FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 mei 2023

Historische zege Catsburg en Ferrari in 24 uur van de Nürburgring

Op de beruchte Nordschleife is dit weekeinde de 51e editie van de 24 uur van de Nürburgring verreden. Ruim 130 auto's stonden zaterdag aan de start in de Groene Hel, waar het ruim 25 kilometer lange circuit bedwongen moest worden en waar het uiteindelijk weer een ware slijtageslag werd.

De ogen waren uiteraard vooral gericht op de SP9-klasse, met afstand de snelste van de grote verscheidenheid aan deelnemers. Veel grote namen vielen daar al snel uit: de #24 Porsche hield het 2,5 uur vol, de #3 Mercedes - zeker één van de favorieten - gaf er kort voor middernacht noodgedwongen de brui aan. Vroeg in de nacht was het ook klaar voor de #911 Manthey Porsche, een van de grote publiekslievelingen: een lekke band had al vroeg voor een kleine crash gezorgd, maar er waren constante zorgen over de veiligheid van de banden.

Rond vier uur 's nachts ging het fout voor een Toyota Supra, een van de mindere goden, die de nodige brandstof op de baan deed belanden. Dat kostte twee grote kanshebbers de rest van hun race: de #5 Audi - met onder meer Renger van der Zande - én de #1 Audi gingen er allebei af en liepen dusdanig veel schade op dat het einde verhaal was. Ook de #7 Lamborghini Huracan met onder meer Yelmer Buurman kwam de nacht uiteindelijk niet echt door, hoewel ze het nog tot de vroege ochtend rekten.

Dan was er nog de #72 BMW van het juniorteam van de fabrikant, dat lange tijd helemaal voorin mee reed...tot een spin het begin van het einde inluidde, ook zij finishten niet. De #27 Lamborghini Huracan had de snelheid wel, maar liep al heel vroeg in de race tegen een lekke band aan, die zo veel tijd kostte dat zelfs op het enorme circuit meer dan een ronde verloren werd.

Gedurende de vroege nacht nam de #30 Frikadelli Ferrari de leiding in handen. Earl Bamber, Nick Catsburg, David Pittard en Felipe Fernandez Laser kregen vervolgens bijna alleen nog maar concurrentie van de #98 ROWE Racing BMW van Marco Wittman, Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor en Maxime Martin. Die zaten nooit verder dan drie minuten achter de Ferrari en in de slotfase was het verschil constant minder dan anderhalve minuut.

Even werd het spannend of de Ferrari het zonder een extra pitstop ging redden, maar Pittard bracht het op uitstekende wijze thuis en bezorgde Ferrari de allereerste zege ooit op de Nordschleife. Het was tevens een uiterst emotionele zege: Frikadelli werd jarenlang gerund door Klaus Abbelen en zijn vrouw en coureur Sabine Schmitz, die in 2021 aan kanker overleed. Abbelen was dan ook emotioneel, net als de rest van het van Porsche naar Ferrari overgestapte team. Met 162 ronden werd tevens het afstandsrecord met drie ronden - dus ruim 75 kilometer - verpulverd.

Overigens was er ook minder goed nieuws voor de liefhebber: de Dacia Logan, een cultheld in de Eiffel, werd door de onoplettende Porsche-coureur Laurin Heinrich aan gort gereden gedurende de nacht. Het Dacia-project was daarmee voorbij, niet alleen voor dit jaar, maar voorgoed: er is teveel schade aan de auto en de motor kan bijvoorbeeld niet meer vervangen worden.

NBA: Nuggets één zege verwijderd van eerste NBA Finals

De basketballers van de Denver Nuggets hebben nog één overwinning nodig om zich voor de eerste keer in bijna veertig jaar aan pogingen te plaatsen voor de finale van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg won in Los Angeles ook de derde wedstrijd van de Western Conference-finale tegen de Lakers.

Nikola Jokic was na een geweldige reeks wedstrijden eens wat minder op dreef, maar onder leiding van Jamal Murray (37 punten) schoten de Nuggets uit de startblokken met een 20-32 eerste kwart. De Lakers knokten zich in het tweede kwart terug en vanaf dat moment ging het enige tijd gelijk op.

Halverwege het vierde kwart kwamen de Nuggets toch weer opzetten. In rap tempo werd een gat van een punt of tien geslagen en dat bleek de genadeklap voor de ploeg van Anthony Davis en LeBron James, die niet meer aan konden haken: 108-119 en de Nuggets moeten maar één van de volgende vier wedstrijden winnen om de finale te bereiken.

Game 4: Maandagavond 22 mei, 02.30u (NL); Los Angeles Lakers - Denver Nuggets

NHL: Panthers naar 2-0 in Eastern Conference-finale na nieuwe overtimezege

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is zaterdagavond de tweede wedstrijd gespeeld in de finale van de Eastern Conference. In de PNC Arena in Raleigh speelden de Carolina Hurricanes voor eigen publiek tegen de Florida Panthers, die wedstrijd één na vier overtimes wonnen.

De Hurricanes begonnen goed aan hun revanchewedstrijd, al binnen twee minuten had Jalen Chatfield de openingstreffer in het doel liggen. Richting de helft van de tweede periode trok Aleksander Barkov de stand echter gelijk, nadat beide teams inmiddels een goal afgekeurd hadden zien worden.

De derde periode leverde niks op en dus was weer overtime nodig. Dit keer duurde dat níet beduidend langer dan een reguliere wedstrijd, zoals twee dagen eerder: Matthew Tkachuk scoorde wederom de winnende overtimegoal, maar deed dat dit keer al binnen twee minuten en bezorgde de Panthers dus weer de winst.

Game 3: Maandagavond 22 mei, 02.00u (NL); Florida Panthers - Carolina Hurricanes

McNulty pakt ritzege in Giro; klassementsrenners houden zich rustig in vijftiende etappe

Brandon McNulty heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In Bergamo was de Amerikaan in een sprintje te snel voor Ben Healy en Marco Frigo. Bauke Mollema kwam als vierde over de finish, maar wel op bijna twee minuten. In het algemeen klassement veranderde er weinig, waardoor Bruno Armirail de tweede rustdag ingaat als leider.

De vijftiende etappe in de Giro d'Italia was een kleine Ronde van Lombardije, maar de klassementsrenners hielden zich zo als zo vaak rustig in de Giro. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zeventien renners weg, met daarbij Bauke Mollema.

De Nederlander ging op zoek naar zijn ritwinst in de Giro, maar op de slotklim, op dertig kilometer van de finish kan hij Ben Healy, Brandon McNulty en Marco Frigo niet volgen. Healy kwam op de top van de Roncola als eerste boven met vlak daarachter McNulty. McNulty reed snel het gat naar Healy dicht en in de afdaling kon ook Frigo aansluiten. Op een niet gecategoriseerd klimmetje probeerde Healy het op vijf kilometer nogmaals, maar kon McNulty niet lossen. Frigo moest wel passen, maar in de slotkilometer kwam de Italiaan weer aansluiten en maakte er direct een lange sprint van. Healy reageerde vrijwel direct op Frigo, McNulty volgde in het wiel. De Amerikaan kwam er op het gepaste moment eruit en pakte de winst in Bergamo.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslagen eredivisie overige

Sparta heeft de laatste thuiswedstrijd van het jaar gewonnen. Tegen degradant Cambuur Leeuwarden won het met 4-1 en eindigt het op de vijfde plaats, doordat FC Twente vandaag ook wist winnen. Vitesse wist tegen een andere degradant FC Groningen ook ruim te winnen: 6-0.

Sparta - Cambuur 4-1
Sparta kwam in de eerste helft nog wel achter tegen Cambuur, maar in het laatste kwartier van de eerste helft werd een 0-1 achterstand omgezet in een 3-1 voorsprong. In de tweede helft kwam de overwinning van Sparta niet meer in gevaar en werd het uiteindelijk 4-1.

Doordat FC Twente in Waalwijk wist te winnen eindigt Sparta op een knappe vijfde plaats in de eredivisie.

Vitesse - FC Groningen 6-0
FC Groningen, dat na een rampjaar al was veroordeeld tot degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie, kende ook tegen Vitesse geen gelukkige middag. Tegen Vitesse werd er met liefst 6-0 verloren onder meer door een hattrick van Million Manhoef

Uitslagen eredivisie Europese plaatsen

PSV is nog niet zeker van de tweede plaats in de eredivisie. De Eindhovenaren kwamen in de tweede helft tegen sc Heerenveen nog wel sterk terug van een 1-3 achterstand, maar in Eindhoven werd het 3-3. Doordat Ajax thuis met 3-1 wist te winnen heeft PSV nog één punt om zich te plaatsen voor de voorronde Champions League.

PSV - sc Heerenveen 3-3
PSV kon zich vanmiddag plaatsen voor de voorronde van de Champions League, maar moest vanmiddag dan wel winnen van sc Heerenveen. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam al na een klein kwartier op voorsprong via Ibrahim Sangaré. Door treffers van Milan van Ewijk en Antoin Collasin pakte Heerenveen nog voor rust de leiding.

Kort na rust maakte Collasin 1-3. Lang leek het erop dat sc Heerenveen verassend de winst zou pakken in Eindhoven, maar met iets meer dan tien minuten voor tijd maakte Luuk de Jong de aansluitingstreffer en niet veel later maakte Xaxi vanaf de strafschopstip de 3-3. Daar bleef het ook bij en heeft PSV volgende week tegen AZ minimaal één puntje nodig voor plaatsing van de voorronde van de Champions League

Ajax - FC Utrecht 3-1
Ajax maakt nog altijd kans om volgend jaar in de Champions League te spelen. De Amsterdammers kreeg voldoende kansen op een grote overwinning, maar pas diep in de tweede helft maakte Davy Klaassen de bevrijdende 3-1 en waren de drie punten binnen voor Ajax. Volgende week moet de ploeg van John Heitinga winnen uit bij FC Twente om kans te houden op de tweede plaats en dan hopen dat AZ van PSV wint.

NEC - AZ 0-3
AZ heeft een makkelijke overwinning geboekt uit bij NEC. In de eerste helft stond het al 0-2 voor AZ door goals van Jesper Karlsson en Jordi Clasie. Vlak na rust maakte Karlsson nog zijn tweede en won het met 0-3. Door de zege blijft AZ in de race voor de derde plaats.

RKC - FC Twente 0-5
Voor RKC was snel duidelijk dat er niets te halen viel tegen FC Twente, dat samen met Sparta Rotterdam en FC Utrecht al zeker was van de play-offs en zich in Waalwijk van de vijfde plaats verzekerde. Bij rust was het al 0-2 en in de tweede helft liep de ploeg van Ron Jans uit naar 0-5.

Ondanks de forse nederlaag is er nog een kans voor RKC om zich ook te plaatsen voor de play-offs, waarin het in strijd is verwikkeld met sc Heerenveen. De Friese ploeg dan niet winnen van Go Ahead Eagles en dan moet RKC winnen van Cambuur Leeuwarden.

Uitslagen Eredivisie - play-offs degradatie

FC Emmen moet zich via de play-offs om promotie/degradatie gaan zien te handhaven in de Eredivisie. Het verloor vandaag met 1-3 van landskampioen en kan door de zege van Excelsior met 3-0 op Fortuna Sittard niet meer stijgen op de ranglijst. Door de nederlaag van Emmen is ook FC Volendam, ondanks een 3-0 nederlaag tegen Go Ahead Eagles, zeker van nog een jaar Eredivisie.

FC Emmen

1 - 3

Feyenoord

 15' Zivkovic    30' Idrissi
 80' Danilo
 86' Danilo
 
 Gele kaart: Zivkovic, (FC Emmen), Gimenez, Wieffer, (Feyenoord)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.309
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Te Wierik
Araujo
Veldmate
Burnet (Dirksen/76)
Romeny
Veendorp (Vlak/46)
Diemers
El Messaoudi (Bernadou/46)
Antonisse (Darfalou/67)
Zivkovic (Assehnoun/83)
  Bijlow
Geertruida
Wieffer
Hancko
Hartman (López/84)
Q.Timber (Kasanwirjo/58)
Szymanski (Danilo/67)
Kökçü
Paixão (Jahanbakhsh/58)
Gimenez
Idrissi (Dilrosun/58)

Excelsior

3 - 0

Fortuna Sittard

 60' Pierie
 73' Driouech
 85' Goudmijn
   
 
 Gele kaart: Azarkan, (Excelsior), Embaló, Cox, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
El Yaakoubi
Pierie
Zagre (Tjoe-A-On/ 11)
Koopmeiners
Goudmijn (Agrafiotis/ 87)
Baas
Lamprou (Kharchouch/46)
Azarkan (v.Duinen/83)
Driouech (S.Nieuwpoort/87)
  Pandur
Pinto
Guth
Radic
Cox (Tasci/79)
Noslin
Erdogan
Córdoba (Ferati/72)
Duarte (Cangiano/ 68)
Embaló (Vita/68)
Gladon

Go Ahead Eagles

3 - 0

FC Volendam

 45' Lidberg
 51' Edvardsen
 65' Serra
   
 
 Gele kaart: , Eiting, Zeefuik, (FC Volendam)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Willumsson mist pen.(2)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Amofa
Idzes (Saathof/85)
Kuipers (Aventisian/ 86)
Adekanye
Blomme (Llansana/75)
Willumsson
Rommens
Edvardsen (Serra/ 63)
Lidberg (Sow/75)
  Stankovic
Douiri (W.Ould-Chikh/57)
Mbuyamba
Flint (v.Mieghem/58)
Murkin
Mirani
Twigt (Johnson/85)
Eiting
Oristanio (Mühren/ 75)
Veerman (Zeefuik/58)
Antonucci

Politieauto zwaar beschadigd bij aanrijding met Caddy in Amsterdam

Een politieauto is gisteravond in botsing gekomen met een Caddy-busje op de kruising van de Jan van Galenstraat met de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. Door de aanrijding raakte de politieauto zwaar beschadigd. Zo meldt AT5

De aanrijding vond rond 23.00 uur plaats. Volgens omstanders waren de agenten met spoed onderweg. Op de foto's is ook te zien dat het blauwe zwaailicht na de aanrijding nog aan stond. 

Op de kruising kwam de politieauto in botsing met een busje, waarna het busje een derde auto raakte. Geen van de inzittenden raakten ernstig gewond. Een van hen, een kind, is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie gaat het ook met hem naar omstandigheden goed.

De kruising is na het ongeval urenlang afgezet geweest vanwege het politieonderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. De politie laat weten dat ook de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachtafdeling (VIK) onderzoek doet, omdat er agenten bij de aanrijding betrokken zijn.

Man 'surft' op dak van rijdende metro, GVB met stomheid geslagen

Een man heeft zaterdagavond een stuk gesurft op het dak van een rijdende metro in Amsterdam tussen de stations Van der Madeweg en Overamstel. Beelden die een andere reiziger maakte zijn te zien op Dumpert. Zo meldt AT5

Op de beelden is te zien dat de man, die tussen de twintig en dertig jaar oud lijkt te zijn, eerst gehurkt op het dak zit. Daarna staat hij zelfs op. De reiziger die in een voorbijgaande metro zit reageert geschrokken, zo is op het filmpje te horen. 

Verdwenen
Een woordvoerder van het GVB laat weten dat het vervoerbedrijf 'met stomheid geslagen' is. De man klom volgens haar gisteren rond 20.00 of 21.00 uur het dak van de metro op en bleef op het dak tot hij bij het volgende station, station Overamstel, was. Personeel van het GVB heeft nog naar hem gezocht, maar hij bleek verdwenen.

"Het had heel anders af kunnen lopen", zegt de woordvoerder. "We willen echt benadrukken dat we verbaasd zijn, dat het supergevaarlijk is en hartstikke dom. Het is ook verboden."

Bewakingscamera's
Het GVB heeft de beelden van de bewakingscamera's opgeslagen en contact gezocht met de politie. Het vervoerbedrijf heeft inmiddels besloten om aangifte te doen.

Het lijkt er sterk op dat de 'metrosurfer' een Gopro-camera op zijn hoofd had en dus zelf ook bezig was om te filmen. Die beelden zullen misschien later nog ergens opduiken. 

El Salvador: bij stormloop in voetbalstadion zeker twaalf doden

Bij een stormloop in een voetbalstadion in El Salvador zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn ongeveer 100 mensen in kritieke toestand naar verschillende ziekenhuizen gebracht, volgens het Duitse persbureau, verwijzend naar de directeur van de civiele bescherming in het Midden-Amerikaanse land.

Volgens de autoriteiten brak de stormloop uit toen fans probeerden het stadion binnen te komen voor een wedstrijd tussen twee van de populairste teams van het land, Alianza FC en Club Deportivo FAS. Fans zeggen tegen een lokale krant dat er buiten het overvolle stadion mensen stonden die naar binnen probeerden te komen, terwijl de meeste toegangspoorten al dicht waren.

"Mensen drongen naar binnen en vielen over ons heen", zegt een fan die in het stadion was. Er wordt gesproken over een 'lawine van mensen'. Volgens overheidsfunctionarissen zijn er verhalen dat er nepkaartjes waren verkocht. 

De nationale voetbalbond van El Salvador betuigt zijn medeleven met de nabestaanden. De organisatie heeft een onderzoek naar de gebeurtenissen aangekondigd.

Verkeersminister Harbers (VVD): 'Extra maatregelen nodig voor Chinese auto’s'

Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers loopt China ver vooruit op de Europese auto-industrie. "De Europese auto-industrie moet een flinke stap bij zetten", aldus de minister in WNL Op Zondag. Meer hierover bij WNL.

Afgelopen week werd bekend dat China de grootste exporteur van nieuwe auto’s is. Harbers zegt gevaar te zien in de data die de nieuwe Chinese e-auto’s mogelijk verzamelen. Hij wil zelfs Chinese auto’s weren als ze niet voldoen aan de Europese maatstaven: je wilt niet TikTok verbieden en dan via de auto dezelfde dreigingen binnenkrijgen. 

Elektrische auto’s stoten geen stikstof uit, hierdoor ziet Harbers mogelijkheden dat er in de toekomst weer 130 gereden kan worden op de Nederlandse snelwegen.

WHO: bijna 337 miljoen levensjaren verloren in eerste jaren corona

Door de uitbraak van het coronavirus zijn 336,8 miljoen levensjaren verloren gegaan in 2020 en 2021, de eerste twee jaren van de pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft dat aantal berekend en noemt de uitkomst 'verbijsterend'.

Sommige overleden patiënten hadden al een zwakke gezondheid en zouden zonder corona waarschijnlijk ook op korte termijn zijn overleden. Maar er zijn ook mensen gestorven door een coronabesmetting terwijl ze zonder die ziekte waarschijnlijk nog jaren in goede gezondheid voor de boeg hadden gehad. Het officiële dodental van het virus staat op ongeveer 6,9 miljoen. Ongeveer 43 procent daarvan woonde in Noord-, Midden- of Zuid-Amerika. Een op de drie coronadoden viel in Europa. Het werkelijke aantal doden was waarschijnlijk nog hoger. Volgens de WHO zijn er door corona in totaal 14,9 miljoen mensen overleden. Dat betekent dat elke ‘extra’ dode gemiddeld 22 jaar te vroeg stierf. Meer hierover bij Skipr

Giro: Etappe 15 - Gaan de klassementsrenners ooit iets doen?

De veertiende etappe van de Giro d'Italia was wat de strijd om de dagzege betreft prima, gelukkig. Wat het klassement betreft gebeurde er eigenlijk niks: Bruno Armirail nam weliswaar het roze over door in de kopgroep met ruim twintig minuten voorsprong te zitten, de favorieten deden onderling helemaal niks.

Vandaag kan het mogelijk anders worden. De heren zetten koers vanuit Seregno en gaan dan van start voor een 195 kilometer lange rit naar Bergamo. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen moet er flink geklommen worden: vier gecategoriseerde bergen, geen daarvan is echt makkelijk.

Na het langere klimwerk volgt op vier kilometer van de meet binnen Bergamo nog een kort edoch uiterst lastig klimmetje, gevolgd door een bijzonder pittige afdaling naar de finishstraat. Even voor het middaguur staan de renners klaar, even ná het middaguur wordt er echt gekoerst en de finish staat weer grofweg tussen kwart voor vijf en half zes gepland - Eurosport is uiteraard weer vanaf het begin live.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: drukkend warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Zoals de titel al zegt, het wordt vandaag drukkend warm. Op de eerste plaats door de hogere temperaturen maar ook omdat er veel vocht in de lucht zit. De dag begint in ieder geval met bewolking en een matige wind uit het noordoosten. Vanmiddag is de zon wat meer te zien en wordt het van 23 graden op de wadden tot 25 graden in het zuiden en oosten des lands. De wind is aan de kust wat harder, windkracht 5 of 6. 

Vanavond kunen er flinke onweersbuien ontstaan mogelijk met onweer. Daar is dan ook code geel voor afgegeven. Het gaat om de provincies Limburg, Noord-Brabant (18:00-00:00), Gelderland, Overijssel (18:00-02:00), Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen (21:00-05:00). Deze kunnen plaatselijk wateroverlast geven en harde windstoten. 

Deze buien trekken naar het noorden toe, in de loop van de nacht klaart het weer op en kan er mist ontstaan. Morgenochtend is er in het noorden nog sprake van (onweers)buien, het wordt dan wederom een warme dag. Daarna koelere temperaturen, maar daarover morgen meer.

Tot morgen!

De ondergaande zon schittert op het water in Wormerveer (Foto: DJMO)
De ondergaande zon schittert op het water in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte, maar onschuldige man ervoor liet opdraaien

Het OM Oost-Nederland gaat een vrouw vervolgen die deed of ze door een man werd gestalkt werd, maar in werkelijkheid zelf de intimiderende, bedreigende en racistische berichtjes naar haarzelf stuurde. 

De politie en het OM geloofden haar. Een 55-jarige man, Berry, werd in 2019 tot een jaar gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding veroordeeld. Ook moest hij verplicht behandeld worden in het Pieter Baan Centrum en een schadevergoeding betalen. De man heeft zijn straf uitgezeten en is inmiddels vrij, hij heeft het stalken altijd ontkend.

De officier van justitie Menno Hoekstra zei in RTL Boulevard dat de man waarschijnlijk onterecht werd veroordeeld. Hij kan een herzieningsverzoek indienen. Verder gaf Hoekstra aan dat de 33-jarige Sanne S., wordt vervolgd voor identiteitsfraude en het doen van valse aangiftes.

Dat ze zelf de persoon was die haar eigen telefoon stalkte, kwam in 2021 aan het licht in het RTL-programma Zeeman Confronteert: Stalkers. De programmamakers waren erachter gekomen dat de vrouw spoofing gebruikte, hiermee kan je doen of een telefoon van iemand anders iemand naar jou belt of berichtjes stuurt, terwijl je dat met je eigen toestel doet. Geconfronteerd met de bewijzen van de programmamakers bekende de vrouw en zei ze dat ze spijt had van haar daad. 

Na de ontdekking van Thijs Zeeman en zijn team, maar ook door een aangifte van Berry tegen Sanne, heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het OM laat weten dat de zaak tegen de vrouw inmiddels rond is. “Het onderzoek heeft aangetoond dat de berichten die in 2017 zijn verzonden, de stalking en de bedreigingen, afkomstig zijn van de vrouw", liet een persofficier weten.

G7 wil minder afhankelijk zijn van China

In het ontwerp van hun slotverklaring hebben de G7-landen zich ertoe verbonden "constructieve en stabiele betrekkingen" met China aan te gaan. Economisch willen de landen zich echter onafhankelijker maken van China. Peking reageerde woest.

De G7-landen willen minder economische afhankelijk zijn van China. Zo bleek uit de concept-slotverklaring van de top in Hiroshima, Japan. "We zullen buitensporige afhankelijkheden in onze belangrijkste toeleveringsketens verminderen." De pandemie van het coronavirus en de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne hebben diverse kwetsbaarheden in de toeleveringsketens van landen over de hele wereld blootgelegd, aldus de verklaring. Daardoor zijn diverse tekorten ontstaan. 

Doe China niets tekort, maar respecteer afspraken
Het beleid van de G7 is er niet op gericht China te schaden of zijn economische vooruitgang te dwarsbomen. "Een groeiend China dat zich aan internationale regels houdt, zou in het belang van de wereld zijn." De G7-landen wilden constructieve en stabiele betrekkingen met China opbouwen, aldus het concept. Het is belangrijk om met China samen te werken bij mondiale uitdagingen - gezien zijn rol in de wereldgemeenschap en de omvang van zijn economie.

Om duurzame economische betrekkingen met China mogelijk te maken en het internationale handelssysteem te versterken, wil de G7-groep aandringen op eerlijke concurrentievoorwaarden voor hun bedrijven en werknemers in China. China's niet-marktconforme beleid en praktijken die de wereldeconomie verstoorden, moesten ook worden aangepakt. "We zullen ons verzetten tegen schadelijke praktijken zoals onwettige overdracht van technologie of openbaarmaking van gegevens".

'Economische druk' tegengaan
De G7-staten wilden zich ook wapenen tegen "economische pressie" door andere landen. "Pogingen om economische afhankelijkheden als wapen te gebruiken" zouden gevolgen hebben, verklaarden de staatshoofden en regeringsleiders van de G7. Dit is ook een signaal richting Peking. China heeft herhaaldelijk druk uitgeoefend in geschillen met andere landen - bijvoorbeeld op Litouwen, toen het kleine Baltische land Taiwan diplomatieke vertegenwoordiging toestond.

Daarnaast is het nodig bepaalde geavanceerde technologie te beschermen "die kan worden gebruikt om onze nationale veiligheid te bedreigen". De groep van staten kondigde de oprichting aan van een coördinatieplatform over dit onderwerp, dat de gezamenlijke voorbereiding, afschrikking en reactie op dergelijke dwangmaatregelen zou moeten verbeteren. Het is ook bedoeld om de samenwerking met partners buiten de G7 te verbeteren.

Peking reageerde woest
In een ongewoon harde reactie beschuldigde China de G7 van lasterlijke aanvallen en "inmenging in interne aangelegenheden". "De G7-groep negeert China's ernstige zorgen en staat erop China-gerelateerde zaken te manipuleren, China te belasteren en aan te vallen, en zich op grove wijze te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

De G7 is een kleine groep die de "zelfzuchtige belangen" van de Verenigde Staten dient. Ze zingen over een vreedzame wereld, maar "onderdrukt de ontwikkeling van andere landen" en tast vrede en regionale stabiliteit aan. China heeft zijn grote ongenoegen geuit en heeft geprotesteerd bij G7-gastheer Japan en de betrokken landen.

China: Vrede in Taiwan, druk op Rusland
De woordvoerder herhaalde ook dat China het eiland Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek beschouwt. De oplossing van de Taiwanese kwestie is uitsluitend een zaak van het Chinese volk. Hong Kong, Xinjiang en Tibet of mensenrechten zijn ook "interne aangelegenheden" van China.

De G7 had eerder zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke escalatie van het conflict over Taiwan - de groep waarschuwde voor "militaire activiteiten" in de regio Azië-Pacific. In hun topverklaring bevestigde de G7 "opnieuw het belang van vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan voor de veiligheid en welvaart van de internationale gemeenschap."

In de slotverklaring riep de internationale gemeenschap China ook op om druk uit te oefenen op Rusland om onmiddellijk een einde te maken aan de militaire agressie in Oekraïne en zijn troepen terug te trekken. China heeft de banden met Rusland aangehaald sinds de Russische invasie van Oekraïne. Peking ziet zichzelf als een neutrale actor en bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne.

'Van glamour naar creepy'

Getatoeëerde oogballen, hoektanden en een gespleten tong zijn slechts enkele van de kostbare cosmetische ingrepen die OnlyFans-model Kierstyn Milligan (24) heeft ondergaan in een poging haar look te 'demoniseren'. In feite heeft ze al meer dan $64.000 uitgegeven aan de extreme 'cosmetische' ingrepen en heeft ze nog meer ingrepen op haar verlanglijstje staan.  Milligan, een professionele tatoeëerder, begon haar uiterlijk als minderjarige voor het eerst te veranderen en kreeg haar eerste tattoeage op 14-jarige leeftijd. Sindsdien is de brunette bijna onherkenbaar geworden voor haar dierbaren, die inmiddels al niet beter weten.  

Al 45 aanhoudingen voor explosies Rotterdam, ook minderjarigen

Rotterdam wordt de laatste weken met grote regelmaat opgeschrikt door explosies bij huizen en bedrijven. Dit jaar hebben er al ruim vijftig explosies plaatsgevonden in de regio Rotterdam.

Inmiddels zijn er zo'n 45 verdachten aangehouden voor het extreme geweld in de havenstad, zoals explosies en schietpartijen. Aan het begin van deze maand, toen er 33 aanhoudingen waren verricht, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen het AD dat acht van hen minderjarig waren, sommigen nog maar 14 jaar. "Hun jonge leeftijd baart ons zorgen", zei de Rotterdamse burgervader.

Het toenemende aantal explosies in Rotterdam heeft volgens Aboutaleb te maken met het succesvol onderscheppen van partijen drugs in de haven. Hierdoor neemt de onrust tussen rivaliserende criminele bendes toe.

Koen Voskuil, misdaadverslaggever van RTL Nieuws, zegt dat de bendes partijen drugs van elkaar stelen. De recente explosies zijn het gevolg van deze zogeheten ripdeals, aldus Voskuil. "Na zo'n diefstal wordt er wraak genomen. Als de vermoede dader zelf niet wordt gevonden, deinzen criminelen er niet voor terug om een bom bij familieleden te plaatsen. Ook bij volstrekt onschuldige mensen. Dat is best een angstaanjagende ontwikkeling." De meeste bommen zijn volgens Voskuil eenvoudig in elkaar 'geknutseld', het explosieve flitspoeder oftewel flashkruit wordt gehaald uit zwaar, illegaal vuurwerk zoals cobra's. Daar voegen ze een ontstekingsmechanisme bij en plakken dat bij iemand op de voordeur.

Volgens criminoloog Sheila Adjiembaks, die onderzoek naar dit soort 'boodschappenjongens' in de  drugscriminaliteit, zijn ze daders op te delen in verschillende groepen. Een deel van de jongeren overziet de gevolgen niet van een bom plaatsen of iets wegbrengen. Een ander deel ziet misschien de gevolgen wel, maar die scheelt het niets omdat ze niet zoveel te verliezen hebben. Soms komen de jongens uit een crimineel milieu, maar ook armoede speelt een rol. De criminologe heeft een jongen wel eens horen zeggen Dat hij op pad ging voor criminelen omdat zijn moeder huilend op bed zat omdat ze de huur niet kan betalen. 

Misbruikschandalen in de katholieke kerk

Over de hele wereld komen steeds meer nonnen naar buiten met verhalen dat ze seksueel zijn misbruikt door mannelijke geestelijken. De documentaire film geeft inzicht in een zeer verontrustend - en nauwelijks aangepakt - probleem binnen de katholieke kerk. De katholieke kerk wordt al tientallen jaren geteisterd door schandalen over seksueel misbruik. Aanvankelijk was de publieke bewustwording gericht op misbruik van kinderen en jongeren. Maar een paar jaar geleden begonnen er berichten te verschijnen over een ander schandaal, een schandaal dat de kerk lange tijd probeerde te verdoezelen: in veel delen van de wereld beweerden nonnen dat ze waren verkracht door hoge geestelijken.

Sommige onthullingen betroffen ook hooggeplaatste Vaticaanse hoogwaardigheidsbekleders. Nonnen die zwanger werden, werden bedreigd met uitzetting uit hun gemeenschap of gedwongen tot abortus. Deze misdrijven, waarvan sommige op systematische wijze werden gepleegd, werden meestal genegeerd. In de zaken die openbaar werden en daarom onderzoek vereisten, werden de beschuldigde priesters vrijgesproken door Vaticaanse rechtbanken. Maar in de afgelopen twee decennia begon de muur van stilte af te brokkelen. Ondanks expliciete berichten, ook gericht aan de Heilige Stoel, deed het Vaticaan lange tijd niets om het misbruik en de soms systematische seksuele slavernij van nonnen te stoppen.

In februari 2019 doorbrak paus Franciscus het taboe door voor het eerst toe te geven dat het misbruik van nonnen en zusters had plaatsgevonden binnen de katholieke kerk - en dat het probleem aan de gang was.

Het werk aan deze documentaire film is drie jaar gekleden gestart. In tal van landen in Europa, Noord-Amerika en West-Afrika spraken filmmakers Eric Quintin en Marie-Pierre Raimbault met nonnen die het slachtoffer waren van seksueel geweld door priesters. De film hoort nonnen, moeder-oversten, priesters en mensen die nauw samenwerkten met paus Franciscus. Hun verslagen werpen een verontrustend licht op een schandaal in de katholieke kerk dat veel te lang in het geheim is gehuld.  


Israël: opnieuw tienduizenden de straat op tegen regering Netanyahu

In Israël zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. 

De demonstranten verzamelden zich in verschillende grote steden en zwaaiden met Israëlische vlaggen. Volgens de organisatoren zijn er alleen al in Tel Aviv meer dan 130.000 deelnemers op de been. In Israël vinden al maanden massale protesten plaats vanwege een door de regering aangestuurde herstructurering van de rechterlijke macht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.