Humphries verslaat Van Gerwen ondanks negendarter in Players Championship Finals-finale

In het Engelse Minehead zijn zondag de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld van de Players Championship Finals, het laatste grote toernooi voorafgaand aan het wereldkampioenschap, dat halverwege december begint. Het werd een spannende slotdag, met strijd tot in de laatste legs.

Kwartfinales
Michael van Gerwen opende de avond tegen Stephen Bunting en beiden speelden ijzersterk. Het ging dan ook grotendeels gelijk op, tot Bunting met een mooie break een 9-7 voorsprong pakte. Hij kon het echter niet afmaken: Van Gerwen kwam terug tot 9-9 en met een prachtige 125-finish boekte de Nederlander een 10-9 overwinning.

Het was vervolgens aan Luke Woodhouse en Gabriel Clemens, die met een 134-finish een eerste break pakte op 2-2. Op 6-4 volgde nog een break, hoewel Woodhouse die gelijk weer ongedaan maakte. Clemens gooide er op 8-7 een 160-finish in en maakte het met een 85-finish af: 10-7.

James Wade en Luke Humphries waren aan de beurt, waarbij Humphries op 3-3 een eerste break wist te pakken. Wade liet dat uiteraard niet zomaar gebeuren en kwam terug naar 7-7, maar Humphries won gelijk twee legs op rij om het daarna af te maken voor een 10-7 zege.

De laatste kwartfinale ging tussen Damon Heta en Ryan Joyce, die snel een 4-0 voorsprong pakte. Heta wist zich wel terug in de wedstrijd te spelen en met onder meer een 127-finish kwam hij terug tot 6-6, maar Joyce gaf nog eens gas, kwam op een 9-6 voorsprong en maakte het met 10-6 af na een paar gemiste kansen van Heta om er nog in te blijven.

Halve finales
Clemens en Van Gerwen begonnen aan de halve finales en al snel gooide Van Gerwen een prachtige 85-finish via twee keer dubbel-19: 3-1. De Nederlander speelde zich gestaag naar een 9-5 voorsprong, kwam met een 87-finish op 10-5 en maakte het kort daarop af: 11-6.

Humphries en Joyce betraden vervolgens weer het podium en de eerste knaller was een snaarstrakke 146-finish van Humphries voor 4-2. Even later volgde de soepelste 124-finish ooit voor 8-2, waarna Cool Hand het simpel afmaakte: 11-3.

Finale
Met Humphries, misschien wel 's werelds beste speler van het moment, en zevenvoudig winnaar Van Gerwen kreeg men een droomfinale, die op 2-2 al gelijk ontplofte: Van Gerwen knalde er ogenschijnlijk moeiteloos een negendarter in. Op 5-4 liet Humphries een kans liggen om op gelijke hoogte te komen, waar Van Gerwen uiteraard gelijk van profiteerde.

De Nederlander leek op weg naar een comfortabele zege, maar ineens pakte Humphries drie legs op rij en een soepele 142-finish bracht hem op 9-9. Op 10-9 liet hij meerdere matchdarts liggen, maar Van Gerwen liet elke kans op 10-10 ook liggen en Humphries maakte het via dubbel-1 af: 11-9 en zijn derde majortitel van het jaar, na de World Grand Prix en eerder deze maand de Grand Slam.