Onderzoek: kunstmatige zoetstoffen verhogen de eetlust niet

Van zoetstoffen werd aangenomen dat ze de eetlust stimuleren. Een nieuwe studie bewijst het tegendeel. De conclusie is dat het vervangen van suiker door kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen mensen niet hongeriger maakt, maar wel de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Het dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Leeds in Engeland, samen met het Rhône-Alpes Research Centre for Human Nutrition. De proefpersonen waren 53 volwassen vrouwen en mannen met overgewicht of obesitas. 's Ochtends kregen ze koekjes met daarin suiker, de natuurlijke suikervervanger Stevia of de kunstmatige zoetstof Neotame. Na zo’n ‘ontbijtje’ werden de proefdeelnemers twee weken lang drie keer onderzocht. Ze moesten ook beoordelen hoe vol ze zich gedurende een aantal uren na de koekjes voelden.

Het vakblad “Eurekalert” publiceerde de bevindingen van het onderzoek. De deelnemers aan de test hadden ongeacht of ze suiker of een zoetstof hadden geconsulteerd even lang een vol gevoel . In de zoetstofgroep daalden zowel de insulinespiegel, die ruim twee uur na het eten werd gemeten, als de bloedsuikerspiegel. De onderzoekers stelden dat zoetstoffen een nuttige manier zijn om af te vallen en de bloedsuikerspiegel te verlagen.