weblog
Waarom niet iedereen hetzelfde ziet
We denken dat alles wat we zien de werkelijkheid is, maar toch speelt ons brein een hele grote rol hierin. Surya Gayet, hersenwetenschapper van Universiteit Utrecht, vertelt waarom we de wereld zo zien, of beter gezegd niet 'zien', maar hallucineren. We gaan met Surya op pad om mensen de weg te vragen. Niet omdat we de weg kwijt zijn, maar om te testen of ze onze wisseltruc doorhebben.
Met dank aan Universiteit van Nederland.
Klimaat wetenschap is dat ook. Hyperfocus op een klein deel, geen oog voor het grote plaatje. Een logisch gevolg van hoe onze hersenen werken. Dit effect is zo sterk, dat mensen kwaad worden als je hun erop wijst.
Doet niets af aan dat iedereen iets anders ziet, of dat elk mens een focus heeft en niet de dingen ziet die buiten zijn focus vallen.
Maar focus is iets waar je wat aan kan doen, natuurlijk. Het heeft geen zin om langer dan een seconde naar de muur te kijken, of langer dan een seconde te kijken naar de tip van de sigaar. Want je zal het na een seconde niet anders zien. Na een seconde, of zelfs minder, kun je je focus gaan verplaatsen om nieuwe details te zien.
Ik had de sigaar ook niet gezien.
Zo heb ik op mijn werk een focuspunt op een andere afdeling als ik aan het opleggen ben. De laatste tijd ging ik even nadenken over het verschil tussen optisch waarnemen en het onthouden van wat ik gezien heb. Wat mij opviel is dat het voornaamste focuspunt de vouwmachine is. Daar heb ik bijne geen enkele herrinering aan. Pas als ik ga nadenken over wat ik heb ik wel een herinering.
Wat ik ook zo facinerend vind. Ooit zat ik te denken dat er iets met de visuele input moet gebeuren in de hersenen buiten het bewustzijn. En verdomd, een week later kom ik een YT film tegen die gaat over het zien van "roofdieren" in je ooghoek. Het gedeelte met de slechtste focus.
De zenuwen van je hersene komen op weg naar de achterkant van het lagere brein (hersenstam) door een stukje hersen die zich alleen maar bezig houdt of in dat gebied iets dat lijkt op een gezicht en voornamelijk de ogen en welke richting deze opkijken.
Iedereen kent het wel. Op het moment dat iemand die in je ooghoek bevindt naar jouw kijkt kijk je terug. Of dat jij naar iemand kjkt en diegene kijkt terug.
Wat je hier praktisch aan hebt, is het besef dat andere mensen andere dingen zien. Iedereen heeft met zijn brein een filter, waarmee alle signalen die binnen komen gefilterd worden. Dit filter werkt bij iedereen anders.
Als je in een leidinggevende functie terecht komt op bijvoorbeeld grote projecten, gaan dit soort dingen een belangrijke rol spelen om de juiste mensen met de juiste vaardigheden op de juiste plek in te zetten.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken