Poetin waarschuwt het Westen en wil de armoede in zijn land tegengaan

De Russische president Poetin hield zijn 'Speech to the Nation' in de aanloop naar zijn geplande herverkiezing midden maart. Hij maakte diverse beloften op het gebied van sociale zekerheid voor armen, zieken en gezinnen. Met het oog op de oorlog in Oekraïne beschuldigde hij het Westen ervan het gevaar van een nucleair conflict op te roepen.

Oorlog in Oekraïne
In zijn toespraak tot de Federale Vergadering, de Doema en de Federatieraad bedankte Poetin de burgers en ondernemers voor hun steun voor de zogenaamde "speciale militaire operatie". Volgens de leider van het Kremlin wordt de Russische militaire operatie in Oekraïne gesteund door de "absolute meerderheid van de bevolking".

Rusland verdedigt zijn soevereiniteit en veiligheid en beschermt zijn landgenoten in Oekraïne, aldus Poetin. Hij prees de Russische soldaten en liet de gevallenen eren met een moment van stilte.
Met betrekking tot de situatie aan het front in Oekraïne benadrukte Poetin dat de Russische strijdkrachten hun gevechtscapaciteit hebben vergroot. Het leger rukt "vol vertrouwen" op in verschillende gebieden.

Waarschuwing aan het Westen: gevaar voor nucleaire oorlog is reëel
Poetin verwierp beweringen dat Rusland het Westen wilde aanvallen als "onzin". Als er echter NAVO-troepen zouden worden ingezet op Oekraïens grondgebied, zouden de gevolgen en repercussies tragisch zijn. Rusland zou zo'n stap zien als een aanval op zijn soevereiniteit en beschikt over wapens die doelen op Westers grondgebied kunnen raken. Poetin benadrukte nogmaals dat het gevaar van een kernoorlog in zo'n situatie reëel is. De Russische nucleaire strijdkrachten staan volgens hem nog steeds op scherp.

Aanbod voor dialoog met de VS
Poetin bood de VS opnieuw een dialoog aan over de strategische veiligheid in de wereld. Rusland en de VS hadden tijdens hun conflict verschillende ontwapeningsverdragen opgeschort of opgezegd. Rusland zou bereid zijn tot nieuwe gesprekken als de VS zouden stoppen met het streven naar een strategische nederlaag in Oekraïne voor Moskou. Poetin zei ook dat hij het belangrijk vindt dat Rusland zijn betrekkingen met de Arabische en Latijns-Amerikaanse landen versterkt.

Economische situatie
De Russische economie zal binnenkort een van de vier grootste ter wereld zijn in termen van koopkrachtpariteit*, verklaarde Poetin. De leider van het Kremlin waarschuwde echter dat het wegwerken van het tekort aan arbeidskrachten en technologie cruciaal is als Moskou zijn economische doelen wil bereiken.
*Achtergrond: Koopkrachtpariteiten worden volgens het Federale Bureau voor de Statistiek berekend om macro-economische cijfers zoals het bruto binnenlands product om te zetten in een gestandaardiseerde munteenheid en zo internationaal vergelijkbaar te maken.

Russische zakenmensen moeten in Rusland investeren en hun bezittingen en eigendomsrechten moeten worden beschermd, zei president Poetin verder. De belastingen voor kleine en middelgrote ondernemingen in Rusland moeten worden verlaagd. Tegelijkertijd zinspeelde Poetin op mogelijk hogere belastingen voor vermogende individuen en bedrijven met een hoog verdienvermogen.

Sociale zekerheid
Poetin gaf toe dat meer dan 13 miljoen mensen in Rusland nog steeds onder de armoedegrens leven. Vooral grote gezinnen worden hierdoor getroffen. In zijn State of the Nation toespraak maakte hij een aantal beloften in deze context. Hij riep op tot een nieuw nationaal steunprogramma voor gezinnen. Het minimumloon moet stijgen van 19.000 roebel (190 euro) per maand naar 35.000 roebel (350 euro) in 2030.
Poetin beloofde daarnaast een biljoen roebel (ongeveer 10 miljard euro) aan nieuwe begrotingsmiddelen voor de modernisering van de gezondheidszorg. Volgens Poetin zullen de verbeteringen op dit gebied en de investeringen in sportinfrastructuur de levensverwachting in Rusland verhogen van de huidige 73 naar 78 jaar in 2030.