Darter Smith wint Premier League-avond Leeds, Price zeker van playoffs

In de First Direct Arena in Leeds is donderdagavond de dertiende speelavond van de Premier League Darts afgewerkt. Er zijn er nu nog drie te gaan, alvorens we naar de playoffs gaan, die op 25 mei in de Londense O2 gespeeld worden.

Kwartfinales
Michael Smith en Chris Dobey stonden in de openingswedstrijd prima te scoren, maar de dubbels van Dobey lieten erg veel te wensen over. Smith had ook dat prima onder controle en zonder veel moeite pakte hij met 6-1 een overtuigende zege.

Michael van Gerwen had het moeilijk met Peter Wright, die op 2-2 een break wist te plaatsen, maar ook gelijk terug werd gebroken. Wright herpakte zich met nog eens een break en wist daarna met de nodige moeite een 41-finish uit te gooien voor de wedstrijd: 6-3.

Voor de zoveelste keer deze Premier League stond er weer een Welsh onderonsje tussen Gerwyn Price en Jonny Clayton op het programma. Clayton begon prima in leg één, maar daarna walste Price er met vijf opeenvolgende legs overheen, waarna hij er na een gemiste matchdart met 6-2 alsnog een einde aan maakte.

Nathan Aspinall begon prima tegen Dimitri van den Bergh, met onder meer een 109-finish en een daaropvolgende 121-finish kwam hij op 3-0. Doordat Aspinall flinke kansen liet liggen pakte de Belg twee legs en met wat mooie finishes maakte hij het nog spannend: 5-4, waarna Aspinall het met een 54-finish alsnog afmaakte.

Halve finales
Wright boekte een knappe zege op Van Gerwen, maar tegen Smith ging het beduidend moeizamer. Met een van de laagste gemiddeldes ooit in de Premier League zag Wright hoe Smith vrij soepel naar een 5-1 voorsprong liep. Wright pakte nog een leg, maar met een snaarstrakke 164-finish maakte Smith het met 6-2 keurig af.

Price opende sterk tegen Aspinall en kwam op een 3-1 voorsprong, maar Aspinall gaf zich niet gewonnen. Toch liep Price weg naar een 5-2 voorsprong, inclusief een moment waarop een gefrustreerde Aspinall een pijl loeihard naar het bord smeet. De Engelsman won nog wel een leg, maar daarna maakte Price het met 6-3 af.

Finale
In de eindstrijd begon Smith vooral erg sterk, mede doordat Price ondanks goed scoren zijn kansen niet pakte: 3-1. Price herpakte zich wat en kwam na een matige leg van Smith terug tot 5-4, maar Smith was niet onder de indruk en trok de winst vervolgens in zijn eigen leg naar zich toe: 6-4.

Stand
Met zijn finaleplek verzekerde Price zich als eerste definitief van een plekje bij de beste vier en dus in de playoffs. Van Gerwen staat er ook prima voor, terwijl Smith en Aspinall de top-4 completeren. Clayton is de enige die hen serieus uit lijkt te kunnen dagen, Van den Bergh, Dobey en vooral Wright moeten hopen op een wonder.