Netanyahu toont bereidheid tot verlenging wapenstilstand na verzoek Biden

De Israëlische premier Netanyahu heeft aangegeven dat hij in principe bereid is om het staakt-het-vuren met de terreurgroep Hamas te verlengen. De door Qatar bemiddelde overeenkomst voorziet in de mogelijkheid om het staakt-het-vuren te verlengen in ruil voor de vrijlating van 10 extra gijzelaars per dag, kondigde Netanyahu aan na gesprekken met de Amerikaanse president Biden.

Biden had eerder verklaard dat hij hoopte dat de wapenstilstand langer zou duren dan de tot nu toe overeengekomen vier dagen. Dit zou het mogelijk maken om meer gijzelaars te bevrijden en meer humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood in Gaza. Hamas, dat de kuststrook tot aan de oorlog bestuurde, wil ook een verlenging.

Een vierjarig Amerikaans meisje dat door Hamas in Gaza werd vastgehouden, is zondag vrijgelaten, zei de Amerikaanse president Joe Biden, toen de militante groep zei dat het 13 Israëlische gijzelaars, drie Thais en één met de Russische nationaliteit had overgedragen op de derde dag van een wapenstilstand met Israël. In ruil daarvoor moest Israël 39 Palestijnse gevangenen uitleveren

Biden zei dat hij hoopte dat de pauze in de gevechten tussen Israël en Hamas kan voortduren zolang gevangenen worden vrijgelaten. Hij zei dat hij hoopte dat er meer Amerikanen zouden worden vrijgelaten door Hamas, hoewel hij daar geen zekerheid over had.

Biden zei dat de 4-jarige gijzelaar, Abigail Edan, getuige was geweest van de moord op haar ouders door Hamas-strijders tijdens hun inval in Israël op 7 oktober en sindsdien werd gegijzeld.

De vierdaagse wapenstilstand is de eerste stopzetting van de gevechten in de zeven weken sinds Hamas 1.200 mensen doodde en ongeveer 240 gijzelaars meenam naar Gaza.