Rusland lanceert massale drone-aanval op Kyiv

Volgens Oekraïense berichten heeft Rusland Kiev 's nachts opnieuw aangevallen met drones. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, meldde op Telegram dat brokstukken van neergeschoten drones waren neergestort in de hoofdstad. Als gevolg daarvan waren op verschillende plaatsen branden uitgebroken, onder andere in een woongebouw en een kleuterschool. Verschillende mensen raakten gewond, waaronder een elfjarig kind. "Dit keer zijn er twee slachtoffers in de wijk Solomjansky. Beiden zijn ter plaatse medisch behandeld", liet Klitschko weten op Telegram.

De bewoners moeten in de noodschuilkelders blijven als de aanval aanhoudt. Volgens de militaire leiding in Kyiv brak er brand uit op een oppervlakte van 100 vierkante meter in een onbewoond gebied als gevolg van vallend puin. Een flatgebouw in de wijk raakte beschadigd door vallende brokstukken. Reddingswerkers hebben twee vrouwen uit het puin gered, voegde Klitschko eraan toe. Er werden ook verschillende branden gemeld in de wijk, waaronder in een kleuterschool.

Systematische aanvallen op energie-infrastructuur
Restanten van drones die werden neergeschoten door de Oekraïense luchtafweer viel op de wijk Pechersky. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Rusland dit etmaal meer dan 70 drones op Oekraïne afgevuurd. De meeste daarvan zijn neergeschoten, schrijft hij op X. Volgens de autoriteiten waren de onbemande luchtvaartuigen Shahed drones, geproduceerd in Iran. Het aantal drones die specifiek gericht waren op doelen in Kyiv werd niet genoemd.

Sinds het begin van zijn aanvalsoorlog op 24 februari 2022 heeft Rusland Oekraïne herhaaldelijk aangevallen vanuit de lucht. Na de levering van westerse luchtverdedigingssystemen is de Oekraïense luchtverdediging in staat het merendeel van de drones en raketten neer te schieten voordat ze schade kunnen aanrichten. Het land heeft het Westen opgeroepen om nog meer luchtverdedigingssystemen te leveren om zijn steden en regio's nog beter te beschermen.

Sinds afgelopen herfst valt Rusland systematisch objecten in de energievoorziening van het buurland aan. Kyiv verwacht deze winter ook gerichte aanvallen van Moskou op de Oekraïense elektriciteits-, verwarmings- en watervoorziening.