Al 45 aanhoudingen voor explosies Rotterdam, ook minderjarigen

Rotterdam wordt de laatste weken met grote regelmaat opgeschrikt door explosies bij huizen en bedrijven. Dit jaar hebben er al ruim vijftig explosies plaatsgevonden in de regio Rotterdam.

Inmiddels zijn er zo'n 45 verdachten aangehouden voor het extreme geweld in de havenstad, zoals explosies en schietpartijen. Aan het begin van deze maand, toen er 33 aanhoudingen waren verricht, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen het AD dat acht van hen minderjarig waren, sommigen nog maar 14 jaar. "Hun jonge leeftijd baart ons zorgen", zei de Rotterdamse burgervader.

Het toenemende aantal explosies in Rotterdam heeft volgens Aboutaleb te maken met het succesvol onderscheppen van partijen drugs in de haven. Hierdoor neemt de onrust tussen rivaliserende criminele bendes toe.

Koen Voskuil, misdaadverslaggever van RTL Nieuws, zegt dat de bendes partijen drugs van elkaar stelen. De recente explosies zijn het gevolg van deze zogeheten ripdeals, aldus Voskuil. "Na zo'n diefstal wordt er wraak genomen. Als de vermoede dader zelf niet wordt gevonden, deinzen criminelen er niet voor terug om een bom bij familieleden te plaatsen. Ook bij volstrekt onschuldige mensen. Dat is best een angstaanjagende ontwikkeling." De meeste bommen zijn volgens Voskuil eenvoudig in elkaar 'geknutseld', het explosieve flitspoeder oftewel flashkruit wordt gehaald uit zwaar, illegaal vuurwerk zoals cobra's. Daar voegen ze een ontstekingsmechanisme bij en plakken dat bij iemand op de voordeur.

Volgens criminoloog Sheila Adjiembaks, die onderzoek naar dit soort 'boodschappenjongens' in de  drugscriminaliteit, zijn ze daders op te delen in verschillende groepen. Een deel van de jongeren overziet de gevolgen niet van een bom plaatsen of iets wegbrengen. Een ander deel ziet misschien de gevolgen wel, maar die scheelt het niets omdat ze niet zoveel te verliezen hebben. Soms komen de jongens uit een crimineel milieu, maar ook armoede speelt een rol. De criminologe heeft een jongen wel eens horen zeggen Dat hij op pad ging voor criminelen omdat zijn moeder huilend op bed zat omdat ze de huur niet kan betalen.