Vier kinderen na 40 dagen gered uit jungle na vliegtuigcrash Colombia

Ruim een maand nadat een klein vliegtuig neerstortte in het Colombiaanse regenwoud, zijn vier overlevende kinderen uit de jungle gered.

Na een zoektocht van een week in het Amazonegebied vonden hulpdiensten de broers en zussen van 13, 9, 4 en 1 jaar oud in het zuiden van het land, aldus de Colombiaanse president Gustavo Petro.  Een reddingshond leidde de reddingswerkers naar de broers en zussen, zei president Petro.

De broers en zussen stortten op 1 mei neer met een Cessna 206 propellervliegtuig in het departement Caquetá in het zuiden van het land. Kleine privévliegtuigen zijn vaak de enige manier om langere afstanden in het onbegaanbare gebied te overbruggen.

De moeder van de kinderen, de piloot en een inheemse leider kwamen om bij het ongeval. Bij het zoeken naar de kinderen vonden de soldaten schoenen, luiers, haarelastiekjes, een paarse schaar, een babyflesje, een schuilplaats van bladeren en takken en half opgegeten fruit.

Met behulp van de gevonden voorwerpen en sporen konden de soldaten het pad reconstrueren dat de kinderen tot nu toe hadden afgelegd. Het regenwoud in de regio is erg dicht, wat het zoeken naar de vermiste mensen veel moeilijker maakte. Bovendien regent het bijna non-stop. De kinderen - drie meisjes en een jongen - maken zelf deel uit van de inheemse Witoto gemeenschap, hun kennis van de regio heeft hen mogelijk geholpen om te overleven in de jungle na de crash. 

Keer op keer werd de geluidsopname "Lesly, ik ben je oma en ik zou je willen vragen: blijf waar je bent, want ze zoeken je, de soldaten zoeken je!" afgespeeld vanuit een helicopter en in de inheemse moedertaal van de vier broers en zussen. De oma van de vermiste kinderen,Fatima Valencia, had het bericht ingesproken.

Bij de zoektocht werden speurhonden ingezet en satellietbeelden gebruikt. Meer dan 160 vrijwilligers en reddingswerkers vanuit inheemse gemeenschappen kamden het onbegaanbare Amazonegebied uit. Na 40 dagen wanhopig zoeken, hopen en vrezen, kwam het nieuws dat niemand durfde te geloven: "We willen de vreugde van dit ware wonder delen met het Colombiaanse volk: de redding van vier minderjarigen, allemaal in leven, dankzij een onvermoeibare en aanhoudende zoektocht", zei minister van Defensie Ivan Velsaquez. Er was een foto om het te bevestigen: daarop staan soldaten met drie uitgemergelde kinderen en een baby in hun armen.

De vader van de kinderen wilde het gezin in veiligheid brengen
Naast het geavaar van wilde dieren zoals slangen en jaguars is er in het gebied ook gevaar van criminele bendes  die samenwerken met drugskartels. Er is in veel delen gebieden van Colombia nog steeds geweld, zelfs zes jaar na het vredesakkoord met de grootste guerrilla van het land, de FARC.

Volgens berichten in de media zaten de kinderen in het vliegtuig omdat de vader het gezinjuist  in veiligheid wilde brengen in de hoofdstad Bogota. De vader was zelf herhaaldelijk bedreigd door zogenaamde FARC-dissidenten, een splintergroepering guerrillastrijders die nooit hun wapens hebben ingeleverd. Met name inheemse volkeren, sociale activisten en milieuactivisten zijn herhaaldelijk het doelwit van criminele bendes.