Buitoni-pizza schandaal in Frankrijk, 2 kinderen overleden en meer dan 75 zieken

Jippie

In Frankrijk zijn de Fraich'Up-pizza's van Buitoni (Nestlé-groep) medio maart teruggeroepen omdat ze E. coli-bacteriën bevatten. In de media verschenen berichten dat er zo'n 75 mensen die de pizza hadden gegeten ziek waren geworden.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft consumenten gewaarschuwd Nestlé's Buitoni Fraîch'Up diepvriespizza's niet te eten. De pizza's kunnen mogelijk besmet zijn met Escherichia coli (E. coli) bacteriën. Volgens het ministerie zijn er Frankrijk al twee doden gevallen en tientallen zieken bekend.  

Infectie met de E. coli poepbacteriën kan leiden tot acuut nierfalen en ernstige bloedproblemen. 75 kinderen en adolescenten lijden al aan het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) en 34 anderen worden momenteel onderzocht (per 28 maart). 

"De kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten is onze topprioriteit en we werken samen met de autoriteiten om te bepalen wat er is gebeurd", aldus Nestlé in een verklaring. Klanten wordt verzocht alle Fraîch'Up-pizza's weg te gooien. De bron van de bacteriën op de pizza's is nog onduidelijk. Nestlé heeft alle pizza's teruggeroepen die vóór 18 maart zijn gekocht. De twee productievestigingen in Caudry in Noord-Frankrijk zijn tijdelijk gesloten en de verkoop van de producten is stopgezet.

De getroffen diepvriespizza's zijn allemaal producten uit het assortiment die sinds juni 2021 worden verkocht. Volgens de Franse autoriteiten mag iedereen die nog een pizza in de vriezer heeft deze in geen geval opeten.

"Dit is de grootste E. coli epidemie die ooit in Frankrijk is beschreven", volgens Gabrielle Jones, epidemioloog bij Public Health France. "Het is een zeer omvangrijke gebeurtenis".

De meeste getroffen gezinnen aten diepvriespizza's. Er worden verschillende hypothesen onderzocht. Ook waarom er ondanks een gebakken pizza toch besmetting met E. coli kan optreden. "Het zou kunnen gaan om een ongebakken pizza", vermoedt de epidemioloog. Volgens Jones hebben patiënten door de poepbacterie nierproblemen opgelopen, maar er kunnen ook andere complicaties optreden die de hersenen en het hart aantasten en vervolgens tot de dood kunnen leiden.

In de media melden werknemers rampzalige hygiënische omstandigheden in de productiefaciliteit van het bedrijf in Noord-Frankrijk. Op sociale media circuleren schokkende foto's. Beschimmelde muren en volledig bedekte roosters in een fabriek zijn te zien. 

Op 18 maart had Nestlé twee productielijnen stilgelegd, maar de volledige fabriek werd pas op 1 april gesloten door de Franse voedselwaakhond. Uit twee hygiëne-inspecties bleek dat de voedselhygiëne erop was achteruitgegaan in de fabriek van diepvriespizza’s. Daardoor zou het risico op besmettingen zijn gestegen.

Het parket van Parijs doet onderzoek en de Franse gendarmerie voerde huiszoekingen uit in een Noord-Franse fabriek van Buitoni en op het hoofdkantoor van moederbedrijf Nestlé.  

Het onderzoek, uitgevoerd door het openbare gezondheidscentrum (PSP) van het parket van Parijs, is sinds 22 maart geopend. Er liggen beschuldigingen van het op de markt brengen van een schadelijk product, het in gevaar brengen van anderen, het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid en doodslag door nalatigheid.