FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 september 2021

Van Gerwen boekt eerste toernooizege in 2021 na winst op Sherrock

Michael van Gerwen heeft zaterdag eindelijk zijn eerste toernooizege van 2021 binnen geharkt. De 32-jarige darter was in de finale van de Nordic Darts Masters te sterk voor Fallon Sherrock, die geschiedenis schreef door als eerste vrouw de eindstrijd van een televisietoernooi van de PDC te bereiken.

De 27-jarige Sherrock stond bij 6-3- en 7-5-voor en stond boven de 100 gemiddeld te gooien, maar daarna zakte het niveau van de Engelse wat en zag toch Van Gerwen er met de hoofdprijs vandoor gaan. Het werd 11-7 voor de Brabander. Hij eindigde met een gemiddelde van 98,4, terwijl Sherrock op 96,2 uitkwam.

Het is voor Van Gerwen zijn eerste titel sinds vorig jaar november, toen hij de beste was bij de Players Championship Finals. Dit jaar kwam de drievoudig wereldkampioen alleen tot twee finaleplaatsen bij een vloertoernooi. Sherrock brak eind 2019 door bij het grote publiek door als eerste vrouw een wedstrijd op het WK van de PDC te winnen. Ze won uiteindelijk geen Tourkaart en belandde buiten het zicht van de camera's. 

Bij de Nordic Darts Masters speelde Sherrock vrijdag haar eerste officiële partij sinds september vorig jaar. Sherrock won in de eerste ronde in Kopenhagen van de Deen Niels Heinsø (6-1) en kreeg zaterdag een vrije doortocht naar de halve finales doordat wereldkampioen Gerwyn Price zich moest afmelden met een elleboogblessure.

In haar halve finale tegen Dimitri Van den Bergh kwam 2-8 en 6-10 achter, maar ze gaf niet op. Haar Belgische tegenstander miste acht matchdarts, terwijl Sherrock koel bleef op de dubbels en met 11-10 won. In de finale moest ze uiteindelijk de titel laten aan Van Gerwen.

2021 Nordic Darts Masters - Kwartfinales
Fallon Sherrock Bye (Gerwyn Price withdrew)
Dimitri Van den Bergh 10-8 Gary Anderson
Jonny Clayton 10-3 Peter Wright
Michael van Gerwen 10-4 Madars Razma

Halve finales
Fallon Sherrock 11-10 Dimitri Van den Bergh
Michael van Gerwen 11-7 Jonny Clayton

Finale
Michael van Gerwen 11-7 Fallon Sherrock

Uitslag FC Utrecht - RKC Waalwijk

FC Utrecht heeft in een boeiende wedstrijd gelijk gespeeld tegen RKC Waalwijk.Het werd 2-2. De wedstrijd werd een half uur stil gelegd omdat supporters aanstekers op het veld gooiden.

Al na vier minuten kwam Utrecht op voorsprong nat Gustafson met links in de benedenhoek schoot aan de rand van het strafschopgebied. Drie minuten later krijgt RKC een penalty na een overtreding van Willem Janssen op Richard van der Venne. Het duurde even voordat de strafschop kon worden genomen omdat fans van Utrecht van alles op het veld begonnen te gooien. Uiteindelijk schoot Odegaard te zacht in waardoor Paes makkelijk kon redden. In de 202 minuut kwamen de Waalwijkers alsnog op 1-1. Op aangeven van Anita maakte de Deen Odgaard de gelijkmaker.

Na de gelijkmaker werd er nog meer spullen op het veld gegooird waaronder een aansteker naar het hoofd van een speler. Arbiter Martens besloot de wedstrijd dan ook stil te leggen. Na een half uur ging men weer verder spelen. In de 24e minuut was het Douvikas die een flinke kans kreeg, maar de spits van Utrecht schoot de bal tegen de lat. In het vervolg zochten beide ploegen in hoog tempo de aanval, al was het Utrecht dat het gevaarlijkst was. Op slag van rust kwam RKC op 1-2 nadat Büttner de bal in de kruising schoot op aangeven van Van der Venne.

Utrecht begon voortvarend aan de tweede helft. Van der Streek heeft de bal voor het inschieten, maar via een verdediger en de paal gaat de bal naast. In de 51e minuut krijgt Utrecht een penalty nadat Touba Douvikas onderuit haalt. Douvikas neemt de strafschop zelf en schiet de gelijkmaker binnen. RKC wilde zich echter niet gewonnen geven en bleef gevaarlijk counteren. Bij Utrecht was het vooral Douvikas die voor het gevaar zorgde. In de laatste tien minuten zetten beide ploegen nog een slotoffensief in. Ver in de verlenging  leek het alsnog Utrecht dat de overwinning pakte. Van der Hoorn schoot de bal in de verre hoek, maar de VAR besliste dat Dalmau hands maakte en het doelpunt werd dus afgekeurd

FC Utrecht

2 - 2

RKC Waalwijk

 4' Gustafson
 52' Douvikas(pen)
   20' Odgaard
 45' Büttner
 
 Gele kaart: Janssen, (FC Utrecht), Kramer, Vaessen, Daneels, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Ter Avest
v.d.Hoorn
Janssen (v.d.Maarel/46)
Warmerdam
Maher (Mahi/46)
Gustafson (v.d.Streek/ 19)
v.Overeem (Boussaid/81)
Sylla
Douvikas
Ramselaar (Dalmau/81)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
v.d.Buijs (Adewoye/80)
Touba (Kramer/61)
Büttner (Lutonda/69)
Azhil (El Bouchataoui/80)
v.d.Venne
Anita
Odgaard
Bakari (Daneels/80)

Deze landen hebben de beste en slechtste wegen van Europa

Nederland heeft de beste wegen van heel Europa. Dat blijkt uit cijfers van het World Economic Forum, in kaart gebracht door Landgeist.com. Op een schaal van 1 tot 7 scoort Nederland een 6,4. Slechts één land komt daarbij in de buurt. Het gaat niet om hoe gevaarlijk de wegen zijn en of er veel of weinig files staan, maar puur om de kwaliteit van het wegdek zelf. Zo meldt het AD.

Uitslag Ajax - Cambuur

Ajax heeft uiterst simpel gewonnen van Cambuur Leeuwarden. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 9-0 van de Friezen. In de laatste minuut van de wedstrijd miste Ajax net de dubbele cijfers doordat Ryan Gravenberch op de paal schoot.

In de eerste helft kon Cambuur het eerste kwartier nog mee met Ajax, maar nadat Jurriën Timber op voorsprong had gezet ging het snel in de Johan Cruijff Arena. Na de openingsgoal maakte Steven Berghuis binnen drie minuten de 2-0 en was de wedstrijd beslist. Voor rust was het al 4-0 door goals van David Neres en Noussair Mazraoui.

Waar Cambuur in het eerste kwartier van de eerste helft nog tegengas gaf was daar in de tweede helft geen sprake van. Toch was het ook in de tweede helft een kwartier voordat Ajax zou scoren. Dit keer was het Dusan Tadic en daarna ging het ook snel. Mohamed Daramy pikte ook een doelpuntje mee en ook Sebastiaan Haller, Danilo en nog een keer Neres wisten te scoren. In de laatste minuut was Gravenberch nog dicht bij het tiende doelpunt van de avond, maar zijn inzet ging op de paal en zo bleef Cambuur de dubbele cijfers bespaart.

AFC Ajax

9 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 16' Timber
 19' Berghuis
 29' Mazraoui
 38' Neres
 60' Tadic
 64' Daramy
 67' Haller
 77' Danilo
 84' Neres
   
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 36.711
Arbiter: v. d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui (Schuurs/46)
Timber
Martínez
Tagliafico (Blind/62)
Álvarez (Taylor/62)
Berghuis
Gravenberch
Neres
Haller (Danilo/72)
Tadic (Daramy/62)
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Tol
Bangura
Jacobs (v.d.Meer/46)
Hoedemakers
Ma

België: werkloze Walen mogen gratis hun rijbewijs halen

De Waalse regering gaat werkzoekenden in staat stellen gratis hun rijexamen af te leggen. In het kader van het experiment ‘Passeport Drive’ wordt 1,4 miljoen euro vrijgemaakt. Meer hierover bij het AD.

Volgens de Belgische website 'Autogids' is bijna 75% van de werklozen in Wallonië niet in het bezit van een rijbewijs. Dit zouden totaal zo'n 94.000 Walen zijn. Omdat voor 43 procent van de 60.000 openbare vacatures in Wallonië een rijbewijs vereist is, hoopt men dat het project leidt tot minder werklozen en een economisch herstel van de regio.

Uitslag Willem II - FC Groningen

Willem II heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen gewonnen. In Tilburg werd het 2-1.

De Tilburgers zetten de Groningers gelijk onder druk en dat zorgde voor een treffer door Wriedt. Groningen speelde fel, maar was wel slordig. De Tilburgers lieten bij vlagen mooi voetbal zien. De wedstrijd leek beslist toen Saddiki na een lange aanval voor de 2-0 zorgde.

Na een uur spelen werd het echter 2-1, toen doelman Wellenreuther opeens de bal in de voeten van Suslov die daarvan profiteerde. De Groningers deden nog een slotoffensief maar dat leverde geen doelpunt meer op.

Door de overwinning steeg Willem II naar de vierde plaats met tien punten uit vijf duels.

Update 21:45 uur

Na het laatste fluitsignaal brak er nog een opstootje uit voor het Tilburgse doel. Na het bekijken van de beelden besloot arbiter Manschot Groningen-aanvaller Cyril Ngonge rood te geven.

Willem II

2 - 1

FC Groningen

 5' Wriedt
 24' Saddiki
   61' Suslov
 
 Gele kaart: Saddiki, Llonch, Wriedt, (Willem II), v.Hintum, Ngonge, (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 9.463
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
ellenreuther
Owusu (Schippers/60)
Heerkens
Jenssen
Köhn
Llonch
Saglam (Roemeratoe/70)
Saddiki
Nunnely (Yeboah/80)
Wriedt (Kampetsis/ 70)
Köhlert (M.Svensson/80)
  Leeuwenburgh
El Hankouri
Kasanwirjo
v.Hintum
Kalley (D.v.Kaam/ 59)
Suslov
Irandust (De Leeuw/59)
Duarte (Dankerlui/71)
Ngonge
Larsen (Abraham/58)
Joosten (Postema/77)

Van de Zandschulp en Griekspoor zetten Nederland op 2-0 in Davis Cup tegen Uruguay

Botic van de Zandschulp heeft het Nederlandse Davis Cup-team op 1-0 gezet tegen Uruguay. De revelatie van de US Open gaf tegen Francisco Llanes slechts drie games weg. Het werd 6-0 en 6-3.

De partij in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo duurde één uur en tien minuten. Van de Zandschulp is de mondiale nummer 62 na zijn verrassende zegereeks bij de US Open, die pas strandde in de kwartfinales tegen de latere winnaar Daniil Medvedev.

De onbekende Uruguayaan stribbelde bij een 6-0 en 4-0-achterstand opeens even tegen met drie gewonnen games op rij, maar verder liet Van de Zandschulp het niet komen.

Later op de de dag komt Tallon Griekspoor (ATP-133) in actie tegen Martín Cuevas (ATP-515). Als de Haarlemmer die partij wint, hoeft Nederland zondag alleen de dubbel met Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop te winnen om zich te plaatsen voor Davis Cup Qualifiers, die in het voorjaar van 2022 gepseeld worden. De winnaars van de Qualifiers spelen de Davis Cup Finals, eind 2022. 

Update 20.45 uur

Het Nederlandse Davis Cup-team staat op 2-0 in de Davis Cup Qualifiers. Ook Tallon Griekspoor heet zijn partij gewonnen. 

De 25-jarige Griekspoor had het zaterdag lastig met Martín Cuevas, die de 515e plaats op de wereldranglijst bezet. Pas diep in de eerste set forceerde de Haarlemmer (ATP-133) de beslissende break, waarna hij in de tweede set een break voorsprong verspeelde. Uiteindelijk trok hij de partij met 6-4 en 7-6 (6) over de streep.

FOK! Wat een weer: slaap kindje slaap

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!  

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap, een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn bier zo zoetjes, slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap. 

We begonnen de dag met nevel en mist. Dit met name in het binnenland. Het duurde een tijdje voordat deze verschijnselen plaats hadden gemaakt voor een vriendelijk zonnetje. Meer richting het noorden en westen scheen de zon al vrij snel en beleefden ze daar een rustige en mooie nazomerdag. De zon scheen niet zijn maximale duur, want inmiddels is het hier voor een deel bewolkt geworden. Een paar wolkenvelden zijn ten tonele verschenen. 

Voor de rest kan ik kort zijn: Na een rustige nacht zal er ook morgen weinig gebeuren. De meeste zon vinden we opnieuw in het westen en noorden. In het oosten en zuiden kunnen er met een iets in kracht toenemende oostenwind wolkenvelden uit Duitsland worden aangevoerd. Dus het zal daar iets minder fraai zijn. Het blijft wel droog. Verder is het met 19 tot 22 graden opnieuw aangenaam weer. De oostenwind neemt dus toe tot een kracht 3 tot 4. 

Tot en met woensdag zijn de veranderingen erg klein. Alleen het zal iets frisser worden. Aan het eind van de week lijkt er al dan niet tijdelijk wat meer ruring in de atmosfeer te komen.

Fijn weekend!

 Mist op de steiger in Kerkdriel
Mist op de steiger in Kerkdriel. (Foto: suijkerbuijk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Golfer Van Driel stijgt naar zevende plek bij Dutch Open, Broberg leidt ruim

Golfer Darius van Driel is zaterdag na moving day van het Dutch Open de top tien ingestormd. De Zweed Kristoffer Broberg verbeterde opnieuw het baanrecord en is al bijna zeker van de winst.

Van Driel had in zijn derde omloop langs de achttien holes op Bernardus Golf in Cromvoirt 66 slagen nodig dit waren zes slagen onder par. Daarmee evenaarde de 32-jarige Nederlander zijn prestatie van vrijdag en steeg hij van de achttiende naar de zevende plaats. De nummer 336 van de wereld sloeg zaterdag één eagle, vijf birdies en maar één bogey. Hij staat op een totaal van 204 slagen, twaalf onder par. Zijn achterstand op de Deense nummer twee van het tussenklassement Marcus Helligkilde is slechts drie slagen.

Leider Broberg is wel ver uit zicht. De 35-jarige Zweed liet één eagle, tien birdies en één bogey noteren en kwam uit op een ronde van 61 slagen (-11). Een nieuw baanrecord. Een dag eerder had hij al samen met de Engelsman Richard Mansell op 64 slagen een baanrecord geslagen. Broberg staat acht slagen voor op Helligkilde. 

Sven Maurits was na twee dagen op de twaalfde plaats de beste Nederlander bij het Dutch Open, maar de golfer uit Meppel zakte ruim twintig plekken door een ronde 73 (+1). Maurits staat samen met landgenoten Philip Bootsma en Daan Huizing op de gedeelde 35e plaats met 210 slagen (-6). Rowin Carin (-5) is gedeeld 46e, Mike Toorop (-4) staat vijftigste, Nordin van Tilburg (-2) is de nummer 65, Lars van Meijel (-1) staat zeventigste en Koen Kouwenaar (+3) is 76e.

De derde ronde van het Dutch Open begon later wegens dichte mist in Cromvoirt. De eerste golfers sloegen pas om 10.25 uur hun eerste bal in plaats van iets voor achten. Zondag is de slotdag van de Dutch Open, dat zonder hoofdsponsor KLM de helft van zijn prijzenpot heeft moeten inleveren naar één miljoen euro voor het hele speelveld. 

Sénéchal rondt ploegenspel af in Primus Classic, Van der Poel laat goede vorm zien

Een week voor het WK wielrennen heeft Florian Sénéchal de Primus Classic op zijn naam geschreven. De Fransman van Deceuninck - Quick Step rondde het ploegenspel van zijn ploeg af. Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe toonde zich onderweg, maar een lekke band voor Van der Poel zorgde ervoor dat hij niet kon meestrijden voor de winst.

Met over een week het WK wielrennen kon de Primus Classic over een mooi deelnemersveld beschikken met onder meer Alaphilippe en Van der Poel aan de start. Het parcours in België kende ook drie beklimmingen van het WK en dus was het een mooie test voor de deelnemers. Van der Poel liet zich goed zien op de verschillende beklimmingen.

De Nederlander die al lange tijd last heeft van zijn rug trok op verschillende hellingen door en zorgde samen met wereldkampioen Alaphilippe voor het verschil op de Bekestraat, een van de vele beklimmingen op het WK. Door de versnelling van Van der Poel en Alaphilippe wisten uiteindelijk elf renners weg te rijden, met daarbij vijf man van Deceuninck - Quick Step.

De Belgische ploeg wilde de meerdereid in de groep gaan uitspelen en op dat moment reed net Van der Poel lek. De kansen van de Nederlander waren daarmee voorbij, maar lijkt wel klaar voor het WK. Door de verschillende aanvallen zouden uiteindelijk vijf renners wegrijden uit de kopgroep met daarin nog twee renners van Honoré en Sénéchal.

De twee speelde het simpel uit. Honoré zou even wegrijden met Tosh van der Sande, waarna Jasper Stuyven met in het wiel Sénéchal het gat dichtreed. Voor de Fransman een ideale situatie waarna hij het in de sprint het makkelijk afmaakte voor Van der Sande en Stuyven.

Uitslag sc Heerenveen - Fortuna Sittard

Heerenveen is naar de derde plaats in de Eredivisie gestegen. De Frieze club won zojuist met 1-0 thuis van Fortuna Sittard.

Al na vijf minuten kwam Heerenveen op voorsprong. Henk Veerman kopte raak uit een corner van Joey Veerman en maakte zo zijn vierde treffer van dit seizoen. Twee minuten later kon Henk Veerman wederom inkoppen uit een corner van zijn naamgenoot Joey Veerman maar de bal ging vlak langs de paal. Daarna zakte het spelbeeld naar een matig niveau waar beide ploegen geen echte kansen kregen.

Heerenveen kwam goed uit de kleedkamers en had al gelijk kansen om de voorsprong te vergroten via Nygren en Woudenberg. Ook Halilovic kreeg nog een kans maar gescoord werd er niet meer.

sc Heerenveen

1 - 0

Fortuna Sittard

 5' H.Veerman    
 
 Gele kaart: Dresevic, (sc Heerenveen), Sambou, Baghdadi, Duarte, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Madsen
Halilovic (Al Hajj/80)
J.Veerman
Nygren (v.d.Heide/69)
H.Veerman
De Jong (Musaba/69)
  v.Osch
Tirpan
Angha
Janssen
Cox (Noslin/74)
Rienstra
Duarte
Tekie
Hansson (Lake/63)
Sambou (Baghdadi/74)
Seuntjens

Derksen blijft en gaat met Genee en Gijp dagelijkse talkshow bij SBS6 doen

Johan Derksen blijft binnenboord bij Talpa. De besnorde analist (72) sluit een nieuw contract voor twee jaar en gaat samen met Wilfred Genee en René van der Gijp een dagelijkse talkshow maken op SBS 6. Het programma zal elke avond van 21.30 tot 22.30 uur te zien zijn op de zender. Zo meldt AD.

COVID-19: 2.051 positief getesten en 4 doden, totaal 1.983.252 en 18.111

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.051 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.983.252 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 50 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 359 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 patiënten opgenomen, er liggen nu 192 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.111 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Twee doden en twee gewonden bij incident met kruisboog in Almelo

Gisteren zijn twee doden en twee gewonden gevallen door een ernstig incident met een verwarde man (28) in Almelo. De politie kreeg een melding van een steekincident aan de M.th Steynstraat, toen zij ter plaatse arriveerden stond de man in zijn onderbroek op een balkon met een kruisboog op passanten te schieten. De twee doden en één gewonde zijn in een appartement aangetroffen.

De twee overleden slachtoffers van de verwarde man zijn twee vrouwen uit Almelo van 52 en 70 jaar oud. Het gewonde slachtoffer is een 33-jarige vrouw uit de gemeente Rijssen-Holten, zij is opgenomen in het ziekenhuis. Het vierde slachtoffer is de kruisboogschutter zelf, hij werd neergeschoten tijdens zijn arrestatie. Het politie onderzoek is in volle gang.

Op boevennieuws werd gemeld dat de verdachte het appartement van een van zijn buren zou zijn binnengegaan en hier twee personen hebben gedood, een verpleegkundige die in de woning aanwezig was om een van de bewoners een infuus te geven is zwaargewond  geraakt. Tijdens de aanval zou de vrouw via het balkon hebben geprobeerd weg te komen, ze zou daarbij omlaag zijn gesprongen en daarbij  haar pols en gezicht hebben verbrijzeld.

Van Haga sleept LinkedIn voor rechter: 'Raar dat BigTech je mening wil bepalen'

Het Tweede Kamerlid Wybren van Haga spant een kort geding aan tegen LinkedIn. Volgens Van Haga zou zijn LinkedIn-account zijn verwijderd omdat hij kritiek had geuit op het Nederlandse coronabeleid. Hij had onder meer gesteld dat mondkapjes niet helpen en dat de coronamaatregelen buitenproportioneel zijn. In het kort geding, dat komende woensdag dient bij de rechtbank in Haarlem, eist de politicus dat LinkedIn hem weer als lid toelaat op het netwerk. Zo meldt de Stentor.

Outcast 2 onthuld tijdens THQ Nordic-conferentie

THQ loog niet toen ze zeiden dat ze verscheidene sequels van populaire franchises zouden aankondigen tijdens de THQ game show. Naast Jagged Alliance 3 en Elex 2 is ook een officiële opvolger op Outcast bekendgemaakt.

De action/adventuregame van de Belgische ontwikkelaar Appeal verscheen in 1999 voor Windows. De game werd mede geroemd wegens de spelervrijheid om rond te lopen in een (relatief) uitgestrekte gamewereld, nog twee jaar voordat Rockstar hetzelfde bood met GTA III. In 2017 kwam er nog een remake uit van de originele game onder de noemer Outcast: Second Contact. 

Nu is er dus een officieel nieuw deel aangekondigd, Outcast: A New Beginning, voor pc, PS5 en Xbox Series X|S. Bekijk beide uitgebrachte trailers hieronder.

'COVID-19 oorlog' in Florida, dodental schiet omhoog

De vierde coronagolf in de Verenigde Staten drijft het dodental flink op. Florida wordt bijzonder hard getroffen. Dat heeft ook te maken met de gouverneur DeSantis aldaar, die COVID-19 niet zo serieus neemt. De Republikein wordt gezien als mogelijke presidentskandidaat.

Joe Biden begon zijn presidentschap in januari met één belofte: hij zou de coronapandemie systematisch bestrijden met vaccinaties en deze snel verslaan. Dit leek begin juli succesvol te zijn. Maar sindsdien hebben de Verenigde Staten een gigantische vierde golf. Het dagelijkse dodental is sinds begin augustus verveelvoudigd. De deltavariant heeft meer mensen besmet  dan in januari, toen de dodelijkste golf van pandemieën tot nu toe werd afgevlakt. Hetzelfde geldt voor ziekenhuisopnames.

Vooral het zuidoosten van de VS wordt getroffen. "Elke dag heb ik het gevoel dat ik naar de oorlog ga", zei een verpleegster uit Florida, "Het is net een slagveld." Elke dag worden in de VS ongeveer 100.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige Covidklachten - als ze het tenminste kunnen betalen. De tien bijzonder zwaar getroffen staten liggen bijna allemaal in het zuiden van het land. 

Een populaire online video getiteld 'Florida als Vietnam' beschuldigt de lokale gouverneur Ron DeSantis van de COVID-19 doden - en beschuldigt de Republikein ook van het systematisch voorliegen van de bevolking, vergelijkbaar met de politici uit de tijd van de Vietnamoorlog. Zijn staat drijft het sterftecijfer in de VS op, bijna 20 procent van de huidige Covid-doden is in Florida overleden. Sinds half augustus zijn er dagelijks meer sterfgevallen dan ooit tevoren, met recent 362 bij de laatste telling. In staten met de hoogste sterftecijfers worden minder mensen dan gemiddeld gevaccineerd. Florida is hierop een uitzondering, de vaccinatiegraad daar ligt ongeveer op het nationale gemiddelde. 

Dit alles zou een bewijs kunnen zijn dat de mensen in Florida zichzelf minder beschermen dan elders in de VS. Omdat vaccinatiebescherming bepaalt wie er meer of minder risico lopen na een infectie met COVID-19 besmetting. Er zijn cijfers van juni, toen 99 procent van de doden ongevaccineerd was. Het is onwaarschijnlijk dat dit aantal veel veranderd is. Bovendien zijn de meest getroffen staten die waar bij de laatste presidentsverkiezingen voornamelijk Republikeins is gestemd. Daar ligt het aantal C19-gevaccineerden gewoonlijk lager. Een duidelijke correlatie tussen stemgedrag en sterftecijfer kan echter niet worden aangetoond op basis van de beschikbare gegevens uit de kiesdistricten.

Tot nu toe is circa 54 procent van de Amerikaanse bevolking volledig gevaccineerd. Het tempo van C19-vaccinatie is sinds de piek in april echter fors gedaald van ruim 3 miljoen per dag naar minder dan 1 miljoen vaccinaties. In de noordoostelijke staten worden grofweg veel meer volwassenen ingeënt dan in het zuiden. In Mississippi bijvoorbeeld is momenteel slechts 42 procent van de bevolking volledig ingeënt, een van de laagste percentages in het land. Het C19-sterftecijfer per 100.000 inwoners is 1,42, het op één na hoogste van het land. Sociaal-economische factoren, en inkomensniveau, lijken hierbij een rol te spelen. 

Het dwarsliggen bij Biden
Waarom Florida? Het feit dat de staat wordt beschouwd als een toevluchtsoord voor Trump-aanhangers en invloedrijke personen die dicht bij Trump staan kan een rol spelen. De ex-president zelf verhuisde na zijn verkiezingsnederlaag van New York naar de "Sunshine State", zoals hij het noemt. Bij de laatste verkiezingen deden de Republikeinen het verrassend goed in de Florida. Gouverneur DeSantis heeft de twijfels over COCID-19 die in het begin door onder meer Trump onder de bevolking zijn verspreid uitgebuit voor zijn eigen agenda. 

De Republikein heeft onlangs de door de overheid verplichte mond- en neusbescherming (mondkapje) op scholen afgeschaft, ondanks een tegengestelde aanbeveling van het CDC-anti-epidemiecentrum. Tien schooldistricten in Florida verzetten zich tegen het afschaffen van de mondkapjes en daarom wil DeSantis hen bestraffen met boetes en andere sancties. De regering van Biden is solidair met de scholen en wil getroffen schooldistricten financieel helpen om de maskerplicht ondanks de boetes te kunnen handhaven. DeSantis wil hierop verdere juridische stappen nemen tegen de mond/neusmaskers.

De helft van de studenten en scholieren in Florida woont in de getroffen gebieden. Zij bevinden zich al sinds vorig jaar in een proxy conflict van politieke concurrentie tussen president Biden en gouverneur DeSantis. In 2020 heeft de gouverneur de scholen vervroegd heropend en uiteindelijk de rechtszaak hierover gewonnen. Voor de Republikeinen was dit een overwinning. Vanwege zijn strijdlust en politieke standvastigheid wordt de gouverneur beschouwd als een mogelijke uitdager in de presidentsverkiezingen van 2024. De 43-jarige Republikein is opgeklommen tot momenteel de meest veelbelovende kandidaat na voormalig president Donald Trump. Hoewel de voorverkiezingen nog lang op zich laten wachten, laat het zien hoe de covid pandemie politieke carrières kan voeden. 'Keep Florida Free' is DeSantis' campagneslogan voor de gouverneursverkiezingen van volgend jaar.

Niet alleen politici als DeSantis, ook de regering van Biden heeft aandeel aan de toegenoemen C19-gevallen in het land. In juli was de delta-variant van het virus al lang in de VS aangekomen, maar de CDC was terughoudend met het aanbevelen van tegenmaatregelen. Toen de CDC uiteindelijk adviseerde om zelfs volledig gevaccineerde mensen binnenshuis mondkapjes te laten dragen, lagen de intensive care-afdelingen op veel plaatsen al overvol. De gegevens uit het VK en Israël over de overdraagbaarheid en de grote gevaren voor gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad waren toen al langere tijd bekend.

De regering van Biden had deze onderzoeken uit het buitenland zelf in de VS willen uitvoeren, schrijft 'Politico' in een analyse van de vierde golf. Maar het Amerikaanse gezondheidssysteem is federaal, de staten zijn normaal zelf verantwoordelijk. De vertraging bij het in actie komen had dus ook te maken met de gegevensstroom: het CDC is voor zijn informatie afhankelijk van de gegevens die door de staten worden aangeleverd. Om een delta-infectie op te sporen, moeten de laboratoria de tests uitgebreider onderzoeken. Tenminste 20 staten vertelden Politico dat zij daardoor niet in staat waren de besmettingsroutes van de virusvariant te traceren.

Het resultaat van dit alles is de huidige situatie in de Verenigde Staten. De deltavariant, een trage vaccinatiegraad, politieke onwil en een beetje falen van hemzelf: dit is de reden waarom Biden zijn inaugurele belofte om de pandemie te bestrijden niet zo snel kan nakomen als hij waarschijnlijk zou willen. En dat is mede te danken aan Florida en de Republikeinse politieke hoop daar - Ron DeSantis.

Jagged Alliance 3 officieel aangekondigd

Gisteravond vond de jaarlijkse conferentie plaats van THQ Nordic, waarin de Oostenrijkse uitgever enkele interessante aankondigingen deed. Zo werd er een "waardige opvolger" aangekondigd in de turn-based tactics gamefranchise Jagged Alliance. 

Er is wel vaker geprobeerd om Jagged Alliance nieuw leven in te blazen sinds het fenomenale tweede deel uit de serie, maar de meesten daarvan waren slechte spin-offs of halfbakken multiplayer games. Zo kwam drie jaar geleden nog het matige Jagged Alliance: Rage uit, een belabberde knock-off van het origineel. Logischerwijs zijn fans dan ook sceptisch, maar in de aankondiging meent THQ dat het nu toch echt om een 'true successor in the beloved franchise' gaat. De beelden zijn niet per se heel indrukwekkend op visueel vlak, maar er zijn wel meteen een aantal typische gameplayelementen te herkennen uit de oudere delen.

"Grand Chien, een natie rijk aan natuurlijke mineralen, vervalt in chaos zodra de gekozen president vermist wordt en een paramilitaire groep genaamd 'the legion' de controle in overneemt. In Jagged Alliance 3 selecteer jij jouw team uit een enorme cast van huurlingen, allemaal met hun eigen unieke persoonlijkheden, karaktertrekjes en achtergrondverhalen, om de president te vinden en orde in het land te herstellen". Bekijk de trailer hieronder. THQ heeft het over 'coming soon', maar een releasedatum is er nog niet.

Het nutteloze feitje van de dag: Van Basten bijna naar PSV?

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Iedereen kent de glorieuze loopbaan van Marco van Basten die hem via Ajax naar AC Milan bracht, maar wist je ook PSV op het vinkentouw zat om hem in te lijven? In 1981 speelde Van Basten bij de amateurs van Elinkwijk en FC Utrecht en Ajax hengelden naar de diensten van de talentvolle aanvaller. Maar daarnaast was ook PSV zeer geïnteresseerd, kunnen we zien in het archief van Ajax. Op 19 maart nodigde Kees Ploegsma van PSV de spits uit om een testwedstrijd te komen spelen, zoals te doen gebruikelijk voor talentvolle spelers van amateurclubs.

Maar zover kwam het echter nooit, Ajax voelde de hete adem van de concurrentie en maakte haast om Van Basten een contract aan te bieden. Dat het snel moest, is te zien dat eerste contract van de aanvaller, het was handgeschreven en niet foutloos. Wil je meer lezen over dit stukje sportgeschiedenis? Dat kan hier.

Het nutteloze feitje van de dag: Van Basten bijna naar PSV? (WikiCommons/Bart Molendijk/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Van Basten bijna naar PSV? (WikiCommons/Bart Molendijk/Anefo)

VS: 10.000 migranten wachten bij de grens tussen Mexico en Texas

Aan de Mexicaans-Amerikaanse grens wachten meer dan 10.000 migranten onder een brug bij de Texaanse stad Del Rio.

De burgemeester van de plaats, Lozano, kondigde aan dat de meesten van de vluchtelingen afkomstig zijn uit Haiti. Hij verwacht nog duizenden vluchtelingen. De stad riep de noodtoestand uit en sloot de brug over de Rio Grande-rivier. Grenswachten voorzagen de vluchtelingen van benodigdheden.

Vanwege gezondheidsvoorschriften die aan het begin van de coronapandemie zijn uitgevaardigd, accepteren de Texaanse grenswachten in de meeste gevallen geen aanvragen meer voor het recht op verblijf. Een federale rechter bepaalde donderdag dat gezinnen niet langer zomaar mogen worden afgewezen, maar de regering ging tegen deze uitspraak in beroep. De Republikeinse Partij beschuldigt de Amerikaanse president Biden al maanden van het veroorzaken van een migratiecrisis omdat hij aanvankelijk de strenge grensbeschermingsmaatregelen van zijn voorganger Trump versoepelde.

 

Rusland: manipulatie bij verkiezingen gemeld door onafhankelijke waarnemers

Volgens onafhankelijke waarnemers is er gemanipuleerd bij de parlementsverkiezingen in Rusland. De verkiezingen duren tot en met morgen.

De Golos-organisatie noteerde op de eerste dag van de verkiezingen zo'n 2000 overtredingen, waarvan de meeste zijn onderbouwd met foto's of video-opnames als bewijs. Naast de manipulatie van meerdere stemmen werd ook waargenomen hoe grote hoeveelheden voorgevulde stembiljetten werden íngeleverd'op de stembureaus. Klachten over deze overtredingen zouden niet in behandeling worden genomen.

Het hoofd van de centrale kiescommissie, Pamfilowa, prees het verloop van de verkiezingen. Op de eerste van drie verkiezingsdagen had bijna 17 procent van de stemgerechtigden in Rusland hun stem uitgebracht. Volgens waarnemers wordt een overwinning van de Kremlin-partij Verenigd Rusland als zeker beschouwd - ook omdat tal van tegenstanders van president Poetin zijn uitgesloten van deelname.

Mountainbiker Flückiger pakt eindzege World Cup, Koretzky wint shorttrack

De World Cup-finale in het mountainbiken is in volle gang in het Amerikaanse Snowshoe. Op de late Nederlandse vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden gehouden en bij de mannen werd daarin het World Cup-klassement beslist.

In de ruim twintig minuten durende race bleef een forse groep samen, pas in de slotfase begonnen er meer en meer mannen af te haken. Victor Koretzky uit Frankrijk, de Amerikaanse wereldkampioen Christopher Blevins, de Zwitser Filippo Colombo en Henrique Avancini uit Brazilië sloegen in de laatste ronde een beslissend gat.

Het kwartet sprintte om de winst, maar op Koretzky stond geen maat: de Fransman reed de rest uit het wiel en pakte zijn eerste World Cup-shorttrackzege, voor Avancini en Colombo. Achter Bevins ging plek vijf naar Mathias Flückiger en voor de Zwitser was dat genoeg om zijn geweldige seizoen te bekronen met eindwinst in de World Cup. Milan Vader finishte als negende, David Nordemann werd keurig achttiende.

Bij de vrouwen werd het veld iets meer uitgedund, uiteindelijk bleven er minder dan tien dames over die nog om de winst streden in de slotfase. De Britse Evie Richards, olympisch kampioene Jolanda Neff uit Zwitserland en de Zweedse Jenny Rissveds waren het sterkst en dat bleek, niemand kon dat trio in de laatste ronde nog volgen. Richards sprintte naar de winst, voor Neff en Rissveds.

Anne Terpstra sloot de wedstrijd als achtste af, Anne Tauber werd twintigste. De Française Loana Lecome, aan het begin van het seizoen uiterst dominant, heeft de eindzege in de World Cup al op zak en besloot in Snowshoe slechts langs de kant toe te kijken.

NFL: Washington verslaat Giants in laatste seconde

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de vroege vrijdagochtend in Nederland, Thursday Night Football in de VS. In de NFL kreeg het Washington Football Team bezoek van de New York Giants, altijd een beladen duel.

In het eerste kwart rende quarterback Daniel Jones vanaf 6 yards een touchdown binnen voor de Giants, Washington-quarterback Taylor Heinicke - bezig aan zijn derde NFL-wedstrijd - bediende Terry McLaurin vroeg in het tweede kwart. Graham Gano trapte de Giants weer op voorsprong, J.D. McKissic wist Washington kort voor halftime met een korte touchdown op 14-10 te zetten.

Gano trapte in het derde kwart nog eens raak voor een field goal, korte tijd later gevolgd door een 33-yard touchdown pass van Jones op Darius Slayton en een field goal van Washington-kicker Dustin Hopkins: 17-20. Vroeg in het vierde kwart vergrootte Gano de voorsprong, door vanaf 52 yards raak te trappen. Hopkins was daarna vanaf 37 yards trefzeker, Gano deed er met 55 yards nog een schep bovenop: 20-26.

Ondertussen konden de Giants het afmaken, maar een perfecte pass van Jones op een volledig vrij lopende Slayton ging fout: de wide receiver liet de bal in de endzone vallen. Heinicke gooide stug door en bereikte Ricky Seals-Jones na een fraaie drive met een 19-yard touchdown pass: 27-26. Met twee minuten te gaan mocht Gano aanleggen en vanaf 35 yards was hij trefzeker: 27-29 Giants.

Van bijna vijftig yards mocht Hopkins het nog eens proberen in de laatste seconde...maar hij trapte mis. Hij kreeg echter een herkansing, want Dexter Lawrence van de Giants vertrok te snel bij de field goal-poging. Vanaf 43 yards mocht Hopkins weer aanleggen en dit keer trapte hij de bal tussen de palen en de 30-29 zege op de borden.

Omwonenden mogen niet op balkon zitten tijdens onthulling Namenmonument: "Ik snap er niks van"

Burgemeester Halsema stelt aanstaande zondag een noodverordening in rond de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht, waar de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument plaatsvindt, zo meldt AT5. Buurtbewoners zijn verrast: "We verwachten juist een uitnodiging, en nu we krijgen een verbod om op ons balkon te zitten."

Bij de onthulling, die plaatsvindt in de Hoftuin van de Protestantse Diaconie, zijn leden van het Koninklijk Huis aanwezig. Alleen mensen die uitgenodigd zijn mogen langskomen.

Controleren
"De noodverordening geeft de politie de mogelijkheid om personen te controleren en toegang te verlenen tot een bepaald gebied zijnde de Hoftuin en directe omgeving", schrijft Halsema. "Alleen bewoners en werknemers die in het gebied moeten zijn, krijgen toegang op vertoon van hun identificatie en/of adresgegevens."

Vanaf afstand mag er ook niet gekeken worden naar de onthulling. "Het is verboden om tijdens de onthulling van 13.00 tot 17.00 uur plaats te nemen op een balkon, loggia , dak of dakterras dat direct zicht geeft op de Hoftuin. Ook dienen ramen en deuren aan die zijde gesloten te zijn, om een ongestoord verloop van de onthulling mogelijk te maken."

Studenten in de Weesperflat reageren verbaasd op de brief. "Prima dat je de straat afzet, maar wij mogen toch wel op ons balkonnetje zitten en een beetje meekijken? Wat is daar nou mis mee?" Een andere student heeft iets meer begrip: "Ik begrijp de keuze ook wel een beetje. Je kan niet voorkomen dat studenten dingen gaan roepen en dat wil je niet. Maar ze geven ons niet veel vertrouwen dat we dat niet gaat doen en het wel serieus nemen. Dat vind ik wel jammer."

De voorbereidingen voor de onthulling beginnen vandaag. Een deel van de Weesperstraat, de Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Herengracht worden zondag tussen 11.00 en 17.00 uur aan beide zijden afgesloten voor het verkeer. In de brief stond dat de Weesperstraat wel toegankelijk bleef voor gebruikers van het fietspad, maar dat is volgens een woordvoerder van de politie niet waar. Fietsers moeten omfietsen via de Amstel.

Op de verschillende muren van het monument staan de namen van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboortedatum en leeftijd waarop zij zijn overleden. Een deel van de buurt heeft bezwaar gemaakt tegen de komst van het monument, onder meer uit vrees voor drukte, maar die buurtbewoners kregen ongelijk.

De onthulling van het monument wordt zondag vanaf 13.30 uur live uitgezonden op AT5 en NPO 1. Maandag kan iedereen het monument bezoeken.

FOK! Wat een weer: we doen het er maar mee

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hier de vakantieman!

Het is saai de laatste dagen. Vanmiddag leek er dan toch een klein maar flink buitje te komen maar helaas. Droog en overwegend bewolkt was het.

En eigenlijk is het vandaag net zo. Ik ben dan ook niet de weerman die alle dagen in de kaarten zit. Maar wees niet getreurd, morgen is de echte weerman aan de beurt! 

Met name in het midden en zuid(oost)en zijn er brede opklaringen, in de rest van het land zijn ook enkele wolkenvelden aanwezig. In de opklaringen komt op een aantal plaatsen mist voor, die lokaal verkeersbelemmerend kan zijn. De mist lost later in de ochtend op, maar gaat hier en daar eerst over in laaghangende bewolking. In de middag ontstaan er stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima lopen uiteen van 19°C in het noorden tot ca. 22°C in het zuiden. De wind is aanvankelijk variabel en wordt in de loop van de dag zwak, langs de kust matig, uit een oost- tot noordoostelijke richting.

Komende nacht zijn er brede opklaringen, plaatselijk wordt het nevelig. De minima lopen uiteen van 14°C langs de kust tot 11°C verder landinwaarts, bij een zwakke tot matige oostenwind.

Morgen overdag zijn er in het zuiden en westen flinke zonnige perioden, in het noorden en oosten trekken er ook wolkenvelden binnen vanuit Duitsland. Het blijft wel droog. De maxima lopen uiteen van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuiden. De oostenwind is zwak, in het noorden matig en in het Waddengebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een fijne avond gewenst allen!

 

Net als vorige week was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide (Foto: Kroezel)
Net als een tijdje terug was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide destijds (Foto: Kroezel)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.