FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 januari 2023

Koolhof, Haase/Middelkoop en Schuurs dubbelen soepel door op Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne zijn ook de toernooien in het dubbelspel donderdag van start gegaan. Daarbij kwamen er alvast vier Nederlanders in actie en dat leverde in alle drie duels succes op.

Wesley Koolhof is samen met de Brit Neal Skupski, met wie hij vorig jaar de US Open-finale haalde, de nummer één op de plaatsingslijst. Dat maakte het duo in de eerste ronde alvast waar: ze wonnen met 6-1, 6-2 van het Kazachs/Australische duo Alexander Bublik/John-Patrick Smith en nemen het hierna op tegen de Griekse broers Stefanos en Petros Tsitsipas.

Robin Haase en Matwé Middelkoop zijn als zestiende geplaatst en ook zij begonnen prima. Roberto Carballes Baena uit Spanje en zijn Boliviaanse kompaan Hugo Dellien werden met twee keer 7-5 naar huis gestuurd.

Bij de vrouwen begon Demi Schuurs samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk aan haar toernooi. De nummers zes van de plaatsingslijst hadden het daarbij niet moeilijk tegen een Australisch wildcardduo: Petra Hule en Arina Rodionova werden met 6-1, 6-4 verslagen.

Jabeur sneuvelt op Australian Open, Oekraïns-Amerikaanse klopt Kudermetova

Tennisster Ons Jabeur is donderdag uitgeschakeld op de Australian Open. De Tunesische nummer twee van de plaatsingslijst, vorig jaar verliezend finaliste op Wimbledon en de US Open, ging in de tweede ronde al onderuit tegen de Tsjechische Marketa Vondrousova: 6-1, 5-7, 6-1.

De Française Caroline Garcia (4) kende een betere dag: met 7-6 (5), 7-5 gaf ze de jonge Leylah Fernandez uit Canada het nakijken. Ook de Wit-Russische Aryna Sabalenka kende weinig moeite, nog minder zelfs: de mummer vijf van de plaatsingslijst klopte de Amerikaanse Shelby Rogers met 6-3, 6-1.

De Russische Veronika Kudermetova, in Melbourne als negende geplaatst, werd verrassend uitgeschakeld door de Amerikaanse qualifier Katie Volynets. Dat kende nog een wat bijzondere ondertoon: Volynets heeft Oekraïnse roots en zei kracht te putten uit haar familie daar. De Zwitserse Belinca Bencic (12) won tot slot - wat de top-15 betreft - met 7-6 (3), 6-3 van de Amerikaanse Claire Liu.

Bijltjesdag op Australian Open; Murray na bijna 6 uur door, Ruud eruit

Op de Australian Open was het donderdag bijltjesdag, om te beginnen in het mannentoernooi. Maar liefst vier top-15-spelers dolven in de tweede ronde al het onderspit, waaronder twee spelers uit de top-10 van de plaatsingslijst.

Casper Ruud was als tweede geplaatst in Melbourne en na het uitschakeling van Rafael Nadal was de Noor de hoogstgeplaatste speler. Met de jonge Amerikaan Jenson Brooksby trof hij een speler die hij in principe wel moest kunnen hebben, maar dat viel tegen: Brooksby won met 6-3, 7-5, 6-7 (4), 6-2, waardoor voor het eerst sinds de Australian Open van 2002 de nummers één en twee van de plaatsingslijst er al vóór de derde ronde van een Grand Slam-toernooi uit liggen.

Negenvoudig kampioen Novak Djokovic, als vierde geplaatst, kende één opmerkelijk moeilijke set tegen Enzo Couacaud, maar verder was de Franse qualifier volstrekt kansloos: 6-1, 6-7 (5), 6-2, 6-0. Ook de Rus Andrey Rublev leverde één set in, maar Emil Ruusuvuori uit Finland sneuvelde met 6-2, 6-4, 6-7 (2), 6-3 zonder verder al teveel problemen.

De als achtste geplaatste Amerikaan Taylor Fritz nam het op tegen wildcardspeler Alexei Popyrin, die voor eigen publiek in lekkere vorm was. De twee maakten er een fraaie en vooral spannende strijd van, maar na ruim vier uur was het gedaan en kon het thuispubliek juichen: Popyrin klopte Fritz met 6-7 (4), 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-2.

Holger Rune uit Denemarken (9) kende met 7-5, 6-4, 6-4 niet al teveel moeite met Maxime Cressy uit de VS, maar Alexander Zverev (12) liep tegen een andere Amerikaan stuk: de halvefinalist van 2020 ging met 6-7 (1), 6-4, 6-3, 6-2 onderuit tegen lucky loser Michael Mmoh, die zo voor het eerst in zijn carrière in de derde ronde van een Grand Slam-toernooi staat.

Een vergelijkbaar lot was er voor de Spanjaard Pablo Carreño Busta, als veertiende geplaatst. Hij trof Benjamin Bonzi uit Frankrijk en ook hij dolf na ruim vier uur het onderspit: 4-6, 4-6, 7-6 (5), 6-1, 7-6 (4) voor Bonzi.

Dé kraker van de dag kwam echter op naam van de Brit Andy Murray en Thanasi Kokkinakis uit Australië. De vijfvoudig verliezend finalist opende het toernooi al door Matteo Berrettini (13) in een vijfsetter uit te schakelen, tegen Kokkinakis werd het helemaal feest: na bijna zes uur, en tegen vier uur in de nacht, kon Murray met 4-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 7-5 de armen in de lucht steken - voor zover hij daar nog energie voor had.

Handballers winnen moeizaam van Qatar en houden zicht op kwartfinales

De Nederlandse handballers blijven goed presteren op het WK. Nederland had het lang lastig tegen Qatar en keek bij rust ook tegen een achterstand aan, maar dankzij een goede tweede helft won Oranje met 32-30-zege en blijft zodoende kans houden op de kwartfinales.

Nederland had het in de eerste helft heel erg moeilijk tegen Qatar. Na dertig minuten handballen stond Oranje met 15-19 achter. In de tweede helft had Nederland het vooral verdedigend beter voor elkaar en kwamen de Nederlandse handballers langzaam terug in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd kwam Nederland voor het eerst op voorsprong en nam zelf een voorsprong van drie doelpunten (30-27), maar in de slotfase werd het alsnog spannend nadat Qatar terugkwam tot één doelpunt. Maar dankzij een doelpunt in de slotseconden won Oranje met 32-30.

Nederland staat door de overwinning nu op vier punten en speelt nog twee wedstrijden in de hoofdronde. Zaterdag is Duitsland de tegenstander, maandag speelt Oranje nog tegen Servië. De nummers 1 en 2 van de groep gaan naar de kwartfinales.

Transport Fever 2 is vertraagd en komt 9 maart naar consoles

Nacon en Urban Games kondigen met een eerste gameplay-trailer aan dat pre-orders nu beschikbaar zijn voor Transport Fever 2: Console Edition. De console-versie van deze transportsimulator zou oorspronkelijk in februari verschijnen, maar komt nu 9 maart 2023 uit. Op die dag verschijnt de game voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Transport Fever 2: Console Edition is een tycoon-game waarin je een transportbedrijf opzet en alle infrastructuur ontwikkelt die nodig is om je bedrijf te laten groeien. Door vracht en passagiers te vervoeren, bouw je een transportimperium en draag je bij aan de wereldwijde economie. De consoleversie bevat verbeterde graphics, een aangepaste interface en de controllerbesturing.

In de game kunnen spelers:

  • Alle transportverbindingen bouwen om een stad te laten groeien, van 1850 tot nu
  • Complexe transportverbindingen bouwen met geavanceerde interactieve constructie-tools
  • Ongeveer 200 realistische en historische voertuigen besturen: treinen, bussen, trams, trucks, vliegtuigen en schepen
  • Hun eigen maps maken met drie verschillende soorten landschappen
  • Een grote spelers worden in de economie van de stad door toegang en handel te verbeteren. Naast passagiers kunnen spelers ook grondstoffen en vracht vervoeren

Transport Fever 2: Console Edition is te pre-orderen voor de adviesprijs van € 49,99 (de basisgame) en € 59,99 (de Deluxe edition). Pre-orders voor de basisgame of de Deluxe edition worden beloond met deze exclusieve, cosmetische items:

  • De prototype-design-skin van het Lockheed Super Constellation-vliegtuig
  • De iconische Atlantique-design-skin voor de TGV Sud-Est-trein
  • Een Amerikaanse GM Fishbowl-bus in het design van Santa Clara county
  • Een alternatieve skin voor de MAZ 103 met een gemoderniseerd uiterlijk
  • Een kleurrijke skin voor de Mercedes Benz eCitaro, gebaseerd op een design uit Luxemburg

De Deluxe edition bevat aanvullende content die kan worden gecombineerd met de pre-order bonuscontent:

  • 3 exclusieve scenario’s voor de drie verschillende landschapstypes om je vaardigheden extra te beproeven
  • 6 nieuwe en exclusieve historische voertuigen: Hong Kong Meridian Ferry, McDonnell Douglas DC-10-30, British High Speed Train HST ”Inter-City 125”, Kenworth K100E, Citroën U55 Currus Cityrama en de Toyama Chihou Railway 8000 Series Tram
  • 3 nieuwe dieren voor de drie soorten landschappen: wolf, poema en tropische vissen
  • 2 nieuwe in-game soundtracks van de twee voorgangers Train Fever en Transport Fever

Lara's optrekje schoonspuiten in Powerwash Simulator

Square Enix Collective, FuturLab en Crystal Dynamics kondigen aan dat een gratis Tomb Raider Special Pack op 31 januari verschijnt voor Powerwash Simulator. Op dezelfde dag verschijnt deze ontspannende simulator voor PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

"Het maken van het Tomb Raider Special Pack was een eer en geweldige ervaring,” zegt Dan Chequer, hoofdontwerper bij FuturLab. "We kunnen niet wachten tot spelers in Croft Manor aan de slag gaan en zijn vele geheimen ontdekken!"

"Iedere Tomb Raider-fan die Croft Manor bezocht heeft gezien dat Winston wel wat hulp van een speler met een hogedrukspuit kan gebruiken om het gebied schoon te maken!” aldus Dallas Dickinson, Franchise General Manager van Tomb Raider bij Crystal Dynamics. "Dankzij Square Enix Collective en FuturLab is dit niet alleen mogelijk, maar ook nog eens hoogst bevredigend."

"We weten dat de community hunkert naar meer objecten om te reinigen, en ik ben blij dat we onze post-release-plannen in stijl kunnen starten met deze Tomb Raider-samenwerking”, zegt Phil Elliott, studiohoofd bij Square Enix Collective. "We hebben zulke geweldige support ontvangen van spelers, pers en contentmakers, dat we iets speciaal wilden doen om daarvoor te bedanken!"

Powerwash Simulator is nu beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam en Windows 10, en is verkrijgbaar via Xbox Game Pass en PC Game Pass. De game verschijnt op 31 januari voor PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

Medvedev waarschuwt voor nucleaire oorlog bij nederlaag in Oekraïne

De Russische ex-president Dmitry Medvedev waarschuwt voor het gevaar van een nucleaire oorlog. "De nederlaag van een kernmacht in een conventionele oorlog kan leiden tot een kernoorlog", zei president Vladimir Poetin's naaste vertrouweling en plaatsvervangend voorzitter van de machtige Veiligheidsraad van Rusland. "Kernmachten hebben nog nooit grote conflicten verloren waarvan hun lot afhangt."

De NAVO en andere defensieleiders moeten de risico's van hun acties zorgvuldig afwegen. Tijdens zijn tijd als president tussen 2008 en 2012 presenteerde Medvedev zich als een hervormer. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wordt er vooral over hem gesproken als ophitser. 

Volgens de woordvoerder van het presidentieel bureau, Dmitry Peskov, zal Rusland zijn doelen op de een of andere manier bereiken. Hoe eerder Oekraïne de eisen van Rusland accepteert, hoe sneller het conflict kan worden beëindigd. "En hoe sneller het Oekraïense volk kan herstellen van deze tragedie die het regime in Kyiv heeft ontketend", zei Peskov tegen de pers.

Rusland waarschuwde Oekraïne om de Krim niet aan te vallen. "De loutere discussie over het bewapenen van Oekraïne om Russisch grondgebied aan te vallen is gevaarlijk", zei Peskov. "Dit betekent een nieuwe wending in het conflict en dat voorspelt niet veel goeds voor de wereld en de Europese veiligheid."

Rusland annexeerde het schiereiland in 2014. Internationaal wordt de illegale annexatie niet erkend. The New York Times meldde dat de Verenigde Staten misschien Oekraïne ondersteuning willen bieden als ze besluiten de Krim aan te vallen.

Peskov benadrukte de discussie in het Westen over de levering van zware wapens aan Oekraïne als zeer gevaarlijk te classificeren. Tegelijkertijd beperkte hij de nucleaire dreigingen naar het Westen van de voormalige Russische president Dmitry Medvedev.

Peskov verwierp speculaties dat Moskou zijn nucleaire doctrine zou aanscherpen. De vraag rees na de verklaring van Medvedev dat de nederlaag van een kernmacht in een conventionele oorlog een kernoorlog zou kunnen uitlokken. Kernmacht Rusland heeft herhaaldelijk verklaard een overwinning te willen behalen in de oorlog in Oekraïne.

Oranjehockeyers zetten recordscore in de boeken: 14-0

De Nederlandse hockeyers hebben historisch huisgehouden op het WK in India. In Bhubaneswar stopte de score pas bij 14-0. Dit leverde Nederland een kwartfinaleplaats, poulewinst in groep C en de grootste WK-zege ooit op. Jip Janssen maakte er vier en is daarmee samen met Thierry Brinkman voorlopig topscorer van het toernooi.

Het afvinken van de eerste plaats – en die kwartfinaleplaats – was slechts een formaliteit. Alleen een bizarre nederlaag met dubbele cijfers kon Nederland van de poulewinst afhouden. De Chilenen zijn een van de zwakkere broeders op dit WK. Dat is geen schande, want de Zuid-Amerikanen doen pas voor de eerste mee aan het toernooi. Eerder verloren ze ook al van Nieuw-Zeeland (3-1) en Maleisië (3-2).

Donderdag bleek al snel dat er voor hen tegen Nederland weinig eer te behalen was. Nadat Seve van Ass – vogelvrije kans – en Thierry Brinkman – tegen de keeper aan – al waarschuwingsschoten hadden afgevuurd, leverde de eerste corner wel resultaat op. Jip Janssen pushte met scherp en klopte de kleine Chileense sluitpost in de lage linkerhoek. Het was de eerste rake corner van Janssen tijdens dit toernooi, die al wel scoorde uit een strafbal.

Het duurde even voordat de score verder werd opgevoerd. Behalve twee corners creëerde Oranje niet al te veel kansen tegen Chili, dat lang niet zo defensief opereerde als Maleisië in de openingswedstrijd van Nederland. Met de scoop van Juan Amoroso als wapen – waar Oranje al rekening mee hield – kwamen de Zuid-Amerika er zelfs een paar keer uit.

Einde doelpuntendroogte
De doelpuntendroogte werd doorbroken in de 23ste minuut. En hoe! Derck de Vilder kwam vanaf de rechterkant de cirkel in en haalde verwoestend uit met zijn forehand halfhoog in de verre hoek. Een pracht van een 2-0. Het vuurwerk was amper afgestoken of de volgende treffer ging tegen de plank. Ditmaal dankzij een aanval over vier schijven. Thijs van Dam, die zelf deze combinatie opzette, tikte via een Chileense voet binnen: 3-0.

Oranje ging – gesteund door de fraaie marge – steeds beter spelen. De ene aanvalsgolf na de andere volgde. Chili werd tureluurs getikt in de eigen cirkel. Terrance Pieters bediende Brinkman met een fraaie turn: 4-0. Vlak daarna de 5-0, weer uit een corner van Janssen in hetzelfde hoekje.

De pauze kwam als een geschenk uit de hemel voor het kapotgespeelde Chili. Maar ook na rust was er geen kruid gewassen tegen Oranje, dat aantrad zonder Jonas de Geus. De middenvelder trainde een dag eerder wel gewoon mee. Brinkman – fraaie backhand – en Janssen – ditmaal in de rechterhoek – zorgden binnen vijf minuten voor een 7-0 tussenstand. Voor Janssen was het zijn eerste hattrick in Nederlands elftal. De arme Chili snakten alweer naar adem. Zeker toen Pieters en Koen Bijen ook hun goaltjes meepikten.

Record en primeurs
Aan de overkant van het veld, in het doel van Oranje, stond inmiddels Maurits Visser, die de tweede helft Pirmin Blaak verving. Hij zag dat Justen Blok na 43 minuten de tiende van de middag maakte. Extra bijzonder voor Blok: hij had nog nooit gescoord als international. Nog in hetzelfde, derde kwart tekende Janssen voor de 11-0.

Nadat Chili twee minuten mocht bijkomen richting het vierde kwart, werd het scorebord weer in beweging gebracht. Ditmaal wederom dankzij Bijen. Een paar minuten later viel de 13-0. Een prachtsleep van Teun Beins, die strak in de kruising vloog. Nog belangrijker: hierdoor brak Nederland de WK-recordscore van Australië dat in 2010 met 12-0 van Zuid-Afrika won.

Ook de 14-0 viel nog, via Brinkman die nu met Janssen de topscorerstitel deelt op dit WK. Een daverende manier om richting de kwartfinale van woensdag te gaan. Dan begint het WK pas echt, al lijkt Oranje nu al ontketend.

Het bericht Oranjehockeyers zetten recordscore in de boeken: 14-0 verscheen eerst op Hockey.nl.

 

AI Picture Gallery #100

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #838

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Politie ontslaat paard wegens niet excelleren in zijn baan

De Britse South Yorkshire Police heeft een van haar medewerkers moeten ontslaan. Het 7-jarige Ierse paard Tommy Tankersley blinkt door omstandigheden niet genoeg uit en moest worden ontslagen.

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat men op zoek is naar een koper voor Tommy, die wordt omschreven als een 'prachtig, rustig paard' met 'perfecte manieren'. Dat hij ontslagen wordt is dan ook niet zijn fout, benadrukt men, maar als politiepaard komt hij niet goed genoeg meer uit de verf.

Tommy heeft een medische conditie waardoor een gewricht, dat ervoor zorgt dat paarden staand kunnen slapen, niet alleen tijdens de slaap vast komt te staan, maar soms ook tijdens wandelingen. Het dier is er aan geopereerd en kan dan ook een prima leven leiden, alleen niet meer als politiepaard.

Drukste ochtendspits sinds 2019 door winters weer en OV-staking

Door winterse buien, gladheid én staking van OV-personeel is het donderdagochtend erg druk op de snelwegen. Rond 07:50 uur stond er in totaal al bijna 690 kilometer file en daarmee is het de drukste ochtendspits sinds 2019. Het oude record in de ochtend stond op 572 kilometer file (13 december 2022).

Wat opvalt is dat de drukte een stuk eerder is begonnen dan normaal. De grootste problemen zien we in het zuiden: rond Eindhoven ontstonden al vroeg flinke files door meerdere ongelukken. Inmiddels zorgt de gladheid op meerdere plekken in het land voor problemen. Het KNMI heeft dan ook voor heel Nederland code geel afgegeven.

Staking openbaar vervoer
Dat het druk zou worden op de snelwegen had Rijkswaterstaat al voorzien. Behalve dat het weer van invloed is, hebben we donderdag (en vrijdag) ook te maken met een geplande staking van personeel van regionale OV-bedrijven.

Vooruitblik
Voor donderdagavond en vrijdagochtend geldt ook code geel voor het hele land vanwege kans op gladheid. Bovendien hebben we ook dan nog te maken met staking van OV-personeel.

Met name donderdagavond verwacht men een erg drukke spits. Ook vrijdagochtend zal het verkeer hinder ondervinden van de omstandigheden, maar over het algemeen is het dan qua verkeer een stuk rustiger op de snelwegen.

Ga goed voorbereid op pad, pas je rijstijl aan de omstandigheden aan en check voor vertrek je route.

Stiekemer en complexer: waarom meisjescriminaliteit te vaak onzichtbaar blijft

Er is veel aandacht voor jeugdcriminaliteit in Amsterdam, maar criminele meisjes blijven onzichtbaar voor instanties en hulporganisaties. Dat moet beter, vinden experts, want bij deze meisjes speelt vaak complexe problematiek zoals trauma op de achtergrond. "Op dit moment is het zo dat als ze wel in beeld komen, het eigenlijk al te laat is", stelt criminoloog Anne-Marie Slotboom. Zo meldt AT5

Pas dertien jaar was Karima (echte naam bekend bij AT5)  toen ze deel werd van een straatbende. Haar jeugd was moeilijk en ze voelde zich thuis niet altijd welkom. Karima was de jongste van vijf, haar moeder was alleenstaand en vond het lastig om de aandacht en liefde te geven die haar jongste dochter nodig had.

"Ik kreeg klappen thuis. Mijn oudste broer kreeg een vaderrol in zijn schoenen geschoven terwijl hij er zelf ook niet op zat te wachten. Hij moest zich van mijn moeder streng opstellen, als een man, en zorgen voor zijn zusjes. Ik werd thuis gezien als minderwaardig, en dat werd ook vaak tegen mij gezegd. Het gevoel van geen recht op bestaan hebben." 

En dus besloot ze die aandacht op straat te zoeken. "Waar ik me wel gezien voelde. Maar daar moest ik wel het een en ander voor terugdoen. Stelen, middelen leveren, voor anderen opkomen, dus ik kwam in verschillende vechtpartijen terecht. Dat is echt een loyaliteit die je dan aangaat."

Het zou het begin zijn van een lange worsteling met de criminaliteit. Op haar zestiende was Karima al meerdere keren aangehouden door de politie en moest voor de kinderrechter verschijnen. Haar moeder en broer zaten naast haar, toen de rechter oordeelde dat Karima naar een jeugdinternaat moest. 

"Daar was ik ergens heel erg blij mee, want dan zou ik in ieder geval niet meer thuis zijn", blikt Karima terug op dat moment. Maar het kwam er niet van. "Er was geen plek in het internaat. Dus ik moest naar huis en wachten tot er een plek vrij zou komen. Daar is het helaas nooit van gekomen, want mijn broer stond op bij de rechtbank en zei dat als ik terug naar huis zou komen, hij mij echt wat aan zou doen."

Uit wanhoop kocht Karima's moeder een enkeltje naar Marokko, waar ze een jaar moest blijven. Zonder school en zonder vrienden. "Ik baalde dat ik niet werd gezien door de instanties, hoe konden ze de beslissing nemen om me naar huis te sturen?"

'Meisjes krijgen behandeling, jongens krijgen straffen'
Volgens Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de VU, komt dat vaker voor. "We behandelen meisjes sneller en we straffen jongens eerder. We weten uit cijfers dat meer meisjes zeggen iets crimineels te doen dan dat ze bij justitie in beeld komen. Daar zit dan een gek gat, want bij jongens is dat wel vaker zo. Is de politie dan liever voor meisjes?"

Slotboom geeft een voorbeeld: "Als er een straatroof is en de politie ziet een jongen en een meisje, dan gaan ze achter de jongen aan. Want de kans is groter dat de jongen iets heeft gedaan." 

En statistisch gezien klopt dat. "Jongens in de criminaliteit zijn er meer en plegen ook ernstigere delicten. Maar dat betekent niet dat je meisjes dan maar moet laten lopen", vindt Slotboom. "Het gaat niet om de omvang. Zedendelicten komen ook weinig voor onder jongeren, maar daar geven we veel aandacht aan omdat het zo'n impact heeft op de maatschappij."

"Als je ze niet eerder in beeld hebt, loop je het risico dat deze meisjes later slecht terechtkomen. Twintig procent van de verdachten is vrouw. Als die twintig procent op een andere manier in het strafrecht komt, en dus ook anders geholpen moet worden, dan moet daar aandacht voor zijn. Bovendien krijgen deze vrouwen ook kinderen, en we weten dat deze kinderen vaak ook zelf een groter risico lopen om in de criminaliteit te belanden."

Karima mocht na een jaar in Marokko weer terugkomen, en omdat ze zich kon inschrijven bij een ROC, hoefde ze niet naar een jeugdinternaat. Het ging in het begin goed, maar toch kwam ze weer in dezelfde omgeving terecht. "Ik besefte dat de bende niet goed voor mij was. En dit klinkt misschien raar, maar ik had toch een fijne tijd met ze", zegt Karima nu. 

Het duurde niet lang voordat Karima een relatie kreeg met een van de jongens uit de bende. Hij was van een andere afkomst en dat was een taboe binnen het gezin. Dus bekeerde hij zich om met Karima te trouwen. "Hij zag wat er bij mij thuis gebeurde, hij zag de striae op mijn lichaam. Ik had ook bepaalde angsten en sliep slecht. Ik denk dat hij uit een bepaald medelijden er alles aan zou doen om me uit mijn thuissituatie te krijgen."

'Meer trauma bij meisjes'
Het is een bekend verhaal, ziet onderzoeker en psychotherapeut in opleiding Helena Oldenhof, dat een crimineel meisje uit een thuissituatie komt waar ze niet de veiligheid en zorg heeft gekregen die nodig was. "Iemand die opgroeit met te weinig of eigenlijk juist te veel toezicht, waardoor je je eigen autonomie en eigenheid niet kan ontwikkelen. Dan gaat iemand dat op straat zoeken, waar helaas ook veel risico's aan vastzitten."

Oldenhof deed jarenlang onderzoek naar gedragsproblemen specifiek onder meisjes. Daaruit blijkt dat, anders dan bij jongens, criminele meisjes vaak kampen met onderliggende problematiek zoals trauma. "Meestal niet maar één, maar meerdere. Ze komen uit een gezin waar verwaarlozing heeft gespeeld, ouders die veel werken of zelf psychische problemen hebben. Wat in ons onderzoek naar buiten kwam, is dat de meerderheid van factoren overeen komen met jongens, maar dat bijvoorbeeld het percentage meisjes dat trauma heeft meegemaakt, en dan met name seksueel trauma, echt veel hoger ligt."

Ook Oldenhof vindt het in zekere zin logisch dat er meer aandacht is voor jongens in de jeugdcriminaliteit, maar schetst een kanttekening: "We weten dat de meisjes die in de criminaliteit belanden, dat het daar echt niet goed mee gaat. Als ze de jongvolwassenheid bereiken zien we veel problemen op veel verschillende gebieden. Mentaal, fysiek en sociaal. Jongens vinden sneller het rechte pad, bij meisjes is dat niet zo".

Karima hield een dagboek bij in haar jeugd. Het hielp haar om door de lastige tijden heen te komen. "Na alles wat ik heb gedaan hoor ik eigenlijk gewoon zelfmoord te plegen. Ik verdien het leven niet eens meer", luidt een van de passages. Maar dat was toen ze puber was. Inmiddels had ze een vriend, uit dezelfde bende, die haar ten huwelijk vroeg. "Ik voelde me trots. Ook ík had eindelijk een man." 

Weer op de vlucht
De twee gingen samenwonen en Karima raakte snel zwanger. Toen ging het de foute kant op. "Hij begon losse handjes te krijgen en ging verder met zijn criminele activiteiten. Er werd op een gegeven moment een inval bij ons thuis gepleegd, waardoor ik mijn pasgeboren baby uit het bedje moest halen, zodat ze konden kijken of er drugs onder het matras lag. Toen besefte ik me dat ik weer op de vlucht moest gaan, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn kindje."

En dat deed Karima. Ze vond een woning voor haarzelf en de baby, had een baan en ging ook terug naar school. Maar financieel gezien was het lastig om vol te houden zonder hulp en de schulden stapelden zich op. Toen kreeg Karima een aanbod om drugs te smokkelen naar Engeland.

"Daar heb ik ja op gezegd, en ik wist toen al dat het fout zou gaan. Ik voelde het aan alles, maar ik heb niet naar mijn gevoel geluisterd. Omdat ik ergens dacht dat het goed zou zijn als het fout zou gaan." 

En fout ging het. Karima werd opgepakt en belandde voor een jaar in de Engelse gevangenis. "Ik voelde heel veel pijn en was teleurgesteld in mezelf. Alsof ik had gefaald, en dat alles wat ooit over me was gezegd op dat moment werd bevestigd. Ik dacht dat het leven toen echt klaar was."

Onzichtbaar
Volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom is er onvoldoende kennis over meisjescriminaliteit bij de instanties. "Zeker niet binnen de justitiële context. In de zorg en hulpverlening weten ze best veel over moeilijke meisjes met ernstige gedragsproblemen. Maar binnen justitie is die kennis soms beperkt, omdat ze die meisjes ook weinig zien." 

"Ze zijn stiekemer en daarom blijven ze buiten beeld. De problemen waarmee ze beginnen, zien we niet. Meisjes doen vaker eerst zichzelf wat aan, denk aan snijden, of worden heel somber. Daar heeft niemand last van, maar het is wel de route naar criminaliteit. Je moet ze eerder zien, maar dat is lastig."

"Meisjes zijn heimelijker, minder duidelijk", vult Helena Oldenhof aan. "Jongens die vechten op het schoolplein, die vallen op, maar meisjes met gedragsproblemen zijn geniepiger. Het vroegtijdig signaleren bij deze groep is echt lastig. En omdat het een relatief kleine groep is, is onderzoek doen ook een uitdaging."

Criminele meisjes vergen volgens de experts een andere aanpak en behandeling dan jongens, maar het aanbod is schaars. "Om te voorkomen dat meisjes weer in herhaling vallen, zou je meer op de persoonlijke problematiek moeten zitten en vaak is dat niet zo. Er zijn heel veel trainingen om korte lontjes langer te maken, maar er zijn weinig programma's bedacht die zich specifiek richten op trauma's van meisjes", aldus Slotboom.

Overbelaste zorg
Oldenhof weet hoe lastig het kan zijn om de juiste zorg te bieden aan deze meisjes. "Ze staan vaak niet te springen om hulpverlening. Ze hebben vaak al eerder ervaringen gehad die niet positief zijn, en dus zijn ze afhoudend. Daarnaast moet de hulp divers zijn omdat er veel problematiek speelt. Een pakket waarin veel verschillende instanties betrokken zijn en die goed met elkaar samenwerken."

Door de druk op de zorg is een bredere aanpak met meerdere instanties uitdagend. Maar, zegt Oldenhof: "We moeten niet kijken naar wat past binnen het huidige zorgsysteem, maar juist kijken naar wat iemand nodig heeft en dan een systeem inrichten. We weten dat als we de zorg niet goed en tijdig inzetten, het een langetermijnprobleem wordt. We moeten zorgen dat we beter communiceren tussen hulpverleners. Vaak zijn er al meerdere partijen betrokken bij zo'n meisje, maar zien we dat het langs elkaar heen gaat."

Karima kon een training volgen in de gevangenis en kreeg uiteindelijk zelfs de kans om in gesprek te gaan met haar medegevangenen om hun verhalen te horen. "Het bestond uit vrouwen die vast hebben gezeten omdat ze te maken hebben gehad met een loverboy, of omdat ze een pistool bij zich moesten houden voor hun vriend, wietplantages thuis moesten bouwen, drugs smokkelen. Ze kwamen erin door de jongens."

Het gaf Karima de inspiratie om begeleider te worden. Inmiddels doet ze dat professioneel en helpt kwetsbare meisjes in Amsterdam. Daarnaast traint ze Top600 jongeren in de gevangenis over vrouwen en respect. 

"Ik heb zelf met zoveel verschillende hulpverleners te maken gehad die beloftes deden die nooit zijn nagekomen", concludeert Karima. "Een stukje menselijkheid is het enige wat iemand nodig heeft."

Persoonlijk contact
In Amsterdam zijn nu aanpakken waarin dat persoonlijke contact en de eigen ervaringen van jongeren voorop staan, zoals de credible messengers van ADAMAS. Maar, vindt Oldenhof, ook hulpverleners moeten hun best doen voor contact met deze jongeren. "Hoe kunnen we een team vormgeven dat langdurig met een meisje meegaat? Daar hebben we een lange adem voor nodig. Vaak gaat het nog drie keer mis en dan moeten we erbij blijven, want stabiliteit is alles voor deze jongeren."

Karima deelt deze mening. "Het enige wat ik nodig had was iemand die naast me stond, waar ik heel even op kon leunen. Iemand die me echt zag en mijn pijn herkent en erkent. Verder had ik het zelf allemaal kunnen doen, net zoals hoe ik het zelf nu uiteindelijk heb gedaan."

Theatervoorstelling De Balie
De afgelopen maanden deed AT5 samen met De Balie Live Journalism onderzoek naar jeugdcriminelen in Amsterdam. Hoe kunnen we meer grip krijgen op jongeren die in de criminaliteit belanden? Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jongeren afglijden in de zware criminaliteit? 

Theatermaker Jelle Zijlstra maakte op basis van die verhalen en ervaringen de voorstelling Ze ruiken het als je bang bent. De slotvoorstelling is morgen, vrijdag 20 januari, om 20.00 uur in De Balie. De voorstelling is uitverkocht, maar wordt ook live uitgezonden op AT5. 

Jonge mannen hebben nu vaker betaald werk dan jonge vrouwen

In december 2022 lag de nettoarbeidsparticipatie van jonge mannen hoger dan die van jonge vrouwen. Vanaf 2003, het jaar waarin het CBS de arbeidsparticipatie begon te meten, lag die bij vrouwen van 15 tot 25 jaar hoger dan bij mannen van die leeftijd. Vorig jaar haalden de mannen de vrouwen in. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de beroepsbevolking.

77,4 procent van de jonge mannen had in december betaald werk, bij jonge vrouwen was dat 75,2 procent. Deze percentages liggen flink hoger dan net na het begin van de coronacrisis. In mei 2020 werkte 63,8 procent van de jonge mannen en 70,2 procent van de jonge vrouwen. Voor de coronacrisis was de arbeidsdeelname van jongeren 73,6 procent.

De arbeidsdeelname herstelde sneller bij de jonge vrouwen dan bij de mannen, waardoor het verschil in de loop van 2020 groter werd. Aan het einde van dat jaar begon het verschil af te nemen en in mei 2022 was de arbeidsdeelname voor jonge mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Na een lichte daling in de zomer nam de arbeidsparticipatie voor mannen weer toe, terwijl die bij jonge vrouwen juist iets verder afnam. Vanaf mei lag de arbeidsdeelname van de mannen daarmee boven die van de vrouwen. Dat kwam nog niet eerder voor sinds het begin van de meting in 2003. Zie ook: Inhaalslag arbeidsdeelname jonge mannen.

Toename zowel bij onderwijsvolgende als niet-onderwijsvolgende jonge mannen
Werkenden uit de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar volgen meestal nog onderwijs. Cijfers hierover zijn beschikbaar tot en met het derde kwartaal van 2022. Bij mannen werkten schoolgaande of studerende jongeren vaker dan voor de coronapandemie. Ook degenen die geen onderwijs (meer) volgden, maar bij hen was de toename minder groot. Bij die laatsten nam vooral het werk voor 28 uur of meer per week toe. Studenten en scholieren werken meestal minder dan 12 uur per week, maar ook in deze groep kwamen er meer werkenden bij met grotere banen. Bij jonge vrouwen waren de verschillen klein ten opzichte van drie jaar eerder, ongeacht of ze wel of niet onderwijs volgden.

Ook als wordt gekeken naar de beroepsklassen waarin de jongeren werken, blijken er verschillen tussen mannen en vrouwen. In de horeca kwamen er in de dienstverlenende beroepen zowel jonge mannen als jonge vrouwen bij. In technische en ICT-beroepen gingen wel meer jonge mannen werken, maar niet meer jonge vrouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingenieurs en software- en applicatieontwikkelaars.

Geleidelijke toename nettoarbeidsparticipatie bij 25-plussers
De arbeidsdeelname onder 25-plussers nam tijdens de coronacrisis veel minder sterk af dan bij jongeren. Daarna is er sprake van een meer geleidelijke toename dan bij jongeren. De nettoarbeidsparticipatie bij mannen van 25 tot 45 jaar veranderde in 2022 het minst, net als in voorgaande jaren. Anders dan bij de jongeren nam de arbeidsdeelname onder 25- tot 45-jarigen bij vrouwen meer toe dan bij mannen.

Massagraven in Oost-Congo aangetroffen, 49 doden

Troepen van de VN-vredesmissie Monusco hebben twee massagraven gevonden in Oost-Congo.

De lichamen van in totaal 49 mensen zijn aangetroffen in de provincie Ituri, zei een woordvoerder in New York. De vindplaatsen lagen elk zo'n 30 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Bunia. De laatste tijd waren er steeds meer meldingen van aanvallen door de Codeco-militie. Blauwhelmen hebben afgelopen week meerdere vrouwen gered uit het geweld van de deels politieke, deels christelijke en animistische extremistische groepering.

In het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt al tientallen jaren gevochten tussen verschillende gewapende groeperingen en de regering om energie- en grondstofvoorraden.

Microsoft wil ongeveer 10.000 banen schrappen

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft is van plan om tegen eind maart wereldwijd zo'n 10.000 banen te schrappen.

Dit komt overeen met bijna vijf procent van zijn werknemers wereldwijd. Het bedrijf zei dat de beslissing een reactie was op macro-economische omstandigheden en veranderende klantprioriteiten. Microsoft heeft tijdens de coronapandemie tal van nieuwe mensen aangenomen.

Onderzoek naar vroegsignalering van radicalisering

Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie (OM) dienen alert te zijn op signalen dat mensen radicaliseren. Door hier vroegtijdig op te reageren, kunnen zij helpen voorkomen en tegengaan dat deze mensen later het pad op gaan van (gewelddadig) extremisme en/of terrorisme. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) onderzoekt hoe deze partijen hierin samenwerken.

Dit doet de Inspectie JenV vanwege mogelijke onduidelijkheid bij hen over welke informatie wel of niet gedeeld mag worden als het gaat om vroegsignalering van radicalisering. Dat lijkt nog onvoldoende geregeld en beschreven, bleek uit een oriëntatie van de Inspectie JenV. Daarnaast constateerde zij in haar analyse van de Utrechtse tramaanslag dat diverse partijen de vele problemen van de aanslagpleger niet genoeg met elkaar hadden besproken en aangepakt. De risico’s voor de samenleving zijn daardoor niet zo klein mogelijk gemaakt, oordeelde de Inspectie JenV.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de lokale aanpak van radicalisering en voeren hierover de regie. Het is daarom van belang dat zij adequaat reageren op signalen van radicalisering en indien nodig een integrale aanpak organiseren met politie en OM. 

De Inspectie JenV vindt het belangrijk dat het proces van vroegsignalering van radicalisering goed geregeld is. Het vergt evenwicht. Vroege ontdekking van signalen van radicalisering draagt bij aan het beschermen van burgers tegen (gewelddadig) extremisme en terrorisme en kan bedreigingen voor de samenleving voorkomen. Tegelijkertijd mogen gegevens van burgers niet zonder redelijke gronden worden verzameld en onderling gedeeld door gemeenten, politie en OM. Het kan ongewenste gevolgen hebben voor een persoon als die onterecht wordt beticht van radicalisering.

Amsterdam gaat huishoudens helpen die van energie dreigen te worden afgesloten

Netbeheerder Liander gaat de komende drie maanden adressen van huishoudens zonder energiecontract, die op de lijst staan om afgesloten te worden, uitwisselen met de gemeente. Met deze nieuwe samenwerking wil de gemeente kwetsbare huishoudens te hulp schieten om verdere groei van schulden en energieafsluiting te voorkomen. Zo meldt AT5

Door de stijgende prijzen en hogere energiekosten raken volgens de gemeente steeds meer Amsterdammers in de knel. Als energierekeningen zich blijven opstapelen kunnen energieleveranciers een energiecontract van een huishouden uiteindelijk ontbinden.

Inmiddels hebben ruim zevenhonderd Amsterdamse huishoudens geen energiecontract en komen daar wekelijks ongeveer twintig huishoudens bij. Hoewel minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in oktober besloot dat energieleveranciers zich maximaal moeten inspannen om afsluitingen te voorkomen, kan een contract door betalingsachterstanden toch nog ontbonden worden.

Afsluiting voorkomen
De gemeente schiet in deze gevallen te hulp om afsluiting te voorkomen. Net als gemeenten dat doen bij een dreigende huisuitzetting, gaat de gemeente de komende periode in deze kritieke fase ingrijpen. Bij de adressen die Liander de komende maanden met de gemeente deelt, gaat het om een groep huishoudens die niet inging op de hulp die gemeentelijke schuldhulpverleners eerder boden. 

Volgens de gemeente kan een contractontbinding en een dreigende energieafsluiting het moment zijn waarop deze groep toch hulp accepteert. Zodra er sprake is van contractontbinding, stuurt Liander een brief waarin wordt aangekondigd dat een schuldhulpverlener van de gemeente persoonlijk contact opneemt. Als de bewoners daartegen geen bezwaar maken, wordt met de medewerker gekeken hoe zo snel mogelijk een nieuw energiecontract kan worden afgesloten. Alleen dan kan afsluiting namelijk worden voorkomen. De schuldhulpverlener kan ook helpen om verdere groei van schulden te voorkomen.

'Amper zicht op wiens energiecontract is ontbonden'
"Gemeenten hebben amper zicht op de groep huishoudens wiens energiecontract is ontbonden", aldus wethouder Marjolein Moorman (Armoede en Schuldhulpverlening). "Deze kwetsbare en slecht zichtbare groep komt dankzij de gegevensuitwisseling tussen de gemeente en Liander in beeld. Zo kunnen we gerichte hulp aanbieden en proberen te voorkomen dat deze groep verder in schulden verstrikt raakt en in de kou komt te zitten."

Amsterdam en Liander zijn de eerste gemeente en netbeheerder die afspraken maken over het uitwisselen van gegevens om schuldenproblematiek aan te pakken. Na drie maanden wordt de proef geëvalueerd.

Rijk zet in op forse versnelling woningbouw

Om de woningbouwontwikkeling fors te versnellen heeft minister De Jonge het ‘Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan bevat meerdere versnellingsacties die ervoor moeten zorgen dat de gemiddelde ontwikkeltijd van woningbouwprojecten omlaaggaat.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge: “Het bouwen van een woning, van plan tot realisatie, duurt gemiddeld tien jaar. Dit moet en kan korter. Er zijn voorbeelden van projecten die binnen drie jaar worden gerealiseerd. En het kan nog sneller. Dit plan van aanpak moet ervoor zorgen dat de bouw op alle fronten wordt versneld. Daarbij willen we het ‘not in my backyard’-sentiment doorbreken. We zijn het aan alle woningzoekenden verplicht om alles te doen wat in ons vermogen ligt om de woningbouw te versnellen.”

Planvormingsfase
De grootste versnelling in woningbouwontwikkeling is te bereiken in de planvormingsfase. Rekenen, tekenen, onderzoeken uitzetten, gesprekken met omwonenden en het juridisch vastleggen van afspraken worden nu veelal stap voor stap uitgevoerd. Hierdoor komen in iedere stap nieuwe eisen en wensen op tafel waar in de projecten rekening mee moet worden gehouden. Om die reden moeten ontwerpprocessen meerdere keren over en duurt het traject steeds langer. Op basis van goede voorbeelden is hiervoor een nieuw proces ontwikkeld waarbij deze processen gelijktijdig en in samenhang worden uitgevoerd. Dit proces gaat worden ingezet bij vijf projecten. Vanuit deze projecten worden kennis en ervaringen met deze nieuwe werkwijze gedeeld, zodat deze werkwijze ook bij andere projecten kan worden toegepast. Hierdoor kan de ontwikkeltijd jaren korter duren.

Bezwaar en beroep
Ook in de fase van bezwaar en beroep is versnelling mogelijk. In besluitvorming over projecten moeten zowel de belangen van woningzoekenden als van omwonenden worden meegewogen. De bescherming van de belangen van de bezwaarmakers is momenteel beter geborgd dan de belangen van woningzoekenden. Dat willen we meer in balans brengen. Zo wordt in het wetsvoorstel regie op de volkshuisvesting, dat nog dit voorjaar in consultatie gaat, voorgesteld om voor omgevingsvergunningen van woningbouwprojecten toe te gaan naar beroep in één instantie. Dit in plaats van beroep en hoger beroep. Hierdoor kunnen omgevingsvergunningen aanzienlijk sneller onherroepelijk worden.

Extra ambtelijke capaciteit en Expertteam Woningbouw
Gebrek aan ambtelijke capaciteit bij gemeenten en provincies is ook een van de oorzaken voor de lange tijd die nodig is voor woningbouwontwikkeling. Daarom wordt er 90 miljoen euro beschikbaar gesteld om extra personeel in te huren. Ook is er een Expertteam Woningbouw, dat door gemeenten ingeschakeld kan worden wanneer zij vastlopen bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten. Dit team bestaat uit zowel strategische adviseurs alsook projectleiders en juristen.

Innovatie en industrieel bouwen
Ook moet er innovatiever en meer industrieel gebouwd gaan worden. Voor elk project gelden nu andere eisen en verplichtingen. Dit kost tijd en geld. Om industriële woningbouw op te schalen wordt samen met de sector gekeken naar mogelijkheden voor verdere standaardisatie. Opdrachtgevers kunnen ook gezamenlijk zorgen voor standaardisatie en het opschalen van de industriële productie. Door de vraag met meerdere partijen te bundelen kunnen bouwers hun productiecapaciteit optimaal benutten waardoor er ruimte is voor innovatie en kostprijsverlaging.

Inzet versnellingstafels
Het Rijk neemt regie door over deze punten versnellingsafspraken te maken in regionale woondeals, met projecten versnelling te realiseren en door de inzet van versnellingstafels. Aan deze versnellingstafels overleggen overheden, woningcorporaties en marktpartijen over de voortgang van de realisatie van de woningbouwopgave. Hierbij worden mogelijke knelpunten besproken en oplossingen gecreëerd.

Dubbelslag voor Dennis in Tour Down Under

Rohan Dennis heeft de tweede etappe in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Australiër van Jumbo Visma was na 154 kilometer te sterk voor Jay Vine en Mauro Schmid. Dankzij de zege is Dennis ook de nieuwe leider in de Australische rittenkoers.

De etappe van vandaag ging over bijna 155 kilometer van Brighton naar Victor Harbor met in de finale een lastige helling. Onderweg stond er ook een stevige wind en na vijftig kilometer en zou het peloton uit elkaar vallen. In het eerste deel van het peloton zaten de meeste favorieten voor de eindzege en uiteindelijk zou alles weer samen komen, waarna de renners zich konden opmaken voor de finale.

Op de slothelling, Nettle Hill (2,5 km aan 6,8%, gemiddeld), kreeg Michael Matthews te maken met pech. Een van de favorieten voor de eindoverwinning zou zodoende meer dan twee minuten verspelen en kan een goed klassement in zijn thuisronde vergeten. Op Nettle Hill demarreerde Jay Vine. De Australiër van UAE Emirates nam een kleine voorsprong, waarna Simon Yates de aansluiting maakte. Later zouden ook nog Rohan Dennis, Jai Hindley en Mauro Schmid de sprong naar voren maken.

Op de top had het vijftal een halve minuut voorsprong op het peloton, waar klassementsleider Alberto Bettiol moest afhaken. De Italiaan kreeg te maken met krampen en kon een goede klassering vergeten. In de resterende kilometers kwam het peloton nog wel dichter op de kopgroep, maar ze zouden nooit helemaal meer de aansluiting vinden, waardoor het vijftal voor de zege konden gaan strijden. In de laatste kilometer zag Hindley zijn kans, maar Dennis reageerde vrij snel en reed ernaartoe en ging vervolgens zelf in de aanval. Hij nam een kleine voorsprong en zou uiteindelijk met twee seconden winnen voor Vine en Schmid. In het algemeen klassement is Dennis ook de nieuwe leider, daarin heeft de renner van Jumbo-Visma nu een voorsprong van drie seconden op Vine.

Results powered by FirstCycling.com

FOK! Wat een weer: wit uitzicht

winterbanner

Goede morgen!

Zoals elke ochtend loop ik naar beneden, maak ik koffie en ga ik naar het toilet. Deze zit in de hal bij de voodeur en wat zag ik tot mijn lichte verbazing: jawel, sneeuw! En dat terwijl de minimumtemperatuur alhier niet lager was dan 0.6 graden boven het vriespunt. Ook Limburg en het oostelijke deel van Noord-Brabant zal ontwaken in de sneeuw, daar trekt nog een neerslaggebied naar het zuidoosten. Dit gaat echter over in regen, dus voor lange duur zal de sneeuwpret niet zijn. Verder in het oostelijke deel van Nederland regent het. De wind is matig, aan zee en in het noorden vrij krachtig. Dit wordt in de loop van de dag minder.

Vanochtend trekken de buitjes we naar het zuidoosten. Wel geldt er code geel wegens bevriezing van de weg en gladheid tot 10 uur en vanaf 21:00 tot morgen 10:00 in het hele land. De temperatuur ligt in het zuidoosten iets boven het viespunt momenteel, in het noordwesten tot 6 graden. Af en toe is de zon ook te zien deze ochtend. Vanmiddag is de zon ook nog weer te zien maar komen er vanuit het westen wederom (winterse) buien met mogelijk hagel en onweer. Tijdens deze buien kan de temperatuur dalen tot het vriespunt, buiten de buien om wordt het ongeveer 5 graden.

Ook vanavond liggen winterse buien in de lijn der verwachting, de temperatuur ligt aan de kust rond de 4 graden, landinwaarts -2 tot -3 graden vannacht. Er is dan weinig wind. Morgen wederom winterse buien die dan wegtrekken waarna het droog wordt. Het weekend zal droog verlopen. Tot morgen!

verre bewolking vanaf het IJ (Foto: Pukeko)
verre bewolking vanaf het IJ (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.