MotoGP keert met zinderende Grand Prix terug in Australië

Op het prachtige circuit van Phillip Island is voor het eerst in drie jaar weer de Grand Prix van Australië in de MotoGP afgewerkt. Dat werd een waar spektakelstuk, waarbij tot aan halverwege de slotronde nog niet duidelijk was hoe de zaken er voor zouden staan.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition, met Marc Marquez en titelkandidaat Francesco Bagnaia naast zich. De nummers drie en één in het WK, Aleix Espargaro en Fabio Quartararo, volgden op rij twee, voor Johann Zarco, Luca Marini, Jack Miller en Marco Bezzecchi.

Martin startte prima en kwam na ronde één als leider door, voor Marquez. Bagnaia, Espargaro en Quartararo zaten al op een klein gaatje, voor Marini en Alex Marquez. Na een paar ronden maakte Quartararo een klein foutje: hij bleef overeind, maar zakte ver weg. Gelukkig voor hem opende Miller ondertussen de aanval op de derde plek van Bagnaia, nota bene Miller's teamgenoot.

Miller ging voorbij Bagnaia, maar die kwam vanuit de slipstream snel terug. Alex Rins was ondertussen ook lekker bezig: hij was gestart als tiende, maar in ronde acht drukte hij de Suzuki binnendoor bij de Ducati's van Miller en Bagnaia voor plek drie.

Miller verloor in rap tempo posities en dat kostte hem de race: Alex Marquez remde veel te laat en beukte vol op de Ducati van de thuisheld. Rins stoomde lekker door en slipstreamde langs Marc Marquez naar plek twee, terwijl het voor Quartararo definitief klaar was wat punten betreft: de regerend kampioen schoof vanaf de vijftiende plek onderuit.

Martin had ondertussen nog altijd de leiding, maar het tempo leek niet hoog genoeg: Rins, Marc Marquez, Bagnaia, Bezzecchi, Espargaro, Brad Binder en Marini zaten er allemaal vlak achter. Even na de helft van de race nam Rins voor het eerst de leiding over en gelijk werd Martin aangevallen én gepasseerd door Bagnaia en Marquez.

Bagnaia en Rins duelleerden om de eerste plek, terwijl Bezzecchi zich naar plek drie reed, voor Marquez en de zich wat herstelde Martin. Rins leek het met zeven ronden te gaan zwaar te krijgen, maar hij herstelde zich vrij aardig op de derde plek, achter Bagnaia en Bezzecchi.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bagnaia de leiding in handen, voor Rins, Marquez, Bezzecchi, Marini en Martin. Al snel drukte Rins de Suzuki weer naar de leiding en dit keer hield hij vol: Rins pakte tóch nog een zege in Suzuki's laatste seizoen, voor Marquez - zijn honderdste podiumplek - en Bagnaia, die wel de nieuwe leider is in het WK.