Wir Kiffen das: Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

In Duitsland is op 1 april een nieuwe wet van kracht geworden die cannabis gedeeltelijk legaliseert. Om middernacht verzamelden honderden zich in het centrum van Berlijn om dit moment te vieren.

Volgens de wetgeving mogen mensen ouder dan 18 jaar nu in het openbaar tot 25 gram bezitten voor persoonlijk gebruik en thuis maximaal 3 planten kweken. Maar deze wetgeving heeft ook critici, die zich zorgen maken over de volksgezondheid en de openbare orde. De conservatieve oppositie in Duitsland heeft al aangegeven dat ze de wet zullen intrekken als ze aan de macht komen.

Voorlopig is cannabis alleen legaal verkrijgbaar voor volwassenen die in Duitsland wonen en lid zijn van een cannabis-vereniging. Toeristen kunnen in Duitsland niet legaal aan hasj en wiet komen. Mensen die zelf cannabis verbouwen, mogen hun producten ook niet aan anderen verkopen of geven.

Duitsland heeft de hoop uitgesproken dat de EU haar cannabisbeleid de komende jaren versoepelt, zodat ook de verkoop in shops op termijn kan worden gelegaliseerd in het land.

Ook andere landen experimenteren met een soepeler softdrugsbeleid. Tsjechië en Spanje staan het gebruik van cannabis uit eigen kweek en in de eigen woning al langer toe en in Portugal en Luxemburg wordt dat gedoogd.