Duitse schansspringsters wereldkampioen na mooie wedstrijd

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste vrouwelijke schansspringers zaterdag op de kleine schans gestreden om de wereldtitel in teamverband. Het werd een mooie wedstrijd, waarin tot de laatste sprongen spannend bleef wie welke medailles zou winnen.

De eerste ronde was veelbelovend, want het was erg spannend. Duitsland ging met Anna Rupprecht, Luise Görlich, Selina Freitag en Katharina Althaus aan de leiding, maar Noorwegen zat er met Maren Lundby, Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm vlak achter. Chiara Kreuzer, Julia Mühlbacher, Jacqueline Seifriedsberger en Eva Pinkelnig volgden voor Oostenrijk op kleine afstand, vlak voor thuisteam Slovenië (Maja Vtic, Ema Klinec, Nika Prevc en Nika Kriznar) en Japan (Nozomi Maruyama, Yuka Seto, Ringo Miyajima en Yuki Ito), dat het zonder de vrijdag in de training gevallen kopvrouw Sara Takanashi moest doen.

In de finaleronde hield Rupprecht Duitsland aan de leiding, terwijl Lundby en Kreuzer Noorwegen en Oostenrijk op hun plek hielden - Maruyama sprong Japan langs het Slovenië van Vtic. Duitsland bleef vervolgens met Görlich aan de leiding, Mühlbacher sprong Oostenrijk langs het Noorwegen van Kvandal en Klinec sprong Slovenië weer voorbij het Japan van Seto, dat min of meer af leek te haken wat betreft de strijd om de medailles.

Freitag wist de Duitse voorsprong uit te breiden naar een bijna onoverbrugbaar verschil ten opzichte van Noorwegen, dat met Bjørseth weer voorbij Seifriedsberger's Oostenrijk ging. Prevc hield Slovenië op plek vier in de race voor het zilver en brons, Miyajima haakte met Japan af. Het ogenschijnlijke duel om plek vier werd uiteindelijk gewonnen door Slovenië: Kriznar zorgde dat Japan er met Ito niet voorbij kwam, waarna de strijd om de medailles echt de beslissende fase in ging.

Pinkelnig haalde de Oostenrijkse medaille definitief binnen, Strøm schonk Oostenrijk zelfs het zilver: de Noorse liet een matige sprong zien en kwam met haar ploeg vlak achter Oostenrijk terecht. Althaus moest vanwege wat plotselinge wind even wachten, maar hield het hoofd keurig koel en sprong Duitsland naar de wereldtitel, voor Oostenrijk en Noorwegen.