Corona-ontkenners bezorgen de ziekenhuizen veel extra werk

Door het hele land kampen Nederlandse ziekenhuizen met zeer zieke patiënten of familieleden die glashard beweren dat COVID-19 een hoax is. Het werk van de zorgverleners wordt onnodig moeilijk gemaakt doordat deze zogenoemde corona-ontkenners soms grof gaan schelden en hardnekkig weigeren een COVID-19 test af te laten nemen. Lees verder bij de Gelderlander.

Het naleven van door ziekenhuizen ingestelde maatregelen zoals afstand houden en/of het dragen van een mondkapje wordt door deze groep aan hun laars gelapt. 

Minsten vijftien Nederlandse ziekenhuizen hebben last van deze groep mensen. Een IC-verpleegkundige van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Tanja Hak: "Van naasten die met ernstige coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen wij soms te horen: ‘Zeg maar wat hij echt heeft, want corona bestaat niet". Volgens Hak wordt het aantal corona-ontkenners waar de ziekenhuizen mee te maken krijgen ook steeds groter, in de eerste en tweede golf waren er ook wel corona-ontkenners, maar "de situatie is nu wranger". 

De verpleegkundige geeft aan dat de groep corona-ontkenners zeer koppig in hun ontkenning blijven hangen, hoe levensbedreigend de situatie soms is geworden. "Zelfs als je mensen omkeert op hun buik voor de beademing, blijven zij corona ontkennen’’, aldus Hak.

Verreweg de meeste in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten zijn niet, of onvolledig, gevaccineerd. Verschillende ziekenhuizen, hebben te maken met patiënten die geen COVID-test af willen laten nemen. De behandelend arts moet dan op een andere wijze zien aan te tonen dat er sprake is van Covid. "Naast dat het logistiek meer vergt, leidt dit ook tot de nodige frustratie. Uiteraard nemen wij zonder toestemming van patiënten dergelijke testen niet af, hoe lastig ook", volgens een woordvoerder van het AMC.

Hoe lastig en omslachtig het zorgen voor corona-ontkenners en/of ongevaccineerden ook is, de ziekenhuizen verlenen aan iedereen hulp.