Drukste ochtendspits sinds 2019 door winters weer en OV-staking

Door winterse buien, gladheid én staking van OV-personeel is het donderdagochtend erg druk op de snelwegen. Rond 07:50 uur stond er in totaal al bijna 690 kilometer file en daarmee is het de drukste ochtendspits sinds 2019. Het oude record in de ochtend stond op 572 kilometer file (13 december 2022).

Wat opvalt is dat de drukte een stuk eerder is begonnen dan normaal. De grootste problemen zien we in het zuiden: rond Eindhoven ontstonden al vroeg flinke files door meerdere ongelukken. Inmiddels zorgt de gladheid op meerdere plekken in het land voor problemen. Het KNMI heeft dan ook voor heel Nederland code geel afgegeven.

Staking openbaar vervoer
Dat het druk zou worden op de snelwegen had Rijkswaterstaat al voorzien. Behalve dat het weer van invloed is, hebben we donderdag (en vrijdag) ook te maken met een geplande staking van personeel van regionale OV-bedrijven.

Vooruitblik
Voor donderdagavond en vrijdagochtend geldt ook code geel voor het hele land vanwege kans op gladheid. Bovendien hebben we ook dan nog te maken met staking van OV-personeel.

Met name donderdagavond verwacht men een erg drukke spits. Ook vrijdagochtend zal het verkeer hinder ondervinden van de omstandigheden, maar over het algemeen is het dan qua verkeer een stuk rustiger op de snelwegen.

Ga goed voorbereid op pad, pas je rijstijl aan de omstandigheden aan en check voor vertrek je route.