Rallyrijders Tšnak en Rovanperš strijden op bloedsnelle Finse wegen

In het wereldkampioenschap rallyrijden is afgelopen weekeinde de achtste van dertien wedstrijden van dit jaar afgewerkt. Op de razendsnelle wegen door de Finse bossen werd hard gestreden, waarbij het verschil tussen de nummers één en twee eigenlijk altijd binnen de tien seconden bleef.

Op de openingsdag ging het tussen twee rijders: Ott Tänak was met navigator Martin Järveoja de snelste in de Hyundai, maar thuisrijder Esapekka Lappi gaf met navigator Janne Ferm na tien van de 22 proeven slechts 3,8 seconden toe in de Toyota. Merkgenoot Elfyn Evans stond met Scott Martin op 19,3 seconden, voor de dominante WK-leider en thuisfavoriet Kalle Rovanperä met Jonne Halttunen (+21,0), ook in een Toyota.

Tänak hield stand op de tweede dag, waar het vooral in het begin flink regende. De sterk naar voren gekomen Rovanperä was echter niet ver weg en met alleen de zondag te gaan stond hij maar 8,4 seconden achter de Est. Lappi verloor vooral door een steen op zijn voorruit flink wat tijd en stond derde op 35,2 seconden, Evans kampte met de nodige problemen en sloot zaterdag af als vierde op 1:19,7 minuten van Tänak.

Ook op de slotdag zaten Tänak en Rovanperä uiterst dicht bij elkaar, maar de Est hield stand in zijn Hyundai en pakte voor de derde keer de overwinning in Finland. Rovanperä finishte op 6,8 seconden, de derde plek ging naar Lappi op 1:20,7 minuten. Dat had nog wat voeten in de aarde, want in de voorlaatste proef sloeg de Fin zwaar over de kop, maar met een halve auto en zonder voorruit reed hij in een heroïsche slotproef de derde plek binnen.