Uitslagen eredivisie Europese plaatsen

H.Vviv

PSV is nog niet zeker van de tweede plaats in de eredivisie. De Eindhovenaren kwamen in de tweede helft tegen sc Heerenveen nog wel sterk terug van een 1-3 achterstand, maar in Eindhoven werd het 3-3. Doordat Ajax thuis met 3-1 wist te winnen heeft PSV nog één punt om zich te plaatsen voor de voorronde Champions League.

PSV - sc Heerenveen 3-3
PSV kon zich vanmiddag plaatsen voor de voorronde van de Champions League, maar moest vanmiddag dan wel winnen van sc Heerenveen. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam al na een klein kwartier op voorsprong via Ibrahim Sangaré. Door treffers van Milan van Ewijk en Antoin Collasin pakte Heerenveen nog voor rust de leiding.

Kort na rust maakte Collasin 1-3. Lang leek het erop dat sc Heerenveen verassend de winst zou pakken in Eindhoven, maar met iets meer dan tien minuten voor tijd maakte Luuk de Jong de aansluitingstreffer en niet veel later maakte Xaxi vanaf de strafschopstip de 3-3. Daar bleef het ook bij en heeft PSV volgende week tegen AZ minimaal één puntje nodig voor plaatsing van de voorronde van de Champions League

Ajax - FC Utrecht 3-1
Ajax maakt nog altijd kans om volgend jaar in de Champions League te spelen. De Amsterdammers kreeg voldoende kansen op een grote overwinning, maar pas diep in de tweede helft maakte Davy Klaassen de bevrijdende 3-1 en waren de drie punten binnen voor Ajax. Volgende week moet de ploeg van John Heitinga winnen uit bij FC Twente om kans te houden op de tweede plaats en dan hopen dat AZ van PSV wint.

NEC - AZ 0-3
AZ heeft een makkelijke overwinning geboekt uit bij NEC. In de eerste helft stond het al 0-2 voor AZ door goals van Jesper Karlsson en Jordi Clasie. Vlak na rust maakte Karlsson nog zijn tweede en won het met 0-3. Door de zege blijft AZ in de race voor de derde plaats.

RKC - FC Twente 0-5
Voor RKC was snel duidelijk dat er niets te halen viel tegen FC Twente, dat samen met Sparta Rotterdam en FC Utrecht al zeker was van de play-offs en zich in Waalwijk van de vijfde plaats verzekerde. Bij rust was het al 0-2 en in de tweede helft liep de ploeg van Ron Jans uit naar 0-5.

Ondanks de forse nederlaag is er nog een kans voor RKC om zich ook te plaatsen voor de play-offs, waarin het in strijd is verwikkeld met sc Heerenveen. De Friese ploeg dan niet winnen van Go Ahead Eagles en dan moet RKC winnen van Cambuur Leeuwarden.