F1: Sainz klopt Verstappen en pakt pole op Silverstone

Peterselieman

Carlos Sainz heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Op het natte asfalt van Silverstone was de Spanjaard met de Ferrari een fractie sneller dan de Red Bull van Max Verstappen. Charles Leclerc pakte de derde positie voor de race van morgen.

Vlak voor de kwalificatie begon het te regenen, waardoor snel de intermediates uit de kast moesten worden getrokken. Alle rijders wilden direct naar buiten om zoveel mogelijk tijden neer te kunnen zetten en zo te profiteren van de best mogelijke omstandigheden. De baan werd sneller en sneller, waardoor het overal stuivertje wisselen was. Uiteindelijk trokken Alexander Albon, Kevin Magnussen, Sebastian Vettel, Mick Schumacher en Lance Stroll aan het kortste eind en konden uitstappen.

In de tweede sessie was er hetzelfde beeld als in de eerste: alle rijders direct op de baan om een snelle tijd neer te zetten. Dat was ook nodig, want het ging meer en meer regenen. Daarvan profiteerde Nicholas Latifi die met de Williams verrassend doorging naar Q3. Op het steeds natter wordende asfalt probeerden Pierre Gasly, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo en Estaban Ocon wanhopig nog om de beste tien te bereiken maar zij kwamen naarmate de sessie vorderde niet meer in de buurt om nog door te mogen gaan.

Verstappen zette al de gehele kwalificatie de toon en ook in de strijd om poleposition leek de Nederlander, ondanks een spin, aan het langste eind te trekken. Op de opdrogende baan had hij buiten Carlos Sainz gerekend die op het juiste moment het snelste rondje er uit wist te persen met een tijd van 1.40,983 waarmee hij nipt sneller was dan Verstappen. De Nederlander kon geen laatste poging meer doen omdat voor hem Leclerc spinde en er een korte gele vlag was. Leclerc eindigde nog wel op plek drie, voor Sergio Perez, Lewis Hamilton, Lando Norris, Fernando Alonso, George Russell, Guanyu Zhou en Latifi.