Bijltjesdag op Australian Open; Murray na bijna 6 uur door, Ruud eruit

Op de Australian Open was het donderdag bijltjesdag, om te beginnen in het mannentoernooi. Maar liefst vier top-15-spelers dolven in de tweede ronde al het onderspit, waaronder twee spelers uit de top-10 van de plaatsingslijst.

Casper Ruud was als tweede geplaatst in Melbourne en na het uitschakeling van Rafael Nadal was de Noor de hoogstgeplaatste speler. Met de jonge Amerikaan Jenson Brooksby trof hij een speler die hij in principe wel moest kunnen hebben, maar dat viel tegen: Brooksby won met 6-3, 7-5, 6-7 (4), 6-2, waardoor voor het eerst sinds de Australian Open van 2002 de nummers één en twee van de plaatsingslijst er al vóór de derde ronde van een Grand Slam-toernooi uit liggen.

Negenvoudig kampioen Novak Djokovic, als vierde geplaatst, kende één opmerkelijk moeilijke set tegen Enzo Couacaud, maar verder was de Franse qualifier volstrekt kansloos: 6-1, 6-7 (5), 6-2, 6-0. Ook de Rus Andrey Rublev leverde één set in, maar Emil Ruusuvuori uit Finland sneuvelde met 6-2, 6-4, 6-7 (2), 6-3 zonder verder al teveel problemen.

De als achtste geplaatste Amerikaan Taylor Fritz nam het op tegen wildcardspeler Alexei Popyrin, die voor eigen publiek in lekkere vorm was. De twee maakten er een fraaie en vooral spannende strijd van, maar na ruim vier uur was het gedaan en kon het thuispubliek juichen: Popyrin klopte Fritz met 6-7 (4), 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-2.

Holger Rune uit Denemarken (9) kende met 7-5, 6-4, 6-4 niet al teveel moeite met Maxime Cressy uit de VS, maar Alexander Zverev (12) liep tegen een andere Amerikaan stuk: de halvefinalist van 2020 ging met 6-7 (1), 6-4, 6-3, 6-2 onderuit tegen lucky loser Michael Mmoh, die zo voor het eerst in zijn carrière in de derde ronde van een Grand Slam-toernooi staat.

Een vergelijkbaar lot was er voor de Spanjaard Pablo Carreño Busta, als veertiende geplaatst. Hij trof Benjamin Bonzi uit Frankrijk en ook hij dolf na ruim vier uur het onderspit: 4-6, 4-6, 7-6 (5), 6-1, 7-6 (4) voor Bonzi.

Dé kraker van de dag kwam echter op naam van de Brit Andy Murray en Thanasi Kokkinakis uit Australië. De vijfvoudig verliezend finalist opende het toernooi al door Matteo Berrettini (13) in een vijfsetter uit te schakelen, tegen Kokkinakis werd het helemaal feest: na bijna zes uur, en tegen vier uur in de nacht, kon Murray met 4-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 7-5 de armen in de lucht steken - voor zover hij daar nog energie voor had.