MotoGP-coureur Martin houdt spanning in strijd om wereldtitel, Veijer op pole in Moto3

In Valencia is zaterdag de laatste sprintrace van het jaar in de MotoGP verreden. De twee titelkandidaten wisten dat het kampioenschap in theorie beslist kon worden, maar dat gebeurde nog niet in de race die weer mooie strijd zag om de voorste posities.

Maverick Viñales had de poleposition te pakken, voor kampioenschapsleider Francesco Bagnaia en Johann Zarco. Op rij twee stonden de KTM's van Jack Miller en Brad Binder naast de Ducati van Jorge Martin, de enige overgebleven concurrent van Bagnaia. Marco Bezzecchi stond op rij drie, naast broers Alex en Marc Marquez en voor Raul Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Aleix Espargaro.

Bagnaia kende een sterke start en pakte de leiding, maar Viñales pakte die snel terug en sloeg al in ronde één een gaatje. Binder was goed vertrokken en schoof door naar plek twee en ook Marc Marquez én, belangrijker, Martin gingen voorbij aan Bagnaia. Al snel reden Binder, Martin en Marc Marquez zich wat los van Bagnaia, die vooral de vanaf plek vijftien geweldig vertrokken Fabio Quartararo achter zich aan had.

In ronde vijf deed Quartararo een poging om Bagnaia te pakken, maar daarbij gleed hij onderuit. Binder, Marquez en Martin sloten ondertussen aan bij koploper Viñales en openden de aanval: Binder was de eerste die er voorbij ging, Martin kwam niet veel later en ook Marquez nam hem rap te grazen. Ondertussen had Martin het tempo erg lekker te pakken en ging hij langs Binder naar de leiding.

Martin kon niet helemaal wegrijden bij Binder, maar wist wel overtuigend de winst te pakken. Binder werd tweede, Marc Marquez derde, vlak voor Viñales. Bagnaia moest genoegen nemen met de vijfde plek en verloor zo zeven punten op Martin, die zondag in de laatste race van het jaar 15 punten goed zal moeten maken op Bagnaia: daarvoor is in elk geval een podiumplek nodig, bij winst voor Martin heeft Bagnaia genoeg aan een vijfde plek.

Zondag
Zondag wordt de racedag om 12.00 uur geopend door de Moto3, met niemand minder dan Collin Veijer op poleposition. Teamgenoot Ayumu Sasaki start naast de Staphorster, met Deniz Öncü op plek drie, voor Joel Kelso, David Alonso en Ivan Ortola - wereldkampioen Jaume Masia moet het vanaf de negende plek proberen.

Om 13.15 uur gaat de Moto2 van start, met Aron Canet op poleposition en Fermin Aldeguer en Marcos Ramirez naast hem. Sam Lowes, Jake Dixon en Pedro Acosta vormen de tweede rij, Zonta van den Goorbergh start vanaf plek twintig en Bo Bendsneyder staat daar dan weer zeven plekken achter. De apotheose van de MotoGP begint tot slot om 15.00 uur.