het instorten van een gletsjergrot. Het tragische incident gebeurde tijdens een excursie naar de Breidamerkurjökull-gletsjer. Een tweede toerist raakte gewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Twee andere mensen worden nog vermist.

Reddingswerkers hebben hun zoektocht naar de vermisten hervat, nadat ze hun werkzaamheden eerder tijdelijk hadden stilgelegd vanwege de moeilijke omstandigheden. De instorting vond plaats terwijl een groep van 25 mensen, onder begeleiding van een gids, op zondag een ijsgrot verkende.  Volgens berichten stond de groep in een ravijn tussen twee grotopeningen toen een ijsmuur plotseling instortte.

Volgens de autoriteiten wordt er met de hand gewerkt om de vermisten te redden. "Een groot aantal reddingswerkers en hulpverleners heeft al zich ingezet voor de reddingsoperatie," meldde de politie op maandag. Zij benadrukken dat de omstandigheden moeilijk zijn, maar dat de reddingsacties desondanks doorgaan.

Op het hoogtepunt van de operatie waren er zondag ongeveer 200 mensen betrokken bij de reddingspogingen. Vanochtend zijn er tientallen reddingswerkers teruggekeerd naar de gletsjer en er wordt verwacht dat er zich gedurende de dag nog meer daarbij zullen aansluiten.

Hoofdcommissaris Rúnarsson meldde in een interview met de IJslandse televisie dat de politie nog steeds geen contact heeft kunnen leggen met de twee vermiste personen. Ondanks de lastige omstandigheden noemde hij het weer ‘redelijk’ op zondagavond.

Alle betrokkenen bij het incident waren buitenlandse toeristen, bevestigde Rúnarsson. Hij voegde eraan toe dat er geen aanwijzingen waren dat de excursie naar de ijsgrot niet had mogen plaatsvinden. "Er worden het hele jaar door ijsgrottochten georganiseerd," verklaarde hij. "Deze tochten worden geleid door ervaren en deskundige berggidsen. Hoewel er altijd risico's bestaan, vertrouw ik erop dat deze professionals de veiligheid goed inschatten. Het is een dynamisch en veranderlijk landschap, wat betekent dat er altijd onverwachte gebeurtenissen kunnen optreden."

De Breidamerkurjökull-gletsjer, een gletsjertong van de grotere Vatnajökull-gletsjer, staat bekend om zijn indrukwekkende ijsgrotten en trekt veel toeristen. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd door lokale bedrijven, die avontuurlijke reizigers naar de fascinerende ijsgrotten brengen.

Zoon van Oath Keeper en Capitoolbestormer Rhodes keert zich nu tegen Trump

Stewart Rhodes had een leidende rol bij de Capitoolbestorming en was de oprichter van de paramilitaire groep de Oath Keepers. Zijn zoon Dakota, was net als zijn vader een fervent aanhanger van Trump en vanaf zijn jeugd getraind om gewapend in verzet te gaan. Maar terwijl mensen uit zijn omgeving ieder schandaal van Trump bagatelliseert, kantelt Dakota's beeld van de Republikeinse presidentskandidaat. 

De 27-jarige Dakota Adams - hij heeft inmiddels zijn moeders meisjesnaam aangenomen - stapt uit de schaduw van zijn vader en is nu namens de Democraten kandidaat voor het parlement in Montana. Hij wil - als ervaringsdeskundige - mensen waarschuwen voor de uitwassen van extreemrechts. Nieuwsuur toont zijn verhaal. 

Feyenoord-Ajax mogelijk afgelast om politiestaking

Feyenoord en de KNVB houden serieus rekening met een afgelasting van de aankomende Klassieker op zondag. Dit vanwege een aangekondigde staking van de politie, waardoor er geen politiebeveiliging beschikbaar zal zijn tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip.

De lokale driehoek, bestaande uit burgemeester Ahmed Aboutaleb, de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie, zal in overleg beslissen of de wedstrijd zonder politie-inzet kan doorgaan. De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax wordt al jaren als risicovol bestempeld, waardoor supporters van de bezoekende ploeg doorgaans niet worden toegelaten. Desondanks liep de wedstrijd in Amsterdam vorig seizoen uit op rellen, nadat deze werd gestaakt omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid.

Feyenoord laat aan regionale omroep Rijnmond weten nog geen definitieve melding te hebben ontvangen over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. "We begrijpen dat mensen voor hun belangen opkomen en dat dat mogelijk is, is goed. Maar we zouden het zeer betreuren als het voetbal, zoals helaas vaker, wordt ingezet voor dit soort acties," aldus de club. "In het bijzonder bij een wedstrijd zoals de Klassieker, die miljoenen mensen raakt die zich al verheugen op dit duel."

Ook de KNVB heeft gereageerd op de situatie en laat weten de politie als een belangrijke partner te zien. Toch betreurt de voetbalbond de situatie. "Jaarlijks investeren clubs miljoenen in hun veiligheidsorganisatie," stelt de KNVB. "Tijdens eredivisiewedstrijden zorgen stewards en beveiligers voor orde in het stadion. Het is daarom spijtig dat het voetbal nu wordt betrokken bij deze acties van de politie."

De KNVB hoopt dat de betrokken partijen snel tot een oplossing komen. De bond blijft in contact met de gemeente Rotterdam en wacht de beslissing van de politievakbonden en de gemeente af. Over eventuele gevolgen voor de rest van het competitieschema wil de KNVB op dit moment nog niet speculeren.

Tijdens de zogenoemde Klassieker, die gepland staat voor zondagmiddag om 14.30 uur, wordt tegelijkertijd een vakbondsbijeenkomst georganiseerd, waardoor politiemedewerkers niet beschikbaar zijn voor operationele werkzaamheden bij De Kuip. De politie voert al langere tijd actie, vaak strategisch getimed rondom evenementen. De politiebonden strijden voor betere vroegpensioenregelingen en gebruiken stakingen als drukmiddel. Dit seizoen zijn al meerdere eredivisiewedstrijden zonder politiebegeleiding gespeeld, maar dat waren geen risicowedstrijden zoals Feyenoord-Ajax.

Zware Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne

Oekraïne heeft 27 regio's, waarvan er vanmorgen 15  door het Russische leger zijn aangevallen. Drie mensen kwamen om het leven en er zijn stroomstoringen gemeld in verschillende delen van het land.

Volgens de autoriteiten zijn vanochtend talrijke regio's in Oekraïne het doelwit geworden van Russische aanvallen. De aanvallen begonnen rond middernacht en waren onder meer gericht op de energie-infrastructuur.

Premier Denis Schmyhal zei dat in totaal vijftien regio's zijn aangevallen. “De vijand heeft verschillende soorten wapens gebruikt: drones, raketten, Kinschals (supersonische raketten). Er zijn doden en gewonden”, schreef hij op Telegram.

Ook de hoofdstad Kiev werd getroffen. Waarnemers spreken van een van de zwaarste luchtaanvallen in de twee en een half jaar durende oorlog. Burgemeester Vitali Klitschko schreef op Telegram dat er stroomstoringen waren in delen van de stad. Dit houdt verband met “problemen in het geheel Oekraïense energienetwerk”. Ook zijn er onderbrekingen in de watervoorziening.

Het Poolse leger zet interceptors in
Volgens burgemeester Ihor Polischuk werd één persoon gedood en werd een infrastructuurvoorziening beschadigd in de West-Oekraïense stad Lutsk. Volgens de autoriteiten viel er ook één dode in Dnipro, in het oosten van het land, en in Zaporizja in het zuiden.

De gouverneurs van de regio’s Odessa, Zaporizja en Kharkiv zeiden op Telegram dat er explosies in hun regio’s hadden plaatsgevonden en riepen mensen op om onderdak te zoeken. De gouverneur van de centrale regio Poltava, Filip Pronin, had eerder aangekondigd dat vijf mensen gewond waren geraakt bij een aanval op een industriële fabriek.Vanwege de nabijheid van de Russische aanvallen tot de Poolse grens, zette het Poolse leger interceptors in, zo meldde het Poolse persbureau PAP. Volgens informatie waren ook vliegtuigen van andere bondgenoten bij de operatie betrokken.

Oekraïense drones boven Rusland
Rusland rapporteerde op zijn beurt Oekraïense drones boven zijn grondgebied. Volgens het ministerie van Defensie zijn er twintig onderschept. Negen van hen werden onderschept boven de regio Saratov, drie boven Koersk en twee boven Belgorod, Bryansk en Tula. Er werd één drone waargenomen boven de regio's Oryol en Ryaza.

In de regio Saratov, ongeveer 500 kilometer van de Oekraïense grens, werden verschillende gebouwen beschadigd door puin van de neergehaalde drones, zei gouverneur Roman Busargin via Telegram. Er zijn hierdoor gewonden gevallen. De steden Saratow en Engels waren doelwit van de aanvallen. Saratov Airport zei dat het de vluchtactiviteiten tijdelijk had opgeschort. Er is een militair vliegveld in Engels waar strategische bommenwerpers zijn gestationeerd.

Recordboete voor Uber: 290 miljoen

Uber heeft een boete van 290 miljoen euro gekregen voor het illegaal doorsturen van gegevens van Europese chauffeurs naar servers in de Verenigde Staten. Deze sanctie, opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), is de hoogste die de toezichthouder tot nu toe heeft opgelegd. De AP constateerde dat het hierbij ging om gevoelige gegevens, zoals identiteitsbewijzen, medische dossiers en locatie-informatie.

Jarenlang heeft Uber data van Europese chauffeurs overgedragen aan Amerikaanse servers, terwijl dit alleen is toegestaan wanneer de bescherming van die gegevens op hetzelfde niveau ligt als de Europese regelgeving. De AP oordeelde echter dat de maatregelen die Uber had getroffen niet afdoende waren om aan de strenge Europese privacywetgeving te voldoen.

In een reactie noemt Uber de opgelegde boete ‘onterecht en onrechtvaardig’. Het bedrijf benadrukt dat het altijd heeft geprobeerd de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS in overeenstemming te brengen met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Uber kondigt daarom aan bezwaar te zullen maken tegen de beslissing van de AP.

De boete van 290 miljoen euro is veruit de hoogste die de AP ooit heeft opgelegd. Ter vergelijking: eerder, in januari, legde de toezichthouder Uber al een boete op van 10 miljoen euro. Deze sanctie volgde na een onderzoek waaruit bleek dat het bedrijf niet transparant genoeg was naar chauffeurs over de manier waarop het hun gegevens verwerkte.

Uber kreeg ook in 2018 een boete van de AP opgelegd. Destijds had het bedrijf een grote datalek te laat gemeld, waarbij de persoonlijke gegevens van 57 miljoen Uber-gebruikers wereldwijd waren buitgemaakt, waaronder die van ongeveer 174.000 Nederlanders.

De twee recente boetes volgen op een klacht die Franse chauffeurs hadden ingediend. Omdat Uber zijn Europese hoofdkantoor in Nederland heeft, werd de zaak opgepakt door de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de Europese regelgeving mag de AP boetes opleggen tot een maximum van 20 miljoen euro of tot 4 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf, als dat bedrag hoger is. Gezien de wereldwijde jaaromzet van Uber in 2023, die naar schatting rond de 34 miljard euro lag, vertegenwoordigt de boete van 290 miljoen euro minder dan 1 procent van die omzet.

Aboutaleb vertrekt, maar blijft Rotterdammer

Gisteren vond in Rotterdam een groots festival plaats om alvast afscheid te nemen van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die na meer dan 15 jaar trouwe dienst per 1 oktober zijn ambtsketen neerlegt. Hoewel hij formeel nog enkele weken in functie blijft, werd deze dag benut om zijn vertrek te markeren met een feestelijke bijeenkomst in het Park, gelegen onder de Euromast. Tijdens zijn toespraak benadrukte Aboutaleb: "Als Rotterdammer blijf ik, dat hebt u van mij gemaakt."

Het festival, toegankelijk voor alle Rotterdammers, kende een rijk aanbod van activiteiten, variërend van muziek en dans tot sport en creatieve workshops. De burgemeester, die ooit werd uitgeroepen tot 'beste burgemeester ter wereld', nam uitgebreid de tijd om met de inwoners van de stad te praten, handen te schudden en de vele tekeningen en briefjes in ontvangst te nemen die hem werden aangeboden. Een typisch Rotterdams hoogtepunt van de dag was het optreden van Lee Towers, die eigenlijk al met pensioen was, maar speciaal voor deze gelegenheid zijn gouden microfoon weer oppakte om maar weer eens "You'll Never Walk Alone" te zingen.

In zijn dankwoord toonde Aboutaleb zich bescheiden. Hij erkende de steun van de Rotterdammers en sprak zijn waardering uit voor hun betrokkenheid. "U hebt mij gesteund, verrijkt met ideeën en gecorrigeerd wanneer dat nodig was. Daar neem ik mijn petje voor af," zei hij. Over de stad sprak hij vol lof: "Rotterdam is een plek waar de wereld samenkomt, waar kansen zijn en waar zelfs een migrant burgemeester kan worden." Hij maakte duidelijk dat zijn band met Rotterdam niet ophoudt met zijn vertrek als burgemeester; hij blijft in de stad wonen.

Aan het einde van het evenement gaf Aboutaleb de Rotterdammers een laatste advies en had hij nog een verzoek. Zijn advies was een oproep tot solidariteit: "Verdeeldheid verzwakt, verbondenheid geeft kracht." Daarnaast vroeg hij de inwoners om zijn opvolger, oud-minister Carola Schouten, met open armen te ontvangen. "Zij is een fantastisch mens met een groot hart. Omarm haar en maak van haar een Rotterdamse burgemeester."

Steekpartij bij Notting Hill Carnival in Londen

Tijdens het Notting Hill Carnival in Londen is een 32-jarige vrouw in kritieke toestand geraakt na een steekpartij. De vrouw was een van de drie slachtoffers van steekincidenten die op zondag plaatsvonden. Naast haar raakten ook een 29-jarige man, die niet-levensbedreigende verwondingen opliep, en een 24-jarige man, van wie de politie nog op een update wacht over zijn toestand, gewond.

De politie heeft tot nu toe 90 arrestaties verricht in verband met het festival, waarvan 18 voor het bezit van een offensief wapen. Ondanks de vreugde van de honderdduizenden bezoekers die kwamen genieten van het evenement, waarschuwde de politie dat een kleine groep voor geweld en criminaliteit zorgde. Daarnaast zijn 15 agenten tijdens hun dienst bij het festival aangevallen.

Zondagavond werd er een Section 60-order uitgevaardigd, waarmee agenten de bevoegdheid kregen om gezichtsbedekkingen te verwijderen als die worden gebruikt om iemands identiteit te verbergen. Wie weigert, riskeert arrestatie. De maatregel werd ingevoerd om het toezicht te versterken tijdens dit enorme evenement, waar ongeveer een miljoen bezoekers op afkomen.

Het Notting Hill Carnival, dat in de jaren '60 werd opgericht om Londense gemeenschappen samen te brengen, blijft een van de grootste straatfeesten van het VK. Het viert de Caribische cultuur met kleurrijke optochten, muziek en dans. Ondanks de recente zorgen over geweld, benadrukken de organisatoren dat het festival nog steeds een symbool is van inclusie en sociale cohesie.

VVD wil nu ook arbeidsmigratie aanpakken

De VVD heeft jarenlang de focus gelegd op het beperken van asielmigratie, terwijl arbeidsmigratie minder als probleem werd gezien. Die houding verandert nu, stelt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. Hij schreef een nieuwe visie voor de partij, die inmiddels ook is omarmd door de rest van de VVD-Kamerfractie. Aartsen benadrukt dat het aantal arbeidsmigranten niet alleen moet verminderen, maar dat er ook slimmer moet worden omgegaan met de instroom. "Het moet minder en het moet slimmer," stelt hij.

Migratie is in de woorden van Aartsen op dit moment probleem nummer één, twee en drie. Dit blijkt volgens hem niet alleen uit de verkiezingsuitslag, maar is in zijn ogen ook merkbaar wanneer je de Nederlandse samenleving in duikt. "Vraag in een willekeurige dorpskroeg waar mensen zich zorgen over maken en je hoort migratie. Niet omdat men migranten afwijst, maar omdat de druk op de samenleving enorm is." Hij wijst op de overbelasting van de zorg, het onderwijs en de woningmarkt als duidelijke gevolgen van migratie.

In sommige stadswijken spreekt één op de drie inwoners inmiddels een Oost-Europese taal en de huisvesting van arbeidsmigranten laat vaak te wensen over. Aartsen zag veel schrijnende situaties: tochtige schuurtjes en overvolle appartementen waar matrassen werden gedeeld. "Het is on-Nederlands slecht," zegt hij. Daarom is het volgens Aartsen tijd dat de VVD ook op dit gebied het roer omgooit.

Hoewel de VVD pleit voor minder arbeidsmigranten, is een volledige stop volgens Aartsen niet realistisch. "We hebben werknemers uit andere landen hard nodig," erkent hij. Schattingen lopen uiteen, maar er werken momenteel tussen de 700.000 en 1,2 miljoen arbeidsmigranten in Nederland, voornamelijk uit EU-landen. "Die kunnen we niet weren, net zoals je tijdens carnaval in Brabant geen Amsterdammers kunt weigeren," grapt hij. Wel wil de VVD de migratiestroom ontmoedigen, aangezien het aantal arbeidsmigranten in vijftien jaar tijd verviervoudigd is.

Aartsen ziet een belangrijke rol voor automatisering in het verminderen van de afhankelijkheid van arbeidsmigranten. "Nu is het nog aantrekkelijk om goedkoop personeel in te zetten, maar dat moet veranderen," stelt hij. Investeringen in robots en machines zouden aantrekkelijker moeten worden gemaakt, zodat bedrijven minder afhankelijk worden van arbeidsmigranten. "De nadelen van goedkope arbeidskrachten zijn voor de samenleving. Het maakt onze economie lui: de economie groeit door arbeidsmigratie, maar die groei moet wel over meer mensen worden verdeeld. Zo worden we collectief armer."

Niet al het werk kan volgens Aartsen worden geautomatiseerd, zoals schoonmaakwerk in hotels. Maar in andere sectoren, zoals de vleesverwerking en tuinbouw, is automatisering wel degelijk mogelijk. De VVD wil daarom bedrijven stimuleren om te investeren in technologie.

Naast automatisering wil de VVD strengere eisen stellen aan de huisvesting van arbeidsmigranten. Werkgevers moeten zelf verantwoordelijk worden voor fatsoenlijke huisvesting. "Nu mogen werkgevers tot 30 procent van het salaris inhouden als ze voor woonruimte zorgen, maar dat systeem moet op de schop," zegt Aartsen. Het doel is om de overvolle woonwijken te ontlasten. Werkgevers die investeren in fatsoenlijke flexwoningen op het terrein van hun bedrijf worden dan beloond, terwijl bedrijven die samenwerken met huisjesmelkers worden benadeeld.

Hoewel de VVD bedrijven wil verleiden om te automatiseren, is Aartsen bereid om strengere maatregelen te nemen als dat niet voldoende blijkt te zijn. "Als de wortel niet werkt, moet je ook de stok kunnen gebruiken," waarschuwt hij. Een van de opties is het verhogen van werkgeverspremies in sectoren waar veel arbeidsmigranten werken. Maar hij benadrukt dat dit pas een laatste redmiddel is: "We zijn dan vijftien stappen verder."

Aartsen is kritisch over voorstellen om bepaalde sectoren, zoals slachterijen en bloemenkwekerijen, in het geheel af te stoten. "Je kunt niet vanuit een Haags bureau bepalen welke bedrijven wel en niet nodig zijn," zegt hij. Hoewel linkse partijen soms pleiten voor het beperken van deze sectoren, ziet Aartsen dat anders. "95 procent van de Nederlanders eet vlees, en 80 procent van de distributiecentra is voor binnenlands gebruik omdat we graag pakjes laten bezorgen."

Volgens Aartsen is het belangrijk om te sturen op arbeidsmigranten die echt nodig zijn. Hij pleit voor een doseringsbeleid, waarbij de focus ligt op vakkrachten. Hij verwijst naar de huidige kennismigrantenregeling, die volgens hem niet optimaal werkt. "De Arbeidsinspectie ziet veel misbruik, bijvoorbeeld door bedrijven die bijvoorbeeld reclamemakers uit het buitenland halen. Maar hebben we die echt nodig?" vraagt hij zich af. In plaats daarvan pleit hij voor een regeling gericht op toptalenten en mensen die hard nodig zijn, zoals bij de aanleg van het elektriciteitsnet. Daarbij ziet hij kansen om klein te beginnen met kandidaatlanden zoals Servië.

Om de overlast van arbeidsmigranten te beperken, wil de VVD een landelijk terugkeerbeleid opzetten voor arbeidsmigranten die bijvoorbeeld dakloos of verslaafd raken. Daarnaast pleit Aartsen voor één registratiepunt bij gemeenten voor arbeidsmigranten uit de EU, zodat er beter inzicht is in wie zich in Nederland bevindt.

Gemeenten spelen volgens Aartsen ook een belangrijke rol in het bieden van goede huisvesting voor arbeidsmigranten, buiten de stadswijken. Daarnaast wijst hij op de verantwoordelijkheid van gemeenten om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. "Waarom zou een teler een Pool laten overkomen om tomaten te plukken, terwijl een statushouder met een verblijfsvergunning dat werk ook kan doen?"

De VVD kiest met deze nieuwe visie onder leiding van Thierry Aartsen voor een strikter beleid rondom arbeidsmigratie. Hoewel het aantal arbeidsmigranten niet tot nul gereduceerd hoeft te worden, is er volgens Aartsen wel dringend behoefte aan een slimmere aanpak. Automatisering, strengere huisvestingseisen en een doseringsbeleid moeten bijdragen aan een betere balans tussen economische groei en maatschappelijke druk. "Als we nu niets doen, zal de roep om helemaal te stoppen alleen maar toenemen, en dat zou pas echt schadelijk zijn voor onze economie," besluit hij.

1,5 miljard aan private equity in zorg

Private investeerders genereren jaarlijks naar schatting 1,5 miljard euro aan omzet in de Nederlandse zorgsector, waarbij de medisch-specialistische zorg verantwoordelijk is voor meer dan 900 miljoen euro van deze inkomsten. Vooral in de mondzorg en kraamzorg spelen private investeerders een prominente rol, waar zij goed zijn voor ongeveer 20 procent van de totale omzet.

Ondanks haar eerdere pleidooi voor een verbod op private investeringen in de zorg, is minister Fleur Agema van Volksgezondheid terughoudend geworden om deze stap nu te nemen. Ze vreest dat een verbod de financiering van de zorgsector in gevaar zou kunnen brengen, wat ze recent aan de Tweede Kamer heeft medegedeeld. Veel Kamerleden pleitten eerder voor een verbod, omdat ze bang zijn dat de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan door de betrokkenheid van private investeerders.

Uit een onderzoek van EY, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, blijkt echter dat er geen aanwijzingen zijn dat de zorgkwaliteit bij door private investeerders gesteunde instellingen slechter is. Evenmin is er bewijs dat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg negatief worden beïnvloed.

Private-equity-partijen hebben een grote aanwezigheid in de medisch-specialistische zorg, waar het grootste deel van hun investeringen naartoe gaat. De tandheelkundige sector volgt met bijna 200 miljoen euro aan investeringen. Hoewel er veel private equity-geld in de medisch-specialistische zorg omgaat, vertegenwoordigt dit slechts 3,75 procent van de totale zorguitgaven die worden gefinancierd door de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg.

In totaal investeren 35 private-equity-partijen in zorginstellingen die onder de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg vallen. Vooral in de mondzorg zijn deze investeerders actief, met 11 partijen die zich in deze sector begeven. Opvallend is dat er in de gehandicaptenzorg door private-equity niets geïnvesteerd wordt.

FOK! Wat een weer: buien, droog in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het in de kustprovincies en rondom het IJsselmeer tamelijk bewolkt met enkele buien. Dieper landinwaarts schijnt de zon en blijft het droog. De wind is matig en komt uit het zuidwesten, aan de kust is de wind vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en komen er in het noorden, midden en westen enkele buien voor. In het zuidoosten blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 18°C in het noorden en 22°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuidwest en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vanavond is er eerst nog een bui mogelijk in het noorden. Verder klaart het breed op. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige, eerst plaatselijk vrij krachtige wind uit het zuidwesten.

Vannacht ontstaat er in het noordoosten plaatselijk wat mist. Het blijft droog. Het koelt af naar rond 10°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C vlak aan de kust. Langs de kust staat een matige zuidelijke wind, landinwaarts is er weinig wind.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Een van de vele buien gister, deze was gespot nabij Bodegraven (Foto: DJMO)
Deze bui was gespot nabij Bodegraven, enige tijd geleden (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Bendika wereldkampioene zomerbiatlon na sensationele comeback, Zahkna pakt thuisgoud

In het Estse Otepää is zondag het wereldkampioenschap zomerbiatlon afgesloten: hetzelfde als biatlon, maar dan in de zomer en dus op rollerski's in plaats van langlaufski's. Dat leverde twee mooie wedstrijden op, met goud voor een thuisheld én een prachtige comeback.

Mannen
Rene Zahkna maakte voor eigen publiek een zeer sterke indruk en ging bij de derde schietbeurt met nog altijd louter treffers naar de leiding. Schietbeurt vier leverde weliswaar drie missers op, de voorsprong van de thuisheld was genoeg en hij pakte voor eigen publiek een verrassende wereldtitel. De Tsjech Jonas Marecek werd met eveneens drie missers tweede, brons was dankzij een sterke slotronde voor de Let Andrejs Rastorgujevs en diens vijf missers.

Vrouwen
Baiba Bendika begon matig: met drie missers lag ze na de eerste schietbeurt op de 27e plek, bijna achteraan. Zeer snel rollerskiën en vijf treffers hielpen haar bij de tweede keer schieten al naar plek negen en, mede geholpen door missers van anderen, bij schietbeurt drie kwam ze met één misser zelfs naar de derde plek.

Bendika bleef als een dolle over het parcours jagen en schoot in de laatste schietbeurt nog eens alle schijven omver, waarmee ze de Finse Suvi Minkkinen het nakijken gaf. Bendika ging er vandoor en pakte zeer fraai het goud, ruim voor Minkkinen en de Tsjechische Tereza Vobornikova.

Junioren
De junioren hadden een achtervolging in plaats van een massastart op de slotdag. Vitalii Mandzyn uit Oekraïne won bij de mannen na de sprint ook de achtervolging, voor de Noren Sivert Gerhardsen en Kasper Kalkenberg. Bij de vrouwen was het goud voor Valentina Dimitrova, voor haar Bulgaarse landgenote Lora Hristova en de Tsjechische Ilone Plechacova.

Beachvolleyballers Boermans/De Groot 3e in toptoernooi Hamburg

In Hamburg is zondagavond het achtste Elite 16-toernooi van het beachvolleybaljaar afgesloten, het hoogste niveau aan toernooien op de reguliere kalender. De resterende twee toernooien volgen over zo'n twee maanden in Brazilië, waarna in december de seizoensfinale op het programma staat.

Mannen
Stefan Boermans en Yorick de Groot openden de slotdag met een halve finale tegen de Spaanse veteranen Pablo Herrera en Adrian Gavira. De eerste set ging na een thriller verloren, waarna de Spanjaarden in de tweede set simpelweg een maat te groot waren: 23-25, 14-21.

In de andere halve finale rekenden Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen in een spannende wedstrijd af met de Italianen Samuele Cottafava/Paolo Nicolai: 14-21, 21-19, 15-11. De Italianen speelden later op de dag om plek drie tegen Boermans en De Groot en in dat duel waren de Nederlanders indrukwekkend sterk: 21-18, 21-13.

De finale ging tussen Mol/Sørum en Herrera/Gavira, waarbij het voor Herrera zijn afscheidswedstrijd was. Dat deed hij dus fraai met weer eens een finaleplaats en een 31e internationale podium in zijn carrière, maar dat werd wel een tweede plek: de Noren waren met 21-15, 21-11 een niveau beter.

Vrouwen
In de eerste halve finale wonnen Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland na een spannende strijd met 21-15, 17-21, 21-19 van het Italiaanse duo Valentina Gottardi/Marta Menegatti. De andere halve finale leverde met 21-17, 25-23 winst op voor thuisfavorietes Svenja Müller en Cinja Tillmann tegen het Braziliaanse duo Thamela Coradello/Victoria Lopes.

De strijd om plek drie was spannend en ging met twee keer 21-19 naar Thamela en Victoria, waarna de finale nog een stuk spannender was. Müller en Tillmann leken het heel even te gaan doen voor eigen publiek, maar Hüberli en Brunner sloegen terug en pakten de winst: 21-18, 18-21, 18-16.

Astronauten tot februari 2025 in ISS wegens onbetrouwbare Boeing-capsule

Twee astronauten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moeten aanzienlijk langer op het internationale ruimtestation ISS blijven dan gepland. NASA zei dat Suni Williams en haar collega Barry Wilmore pas in februari volgend jaar naar de aarde zullen terugkeren.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de twee astronauten maar acht dagen in het ISS zouden blijven en daarna in de Starliner-capsule van Boeing terug naar de aarde zouden vliegen. NASA besloot nu in plaats daarvan een ruimtecapsule van SpaceX te gebruiken. Als reden werd opgegeven dat het gebruik van de Boeing-capsule als te gevaarlijk werd beschouwd. Er waren al verschillende technische problemen met dit systeem. Het is nu de bedoeling dat de Boeing-capsule in september onbemand naar de aarde terugkeert.

Schoof wil invloed Wilders inperken door strengere regel ministerraad

Minister-president Schoof heeft het gebruik van mobiele en elektronische apparaten verboden tijdens vergaderingen met ministers. De apparaten dienen voor aanvang vergaderingen worden opgeborgen in een kluis. 

Schoof zegt dat de maatregel is genomen wegens een toegenomen mogelijkheid van Russische en Chinese spionage, maar het gedrag van de PVV-bewindslieden spelen ook een rol bij deze beslissing volgens ingewijden.

Random Pics van de Dag #1368

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oorlogsveteraan viert 102e verjaardag met parachutesprong

Een 102-jarige Tweede Wereldoorlog-veteraan is de oudste parachutist van Groot-Brittannië geworden nadat ze uit een vliegtuig sprong boven East Anglia.

Manette Baillie, uit Benhall in Suffolk, voltooide zondag haar eerste parachutesprong vanaf Beccles Airfield ter ere van haar 102e verjaardag. Mevrouw Baillie, die voor de sprong zei "je moet altijd op zoek gaan naar iets nieuws", vertelde achteraf aan BBC Radio 4 dat de sprong "wel een beetje eng" was.

Wereld Hondendag: 1 op de 4 hondenbaasjes heeft geen 'voogd' geregeld

Ruim een kwart van de hondeneigenaren heeft helemaal niets voor hun honden geregeld mocht hen iets overkomen. Dat blijkt uit een enquête van de Koninklijke Hondenbescherming onder ruim 1.700 hondenbezitters. Iets meer dan de helft van de ondervraagden zegt een mondelinge afspraak met een bekende te hebben. En slechts 14 procent heeft het schriftelijk vastgelegd.

De Hondenbescherming roept op Wereld Hondendag (26 augustus) hondenbaasjes op om de ‘voogdij’ van hun viervoeter goed te regelen. “Het is voor iedereen beter als deze afspraken duidelijk zijn vastgelegd,” zegt directeur Daphne Groenendijk.

De Hondenbescherming heeft de afgelopen jaren steeds vaker wanhopige mensen aan de telefoon. Ze zijn plotseling verantwoordelijk geworden voor de oudere hond van hun familielid, buren of patiënt. “Het baasje is dan plotseling overleden, ernstig ziek geworden of opgenomen in een verpleeghuis en er was van tevoren niets geregeld. Ze zitten vaak echt met hun handen in het haar, omdat een hond niet in hun leven past. Soms wordt zelfs overwogen om de hond in te laten slapen. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar!”

De Hondenbescherming adviseert hondenbaasjes daarom altijd een vangnet voor hun hond te regelen. Bijvoorbeeld door een afspraak te maken met familie, vrienden of de fokker. Een soort voogdijschap dus, zoals mensen dat ook voor hun kinderen vastleggen. “Sommige mensen kiezen er ook voor een deel van hun nalatenschap aan ons te schenken met de wens dat wij de verzorging van de hond op ons nemen en een nieuw baasje voor hem zoeken”, vertelt Groenendijk.

IS publiceert videoboodschap van dader terreuraanslag Solingen

Twee dagen na de dodelijke terreuraanval in Solingen heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) een video vrijgegeven waarop de dader te zien zou zijn. In de ongeveer een minuut durende video is een jong uitziende man met een doek om zijn hoofd te zien die een lang mes voor de camera houdt. Daarin zweert hij in het Arabisch een eed van trouw aan de leider van IS en noemt hem eervol ‘Emir’. Zaterdag had IS de verantwoordelijkheid al opgeëist voor de misdaad waarbij drie mensen om het leven kwamen.

IS maakte via zijn propagandakanalen op internet bekend dat het video’s had ontvangen van de dader van de mesaanval in Solingen. De authenticiteit van de video is nog niet bewezen, het is onbekend wanneer de video is opgenomen en of de man die erop staat ook daadwerkelijk de dader is. In de video noemt de man zichzelf Samarkand A. – mogelijk een bijnaam – en zegt dat hij afkomstig is uit Dair as-Saur in het oosten van Syrië, waar terroristische militiecellen actief zijn en waar vandaag de dag aanslagen worden uitgevoerd.  

De vermeende dader uit Solingen, een 26-jarige Syriër, heeft zichzelf zaterdagavond aangegeven en zit nu in hechtenis. Het federaal parket beschuldigt hem ervan zich bij IS te hebben aangesloten. Vanwege zijn radicaal-islamistische overtuigingen besloot hij om op het stadsfestival van Solingen zoveel mogelijk mensen te vermoorden, die hij als ongelovigen beschouwde. Hij is geïdentificeerd als Issa H.

De man in de ISIS-video zegt dat zijn aanval een vergelding was voor de moorden op moslims in Syrië, Irak en Bosnië. Hij richtte zich tot zijn ouders en zei dat zijn aanval ook een wraakactie was voor het ‘volk van Palestina’, dat leed onder bloedbaden gesteund door ‘zionisten’ – een verwijzing naar de oorlog tussen Israël en de islamitische Hamas in de Gazastrook. 

Volgens sommige waarnemers zijn de gevaren van terrorisme en radicalisering in de islamitische wereld flink toegenomen als gevolg van de maandenlange oorlog in Gaza. Samen met de VS is Duitsland een van Israëls belangrijkste bondgenoten en tevens een van de grootste wapenleveranciers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.