Estafettevrouwen 2e in Diamond League, Lyles snel op 200m

De Diamond League-wedstrijd in Lausanne kende meer dan alleen de wedstrijden met Femke Bol en Sifan Hassan, in het verloop van het fraaie avondje atletiek in Zwitserland stonden er nog meer mooie wedstrijden op het programma, inclusief Nederlandse deelname.

100m vrouwen
Door de afwezigheid van de licht geblesseerde Shelly-Ann Fraser-Pryce mocht niemand minder dan N'Ketia Seedo namens Nederland tegen de wereldtop lopen. Ze werd zevende en laatste in 11,41 seconden, maar dat mocht de pret niet drukken. De winst was in 10,87 seconden voor de Amerikaanse Aleia Hobbs, nét voor de Jamaicaanse Shericka Jackson (10,88) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (10,89).

In de series eerder op de dag had Seedo een prima 11,28 seconden genoteerd. Zoë Sedney snelde daar naar 11,43 seconden, voor Jamile Samuel (11,56), Minke Bisschops (11,66) en Naomi Sedney (11,82).

3000m steeplechase mannen
De Keniaanse gangmakers bepaalden twee kilometer lang het tempo, daarna nam Soufiane El Bakkali het stokje over. De olympisch- en wereldkampioen sloeg een gat en was oppermachtig: in 8:02,45 minuten liep de Marokkaan naar wéér een zege, voor de Ethiopiër Hailemariyam Amare (8:12,07), die nét voor Leonard Bett uit Kenia (8:12,08) over de finish sprintte.

100m horden vrouwen
Nadine Visser zat er namens Nederland bij, maar deed niet echt mee in de strijd om de winst: zevende in 12,81 seconden. Er werd hard gestreden om de overwinning en die ging in een rappe 12,34 seconden naar de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn, een verbetering van het twintig jaar oude meetingrecord van Gail Devers. Kersvers wereldrecordhoudster Tobi Amusan werd namens Nigeria tweede in 12,45 seconden, vlak voor de Amerikaanse Tia Jones (12,47).

400m vrouwen
Lieke Klaver liep geen slechte race, maar haalde haar topniveau net even niet: zesde in een degelijke 51,15 seconden. De winst was in 49,87 seconden voor de Dominicaanse Marileidy Paulino, die in een mooie race net te sterk was voor de Barbadiaanse Sada Williams (49,94) en landgenote Fiordalize Cofil (50,13).

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas kwam in haar eerste sprong al tot 14,99 meter en daarmee zat de wedstrijd zo goed als op slot. Dat was helemaal definitief na de vijfde poging van de Venezolaanse, en haar enige andere geldige sprong: 15,31 meter. Plek twee was met 14,64 meter voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, voor de 14,31 meter van Europees kampioene Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne.

200m mannen
Het had misschien wel hét hoogtepunt kunnen worden, maar Noah Lyles kende een uiterst matige start en dus ging een échte wereldtijd gelijk al de prullenbak in. Dat is natuurlijk wel relatief, want hij trok hem geweldig door en snelde in een zeer rappe 19,56 seconden alsnog overtuigend naar de winst, voor zijn Amerikaanse landgenoot Michael Norman (19,76) en de Trinbagoniaan Jereem Richards (19,95).

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser leek het dit keer even niet te hebben, relatief gezien: hij bleef steken op de 22,05 meter uit de derde poging en werd daarmee tweede. Zijn Amerikaanse landgenoot Joe Kovacs pakte dit keer de winst: hij stootte twee keer naar 22,41 meter en in zijn tweede poging noteerde hij met 22,65 meter de winnende afstand. Jacko Gill uit Nieuw-Zeeland pakte met 21,70 meter de derde plek.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Niet de beste wedstrijd ooit, wat niveau betreft: Tina Sutej uit Slovenië en de Australische Nina Kennedy bleven beiden steken op 4,70 meter. Sutej deed dat met minder foutsprongen en pakte dus de winst, plek drie was met 4,60 meter voor de Finse Wilma Murto.

Hoogspringen mannen
Wat niveau betreft was het bepaald niet geweldig, maar er zat wel spanning in. Vier mannen kwamen over de 2,24 meter, maar alle vier gingen ze op 2,27 meter drie keer de mist in. Andriy Protsenko uit Oekraïne had tot en met de 2,24m geen enkele fout gemaakt en pakte dus de winst, voor de Qatarees Mutaz Essa Barshim en de Amerikaan JuVaugh Harrison.

4x100m vrouwen
N'Keetia Seedo, Lieke Klaver, Jamile Samuel en Naomi Sedney deden het uitstekend, zeker in acht nemend dat Klaver kort daarvoor nog de 400m had gelopen. Het kwartet werd in een keurige 43,02 seconden tweede, vlak achter het Zwitserland van Geraldine Frey, Mujinga Kambundji, Salomé Kora en Ajla Del Ponte (42,91) en ruim voor Spanje (43,75).

Polsstokhoogspringen mannen
Het polsstokhoogspringen werd een dag eerder al afgewerkt in het centrum van de stad, en zoals wel vaker stak er één man bovenuit. De Zweed Armand Duplantis won al op het moment dat hij over de 5,90 meter sprong, maar deed er nog twee schepjes bovenop en sprong over 6,10 meter. De Amerikaan Christopher Nilsen werd met 5,80 meter tweede, dezelfde hoogte als de Filipijn Ernest John Obiena.