Zonder voldoende voor Nederlands geen diploma?

Jippie

Hoewel Nederlands een verplicht vak op de middelbare school is, kan een eindexamenkandidaat die een 4,5 haalt voor Nederlands nu zijn diploma behalen. De onderwijsinspectie wil dat veranderen naar minimaal een 5,5. Is dat een goed plan?

Blokken voor Nederlands (Foto: Freepik)
Blokken voor Nederlands (Foto: Freepik)

Eindexamenleerlingen van de havo en vwo moeten om te slagen rekening houden met de kernvakkenregel. Een van de slagingseisen voor havo en vwo is dat je gemiddelde eindcijfer een 6 is. Daarnaast mag je één of twee keer een 5, één 4, óf een 4 en een 5 hebben op je eindcijferlijst. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde zit het net iets anders. Er is bepaald dat deze vakken zo belangrijk zijn, dat ze nét wat zwaarder meetellen dan de andere vakken in het beoordelen of je geslaagd bent of niet. Deze drie vakken zijn de zogenaamde ‘kernvakken’.

Om te waarborgen dat iedereen die zijn diploma behaald de kernvakken voldoende beheerst, is de kernvakkenregel bedacht. Zoals eerder gezegd houdt deze regel in dat je bij één kernvak een 5 mag halen en bij de andere twee kernvakken een 6 of hoger. Als de leerling een 5 voor zowel Nederlands en Engels haalt, is hij/zij niet geslaagd. Ook als men voor alle andere vakken zevens en achten als eindcijfer hebt.

Let wel op dat het hier om eindcijfers gaat. Eindcijfers zijn afgeronde cijfers. Omdat de cijfers naar boven worden afgerond als het eerste getal achter de komma een 5 of hoger is, slaagt iemand dus ook als met deze (onafgeronde) cijfers voor de kernvakken: 4,5 – 5,5 – 5,5.

Op het vmbo geldt de kernvakkenregel niet. Een van de slagingseisen voor het vmbo is wel dat je voor Nederlands minimaal een 5 hebt op je eindcijferlijst.