Bearman wint door crash ontsierde F3-sprintrace op Spa

heywoodu

Op het circuit van Spa-Francorchamps is het weekeinde wat races betreft geopend. Zaterdagochtend kwamen de jongelingen in de Formule 3 in actie in de sprintrace, wat voor prima vermaak en helaas ook een forse crash zorgde - de betrokken coureurs waren gelukkig in orde.

Zak O'Sullivan mocht vanaf poleposition starten en had Juan Manuel Correa naast zich staan, voor Brad Benavides, Franco Colapinto, Oliver Bearman en Alexander Smolyar. De top-4 van het kampioenschap had het erg zwaar in de kwalificatie: Arthur Leclerc vertrok als 20e, gedeeld kampioenschapsleiders Isack Hadjar en Victor Martins als 23e en 24e en Jak Crawford startte vanaf plek dertig.

Met de dreiging van regen in de lucht ging men van start en in de chaotische eerste ronde ging het lang niet voor iedereen goed: O'Sullivan viel ver weg, Correa liep een lekke band op en Colapinto gleed het grind in. Benavides pakte zo de leiding, maar Bearman kwam er rap voorbij en Jonny Edgar sloot aan op plek drie, voor Smolyar en Oliver Goethe, die pas zijn tweede F3-weekeinde afwerkt.

Vroeg in ronde twee ging Christian Mansell er in Les Combes af, waardoor de safety car de baan betrad. Ondertussen kreeg Edgar een tijdstraf van vijf seconden, omdat hij Colapinto van de baan had getikt. Na een paar ronden safety car konden we door, met Bearman, Benavides, Edgar en Smolyar voorop.

Roman Stanek viel de vijfde plek van Goethe aan in Blanchimont, maar daarna ging het behoorlijk fout: Zane Maloney probeerde het ook, maar de twee raakten elkaar en gingen bij het uitkomen van Blanchimont op hoge snelheid de bandenmuur in, waarbij Maloney ondersteboven terecht kwam. De schrik zat er goed in, maar gelukkig duurde het niet heel lang voor beide coureurs grotendeels op eigen kracht hun auto uit waren gestapt.

Na een forse onderbreking konden we weer beginnen, met Bearman, Edgar en Benavides voorop. Smolyar kwam rap langs Benavides, terwijl Stanek er niet veel later ook voorbij kwam. De Tsjech ging lekker door en passeerde Smolyar, wetende dat Edgar nog een tijdstraf zou krijgen en de tweede plek in principe dus zou verliezen.

De overwinning van Bearman kwam in de slotfase niet meer in gevaar, Edgar finishte als tweede, voor Stanek en Smolyar, die dan beiden het podium mochten betreden: Edgar zakte met zijn tijdstraf naar de vierde plek, voor de sterk naar voren gereden Leclerc. Hadjar eindigde als achtste en pakte zo in zijn eentje de leiding in de titelstrijd, omdat Martins door allerhande problemen niet bij de punten in de buurt kwam.