Commandant der Strijdkrachten bij Patrioteenheid: 'Die is er niet voor niets'

Het is nog niet gebeurd, de inslag van een vijandelijk projectiel op NAVO-grondgebied. Als het aan de Nederlandse en Duitse militairen in Centraal-Slowakije ligt, blijft dat ook zo. Vanuit het Oost-Europese land beschermen ze met een Patriot- luchtverdedigingssysteem vitale objecten, het grondgebied en zijn inwoners tegen eventuele dreigingen vanuit de lucht. “Niet bepaald onbelangrijk”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim maandag. Hij bezocht de ongeveer 100 Nederlandse militairen in Slowakije.

“Het lijkt alsof ze niets te doen hebben, want vuren was tot nu toe niet nodig. Iedereen hoopt dat dit zo blijft, maar als het erop aankomt zijn ze berekend op hun taak.” Dat de Nederlandse militairen operationeel zijn dateert alweer van 22 april. Inmiddels is de eerste lichting afgelost. “Ook deze rotatie beseft heel goed hier niet voor niets te zijn. Het viel me op dat het moreel hoog is”, aldus Eichelsheim.

Meerdere launchers
Nederland staat in Centraal-Slowakije met één vuureenheid. Die bestaat uit meerdere launchers, een vuurleidingscentrale en een radar. Voorts zijn er een commando- en een logistiek element aan toegevoegd.

De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel treden gezamenlijk op met hun Duitse collega’s, die twee vuureenheden hebben ingezet.

Op verzoek van de NAVO
Beide landen zijn ingezet op verzoek van de NAVO. Duitsland heeft de leiding. Met het Patriot-systeem zijn helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen.

Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije (Afbeelding: Defensie)
Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije (Afbeelding: Defensie)