Noors goud, zilver en brons op skiatlon WK langlaufen

Tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten, in het Sloveense Planica, is de wereldtitel op de skiatlon bij de mannen vergeven. De heren kregen dertig kilometer voor de kiezen: vijftien in de klassieke stijl en vervolgens nog eens vijftien in de vrije stijl.

In de klassieke stijl bleven de verschillen nog vrij beperkt. De Brit Andrew Musgrave moest de voorste groep ietwat verrassend laten gaan, maar verder ontbraken er niet echt grote namen. De Finse klassieke specialist Iivo Niskanen lag halverwege aan de leiding, maar de Noor Sjur Røthe begon na een rappe skiwissel als eerste aan de vrije stijl.

Røthe werd al snel gevolgd door specialist Simen Hegstad Krüger, een echte kilometervreter en iemand die juist later op gang komt. Hun landgenoot Johannes Høsflot Klæbo zat er ook nog bij, maar moest al vrij snel het tempo van de twee vooraan laten gaan. Klæbo liet de jonge Zweed William Poromää en de vierde Noor, Pål Golberg, wel achter en ging op jacht naar brons.

Na een kleine 23 kilometer opende Krüger de aanval op Røthe, die dat tempo niet meer bij kon benen. Drie kilometer later kreeg Røthe weer gezelschap van de teruggekomen Klæbo, die hij ruimschoots af wist te schudden, maar die wéér terug kon komen met nog zo'n anderhalve kilometer te gaan.

Krüger was ondertussen gevlogen en pakte zijn eerste wereldtitel, Klæbo was in de sprint voor zilver te sterk voor Røthe en Golberg klopte Poromää in de strijd om plek vier, wat zo een geheel Noorse aangelegenheid werd.