Juli was de heetste maand ooit voor Spanje en Portugal

Juli was de warmste maand ooit in Spanje en Portugal. Dienovereenkomstig werd in juli voor het eerst sinds 1961 in Spanje een gemiddelde temperatuur van 25,6 graden Celsius geregistreerd, zo maakte de staatsmeteorologische dienst AEMET maandag bekend.

Volgens de metingen lag deze waarde 2,7 graden boven de gemiddelde waarde voor juli. De hoogste temperatuur werd op 24 juli gemeten met 46 graden in de Andalusische stad Morón de la Frontera.

Extreme hitte en nauwelijks regen
Extreme hitte en het uitblijven van regen hebben de droogte in veel gebieden verergerd en hebben gezorgd voor ideale omstandigheden voor het ontstaan van bosbranden. Volgens het European Forest Fire Information System was Spanje in 2022 het ergst getroffen land tot nu toe, zowel wat betreft het afgebrande gebied als het aantal branden. Volgens deze gegevens is ongeveer 240.000 hectare land verbrand bij meer dan 370 branden.

Ook in Portugal gemiddeld 25,1 graden
Ook de weerdienst in buurland Portugal zei dat juli 2022 de warmste ooit was. De gemiddelde temperatuur was daar 25,1 graden. Dat is bijna drie graden hoger dan het langjarig gemiddelde van juli.

Volgens berekeningen van het Intergouvernementeel Panel klimaatverandering heeft de door de mens veroorzaakte klimaatverandering ertoe geleid dat de gemiddelde temperatuur over de hele wereld iets meer dan 1 graad Celsius hoger is.