FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 oktober 2022

'Zweden Democraten' schorst partijlid na opmerkingen over Anne Frank

De radicaal-rechtse partij 'Zweden Democraten' heeft een lokale politica en mediapersoonlijkheid geschorst vanwege smakeloze opmerkingen over Anne Frank. In een inmiddels weggehaalde Instagram-post had Rebecka Fallenkvist Anne Frank 'zedeloos' en 'geil' genoemd.

De politica werd eind vorige maand gekozen als raadslid van de regionale raad van Stockholm. Ook is zij een van de gezichten van het online mediakanaal Riks. Dit kanaal is opgericht door de Zweden Democraten en behandelt onderwerpen veelal vanuit een rechtse invalshoek. Meer hierover bij NOS

ABN Amro mag bijnaam van klant op bankrekening niet wijzigen

Een klant van de ABN Amro mag voorlopig blijven bankieren onder een bijnaam. Dat heeft de voorzieningenrechter twee weken geleden besloten. Zo meldt AT5. 

De klant heeft in 1978 bij een voorganger van de bank een rekening op naam van de bijnaam geopend. Hij gebruikte een bijnaam die hij sinds 1973 gebruikt. De ABN Amro blokkeerde zijn rekening in juli van dit jaar. Daarna activeerde de op de Zuidas gevestigde bank het rekeningnummer weer, maar de rekening stond nu op de echte naam van de klant. 

Hij was het daar niet mee eens en sleepte de bank uiteindelijk voor de rechter. De klant zei dat de bank de naam zonder zijn medeweten heeft veranderd en dat dit hem problemen oplevert of kan opleveren. Zo kon de ING geen overschrijving doen. Ook heeft hij een NS-kaart op zijn bijnaam en is hij bij goede doelen bekend onder die bijnaam.

De bank gaf tijdens de zitting toe dat de communicatie inderdaad 'niet de schoonheidsprijs' verdiende, maar zei wel te moeten voldoen aan verschillende wetten en regels die bedoeld zijn om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Bijnamen zouden daarnaast kunnen leiden tot verwarring en fraude. 

De voorzieningenrechter ziet dit anders, want de bankrekening bestaat al zo'n veertig jaar. "Dat betekent dat eventueel nieuw beleid met aandacht voor het individuele geval moet worden doorgevoerd, met name waar de uitzonderingsgevallen zoals die van eiser, kennelijk bijzonder klein in aantal zijn. Dat de bank het gewoonweg niet meer wil, spreekt in ieder geval niet aan." Dat er een risico op witwassen en fraude bestaat heeft de bank daarnaast 'op geen enkele manier onderbouwd'. 

De bank moest de naam die bij het bankrekeningnummer hoort per direct wijzigen, anders zou dat duizend euro per dag kosten. Het gaat nog wel om een voorlopig oordeel. Er vindt later nog een bodemprocedure plaats en die rechter zou een ander oordeel kunnen hebben. 

Lavreysen sprint naar vierde wereldtitel op rij, brons Van der Peet

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines bij Parijs is de laatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen alweer afgesloten. Daar was nog eens Nederlands succes te vieren, bepaald niet voor het eerst tijdens het voor Nederland toch uitstekende WK.

Puntenkoers vrouwen
Daniek Hengeveld reed een wat afwachtend begin van de koers, maar in het tweede deel deed ze goed mee: de Nederlandse sloop twee keer mee met een aanval, waaronder in de slotronden, en reed met de zo behaalde punten een prima vijfde plek binnen. Het goud was voor de Britse Neah Evans, die in de slotfase een extra ronde voorsprong pakte en daarmee de Deense Julie Leth naar zilver verwees. Brons was er voor de Amerikaanse Jennifer Valente, die eerder het omnium al won.

Keirin vrouwen
De Nederlandse dames deden het bijzonder goed: Shanne Braspennincx én Steffie van der Peet schopten het tot de finale. Daarin kwam Braspennincx er niet echt aan te pas, maar Van der Peet wist verrassend naar het brons te sprinten. Het goud was voor de Duitse Lea Friedrich, die haar wereldtitel verdedigde en nét iets rapper was dan de ook verrassende Japanse Mina Sato.

Koppelkoers mannen
Yoeri Havik en Jan Willem van Schip begonnen prima aan de koers en reden zelfs een tijdje aan de leiding, maar in de slotfase zakten ze weg. Donavan Grondin en Benjamin Thomas uit Frankrijk namen de touwtjes in handen en reden zeer overtuigend naar het goud, terwijl de Britten Ethan Hayter en Oliver Wood het zilver pakten, voor de Belgen Fabio van den Bossche en Lindsay de Vylder.

Individuele sprint mannen
Harrie Lavreysen was met afstand de beste van het toernooi, dat veranderde in de halve finales met 2-0 winst op Mateusz Rudyk uit Polen niet en in de finale kon de Australiër Matthew Richardson daar ook helemaal niks aan doen: 2-0 en de vierde wereldtitel op rij was een feit. Glaetzer won de strijd om brons met 2-0 van Rudyk, Sam Ligtlee en Tijmen van Loon sneuvelden eerder in de eerste knockoutronde.

Afvalkoers mannen
Het WK werd afgesloten met een mooie afvalkoers, waarop de Nieuw-Zeelander Corbin Strong, de Brit Ethan Vernan en Elia Viviani uit Italië de laatste overblijvers waren nadat de Belg Jules Hesters uit werd geschakeld. Vernon moest genoegen nemen met brons en Viviani sprintte Strong strak uit het wiel voor goud. Philip Heijnen deed het prima, maar moest het wel doen met een achtste plek.

Iserbyt ook de beste in tweede wereldbekercross van het seizoen

Eli Iserbyt heeft de wereldbekercross in Fayetteville op zijn naam geschreven. De kleine Belg was in een sprint met twee net wat sterker dan zijn landgenoot Laurens Sweeck.

De tweede wereldbeker van het jaar bleef lang gesloten. Lange tijd bleef een grote groep samen in Fayetteville. De eerste serieuze aanval kwam van de Belg Toon Vandebosch, maar hij kreeg niet veel ruimte. Niet veel later was er een aanval van Michael Vanthourenhout, alleen raakte hij ook niet echt weg.
,
Met drie rondes te gaan toonde Eli Iserbyt zijn goede benen. De kleine Belg probeerde het bergop en moeite konden alleen Vanthourenhout en Laurens Sweeck volgen. In de slotronde probeerde Iserbyt het opnieuw en ditmaal kon alleen Sweeck volgen, waardoor een sprint met twee de beslissing moest brengen en daarin was Iserbyt net wat sneller dan zijn landgenoot.

Iserbyt verstevigde daarmee de leiding in het wereldbekerklassement. Vorige week was hij ook al de beste in de eerste wereldbekercross.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Ajax - Excelsior

Ajax heeft eenvoudig gewonnen van Excelsior. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 7-1 en is daarmee de nieuwe koploper in de eredivisie.

De Rotterdammers hadden geen enkele kans tegen Ajax. Bij rust stond het 3-0 voor de Amsterdammers dankzij goals van Jorge Sánchez, Steven Berghuis en Brian Brobbey, al had de score nog verder kunnen oplopen. Na rust maakte Brobbey zijn tweede van de avond en later wisten ook Dusan Tadic, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus nog te scoren voor Ajax. In de negentigste minuut redde Nikolas Agrafiotis met een knappe kopbal de eer voor de thuisploeg.

Door de overwinning is Ajax weer de koploper in de eredivisie nadat eerder op de AZ verloor van Feyenoord. De Amsterdammers hebben nu één punt voorsprong op PSV, Feyenoord volgt op twee punten van Ajax.

Van Empel wint ook tweede wereldbeker veldrijden

Fem van Empel heeft ook de tweede Wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven. De jonge Nederlandse was in Fayetteville de sterkste in een sprintje tegen haar landgenotes Lucinda Brand en Annemarie Worst.

Hélène Clauzel had de kopstart in Fayetteville, maar alle favorieten zat mee in het wiel van de Française. Er vormde zich al snel een kopgroep van zeven. Halverwege de openingsronde kreeg Ceylin del Carmen Alvarado te maken met pech. Ze kon later wel weer terugkeren, maar in de derde ronde moest ze opnieuw van fiets wisselen en zou nooit meer meedoen om de podiumplaatsen.

Halverwege de wedstrijd zette Fem van Empel voor het eerst aan. De 20-jarige Nederlandse maakte verschil op de balkjes, maar daarna kwam alles weer samen. Ook Europees kampioene Lucinda Brand trok heuvelop een keer stevig door, maar Van Empel kreeg ze niet los, waarna het tempo weer werd gedrukt en de rest kon terugkomen.

In de slotronde probeerde Van Empel op de balkjes opnieuw het verschil te maken op de balkjes. De 20-jarige had ook weer een klein gaatje geslagen, maar Brand keerde terug op het wiel van de Brabantse. Later sloot ook Annemarie Worst aan bij Van Empel en Brand. We kregen een sprint met drie en daarin was Van Empel de snelste, voor Brand en Worst.

Results powered by FirstCycling.com

AI Picture Gallery #19

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #756

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Overleden orka Cadzand nader onderzocht in Utrecht en Wageningen

De orka die gisteren op het strand van Cadzand in Zeeland aanspoelde en later overleed, wordt onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Vanochtend kwam het dier op de faculteit in Utrecht aan.

De orka is een nog niet volgroeid vrouwelijk exemplaar van 5,17 meter lang en weegt ongeveer 2000 kilo. 

"De grote vraag is natuurlijk waardoor de orka is gestrand", zegt onderzoeker Lonneke IJsseldijk in een persbericht van de Universiteit van Utrecht: 'Dat is wat we met onderzoek proberen te achterhalen.'

Volgens de onderzoeker wordt er gekeken of er tekenen van ziekte zijn en wat het dier gegeten heeft. "We weten nog niet wanneer we resultaten van het onderzoek hebben, dat hangt af van wat we zullen vinden."

Wageningen Marine Research zal de komende weken onderzoek doen naar de doodsoorzaak, de gezondheidstoestand en herkomst van de aangespoelde orka. Het skelet van de orka zal uiteindelijk bewaard en geconserveerd worden door Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Duiker overleden door incident in zwembad in Amstelveen

Een duiker is vandaag na een incident in zwembad De Meerkamp in Amstelveen in het ziekenhuis overleden. Medewerkers zijn geschokt en aangeslagen, het zwembad is voor de rest van de dag gesloten. Zo meldt AT5

Vermoedelijk is de persluchtfles van de duikinstructeur ontploft tijdens het duiken. Politie, brandweer, meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen naar het zwembad toe om de medewerker medische zorg te geven. Het slachtoffer is daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

Medewerkers van het zwembad zijn geschrokken. "Het heeft enorme impact op ons. Zoiets maak je niet dagelijks mee", zegt Suzan Kaynar, coördinator bij De Meerkamp. Op dit moment krijgen zij en haar collega's begeleiding van Slachtofferhulp. "Drie jaar geleden hadden we ook een reanimatie in het zwembad. Sommige collega's herbeleven dit gevoel nu weer."

Het zwembad blijft voor de rest van de dag gesloten. De arbeidsinspectie doet verder onderzoek naar wat er precies gebeurd is.

De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens spreekt zijn medeleven uit. “Dit is een noodlottig ongeval. Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer. Ook medewerkers van het zwembad en aanwezigen bij het incident zijn geschokt en aangeslagen. Slachtofferhulp en GGD zijn ingeschakeld voor mensen die daar behoefte aan hebben. Bij duikvereniging Nemo is de verslagenheid na het incident groot. Verder wachten we de resultaten van het onderzoek van de arbeidsinspectie af.”

Uitslag AZ -Feyenoord

Feyenoord heeft in Alkmaar de topper tegen AZ met 1-3 gewonnen. Voor AZ betekende dat de eerste nederlaag van het seizoen en door het verlies is de ploeg ook de koppositie kwijt aan PSV, die eerder op de dag wonnen van Utrecht.

In de eerste helft waren er kansen voor beide ploegen, waarna Jens Odgaard AZ in de 26ste minuut op voorsprong zette. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later was het alweer gelijk nadat Orkun Kökçü vanaf elf meter de 1-1 op het scorebord neerzette.

Na rust had Feyenoord de meeste controle over het duel en de Rotterdammers zou ook de voorsprong pakken, maar daarbij had het wel de hulp van de AZ-doelman voor nodig. Op een inzet van Sebastian Szymanski ging Hobie Verhulst in de fout en werd het 1-2 voor Feyenoord. Acht minuten voor tijd besliste Danilo met een prachtig afstandsschot de wedstrijd.

ISW: Rusland gaat door met massale deportatie van OekraÔners

Rusland zet zijn massale deportaties van Oekraïners in door Moskou bezette gebieden voort, volgens onafhankelijke experts. De Russische autoriteiten hebben openlijk toegegeven kinderen uit de bezette gebieden van Oekraïne voor adoptie door Russische families te hebben geplaatst op een manier die in strijd zou kunnen zijn met het Verdrag ter voorkoming en bestraffing van genocide, schrijft de denktank Institute for the Study of War ( ISW) gevestigd in Washington.

Bovendien zei de Russische vice-premier Marat Chusnullin op 14 oktober dat "enkele duizenden" kinderen uit de oblast Cherson in het zuidoosten van Oekraïne "al worden ondergebracht in rusthuizen en kinderkampen in andere regio's van Rusland." De Russische autoriteiten zijn mogelijk ook bezig met een bredere vorm van etnische zuivering, het ontvolken van Oekraïens grondgebied door deportaties en het herbevolken van Oekraïense steden met geïmporteerde Russische burgers, vervolgde de ISW. Volgens de experts van de denktank wordt etnische zuivering op zich niet als een misdaad volgens het internationaal recht gedefinieerd.

Rusland koopt meer raketten en drones van Iran

Het materieel van Poetins troepen in Oekraïne vliegt er met een noodgang doorheen terwijl de Russische wapenindustrie stil ligt door sancties. Volgens een Amerikaans rapport koopt Moskou nu zijn materieel in Iran.

Iran intensiveert zijn inzet om wapens te leveren voor de Russische aanval op Oekraïne. Dat meldt de "Washington Post", daarbij verwijzend naar Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen. Iran zou in het geheim hebben afgesproken om naast aanvalsdrones ook de eerste door Iran gemaakte grond-grondraketten te leveren die bedoeld zijn voor gebruik tegen Oekraïense steden en troepenposities.

De Iraanse defensie-industrie is bezig een eerste levering van Fateh-110 en Zolfaghar-raketten voor te bereiden. Deze ballistische korteafstandsraketten zijn in staat doelen te raken met een bereik van respectievelijk 300 en 700 kilometer. Mocht de levering daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan zouden het de eerste raketten van dit soort aan Rusland zijn sinds het begin van de oorlog. Sommige modellen zijn uitgerust met elektro-optische geleidingssystemen waarmee de raket nauwkeurig naar het beoogde doel kan worden gestuurd.

Volgens Amerikaanse rapporten heeft Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 6.000 stuks materieel verloren in Oekraïne. Rusland "gebruikt munitie in een onhoudbaar tempo", zegt Morgan Muir, adjunct-directeur van de National Intelligence for Mission Integration van het agentschap. De sancties tegen Rusland zouden zijn eigen wapenindustrie lamleggen.

Arash-2-drones voor Rusland?
Volgens Iraanse bronnen heeft Rusland ook een nieuw contract getekend met Iran voor de levering van Arash-2 drones. Oekraïense en Russische Telegram-kanalen meldden "gelekte" informatie dat Rusland een onbekend aantal drones heeft gekocht, die naar verluidt sneller en destructiever zijn dan de Shahed-136-drones die momenteel door de Russische strijdkrachten worden ingezet.

Onafhankelijke persbureaus hebben onlangs foto's gepubliceerd van de overblijfselen van wat lijkt op Iraanse drones die in Oekraïne zijn gebruikt. Dit weersprak de vele beweringen van Iran dat ze Rusland dergelijke wapens niet hebben geleverd. Pentagon-functionarissen erkenden ook het gebruik van Iraanse drones bij de Russische luchtaanvallen, evenals het succes van Oekraïne bij het neerschieten van enkele van die drones.

Iran heeft officieel elke wapenlevering aan beide strijdende partijen ontkend. "De Islamitische Republiek Iran heeft en zal geen wapens leveren voor de oorlog in Oekraïne", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian in een gesprek met zijn Portugese ambtgenoot. "Wij geloven dat het bewapenen van beide kanten van de crisis de oorlog zal verlengen."Peiling zetelverdeling TK op 16 oktober met en zonder lijst Omtzigt

Deze week zien we in de peiling van Peil.nl dat BBB iets terugzakt naar 14 zetels winst en nu als derde partij na PVV en VVD in de ranking staat.

Als Lijst Omtzigt deze week zou meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen zou deze partij als grootste partij eindigen met zo'n 28 zetels, een half jaar geleden was dit 26 zetels. In de onderste tweet is duidelijk te zien waar Lijst Omtzigt stemmen vandaan zou halen.

Bij deelname van Lijst Omtzigt zou de huidige coalitie samen nog maar 40 zetels over houden van de 78 die men nu heeft. Terwijl zonder de Lijst Omtzigt het er 45 zijn.

Uitslag FC Twente - FC Groningen

FC Twente heeft zondagmiddag het thuisduel tegen FC Groningen met 3-0 gewonnen. Pas na rust nam de ploeg Ron Jans afstand van de Groningers.

Twente was in de eerste helft duidelijk de beste ploeg en kreeg ook de nodige kansen, maar die wist de thuisploeg niet benutten. Na rust was het wel raak voor de ploeg van Ron Jans. Virgil Misidjan opende de score en niet veel later verdubbelde Joshua Brenet. Bij beide goals was de assist van Ricky van Wolfswinkel, die zelf in de slotfase voor 3-0 zorgde.

Door de zege stijgt FC Twente weer naar de vijfde plaats, terwijl FC Groningen steeds verder wegzakt in de stand. Na tien wedstrijd zijn ze terug te vinden op de zestiende plaats met acht punten.

Douane onderschept 400 kg coke tussen gezouten rundvlees

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane vandaag 400 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van de partij is 30 miljoen euro.

Gezouten rundvlees
De drugs zaten verstop in container geladen met vaten gezouten rundvlees en was afkomstig uit Brazilië. De container was bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. Vermoedelijk heeft het bedrijf niets met de smokkel te maken.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak verder in onderzoek. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

De 400 kilo cocaïne (afbeelding: Openbaar Ministerie)
De 400 kilo cocaïne (afbeelding: Openbaar Ministerie)

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft zondagmiddag eenvoudig gewonnen van FC Utrecht. In Eindhoven werd het maar liefst 6-1 voor de thuisploeg dankzij goals van Xavi Simons, Guus Til en Anwar El Ghazi, die alle drie twee wisten te scoren.

Na acht minuten kwam PSV al voorsprong dankzij Xavi Simons, die op aangeven van Joey Veerman de score opende. De Thuisploeg was duidelijk de betere ploeg, maar halverwege de eerste helft was het toch gelijk na gepruts in de PSV-verdediging, waardoor Sander van de Streek voor de 1-1 zorgde.

Toch ging PSV met een voorsprong de rust na twee doelpunten van Guus Til, die opnieuw in de spits begon bij de thuisploeg. Na rust liep de score nog verder omhoog na een nieuwe goal van Simons en invaller Anwar El Ghazi wist ook twee keer te scoren.

PSV gaat voorlopig door de winst aan de leiding in de Eredivisie.

Uitslag Sparta - NEC

In de Eredivisie heeft Sparta een 2-0 zege geboekt op NEC. Het betekende voor de ploeg uit Nijmegen na zeven gelijke spelen weer eens een nederlaag.

Sparta kwam al snel op voorsprong. Abels schot uit een hoekschop de 1-0 binnen. De thuisploeg bleef de betere en na een half uur scoorde De Guzman de 2-0 met een schot dat houdbaar leek voor Cillessen. 

In de tweede helft probeerde NEC de wedstrijd te keren maar slaagde hier nauwelijks in. Omdat het voor Sparta ook niet meer hoefde doofde de wedstrijd langzaam uit. Alleen bij een ruzie tussen Van Crooij en Verdonk en een schotje van Kitolano was er even wat opwinding.

Sparta Rotterdam

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 7' Abels
 29' De Guzman
   
 
 Gele kaart: V.v.Crooij, Lauritsen, (Sparta Rotterdam), El Karouani, Tannane, Verdonk, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.420
Arbiter: Hensgens
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Abels
Vriends
Auassar
Pinto
Verschueren
De Guzman (v.Mullem/82)
Kitolano
Mijnans (O.Rekik/90)
Lauritsen (Engels/90 1)
Saito (V.v.Crooij/68)
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Verdonk
El Karouani (Cissoko/71)
Tavsan
Proper (Duelund/71)
Tannane
Schöne
Mattsson (Marques/57)
Dimata

Getuigen gezocht van mishandeling op taxistandplaats Purmerend

In de nacht van vrijdag 23 september op zaterdag 24 september werd een 38-jarige man uit Purmerend mishandeld op de taxistandplaats bij de Plantsoenstraat in Purmerend. Dit ligt tussen de Koemarkt en Schapenmarkt in. De politie is op zoek naar getuigen.

Die nacht is de Purmerender tussen 24.00 uur en 00.20 uur in gesprek met een taxichauffeur. Er ontstaat een woordenwisseling met een omstander. Het slachtoffer wordt zwaar mishandeld door deze man en liep hierbij ernstig letsel op. Er is nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld deze nacht. Daarom vragen we de hulp van het publiek.

Het gaat om een (jonge)man naar schatting 1.90 meter lang, kort haar, fors van postuur en hij droeg een donkergekleurde jas.

De politie komt graag in contact met getuigen van deze zware mishandeling. Bij voorkeur spreken we graag de taxichauffeur. Tijdens de woordenwisseling stond er ook een meisje / vrouw in de buurt van de verdachte. Zij had bruin lang haar, is ongeveer 1.80 meter lang en droeg mogelijk een spijkerjasje. Helaas is de identiteit van deze getuigen tot op heden nog niet bekend geworden. Daarom doet de politie een oproep aan deze en andere eventuele andere getuigen om zich te melden.Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee gewonden na schietpartij bij Amsterdam CS

Bij een schietpartij bij het Centraal Station in Amsterdam vannacht zijn twee gewonden gevallen, beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Vanwege de zoektocht naar de dader(s) werd een gedeelte van het Centraal afgezet, zo meldt AT5.

De schietpartij was rond 00.30 uur in de stationshal aan de De Ruijterkade, de kant van het IJ. Het was toen nog vrij druk op het station. De twee slachtoffers zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoeveel schutters bij het incident betrokken waren is nog niet duidelijk. De politie heeft gezocht naar mogelijke verdachten, maar zij hebben niemand gevonden. Er werd gevreesd dat de dader(s) misschien het Centraal in waren ingerend, daardoor werd een deel van het station afgezet.

FOK! Wat een weer: zacht herfstweer met een woei

herfstbanner

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het westen en noorden komen enkele buien voor, maar in de loop van de ochtend wordt het vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk even hard, windkracht 7.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het zuiden komt de meeste bewolking voor. Het blijft droog en het wordt ongeveer 17°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig. Aan het einde van de middag gaat de wind uit het zuiden waaien.

Vanavond wordt het half tot zwaar bewolkt. In het midden en zuiden kan het in de loop van de avond plaatselijk even regenen. Eerst komt de wind uit het zuiden, later uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Komende nacht kan het eerst nog af en toe regenen in de noordelijke helft van het land. Van het zuiden uit wordt het droog. De minimumtemperatuur wordt vroeg bereikt en ligt tussen 10°C in het noorden en 14°C in het zuiden. De wind komt eerst uit het zuidoosten, later uit het zuiden en is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zachte herfst laat eikebladhortensia in herfstkleur opnieuw bloeien (Foto:klokhuisje)
Zachte herfst laat eikebladhortensia in herfstkleur opnieuw bloeien (Foto:klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Eťn dode en zes gewonden bij verkeersongeval op A73

De politie onderzoekt een ernstig verkeersongeval op de A73 dat zaterdag- op zondagnacht plaatsvond ter hoogte van Sint Joost. Bij het ongeval kwam één persoon om het leven en raakten zes personen gewond. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval kon gebeuren.

Twee personenauto’s botsten rond 00.00 uur door nog onbekende oorzaak op elkaar. De gewonde slachtoffers zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Voor de hulpverlening werden onder meer twee traumahelikopters ingezet. Verkeersdeskundigen van de politie doen verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

MotoGP keert met zinderende Grand Prix terug in AustraliŽ

Op het prachtige circuit van Phillip Island is voor het eerst in drie jaar weer de Grand Prix van Australië in de MotoGP afgewerkt. Dat werd een waar spektakelstuk, waarbij tot aan halverwege de slotronde nog niet duidelijk was hoe de zaken er voor zouden staan.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition, met Marc Marquez en titelkandidaat Francesco Bagnaia naast zich. De nummers drie en één in het WK, Aleix Espargaro en Fabio Quartararo, volgden op rij twee, voor Johann Zarco, Luca Marini, Jack Miller en Marco Bezzecchi.

Martin startte prima en kwam na ronde één als leider door, voor Marquez. Bagnaia, Espargaro en Quartararo zaten al op een klein gaatje, voor Marini en Alex Marquez. Na een paar ronden maakte Quartararo een klein foutje: hij bleef overeind, maar zakte ver weg. Gelukkig voor hem opende Miller ondertussen de aanval op de derde plek van Bagnaia, nota bene Miller's teamgenoot.

Miller ging voorbij Bagnaia, maar die kwam vanuit de slipstream snel terug. Alex Rins was ondertussen ook lekker bezig: hij was gestart als tiende, maar in ronde acht drukte hij de Suzuki binnendoor bij de Ducati's van Miller en Bagnaia voor plek drie.

Miller verloor in rap tempo posities en dat kostte hem de race: Alex Marquez remde veel te laat en beukte vol op de Ducati van de thuisheld. Rins stoomde lekker door en slipstreamde langs Marc Marquez naar plek twee, terwijl het voor Quartararo definitief klaar was wat punten betreft: de regerend kampioen schoof vanaf de vijftiende plek onderuit.

Martin had ondertussen nog altijd de leiding, maar het tempo leek niet hoog genoeg: Rins, Marc Marquez, Bagnaia, Bezzecchi, Espargaro, Brad Binder en Marini zaten er allemaal vlak achter. Even na de helft van de race nam Rins voor het eerst de leiding over en gelijk werd Martin aangevallen én gepasseerd door Bagnaia en Marquez.

Bagnaia en Rins duelleerden om de eerste plek, terwijl Bezzecchi zich naar plek drie reed, voor Marquez en de zich wat herstelde Martin. Rins leek het met zeven ronden te gaan zwaar te krijgen, maar hij herstelde zich vrij aardig op de derde plek, achter Bagnaia en Bezzecchi.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bagnaia de leiding in handen, voor Rins, Marquez, Bezzecchi, Marini en Martin. Al snel drukte Rins de Suzuki weer naar de leiding en dit keer hield hij vol: Rins pakte tóch nog een zege in Suzuki's laatste seizoen, voor Marquez - zijn honderdste podiumplek - en Bagnaia, die wel de nieuwe leider is in het WK.

Lopez domineert Moto2-race AustraliŽ, Ogura nieuwe WK-leider na val Fernandez

Op het fraaie Phillip Island is de Grand Prix van Australië in de Moto2 verreden. Dat werd bepaald niet de spannendste race ooit, maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken op het na drie jaar teruggekeerde circuit.

Fermin Aldeguer had de poleposition in handen, met Augusto Fernandez en Alonso Lopez naast zich en Tony Arbolino, Aron Canet en Celestino Vietti erachter - Bo Bendsneyder vertrok vanaf de zeventiende plek, Zonta van den Goorbergh had in de vrije trainingen zijn pols gebroken en kon niet van start gaan.

Lopez kende een topstart en nam de leiding, hoewel hij vanwege een akkefietje in de trainingen nog wel een long lap-penalty moest pakken. Aldeguer volgde, voor Fernandez, Arbolino en Pedro Acosta. Ook na zijn penalty had Lopez de leiding ruimschoots in handen, Aldeguer voerde het groepje achtervolgers aan.

Na dik zeven ronden ging Arbolino vanuit de achtervolgende groep onderuit, waarna er al snel nog maar twee achtervolgers over waren: Acosta en Fernandez, hoewel Lopez nog altijd uit bleef lopen. Voor WK-leider Fernandez ging het toch fout: hij gleed uit het niks onderuit, waardoor titelrivaal Ai Ogura ondanks een wat matige race alle kans had de leiding in de titelstrijd over te nemen.

Ook aan het einde van de race hield Lopez het bijzonder goed vol en op de Boscoscuro pakte hij een zeer overtuigende zege. Acosta werd tweede, Jake Dixon completeerde het podium, voor Aldeguer en de verrassende Manuel Gonzalez. Bendsneyder finishte op een keurige tiende plek, voor Ogura, die de leiding in het WK pakte.

Wereldtitel Moto3 voor Izan Guevara

Na drie jaar afwezigheid is het Grand Prix-circus in de motorsport teruggekeerd op het prachtige Phillip Island, voor de Grand Prix van Australië. Na een zware regenbui tijdens de warmup ging men in de Moto3 toch gewoon op een droge baan van start, met mogelijk al de beslissing in de titelstrijd op komst.

De race begon met Ayumu Sasaki, Sergio Garcia en Ivan Ortola op de eerste rij, gevolgd door Carlos Tatay, Diogo Moreira en Stefano Nepa. WK-leider Izan Guevara startte vanaf de zevende plek in de eerste race waarin hij in elk geval theoretisch kans had de titel voor zich op te eisen.

Na een wat mindere start herstelde Sasaki zich snel en na de eerste schermutselingen ging de Japanner aan de leiding, met verder nog Garcia, Moreira, Guevara, Ortola, Deniz Öncü en thuisrijder Joel Kelso in de kopgroep. Guevara reed zich naar voren en nam ook even de leiding in handen, wat voor hem genoeg zou zijn om de titel te pakken.

Met een paar ronden te gaan waren het nog altijd Garcia, Sasaki, Öncü en Guevara die de dienst uitmaakten. Dat was bij het ingaan van de laatste ronde ook het geval, maar Guevara nam de koppositie over en sloeg een gat. Dat hield hij vol en met de winst in Australië - voor Öncü, Garcia en Sasaki - kroonde Izan Guevara zich tot nieuwe wereldkampioen in de Moto3.

Uitslag Cambuur - Vitesse

Trainer Phillip Cocu heeft zaterdag zijn eerste overwinning met Vitesse in de Eredivisie geboekt. In Friesland werd er met 0-3 gewonnen van Cambuur Leeuwarden.

Vitesse kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Uit een vrije trap van Maximilian Wittek wist Ryan Flamingo te scoren. Vlak voor rust leek de ploeg uit Arnhem een penalty te krijgen, maar na het bekijken van de beelden werd de overtreding net buiten de zestien gemaakt en moest Vitesse het doen met een vrije trap, die niks op leverde.

In de tweede helft verdubbelde Kacper Kozlowski een kwartier voor tijd de score. Op de middenlijn veroverde de Pool zelf de bal en kon vervolgens door lopen en op de rand van de zestien raak te schieten. Tien minuten minuten voor tijd schoot Sondre Tronstad vanuit een corner raak en won Vitesse met 0-3.

Door de overwinning staat Vitesse niet meer laatste. De ploeg van Cocu steeg dankzij de overwinning naar de zestiende plaats met acht punten uit tien wedstrijden en hebben nu evenveel veel punten als Cambuur.

Polemiek

Weet je wat we doen, we nemen de mensen hun plezier af. We maken tabak, frisdrank en alcohol superduur en alles wat de mens gezond maakt, met de nadruk op wat we verorberen maken we goedkoper. Groenten en fruit, daar betaalt u vanaf twintig drieëntwintig nul procent taksen op. Tabak, alcohol enzovoorts, daar waar de mensen een ongezonde levensstijl aan overhouden, maar legaal zijn, maken we duurder door accijnsverhoging. Zelfs zo duur, dat de minderbedeelden het niet meer kunnen betalen. Zo halen we de kosten van de medische zorg naar beneden, omdat vier op de tien mensen sterven ten gevolgen van een ongezonde levensstijl. Tegelijkertijd zorgen we voor verbeterde opvang en vroegtijdigere vaststelling van mentale problemen, zodat we sneller een stempel op de mensen hun voorhoofd kunnen plakken. Het pakket aan psychologische hulp versterkt en wordt scherper afgesteld, zodat we nog sneller de juiste pillen in de mensen hun strot kunnen duwen.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #104
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
©FOK.nl e.a.