Lavreysen sprint naar vierde wereldtitel op rij, brons Van der Peet

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines bij Parijs is de laatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen alweer afgesloten. Daar was nog eens Nederlands succes te vieren, bepaald niet voor het eerst tijdens het voor Nederland toch uitstekende WK.

Puntenkoers vrouwen
Daniek Hengeveld reed een wat afwachtend begin van de koers, maar in het tweede deel deed ze goed mee: de Nederlandse sloop twee keer mee met een aanval, waaronder in de slotronden, en reed met de zo behaalde punten een prima vijfde plek binnen. Het goud was voor de Britse Neah Evans, die in de slotfase een extra ronde voorsprong pakte en daarmee de Deense Julie Leth naar zilver verwees. Brons was er voor de Amerikaanse Jennifer Valente, die eerder het omnium al won.

Keirin vrouwen
De Nederlandse dames deden het bijzonder goed: Shanne Braspennincx én Steffie van der Peet schopten het tot de finale. Daarin kwam Braspennincx er niet echt aan te pas, maar Van der Peet wist verrassend naar het brons te sprinten. Het goud was voor de Duitse Lea Friedrich, die haar wereldtitel verdedigde en nét iets rapper was dan de ook verrassende Japanse Mina Sato.

Koppelkoers mannen
Yoeri Havik en Jan Willem van Schip begonnen prima aan de koers en reden zelfs een tijdje aan de leiding, maar in de slotfase zakten ze weg. Donavan Grondin en Benjamin Thomas uit Frankrijk namen de touwtjes in handen en reden zeer overtuigend naar het goud, terwijl de Britten Ethan Hayter en Oliver Wood het zilver pakten, voor de Belgen Fabio van den Bossche en Lindsay de Vylder.

Individuele sprint mannen
Harrie Lavreysen was met afstand de beste van het toernooi, dat veranderde in de halve finales met 2-0 winst op Mateusz Rudyk uit Polen niet en in de finale kon de Australiër Matthew Richardson daar ook helemaal niks aan doen: 2-0 en de vierde wereldtitel op rij was een feit. Glaetzer won de strijd om brons met 2-0 van Rudyk, Sam Ligtlee en Tijmen van Loon sneuvelden eerder in de eerste knockoutronde.

Afvalkoers mannen
Het WK werd afgesloten met een mooie afvalkoers, waarop de Nieuw-Zeelander Corbin Strong, de Brit Ethan Vernan en Elia Viviani uit Italië de laatste overblijvers waren nadat de Belg Jules Hesters uit werd geschakeld. Vernon moest genoegen nemen met brons en Viviani sprintte Strong strak uit het wiel voor goud. Philip Heijnen deed het prima, maar moest het wel doen met een achtste plek.