Derek Chauvin, veroordeeld voor dood George Floyd, neergestoken in gevangenis

De voormalige Amerikaanse politieagent Derek Chauvin (47), die in 2021 werd veroordeeld voor de moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd, werd vrijdag neergestoken in de gevangenis en raakte hierbij zwaar gewond. Dit meldden verschillende Amerikaanse media, waaronder de New York Times en CNN, onder vermelding van anonieme bronnen.

De gevangenisautoriteiten maakten bekend dat een gevangene was aangevallen in de gevangenis van Tucson. Het gevangenispersoneel had levensreddende maatregelen genomen. De persoon werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Er raakte verder niemand gewond bij de steekpartij. De gevangenis gaf geen naam van het slachtoffer.

Chauvin hield 9 minuten lang zijn knie op Floyd's nek
In mei 2020 werd George Floyd gedood tijdens een brute politieactie in Minneapolis. Video's documenteerden hoe politieagenten de ongewapende man op de grond duwden. De blanke agent Chauvin drukte negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd terwijl hij smeekte om hem te laten ademen.

Floyds klaagzang "I can't breathe" ging de hele wereld over en werd een slogan van de antiracismebeweging Black Lives Matter. Destijds leidde de zaak tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme.

Lange gevangenisstraf voor Chauvin, medeplichtigen ook veroordeeld
In juni 2021 werd Chauvin veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf voor doodslag. Een paar dagen geleden verwierp het Hooggerechtshof het beroep van Chauvin. Chauvin had aangevoerd dat hij geen eerlijk proces had gekregen.

De twee politieagenten die samen met Chauvin Floyd op de grond hadden vastgehouden, pleitten later schuldig aan medeplichtigheid aan doodslag. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk 36 en 42 maanden gevangenisstraf.