OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte, maar onschuldige man ervoor liet opdraaien

Jippie

Het OM Oost-Nederland gaat een vrouw vervolgen die deed of ze door een man werd gestalkt werd, maar in werkelijkheid zelf de intimiderende, bedreigende en racistische berichtjes naar haarzelf stuurde. 

De politie en het OM geloofden haar. Een 55-jarige man, Berry, werd in 2019 tot een jaar gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding veroordeeld. Ook moest hij verplicht behandeld worden in het Pieter Baan Centrum en een schadevergoeding betalen. De man heeft zijn straf uitgezeten en is inmiddels vrij, hij heeft het stalken altijd ontkend.

De officier van justitie Menno Hoekstra zei in RTL Boulevard dat de man waarschijnlijk onterecht werd veroordeeld. Hij kan een herzieningsverzoek indienen. Verder gaf Hoekstra aan dat de 33-jarige Sanne S., wordt vervolgd voor identiteitsfraude en het doen van valse aangiftes.

Dat ze zelf de persoon was die haar eigen telefoon stalkte, kwam in 2021 aan het licht in het RTL-programma Zeeman Confronteert: Stalkers. De programmamakers waren erachter gekomen dat de vrouw spoofing gebruikte, hiermee kan je doen of een telefoon van iemand anders iemand naar jou belt of berichtjes stuurt, terwijl je dat met je eigen toestel doet. Geconfronteerd met de bewijzen van de programmamakers bekende de vrouw en zei ze dat ze spijt had van haar daad. 

Na de ontdekking van Thijs Zeeman en zijn team, maar ook door een aangifte van Berry tegen Sanne, heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het OM laat weten dat de zaak tegen de vrouw inmiddels rond is. “Het onderzoek heeft aangetoond dat de berichten die in 2017 zijn verzonden, de stalking en de bedreigingen, afkomstig zijn van de vrouw", liet een persofficier weten.