Spoor Nord-Stream sabotage leidt naar Polen

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de explosie op de Nord Stream-pijpleiding. Volgens een rapport volgen de Duitse rechercheurs nu nieuwe aanwijzingen. De uitvalsbasis van de saboteurs zou in Polen kunnen liggen.

Volgens een bericht in de media volgen Duitse onderzoekers aanwijzingen naar Polen bij het onderzoeken van de explosies op de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Er zijn aanwijzingen dat een vermeend sabotageteam Polen mogelijk als uitvalsbasis heeft gebruikt, meldt de Wall Street Journal. De krant verwijst naar de evaluatie van gegevens van het zeiljacht 'Andromeda', waarvan wordt vermoed dat het is gebruikt om de pijpleidingen te saboteren.

Onderzoekers hebben de twee weken durende reis van het schip volledig gereconstrueerd met behulp van gegevens van de radio- en navigatieapparatuur, satelliet- en mobiele telefoons en e-mailaccounts. Ze ontdekten dat het jacht van zijn koers was afgeweken om de Poolse wateren binnen te gaan. Bovendien hadden de onderzoekers geprobeerd "ten minste één Oekraïense soldaat toe te wijzen" aan DNA-monsters van boord. De federale recherche en het kantoor van de Poolse premier reageerden aanvankelijk niet op vragen van Reuters.

De Washington Post meldde een paar dagen geleden dat de Verenigde Staten drie maanden voor de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen op de hoogte waren van Oekraïense plannen om de aardgaspijpleidingen aan te vallen. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy ontkende vervolgens de betrokkenheid van zijn land bij de aanslag. Rusland had aardgas uit Siberië naar diverse Europese landen gepompt via Nord Stream 1 tot aan de leveringsstop. Nord Stream 2 is niet in gebruik genomen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. De twee dubbele buizen raakten in september 2022 zwaar beschadigd door explosies.

Volgens de Wall Street Journal concludeerden onderzoekers dat het gebruikte explosief HMX was, ook bekend als octogen, dat geschikt is om onderwaterinfrastructuur te vernietigen. De bemanning van het jacht zette koers naar Polen na de vermeende aanleg van explosieven op Nord Stream 1, meldde de krant, daarbij verwijzend naar mensen die bekend waren met de route van de 'Andromeda'. Vervolgens ging het schip, dat een paar dagen eerder was gehuurd van een Duits bedrijf, terug naar het noorden om, volgens de onderzoekers, ook explosieven te plaatsen bij Nord Stream 2.

Al in maart meldden de media dat het verdachte jacht toebehoorde aan een Oekraïens bedrijf uit Polen. De explosies op de pijpleidingen deden zich voor in de economische zones van Zweden en Denemarken.