FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 januari 2024

Vikingfeest: honderden Schotten dragen vlammende fakkels

Een grote menigte trok dinsdag met brandende fakkels door de straten van Lerwick in het Shotse Shetland om het oude Vikingfestival Up Helly Aa te vieren. Dit wordt jaarlijks in Lerwick gevierd op de laatste dinsdag van januari. Het markeert het einde van Yule, of het wisselen van de seizoenen.

Dit jaar liepen er voor het eerst in de 143-jarige geschiedenis ook vrouwen en meisjes mee in de optocht door de stad.

Israel´sche special forces voeren actie uit in ziekenhuis op de Westbank

Op bewakingsbeelden is te zien hoe leden van het Israëlische special forces team het Ibn Sina ziekenhuis bestormen in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, tijdens een inval in de vroege ochtend. Ongeveer een dozijn Israëlische strijdkrachten, vermomd als burgers en medisch personeel, drongen het ziekenhuis binnen met geweren en doodden drie mannen, van wie ze er één beschuldigden van het plannen van een op handen zijnde aanval. Het Israëlische leger zei dat de mannen het ziekenhuis gebruikten als schuilplaats en hier vandaan een aanval planden.

Hamas zei dat één van de gedode personen een lid van hen was, terwijl de Islamitische Jihad groep aangaf dat de andere twee doden tot hen behoorden. Het ziekenhuis zei dat een van de mannen behandeld werd voor een verwonding die zijn benen verlamde. Mai al-Kaila, de Palestijnse minister van Volksgezondheid, riep internationale organisaties op om Israëlische aanvallen op gezondheidszorgfaciliteiten in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever te voorkomen.

Vrouwen Ajax naar kwartfinale Champions League

De voetbalsters van Ajax hebben zich geplaatst voor kwartfinales van de Champions League. In de Johan Cruijff Arena werd in de laatste groepswedstrijd AS Roma met 2-1 verslagen.

Roma had in de eerste helft het betere van het spel maar AJjax gaf weinig kansen weg. Alleen bij de spelhervattingen ging het regelmatig mis. Tot drie keer toe kon Bartoli bij een hoekschop vrij inkoppen. De eerste werd nog gered door keeper Van Eijk, de tweede belandde op de lat maar bij de derde was het toch raak. Vlak voor rust kwam Ajax op gelijke hoogte na een schot van Hoekstra in de verre hoek.

In de tweede helft ging Ajax op jacht naar meer, ook in de wetenschap dat met tussenstand bij de andere wedstrijd in de poule een gelijkspel niet genoeg was. Tien minuten voor tijd viel de verlossende treffer toen na een hoekschop Kramzar in eigen doel kopte.

Ajax is daardoor de eerste Nederlandse ploeg die de laatste acht in Europa haalt dankzij een tweede plek in de groep achter Paris Saint-Germain.

Voormalig Parijs-Dakar-winnaar Jan de Rooy (80) overleden

Voormalig rallyrijder en ondernemer Jan de Rooy is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1987 als eerste Nederlander Parijs-Dakar bij de trucks.

De Rooy maakte in 1982 zijn debuut in de woestijnrally en na diverse ereplaatsen won hij met zijn DAF in 1987 de rally. Een jaar later probeerde men zelfs om met een vrachtwagen het algemeen klassement te winnen maar het liep uit op een drama. De tweede vrachtwagen van team De Rooy sloeg over de kop en navigator Kees van Loevezijn kwam erbij om het leven.

Jan de Rooy trok zich daarna terug uit de rallysport maar maakte op aandringen van zoon Gerard in 2002 zijn rentree. In 2009 stopte hij definitief.Hij had ook jarenlang de leiding over het transportbedrijf dat opgericht werd door zijn vader. Het bedrijf laat in een verklaring weten: ‘Na een heel kort ziekbed is ons pap, man en opa, vredig ingeslapen en herenigt met grote liefde Annie, 80 jaar is hij mogen worden. Hij heeft zich 65 jaar lang ingezet voor ZIJN Transport bedrijf De Rooy, dat vorig jaar het 100 jarig jubileum vierde’.

Fietsendief door kinderen gepakt

Waar men soms denkt dat de jeugd van tegenwoordig maar een stel bange schaapjes is, bewijzen deze Gelderse basisschoolkinderen het tegendeel.

De kleine helden zagen dat een slinkse schurk er met de fiets van een klasgenoot vandoor ging. Iris (12), Fien (12) en Floor (11) aarzelden geen moment en gingen op hun sokken achter de boef aan. De normale schooldag werd daarmee waarschijnlijk de spannendste uit hun schoolcarrière. Trots vertellen ze hun verhaal.

Rallyrijder Neuville opent WK met winst in Rallye Monte Carlo

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de Rallye Monte Carlo stond op het programma: de traditionele opening van het seizoen in het wereldkampioenschap rally. Het werd een spannende editie, waarbij het hele podium uiteindelijk binnen een minuut eindigde.

Op donderdag werden twee proeven gereden, vrijdag volgden er nog eens zes. Grote uitvallers waren er nog niet op de eerste dagen, maar spannend was het wel: Elfyn Evans was met Scott Martin in de Toyota het snelst, op slechts 4,5 seconden gevolgd door teamgenoten Sebastien Ogier en Vincent Landais. De Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe stonden met hun Hyundai op 16,1 seconden, teamgenoten Ott Tänak en Martin Järveoja waren op 1:13,6 minuten 'best of the rest'.

Problemem met het hybridesysteem maakten het voor Evans lastig op de zaterdag: de Welshman leverde een ruime halve minuut in en stond op 34,9 seconden op de derde plek, wel 1:12 minuten voor Tänak op plek vier. Ogier pakte op zaterdag de leiding, maar Neuville ging er aan het eind van de dag voorbij en sloot de voorlaatste dag af met 3,3 seconden voorsprong op de negenvoudig winnaar in Monte Carlo.

Op de slotdag wist Ogier niet echt meer een aanval te plaatsen op Neuville, die het jaar zo opende met een dominante zege: hij kreeg de volle mep aan punten door op zaterdag aan de leiding te staan, door zondag het snelst te zijn én de snelste tijd in de afsluitende power stage te noteren. Op 16,1 seconden ging plek twee naar Ogier, met Evans op 45,2 seconden op de derde plek.

Voormalig Volition developers beginnen nieuwe studio genaamd Shapeshifter Games

Voormalige werknemers van Volition (bekend van o.a. Red Faction en Saints Row) zijn een nieuwe game studio gestart. De nieuwe studio heet Shapeshifter Games.

Volition werd vorig jaar augustus gesloten door Embracer Group (voormalig bekend als THQ Nordic) door een grote reorganisatie binnen het bedrijf. Een groot deel van het personeel werd ontslagen en de games waar zij aan werkten zijn geannuleerd. Nu zijn de ontwikkelaars uit Champaign, Illinois samen een nieuwe studio begonnen genaamd Shapeshifter Games. Dit nieuws is aangekondigd door Matt Madigan via LinkedIn. Matt Madigan is het hoofd van de studio. Shapeshifter Games gaat zich vooral richten op het mede ontwikkelen van AAA-games met andere studios. Er gaan al geruchten rond dat Shapeshifter Games samen met Xbox Game Studios aan een project werkt.

>

Taakstraffen voor openlijk geweld bij sinterklaasintocht Staphorst

Drie mannen (21, 24 en 27 jaar) zijn vandaag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot taakstraffen van 180 uur voor het plegen van openlijk geweld tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilden tijdens deze intocht demonstreren tegen Zwarte Piet en de mannen wilden hen tegenhouden.

Naast de taakstraffen moeten de mannen een schadevergoeding betalen aan een van de eigenaren van een beschadigde auto van 2.343,08 euro.

Opgewacht en tegengehouden
Een auto met vier demonstranten van KOZP en een auto met drie waarnemers van Amnesty International reden op 19 november 2022 naar het demonstratievak in Staphorst. Ze werden op de afrit van de A28 opgewacht en tegengehouden door een grote groep mensen, waaronder de drie mannen. Twee van de drie waren geschminkt en verkleed  als Zwarte Piet. De twee auto's werden onder meer bekogeld met eieren, er werd op de auto's geslagen en een brandende rookfakkel werd bij de opening van het raam van de auto gehouden. 

Strafmaat
De rechtbank legt de drie mannen dezelfde straf op. Het gaat om een collectieve actie waarbij alle deelnemers hetzelfde doel hadden en de deelnemers min of meer een zelfde aandeel in het geheel hebben gehad. De strafzaak tegen een vierde verdachte wordt op een ander moment behandeld. 

Sony zendt woensdag nieuwe State of Play uit

Sony heeft een nieuwe State of Play uitzending aangekondigd. De presentatie wordt dit keer op 31 januari uitgezonden om 23u Nederlandse tijd. Volgens de uitgever gaat de presentatie veertig minuten duren en maar liefst vijftien games tonen.

Sony maakte verder alvast bekend dat Rise of the Ronin van Team Ninja en Stellar Blade van Shift Up uitgebreid aan bod komen. Volgens geruchten wordt er tijdens de presentatie ook de nieuwe game van Bioshock-bedenker Ken Levine onthuld. Judas werd tijdens de Game Awards in 2022 bekendgemaakt, maar sindsdien is het stil rondom de game. Ten slotte zouden ook games zoals Final Fantasy VII Rebirth, Silent Hill 2 en Death Stranding 2 tentoongesteld worden.

Gemeenten starten proef om statushouders direct aan werk te helpen

Werk draagt sterk bij aan de integratie van statushouders. 5 gemeenten en regio’s zijn gestart met het direct aanbieden van betaalde banen aan statushouders die zich vanuit de asielopvang vestigen in hun gemeente. Vandaag vond de kick-off van deze proef plaats in aanwezigheid van minister Van Gennip, deelnemende gemeenten, werkgevers en een statushouder.

De gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, regiogemeenten Meijerstad, Vught, Boxtel en Nuenen en arbeidsmarktregio Helmond de Peel werken op verschillende manieren aan startbanen voor statushouders die in hun gemeente komen wonen. Deze proeven worden dit jaar intensief gemonitord en geëvalueerd. Vanuit het perspectief van statushouders, werkgevers en gemeenten. De geleerde lessen worden gedeeld met andere gemeenten, zodat zij ook aan de slag kunnen gaan met startbanen voor statushouders.

Betere positie op de arbeidsmarkt
Statushouders die bij vestiging in een gemeente meteen een betaalde baan krijgen, kunnen direct participeren en de taal leren op de werkvloer. Het versterkt hun positie op de arbeidsmarkt en versnelt het doorstromen naar een reguliere baan. Intensieve begeleiding is nodig, maar het loont de moeite voor statushouders, werkgevers en de samenleving.

Minister Van Gennip: “Door te werken kunnen statushouders een zelfstandig bestaan opbouwen, de taal leren, bijdragen aan de samenleving. Het is het essentieel dat zij de kans krijgen én grijpen om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Het zou een gemiste kans zijn als we talent onbenut laten, want we hebben iedereen op deze arbeidsmarkt hard nodig. Durf verder te kijken! En laten we niet vasthouden aan de stempel ‘statushouder’. Op een gegeven moment is iemand gewoon Nederlander, een collega.”

Plan van aanpak: Statushouders aan het werk
De proef om statushouders direct een baan te bieden is onderdeel van het Plan van aanpak Statushouders aan het werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid financiert dit.

FOK! Wat een weer: zonnig, later meer bewolking

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is de zon in het oosten nog af en toe te zien, maar al snel raakt het overal bewolkt. Het blijft vrijwel overal droog. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig. Aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag is het bewolkt en gaat er van het noordwesten uit af en toe wat lichte regen of motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 8°C op de Wadden tot 11°C in het zuidoosten. De wind uit het zuidwesten is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Later in de middag neemt de wind in het zuiden iets af.

Vanavond valt er vooral landinwaarts af en toe motregen. De wind komt uit het westen en neemt af naar zwak tot matig. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog vrij krachtig.

Komende nacht kan er in Limburg nog motregen vallen. In de rest van het land blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in Limburg tot dichtbij 0°C in het noorden en oosten. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig.

Tot morgen!

                   


Ook in het Sauerland was het gister zonnig (Foto: qltel)
Ook in het Sauerland was het gister zonnig (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nederland trekt Ą 122 miljoen uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekra´ne

Nederland draagt € 87 miljoen bij aan de inkoop van artilleriegranaten voor Oekraïne. Ook wordt er € 25 miljoen in het Internationale Fonds voor Oekraïne (IFU) gestort om materieel te kopen. Verder steekt de regering nog € 10 miljoen in het verbeteren van de Oekraïense cyberverdediging. Minister Kajsa Ollongren meldde dit vandaag aan de Tweede Kamer.

De donaties zijn het resultaat van een overleg van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG), waarbij 50 partnerlanden aangesloten zijn. Zij helpen Oekraïne bij de aankoop van materieel en middelen om zich tegen Rusland te verdedigen.

Eerder al droeg Nederland met € 100 miljoen bij aan het IFU, een initiatief van het Verenigd Koninkrijk. Uit het fonds werden onder meer luchtverdedigingssystemen, munitie en reserveonderdelen aangeschaft. Het materieel wordt direct bij de industrie gekocht. Zo komt het sneller in Oekraïne en wordt het budget optimaal benut.

Ook stelde Nederland eerder € 130 miljoen beschikbaar voor artilleriegranaten voor een door Duitsland geleid fonds voor de aankoop van 155mm-granaten, waar veel behoefte aan is in Oekraïne. De nieuw toegezegde € 87 miljoen komt daar bovenop.

Hackpogingen
De bijdrage voor de cyberverdediging wordt onder meer besteed aan het opzetten en uitbreiden van de online infrastructuur in Oekraïne. Dit is van groot belang. Het land kreeg al te maken met diverse hackpogingen en cyberaanvallen.

“Het is van groot belang Oekraïne te steunen voor niet alleen de korte, maar ook de lange termijn”, zei Ollongren. “Juist nu is het belangrijk te laten zien dat we Oekraïne helpen. Zij vechten voor hun land en voor de waarden die wij delen: zelfbeschikkingsrecht, vrijheid, gelijkheid, mensenrechten.”

Militair verdacht van grootschalige oplichting en witwassen: OM eist 20 maanden cel

“Zoals militairen zijn gewend om blindelings op elkaar te vertrouwen, zo vertrouwden de benadeelden in deze zaak deze verdachte. Hij heeft echter met zijn listige leugens en valse voorwendselen grof misbruik gemaakt van dit vertrouwen en de 30 gedupeerden veel spaargeld afhandig gemaakt,” zo betoogde de officier van justitie vandaag voor de Militaire Kamer van de Arnhemse rechtbank. Het OM verdenkt een 24-jarige militair uit Gelderland van oplichting in de periode van begin mei 2021 tot half oktober 2022 en van witwassen. De militair hoorde een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk tegen zich eisen.

Dertig gedupeerden, veelal collega-militairen maar ook hun partners en soms zelfs andere familieleden en vrienden, vertrouwden verdachte grote sommen van hun spaargeld toe. Verdachte maakte zijn slachtoffers wijs dat hij met zijn bedrijf Crypto Army investeerde in crypto-currency. Hij haalde hen met contracten, verzonnen succesverhalen en beloftes van grote winsten over tot het investeren van veel geld. “Verdachte zou met het geld dat gedupeerden met pijn en moeite bij elkaar hadden gespaard snel grote winsten maken, zo hield hij hen voor. Hij wist echter zelf al wel dat hij dit niet zou kunnen waarmaken en gaf het geld uit in het casino en aan luxe privézaken”, aldus de officier van justitie. In totaal gaat het om een bedrag van 300.000 euro.

Gedurende het onderzoek is duidelijk geworden dat verdachte zich helemaal niet bekommerde om de investeerders en de door hen geïnvesteerde gelden: “Verdachte heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid genomen. Hij heeft meermaals de kans gehad om benadeelden terug te betalen, al zou het maar een deel zijn. Dat heeft hij bij vrijwel niemand gedaan en in plaats daarvan heeft hij zelfs getracht benadeelden hun aangiftes te laten intrekken door te stellen dat ze dan wel geld zouden krijgen.”

Los van de oplichting wordt verdachte het witwassen van 26.000 euro verweten. Bij een politiecontrole in januari troffen de agenten dit bedrag aan contanten bij verdachte in de auto aan. Verdachte had op dat moment geen plausibele verklaring voor de herkomst van het geld en kwam daar later ook niet mee.

Bij het bepalen van de strafeis betrekt de officier van justitie onder andere de richtlijnen voor passende straffen van het OM en de oriëntatiepunten van de rechtbank. Zowel voor oplichting als voor witwassen gelden behoorlijke straffen. Alles overwegende acht de officier een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan dus 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar, passend.

Meer darmkanker onder jongeren in Europa

In de Europese Unie en Groot-Brittannië stijgen de sterftecijfers als gevolg van colorectale kanker onder jongeren. Dit werd aangekondigd door een onderzoeksteam van de Universiteit van Milaan in het tijdschrift 'Annals of Oncology'. 

De wetenschappers gebruikten gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie vanaf 1970 tot de meest recente beschikbare gegevens. Dienovereenkomstig neemt het sterftecijfer onder 25- tot 49-jarigen toe, in tegenstelling tot de algemeen dalende trends bij darmkanker.

Volgens een voorspelling van het onderzoeksteam zal het sterftecijfer dit jaar vooral in Groot-Brittannië bijzonder sterk stijgen: vergeleken met 2018 bedraagt het 26 procent onder mannen en bijna 39 procent onder vrouwen in de onderzochte leeftijdsgroep. Ook in Italië (plus 1,5 procent voor mannen en 2,6 procent voor vrouwen), onder Spaanse en Poolse mannen (respectievelijk plus 5,5 en 5,9 procent) en onder 25- tot 49-jarige vrouwen in Duitsland (plus 7,2 procent) zullen er een toename.

Overgewicht is een factor
Eén reden is het hogere aandeel jongeren met overgewicht, vervolgt het rapport. Andere factoren zijn onder meer een verhoogd alcoholgebruik en verminderde fysieke activiteit.

De onderzoekers benadrukken dat de stijgingspercentages onder jongeren zorgwekkend zijn, vooral omdat de diagnose en behandeling van darmkanker zijn verbeterd. Over alle leeftijdsgroepen heen berekend, daalt het sterftecijfer als gevolg van darmkanker, rekening houdend met de leeftijdsopbouw van de bevolking.

Darmkanker is bijzonder agressief
Darmkanker op jongere leeftijd is doorgaans agressiever. De overlevingskansen zijn daardoor lager dan voor ouderen. De onderzoekers stellen daarom voor om de screening op darmkanker uit te breiden naar jongere mensen, vanaf 45 jaar. In Nederland gebeurt dat vanaf 55 jaar, men wordt dan elke twee jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Darmkanker ontstaat meestal door poliepen in de darmwand. Deze kunnen tijdens een colonoscopie worden verwijderd voordat ze zich mogelijk tot kanker ontwikkelen.

EU wil rente van bevroren Russische miljarden aan Oekra´ne doneren

De EU-landen zijn overeengekomen Russisch geld te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog. 

Dit werd aangekondigd door het huidige Belgische voorzitterschap van de EU-Raad. Volgens diplomaten voorziet het principeakkoord erin dat de bevroren tegoeden van de Russische centrale bank gescheiden worden gehouden van de rente. In een volgende stap zou de rente moeten worden doorgegeven aan Oekraïne, dat werd aangevallen door Rusland. De centrale bank mag niet worden onteigend. – De bevroren ruim 200 miljard euro levert jaarlijks miljarden aan rente op. 

Oxfam Novib: stopzetten hulp UNRWA bedreigt miljoenen levens in Gaza

Oxfam Novib is diep bezorgd over de levens van 2,3 miljoen Palestijnen die worden bedreigd nu verschillende westerse landen, waaronder ook Nederland, de financiering aan UNRWA, de VN-hulporganisatie in Gaza, hebben stopgezet. Oxfam Novib noemt de beslissing tot opschorting van alle financiering aan UNRWA, in reactie op het nieuws dat Israël 12 VN-medewerkers ervan beschuldigt bij de aanvallen op 7 oktober betrokken te zijn, “roekeloos en harteloos” en wijst op de cruciale rol die UNRWA speelt bij de coordinatie en uitvoering van hulp aan de noodlijdende Gazaanse burgerbevolking.

"Uiteraard zijn ook wij zeer geschrokken van het bericht dat UNRWA-medewerkers bij de gruwelijke acties van Hamas betrokken zouden zijn. Het is terecht dat de VN direct maatregelen heeft genomen en belangrijk dat er snel diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de beschuldigingen", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. “Maar je kunt in deze noodsituatie, met een aanhoudende golf van bombardementen, steeds ergere hongersnood en de uitbraak van allerlei ziekten, niet zo maar de levenslijn voor een hele bevolking doorsnijden. Dat is een collectieve bestraffing. Wij roepen Nederland en andere landen op om het stopzetten van deze essentiële hulp met grote urgentie te herzien”.

Minister Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat Nederland via “andere organisaties” hulp zal blijven geven. Dat kan zo zijn, maar volgens Servaes is het onmogelijk om UNRWA, met afstand de grootste hulporganisatie in Gaza, zo maar te vervangen of te omzeilen. “UNRWA vervult een cruciale ‘systeemrol’ in het bieden van hulp aan de burgerbevolking in Gaza. Dat deden ze al voor de oorlog en dat doen ze sindsdien. Vele duizenden gevluchte familes worden opgevangen in hun (school)gebouwen, ze geven medische hulp en coördineren de distributie van voedsel en drinkwater. Andere hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib, zijn daarvan afhankelijk en maken bijvoorbeeld gebruik van faciliteiten en communicatiesystemen van UNRWA.”

De meer dan 10.000 VN-medewerkers in Gaza staan dagelijks in de frontlinie: ruim 140 UNWRA-gebouwen zijn al gebombardeerd en meer dan 150 medewerkers kwamen tot nu toe om het leven. “De aankondiging om de financiering aan UNWRA op te schorten is roekeloos en harteloos”, aldus Servaes. “Voor alle moedige humanitaire hulpverleners die hun werk ondanks alles doorzetten, is dit een klap in het gezicht.”

Het besluit komt kort na de uitspraak van het Internationale Gerechtshof dat het “aannemelijk” acht dat Israël genocide pleegt in Gaza. De rechters riepen Israël op er alles aan te doen om genocide te voorkomen, te stoppen met het doden van Palestijnse burgers en onmiddellijk humanitaire hulp aan Gaza te garanderen. Michiel Servaes: “Het is beschamend dat Nederland die uitspraak slechts zeer selectief onderschrijft en er vooralsnog geen enkele consequenties aan heeft verbonden. Door tegelijkertijd wél de hulp aan Gaza stop te zetten plaatst de regering zich in feite precies tegenover de bindende opdracht van de hoogste internationale rechtbank.”

Is het einde in zicht voor Marktplaats nu de belasting verkopen gaat checken?

De EU heeft afgesproken dat onlineplatforms zoals Vinted en Marktplaats de verkoopgegevens van aangeboden spullen van vorig jaar verstrekken. Bij het verkopen vanaf 30 items of voor een hoger bedrag dan €2000 komt vanaf nu in beeld bij de Belastingdienst. Is dit het einde van platforms zoals Marktplaats?

Een beetje of een boel euro's bijverdienen? (@8photo on Freepik)
Een beetje of een boel euro's bijverdiend? (@8photo on Freepik)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.