Jakobsen verslaat Van Aert en sprint naar eerste dagzege in Tour de France

Fabio Jakobsen heeft de eerste massasprint in de Tour de France gewonnen. In de tweede etappe was de Nederlander van Quick-Step Alpha Vinyl de snelste voor Van Aert, die door de tweede plaats wel de leiderstrui overnam van Yves Lampaert.

De tweede etappe in de Tour de France was vooraf een gevaarlijke rit met veel open stukken, maar doordat de wind niet gunstig stond werd het relatief een rustige wind. Vanuit de start zouden vier renners de ruimte krijgen van het peloton. Magnus Cort (EF Education-EasyPost) was de eerste aanvaller van de dag en kreeg Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert), Pierre Rolland en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM) met zich.

De voorsprong liep snel na de twee minuten, waarna in het peloton de sprintersploegen de kopgroep controleerde. In de kopgroep kwam Cort tot drie keer als eerste boven op klimmetjes van de vierde categorie, en is de eerste drager van de bolletjestrui.

Daarna werd de kopgroep snel teruggepakt en kon het peloton zich voor het eerste deze Tour opmaken voor de eerste massasprint. Op de brug van maar liefst achttien kilometer lang waren er nog enkele valpartijen, maar iedereen kon terugkomen. In de laatste drie kilometer was er nog een grote valpartij, maar dankzij de driekilometer-regel verloor niemand tijd.

In de sprint ging Mads Pedersen als eerste de sprint aan, maar hij werd gepasseerd door Van Aert. Hij leek op weg naar de ritzege, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door Jakobsen. Uiteindelijk won de Nederlander nog vrij simpel voor Van Aert, die door de tweede plaats wel de gele leiderstrui overnam van Lampaert.

Zondag staat een nieuwe vlakke rit op het programma.