Hickman rijdt fenomenaal record tijdens Isle of Man TT

Op het Britse Isle of Man is de voorlaatste dag van de Isle of Man TT Races afgewerkt. Op vrijdag stonden er twee races op het programma: de tweede Superstockrace en de tweede race op de kleinere Supertwins en in beide races viel genoeg te beleven voor de kijkers. Zaterdag wordt het evenement afgesloten met de zes ronden lange Senior TT, de grote Superbikerace die om 13.15 uur van start gaat.

Superstock, race twee
In de eerste van drie ronden werd gelijk duidelijk dat het een strijd ging worden tussen Peter Hickman op de BMW M1000RR en Michael Dunlop op zijn Honda CBR1000RR Fireblade. Beide heren openden razendsnel en er zat nog geen twee seconden tussen na ronde één, waarna Hickman het gat in de tweede ronde wist te vergroten naar iets meer dan vijf tellen.

In ronde drie gingen echter alle remmen eraf bij Hickman, die de meetpunten bij Glen Helen, Ballaugh Bridge, Ramsey en de Bungalow in rap tempo achter zich liet, om vervolgens door te komen bij Cronk-ny-Mona. Het was al duidelijk dat er wat bijzonders aan zat te komen en zo geschiedden: bij de Grandstand kwam hij over de finish met een bizarre rondetijd van 16:36,114 minuten, zes seconden sneller dan iemand ooit de Snaefell Mountain Course had afgewerkt en de eerste keer ooit dat iemand gemiddeld over de 136 mijl per uur ging - ter illustratie, Dunlop was afgelopen week zelfs pas de tweede ooit, na Hickman, die de 135 mijl per uur haalde.

Hickman reed op de Superstock dus sneller dan iemand ooit heeft gedaan op een Superbike, wat een véél duurdere en getweakte raceversie van de machine is. De kans bestaat dat Hickman zaterdag de Senior TT, het grote klapstuk van de races, ook op de Superstock gaat rijden - Superstocks passen wel binnen de Superbikereglementen, andersom geldt dat niet. Plek drie was overigens wéér voor Dean Harrison op bijna een minuut van Hickman.

Supertwin, race twee
Dunlop was op zijn Paton S1-R de torenhoge favoriet, maar kort na de doorkomst bij de Bungalow op de berg ging het fout: zijn machine gaf ineens de geest en Dunlop lag eruit. Mike Browne, de sensatie van race één, nam zo de leiding over en breidde die meetpunt na meetpunt gestaag uit. Na ronde twee van de drie had hij al veertien seconden op Hickman en diens Yamaha R7, maar ineens ging het ook voor Browne fout: zijn Paton kwam pruttelend langs de pitstraat en gedesillusioneerd moest hij afstappen en zijn Paton in de bosjes zetten.

Hickman was zo de nieuwe leider, veertig seconden voor Dominic Herbertson, die op weg was naar zijn eerste TT-podium. Helaas, ook dat ging niet door: Herbertson's Kawasaki kapte er eveneens mee. Hickman kwam geen moment in gevaar en pakte de winst, zijn twaalfde TT-zege alweer. Plek twee was door alle uitvalbeurten voor de Fransman Pierre-Yves Bian, die vorig jaar pas debuteerde, twee seconden voor Hickman's Superbiketeamgenoot Josh Brookes.