FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 mei 2023

Politie start opsporingsteam na ongeregeldheden AZ-West Ham United

De politie heeft een opsporingsteam opgestart na ongeregeldheden tijdens de voetbalwedstijd AZ-West Ham United op donderdag 18 mei 2023. Aan het eind van de wedstrijd maakte een grote groep personen zich schuldig aan openlijke geweldpleging tegen meerdere bezoekers. Ook werden vernielingen in het voetbalstadion verricht.

Nadat het in de slotfase van de wedstrijd misging in het voetbalstadion, is de mobiele eenheid van de politie ingezet. Er zijn op dat moment geen aanhoudingen verricht, omdat de inzet van de politie op dat moment gericht was op het herstellen van de openbare orde en veiligheid in het stadion.

Het opstarten van een opsporingsteam moet bijdragen aan herkenning en aanhouding van de verdachten. De politie beschikt inmiddels over diverse camerabeelden en is druk bezig met het koppelen van verdachten aan strafbare feiten.

Schuldig gemaakt aan de openlijke geweldpleging in het AZ-stadion, meld je bij de politie!
Hoewel een groot deel van de verdachten een capuchon over het gezicht had getrokken of andere gezichtsbedekking had, is de politie blij met alle beelden die tot nu toe zijn gedeeld. Ze verwacht binnenkort beelden van de verdachten openbaar te maken. Verdachten die dat willen voorkomen hebben de gelegenheid zich te melden bij de politie.

Getuigenoproep
De politie roept verder toeschouwers op die donderdag aanwezig waren in het AZ-stadion zich te melden als zij informatie hebben over betrokkenen in het stadion. Dit geldt ook voor mensen die meer informatie hebben over wat er zich heeft afgespeeld in het AZ-stadion. 

Meisje (5) overlijdt na val van versierde vrachtwagen

Bij een ernstig ongeval in het Zeeuwse Yerseke is een 5-jarig meisje uit Kapelle om het leven gekomen. Volgens de politie was daarbij een vrachtwagen met open oplegger betrokken die was versierd als kampioenswagen. Het ongeluk gebeurde vlak voordat het lokale meisjesteam gehuldigd zou worden.

Het meisje bevond zich met enkele andere mensen op een vrachtwagen met open laadbak. Deze combi was onderweg naar de plaatselijke voetbalvereniging waar een kampioensfeest gevierd zou worden, toen het onderweg mis ging. Wat er precies is gebeurd en hoe het kindje heeft kunnen verongelukken, wordt nog volop onderzocht. Gedurende dat onderzoek, dat geruime tijd in beslag neemt, doet de politie hierover geen mededelingen. 

Het ongeval gebeurde zaterdagmiddag 20 mei 2023 rond 14.30 uur op de Welleweg. De weg is gedurende het onderzoek afgesloten voor al het verkeer. De gemeente heeft hekken en schermen geplaatst om de plek van het ongeval af te schermen. Voor direct betrokkenen is slachtofferhulp ingeschakeld. Het incident heeft uiteraard ook diepe indruk gemaakt op de politiemensen en andere hulpverleners die vandaag in Yerseke aan het werk zijn of op andere wijze bij het incident betrokken zijn. De politie betuigt dan ook haar oprechte medeleven aan de familie van het jonge slachtoffertje.

NBA: Heat na indrukwekkende comeback naar 2-0 tegen Celtics

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is vrijdagavond de tweede wedstrijd gespeeld in de finale van de Eastern Conference. De Boston Celtics ontvingen in de eigen TD Garden de Miami Heat, wat de eerste wedstrijd twee dagen eerder al had gewonnen.

Miami begon prima aan de wedstrijd, maar de Celtics kwamen op dreef en namen een kleine voorspring, die ze vroeg in Q2 uit konden breiden. Dit keer kwam de Heat echter terug en werkte de ploeg van Jimmy Butler zich naar een paar punten voorsprong, maar het bleef heen en weer schommelen.

Laat in Q3 waren het de Celtics die onder leiding van Jayson Tatum (34 punten, 13 rebounds, 8 assists) een mooie voorsprong op konden bouwen, die in Q4 zelfs naar de dubbele cijfers ging. Miami gaf niet op en via onder meer de 27 punten van Butler en 17 rebounds van Bam Adebayo knokten ze zich weer terug, waarna Miami in de laatste minuten toch de winst pakte: 105-111.

Game 3: Zondagavond 21 mei, 02.30u (NL); Miami Heat - Boston Celtics

NHL: Golden Knights openen finale Western Conference met overtimezege op Stars

In de T-Mobile Arena in Las Vegas is vrijdagavond de Western Conference-finale van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL van start gegaan. De Vegas Golden Knights namen het in eigen huis op tegen de Dallas Stars in de eerste van uiteindelijk maximaal zeven wedstrijden.

De eerste periode leverde lange tijd niks op, tot kort voor het einde: Jason Robertson werkte op aangeven van Roope Hintz de 0-1 binnen. Halverwege de tweede periode trok William Karlsson de stand gelijk en vroeg in periode twee was het dezelfde Karlsson die de Golden Knights een 2-1 voorsprong bezorgde.

Dat duurde niet lang, want Hintz trok de stand gelijk, waarna Teddy Blueger de Knights opnieuw het voordeel bezorgde. Dat leek genoeg te zijn, tot twee minuten voor tijd: Jamie Benn tekende voor de 3-3. Overtime was nodig en dat duurde niet lang: Brett Howden tikte op zeer handige wijze de puck via Stars-goalie Jake Oettinger in het doel voor winst voor Vegas.

Game 2: Zondagavond 21 mei, 21.00u (NL); Vegas Golden Knights - Dallas Stars

Armirail neemt leiderstrui over van Thomas in Giro; Denz sprint naar tweede dagwinst

Bruno Armirail heeft in de veertiende etappe van de Giro d'Italia de roze trui overgenomen van Geraint Thomas. De Fransman van Groupama - FDJ maakte deel uit van de vroege vlucht en pakte meer dan twintig minuten terug op het peloton en is de nieuwe leider in de Giro. Nico Denz pakte zijn tweede ritzege. De Duitser was in een spannende strijd de sterkste van de kopgroep.

Vandaag stond een nieuwe etappe op het programma in de Giro. De veertiende rit van Sierre naar Cassano Magnago was een typische overgangsrit en kregen de vluchters een nieuwe kans. Vroeg in de etappe reed er dan ook een kopgroep van 29 renners weg die mochten gaan strijden voor de dagzege. Op de enige beklimming van de dag kwam Davide Bais als eerste boven en nam weer de bergtrui over van Thibaut Pinot.

Op zestig kilometer opende Alberto Bettiol de aanval in het peloton. De Italiaan was wel niet mee toen vier andere renners wegreden uit het peloton. Davide Ballerini, Laurenz Rex, Stefano Oldani en Toms Skujinš leken voor de dagzege gingen strijden. Het viertal nam één minuut op de rest van de kopgroep, maar door de lastige finale waar het op en af ging werden ze in de laatste kilometer weer gegrepen door vier andere renners en die gingen erop en erover. Bettiol was de eerste die de kopgroep bijhaalde, maar de winst ging naar Nico Denz. De Duitser, die ook al de beste was in de twaalfde etappe, zet op het juiste moment aan en zou net winnen voor Derek Gee.

Bruno Armirail was de best geplaatste van de kopgroep. De Fransman kwam weliswaar op 50 seconden van de winnaar binnen, maar neemt daarmee wel de leiderstrui over van Geraint Thomas. Het peloton gaf vandaag meer dan twintig minuten toe.

Results powered by FirstCycling.com

Nieuwe theorie over oorsprong homo sapiens

Onderzoekers uit Canada en de Verenigde Staten gaan ervan uit dat de moderne mens gelijktijdig op verschillende plaatsen op het Afrikaanse continent is geëvolueerd. Dit werd bevestigd door genetische gegevens, zeiden experts van McGill University en de University of California.

Honderdduizenden jaren lang zwierven en vermengden de verschillende bevolkingsgroepen zich. Deze bevindingen staan haaks op de klassieke theorie dat op één enkel punt de Homo sapiens is ontstaan in Oost- of Zuid-Afrika, zei een van de co-auteurs, Brenna Henn.

Het is altijd moeilijk geweest om deze theorie te rijmen met vondsten in plaatsen zo ver weg als Marokko of Ethiopië. In het tijdschrift 'Nature' schrijft het wetenschappelijke team ook dat er maar weinig fossiele vondsten en genetische gegevens zijn uit deze periode van ongeveer 300.000 jaar geleden.

Kopschopper aangehouden voor poging doodslag

Na een vechtpartij in het centrum van Breda heeft de politie op basis van camerabeelden 4 mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een van hen schopte tijdens die vechtpartij een weerloos slachtoffer meermaals tegen het hoofd. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Zaterdag 20 mei om 05.30 uur zien beheerders van het cameratoezicht dat er een vechtpartij ontstaat in de Reigerstraat. Vier mannen belagen daar een 35-jarige inwoner van Breda. Een van hen slaat de man tegen de grond, waarna hij enkele malen hard tegen het hoofd van het weerloze slachtoffer schopt. Toegesnelde agenten hunnen het viertal direct aanhouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. De 20 jarige verdachte die tegen het hoofd van het slachtoffer schopte zal bovendien poging tot doodslag ten laste worden gelegd. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Lange rij in Amsterdam-West voor tweede ronde Turkse verkiezingen

Voor de deur van een congrescentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam Nieuw-West staat vanmorgen een lange rij met Turkse Nederlanders die gaan stemmen voor de verkiezingen in Turkije. Er kan vijf dagen lang gestemd worden. Zo meldt AT5.

De stemlocatie opende om 9.00 uur vanmorgen de deuren. De stembussen zijn tussen 9.00 en 23.00 uur open, de gemeente verwacht dat er de komende periode enkele tienduizenden Turkse Nederlanders komen stemmen. Er is een tweede ronde omdat bij de eerste stembusgang geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalde. De strijd gaat tussen de huidige president Erdogan en oppositieleider Kilicdaroglu.

Veiligheidsmaatregelen
Er zijn verkeersregelaars ingezet. Ook staan er agenten bij de rij. "Politie en handhaving zijn alle 5 dagen de gehele dag en avond aanwezig in het gebied", laat de gemeente weten.

Tijdens de eerste stemronde kon er in de Rai gestemd worden. Daar vonden een aantal vechtpartijen plaats. Op de laatste dag ging het om een massale vechtpartij met 300 betrokkenen. De politie moest massaal uitrukken en ook de Mobiele Eenheid werd opgeroepen.

Burgemeester Halsema zei daarna dat de Turkse consul met een veiligheidsplan moest komen als er een tweede ronde zou plaatsvinden.

Spinnensculptuur 'Maman' verkocht voor ruim 32 miljoen dollar

Een metershoge spinsculptuur van de Frans-Amerikaanse beeldhouwster Louise Bourgeois is op een veiling in New York verkocht voor een recordbedrag van 32,8 miljoen dollar. Het veilinghuis Sotheby's maakte vrijdag bekend dat het de hoogste prijs is die ooit op een veiling is betaald voor een werk van een vrouwelijke beeldhouwer.

De naam van de koper is niet bekendgemaakt. Bourgeois voltooide het drie meter hoge beeld pas in 1996 op 85-jarige leeftijd. Volgens Sotheby's was het al 25 jaar eigendom van de Fundação Itaú, een non-profitorganisatie gevestigd in São Paulo.

De beeldhouwster, die in 2010 overleed, werd geboren in Frankrijk, maar heeft het grootste deel van haar leven in New York gewoond. Ze werd beroemd om haar enorme sculpturen van spinnen, waarmee ze naar eigen zeggen de herinneringen aan haar moeder - als duistere bedreiging, ijverige restaurateur en weefster - verwerkte.

VS: FBI had jarenlang ongeoorloofde toegang tot NSA-bestanden

De Amerikaanse federale politie FBI heeft de afgelopen jaren zonder toestemming toegang gehad tot geheime databases van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Uit gerechtelijke documenten blijkt dat het onder meer is gebruikt om de communicatie van buitenlanders te controleren. De FBI keek in meer dan 278.000 zaken in deze databases, voor onderzoeken naar slachtoffers van misdrijven, Black Lives Matter-protesten en de bestorming van het Capitool.

Eigenlijk krijgt de FBI alleen toegang tot deze databanken als die nodig zijn voor onderzoeken in verband met buitenlandse geheime diensten. De rechtbank oordeelde dat in geen van de gevallen sprake was van een rechtvaardiging voor toegang. Aanleiding voor het gerechtelijk onderzoek is de discussie over een wet die het toezicht op vreemdelingen regelt. Critici pleiten ervoor om deze bepaling te hervormen om misbruik te voorkomen.

Giro: Etappe 14 - Dinsdagrit op een zaterdag

Het was weer gedoe in de Giro d'Italia: de dertiende etappe werd fors ingekort en werd wat het klassement betreft uiteindelijk helemaal niks. Vandaag gaat dat niet anders zijn, want men is zo handig geweest om een soort dinsdagrit op de zaterdag te plannen, vermoedelijk zodat de kijkers zich niet al te druk hoeven maken.

De heren zijn in Zwitserland en gaan daar van start in Sierre, waar een 194 kilometer lange tocht begint - als het peloton zin heeft om de volledige etappe af te werken in elk geval. Het begint best prima, met een klein klimmetje en vervolgens al snel een ruim twintig kilometer lange klim aan gemiddeld 6,5% over de Simplonpass, terug Italië in.

Na de lange klim volgt een nog veel langere afdaling, een goede dertig kilometer zelfs, maar...dat is het zo ongeveer, in elk geval tot we in de laatste twintig kilometer zitten. Daarin wordt het toch nog wel evevn aanpoten voor de sprinters, want het is vooral flink heuvelachtig. Korte klimmetjes, niet al te lastig, maar toch net lastig genoeg om even pijn te doen.

De finish ligt vervolgens in Cassano Magnago, waar de laatste kilometer vals plat omhoog gaat. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier staat alles tot in beduidend meer detail beschreven, inclusief de lokale bezienswaardigheden. Als de Simplonpass níet geschrapt wordt vanwege kou en regen gaan we even na het middaguur van start, Eurosport is dan gelijk weer live en de finish staat weer tussen vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: zon, later meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is saai, lekker maar saai. Ook vandaag weer valt er weinig te vertellen. De zon is wederom veelvuldig te zien, in de middag wordt het iets bewolkter maar blijft het droog bij ongeveer 20 graden en een matige noordoosten wind. Ook vanavond is het droog en zonnig.

Morgen lijkt het op het oog flink nat te worden in het oosten met 25 mm regen, echter zijn dit slechts buitjes op basis van de 48 uurs voorspelling, daar zou ik dus niet al te veel waarde aan hechten maar droog blijft het niet. Elders is het dan wederom een droge dag met hogere temperaturen.

Tot morgen!

De zon gaat onder aan de Nauernasche vaart in Zaanstad (Foto: Jippie)
De zon gaat onder aan de Nauernasche vaart in Zaanstad (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Sportende streaker begint omstanders af te rossen'

Een niet bij naam genoemde man was dinsdagavond aan het sporten in UFC Gym, Miami, toen hij zich plotseling uitkleedde. De man leek eerst naakt verder te willen trainen, maar begon andere mensen te slaan, aldus de politie.

Het personeel van de sportschool probeerde de man onder controle te krijgen, maar zonder succes. Nadat hij door het personeel uit de sportschool was gewerkt, begon de naaktloper buiten mensen op de weg aan te vallen.

Op de beelden is te zien hoe de agressieve streaker een oudere man lastig valt, voordat een omstander hem met een zak op zijn achterhoofd probeert uit te schakelen.

De politie arriveerde uiteindelijk en gebruikte twee keer een taser op de man, wat hem niet meteen leek te stoppen. Bij het incident raakte niemand ernstig gewond. Volgens agenten was de man recent lid was geworden van de sportschool, maar is zijn lidmaatschap direct opgezegd. 

'Houdini-Husky' vindt snel een nieuw tehuis

Titan, een 4 jaar oude husky, werd op camerabeelden vastgelegd toen hij voor 2.000 dollar schade toebracht aan het dierenasiel van Colbert County in Tuscumbia, Alabama. CCTV-beelden toonden de hond die na zijn ontsnapping uit een kooi rondliep op de receptie en daar de desktopcomputer vanaf gooide. Titan, die net een dag in het asiel was, bevrijdde ook twee andere honden.

De gepubliceerde beelden zorgden snel voor een nieuw tehuis, de Houdini-hond ging de dag na zijn 'ontsnapping' naar een familie die al een identieke husky bezat. 


Kritiek op aanwezigheid Assad bij top Arabische Liga

Handdrukken, knuffels, broederlijke kussen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Een warm welkom volgens ceremonieel protocol voor een oorlogsmisdadiger: de Syrische dictator Bashar al-Assad was na jarenlange afwezigheid weer welkom bij de Arabische Liga.

Deze top van Jeddah is Assad's persoonlijke triomf, de langverwachte diplomatieke doorbraak na twaalf jaar isolement. En blijkbaar zonder concessies. De dictator kan nu hopen op een heropleving van de handel, meer financiële hulp, meer invloed. Bijna alsof er niets was gebeurd.

Syrië is een getraumatiseerd land in puin. Honderdduizenden doden, miljoenen burgers op de vlucht, de schade loopt in de miljarden. Assad's staat van dienst is vernietigend. Om aan de macht te blijven gebruikte hij gifgas, martelingen en bombardeerde hij scholen en ziekenhuizen. Alles minutieus gedocumenteerd door de VN. 

De rekensom van de Arabische machthebbers: verenigd hopen ze op meer zeggenschap in de wereld. Assad moet ook worden aangespoord om vluchtelingen terug te nemen en de drugshandel die vanuit zijn land het Midden-Oosten overspoelt te beteugelen.

De aanwezigheid van Assad moet een klap in het gezicht zijn van miljoenen mensen in de regio die opkomen voor gerechtigheid, democratie, vrijheid en mensenrechten, en daarbij nog steeds hun leven riskeren.


Tim Scott stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen VS

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse senator Tim Scott heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap van de Verenigde Staten. 

De 57-jarige senator van South Carolina is de enige zwarte Republikeinse vertegenwoordiger in de Senaat.

Wie daadwerkelijk een officiële kandidaat voor de Republikeinse Partij wil worden, moet eerst de interne partijvoorverkiezingen winnen. Scott is de vijfde officiële Republikeinse kandidaat. Biden is tot nu toe de enige kandidaat voor herverkiezing onder de Democraten. De presidentsverkiezingen vinden volgend jaar op 5 november plaats. 

Wie is de potentiële president Tim Scott? 

Amsterdam: zwartrijders in ov met 50 procent toegenomen

Het aantal zwartrijders in Amsterdam is flink gestegen. Het GVB ziet het aantal Amsterdammers die niet inchecken in 2022 met 50 procent toenemen ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor corona. Zo meldt AT5.

Volgens Edgar van de Pas, woordvoerder van het GVB is het niet betalen voor het ov verergerd sinds de coronaperiode. "Er was toen veel meer discussie met mensen tijdens het controleren, we zagen echt een normvervaging", vertelt van de Pas. "Sommige mensen denken echt dat ze niet hoeven te betalen."

In 2022 werd 2,2 procent van de reizigers in de metro gepakt voor zwartrijden en in de tram was dat 1,8 procent. In de bus rijden de minste mensen zwart, namelijk 0,8 procent. In 2019 lagen die aantallen, zowel in de tram, de metro en de bus lager. Belangrijk om te vermelden is dat de percentages zijn gebaseerd op wat GVB-medewerkers tegenkomen tijdens hun reguliere controles. Het GVB controleert jaarlijks zo’n 700.000 reizigers.

Wat het meest opvalt is de verschillen tussen de trams met en zonder conducteur. Uit de laatste cijfers blijkt dat maar liefst 4,5 procent van de reizigers zonder kaartje reist als er geen conducteur in de tram zit. Een logische oplossing om zwartrijden tegen te gaan, zou dan misschien wel meer controleren kunnen zijn. Volgens het GVB is dat op dit moment niet haalbaar. "Ja, dat zou een hele goede oplossing zijn, maar we hebben te maken met personeelskrapte en we kunnen niet overal tegelijk zijn", vertelt van de Pas.

De meningen over het stijgende aantal zwartrijders zijn verdeeld bij het Centraal Station. "Ik maak mezelf er soms ook wel schuldig aan", vertelt een reiziger. "Maar ik denk dat het wel te maken heeft met inflatie, alles wordt duurder", vertelt hij. "Maar ik praat het niet goed hoor", zegt hij lachend. Een andere reiziger is duidelijk. "Ik vind eigenlijk dat je gewoon moet betalen voor het ov", vertelt ze. 

VS keurt training piloten en vermoedelijk levering F16's Oekraine goed

De kogel is door de kerk, de Verenigde Staten hebben groen licht gegeven Oekraïnse piloten te trainen om met een F16 te kunnen vliegen. Dit maakt het aannemelijk dat de VS er akkoord mee zal gaan dat F16's worden geleverd aan Oekraïne.

Donderdag werd een evaluatie van twee Oekraïense piloten zonder ervaring in westerse toestellen openbaar, hierin gaf de US Airforce aan in te schatten dat de piloten maar zo'n vier maanden training nodig zouden hebben in plaats van het eerder genoemde anderhalf jaar.

Onrechtmatige observatie politie: 'proberen relschoppers een stap voor te zijn'

Berichtgeving van RTL Nieuws stelde begin deze week dat het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie op een onwettige manier informatie over onschuldige Nederlanders verzamelt. Daarbij zou TOOI door geen enkele instantie worden gecontroleerd, aldus RTL. "De waarheid ligt toch echt wat genuanceerder", stelt landelijk portefeuillehouder TOOI, Stan Duijf.

Iedere regionale eenheid heeft een Team Openbare Orde Inlichtingen. In deze teams houden zich bijna tweehonderd collega’s bezig met het zicht krijgen op groeperingen die doelbewust de orde verstoren. "Dat doen wij deels door heimelijke inwinning. We maken dan gebruik van informanten, die we in sommige gevallen ook betalen. Daarnaast gebruiken we bijvoorbeeld binnen de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) ook open bronnen", vertelt Stan Duijf, die benadrukt dat het onderzoek van TOOI zich niet richt op individuen, maar op groepen.

Intelligencebeeld
"We mikken met al onze methoden op het verkrijgen van een goed intelligencebeeld", vertelt Duijf. "Het gaat altijd om de vraag: wat zien we en hoe ontwikkelt dat beeld zich? Denk bijvoorbeeld aan groepen voetbalhooligans die ineens opduiken tijdens de boerenprotesten. Soms gaat het ook om brede anti-overheidssentimenten, die gericht zijn tegen bestuurders en in het verlengde daarvan zelfs tegen onze eigen collega’s. Als je bijvoorbeeld signalen krijgt dat 'Defendgroepen' zich landelijk organiseren om te gaan rellen wil je daar alles van weten. Je wilt voorkomen dat dit soort groepen zich vermengen met ‘gewone’ demonstraties. Het is het heimelijke karakter en georganiseerde verband waarin dit soort groepen acteren, dat het lastig maakt om hierop zicht te krijgen. Hier kan het TOOI iets extra’s toevoegen aan de politiebrede handhavingstaak. Met het oog op mogelijke ernstige verstoringen van de openbare orde vergaart het TOOI haar informatie. Je kijkt voortdurend naar dreigingen die uitgaan vanuit georganiseerde groepen. Het kan daarbij ook gaan over uiteenlopende vormen van activisme, zowel in het extreemrechtse als -linkse spectrum."

Effectief politieoptreden
Een goed voorbeeld was volgens Duijf de maatschappelijke onrust rond de invoering van de avondklok, waaruit de avondklokrellen voortkwamen. "Daarbij liepen allerlei groepen door elkaar. Hieronder waren zowel mensen die vreedzaam wilden demonstreren als relschoppers. Dan willen wij als politie zo goed mogelijk te weten komen wat de plannen van die verschillende groepen zijn. Het draait dan om vragen als: hoe kunnen wij daar effectief tegen optreden, zonder daarbij goedwillenden te duperen. Zo wil je bijvoorbeeld voorkomen dat activisten start- en landingsbanen bezetten op een luchthaven. Dat brengt grote gevaar aspecten met zich mee. Als je hier zicht op krijgt kun je dit beletten, zonder afbreuk te willen doen aan het demonstratierecht dat in Nederland bestaat.

De politie werkt intelligence gestuurd. Op basis van de bronnen die we als TOOI hebben zijn we in staat op het juiste moment en op de juiste plaats in te grijpen zodat hier in de handhaving op gestuurd kan worden en collega’s op straat niet worden verrast."
Volgens Stan Duijf zijn door het werk van TOOI regelmatig grote politie-inzetten en ernstige verstoringen van de openbare orde voorkomen door het tijdig kunnen ingrijpen. "Dat wordt door de burgemeesters en onze collega’s gewaardeerd. Wij kunnen vaak als enige bron in het openbare orde domein tot op de puntkomma aangeven waar problemen zich zullen gaan voordoen. Dat maakt de kans op effectief politieoptreden veel groter."

Wettelijke grondslag
"In de berichtgeving die onlangs naar buiten kwam werd helaas gesteld dat we dit alles zonder wettelijke grondslag zouden doen", zegt Duijf. "Dat ligt toch echt anders; die wettelijke grondslag is er wel degelijk en ons werk is gebaseerd op artikel 3 van de Politiewet. En het heimelijk inwinnen van informatie voor het handhaven van de openbare orde, gebeurt onder het gezag van de lokale burgemeester. Die wettelijke basis is er dus zeker. Wij doen gewoon legitiem werk. Wel zijn we al langer met de minister in gesprek over of de bevoegdheden voor TOOI niet zouden moeten worden verruimd. Omdat we steeds meer gewelddadige ordeverstoringen zien."

Toch zegt Duijf de kritiek te herkennen dat er op het gebied van controle en toezicht zaken beter moeten worden georganiseerd.Net zoals dit binnen het Team Criminele Inlichtingen (TCI) door de TCI-officier van justitie gebeurt, dient het TOOI goed te worden gecontroleerd door de burgemeester. "Dat is een lastig proces omdat elke burgemeester het bevoegd gezag is in zijn of haar gemeente. Bij welke burgemeester moet je dan terecht, zeker als dezelfde raddraaiers telkens op verschillende plekken in het land opduiken? Dat zijn we nu met de burgemeesters en het ministerie beter aan het inregelen, want natuurlijk vind ik ook dat het extern toezicht op het TOOI op orde moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat daar een goede oplossing voor komt."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.