Titelverdedigster Swiatek sneuvelt op US Open, nieuwe kampioene wacht

De US Open krijgt bij de vrouwen een nieuwe winnares in het enkelspel. Met titelverdedigster Iga Swiatek, Venus Williams en Sloane Stephens deden er drie voormalig winnaressen mee, alleen de Poolse kwam voorbij de openingsronde, maar ook voor haar is het toernooi voorbij.

Achtste finales
In de achtste finales nam Swiatek (1) het op tegen de Letse Jelena Ostapenko (20), wat voor de Poolse nog prima begon. Na set één was het echter gedaan en overklaste Ostapenko haar: 3-6, 6-3, 6-1. In haar eerste kwartfinales in New York speelt Ostapenko tegen de Amerikaanse Coco Gauff (6), die een einde maakte aan de indrukwekkende Grand Slam-comeback van de Deense Caroline Wozniacki: 6-3, 3-6, 6-1.

Sorana Cirstea uit Roemenië (30) had het beduidend minder lastig dan gedacht met de Zwitserse Belinda Bencic (15), die ze met twee keer 6-3 aan de kant schoof. De 33-jarige Cirstea staat in haar tweede Grand Slam-kwartfinale ooit, na Roland Garros 2009, en speelt daarin tegen Karolina Muchova (10). De Tsjechische won op haar beurt van Xinyu Wang uit China: 6-3, 5-7, 6-1.

Derde ronde
In de onderste helft van het schema werd de derde ronde afgerond, waarbij de Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) bijzonder soepel door bleef stomen: twee keer 6-1 tegen de Française Clara Burel. Sabalenka mag het opnemen tegen de Russische Daria Kasatkina (13), die met 6-3, 6-4 overtuigend won van de Belgische qualifier Greet Minnen.

De Tunesische Ons Jabeur (5) had het beduidend lastiger met Marie Bouzkova uit Tsjechië (31), maar wist de winst toch uit het vuur te slepen: 5-7, 7-6 (5), 6-3. Jabeur staat in de achtste finales tegenover de als 23e geplaatste Chinese Zheng Qinwen, die met 6-3, 4-6, 6-4 te sterk was voor Lucia Bronzetti uit Italië.

In de achtste finales wacht ook een Amerikaans onderonsje en wel tussen Jessica Pegula (3) en Madison Keys (17). Pegula was met 6-4, 4-6, 6-2 te sterk voor de Oekraïnse Elina Svitolina (26), terwijl Keys na een stroeve start lekker op gang kwam tegen de Russische Liudmila Samsonova: 5-7, 6-2, 6-2.

De Tsjechische Marketa Vondrousova (9) had het met 6-2, 6-1 bijzonder makkelijk met de Russische Ekaterina Alexandrova (22) en mag nu spelen tegen een van de verrassingen van het toernooi. De Amerikaanse Peyton Stearns won in een duel der ongeplaatste speelsters met 6-4, 6-3 van de Britse Katie Boulter.