Lies of P

Tussen alle Souls-like games op gamescom viel Lies of P van het Zuid-Koreaanse Neowiz het meest op. Waar de meeste creatieve breinen niet verder kwamen dan Souls in space of Souls met zombies is Lies of P geïnspireerd op het verhaal van Pinocchio, de pop die een lange neus krijgt als hij liegt. En zoals de titel al doet vermoeden kun je ook in deze game liegen dat je barst.

Dat meer mensen deze game wilden proberen op gamescom was wel duidelijk bij de booth van Microsoft. Er stond een wachtrij van hier tot Zuid-Korea. Dat is misschien ietwat gelogen, maar met afspraken in mijn agenda kon ik daar niet ‘eventjes’ aan gaan sluiten. Gelukkig stond er in de mediahal een kleine booth met daarin twee pc’s en drie medewerkers van Neowiz, die vreemd genoeg even niets te doen hadden. Fijn dus, een demo spelen terwijl een van de ontwikkelaars me ondertussen van alles aan het uitleggen was.

Lies of P (Foto: Neowiz)

Lies of P speelt zich af in in een Belle Époque-wereld. Jij speelt een wel erg donkere versie van Pinocchio die wakker wordt door de stem van The Lady. In de stad Krat zijn alle poppen tot leven gekomen en veranderd in monsterlijke wezens. De inwoners zijn gevlucht, gedood of ondergedoken. Jij wil weten wat er gebeurd is en waarom alle poppen zo kwaadaardig zijn geworden. Om daar antwoord op te krijgen heb je je maker, Geppetto nodig. Interessant is dat het verhaal meerdere eindes kent omdat je kunt liegen. Nee, je krijgt er geen lange neus van. Er zijn quests waarbij de missiegever bijvoorbeeld op het einde een vraag stelt, zoals wat je gevonden hebt op het einde van desbetreffende quest. Het verhaal zal anders gaan op basis van je (on)eerlijke antwoorden. De developers mikken op 30 uur aan gameplay voor het verhaal. Wil je alles doen en vinden dan wordt er zo’n 60 uur geschat. Na het uitspelen zal er ook een new game + zijn voor de mensen die het zichzelf nog wat lastiger willen maken.

Lies of P is een Soulslike game, en dat merk je al tijdens de demo. Ik kreeg er een Bloodborne-gevoel bij. Qua graphics, maar ook qua open ruimte, de straten in Krat zijn breed en geeft je dus ruimte om te doden en wat tactischer te werk te gaan. Als je dood gaat verlies je geen souls, maar ‘Ergo’. Geef het beestje ook naam, maar de ontwikkelaar verzekert me dat Ergo een belangrijke rol heeft in de wereld en het verhaal. Je komt af en toe een Stargazer tegen, zeg maar de Bonfire van deze game. Dat is je savepoint, de wereld en de vijanden erin resetten weer, je kunt jezelf upgraden met de Ergo die je verzameld hebt en je kunt er wapens combineren.

Lies of P (Foto: Neowiz)

Er zijn dertig soorten wapens om te combineren. Je moet denken aan het gebruiken van een zwaard met een ander handvat van een ander wapen, waardoor je andere skills krijgt. Daardoor zijn er uiteindelijk meer dan honderd soorten combinaties beschikbaar. Er zijn niet alleen snelle zwaarden en tragere heavy wapens maar ook andere soorten wapen. Ik koos voor ingame aanbevolen build waar Pinocchio een zwaard heeft, maar ook een ‘come-over-here’ speer. Mocht je tegenover een groep vijanden staan dan kun je er op afstand al een naar je toe trekken en die naar de poppenreparatie sturen voordat de andere vijanden te dichtbij zijn en het allemaal te veel wordt.

Je kunt vijanden ook in een soort stun krijgen waardoor je nog een speciaal pijnlijke aanval kunt doen. De eerste sterkere vijand was daar bevattelijk voor en dat geeft zeker voldoening als je die flink te grazen kunt nemen met deze mechanic. Er zijn geen magische aanvallen met mooi uitziende vuurballen en dergelijke, maar gelukkig zijn de wapenskills dus ook leuk voor de ogen. Zoals in elke Souls-game heb je in Lies of P ook een stamina-meter dus als je springt, opzij springt, blockt of vecht: die meter gaat een keer leeg en dan zul je je tactisch moeten terugtrekken om weer wat meter te winnen of een drankje nemen om toch nog door te kunnen gaan.

De demo van Lies of P ziet er goed uit. De modellen van Pinocchio en de vijanden hebben al veel detail, er hangt een donkere sfeer over de stad en het vechten gaat vloeiend. Alleen de camera doet wat vervelend als je een nauwe gang in moet, dus die heb ik met het rechterpookje bij moet sturen. Dat scheelde wat dodelijke verrassingen om hoekjes. Of de developers ons voorgelogen hebben is nog even afwachten, want Lies of P komt pas in 2023 uit op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Bij mij staat het spel op de wishlist.