'Belgische 3x3 basketballers fraudeerden om op Spelen te komen'

De Belgische 3x3 basketbalploeg had mogelijk niet aan de Olympische Spelen deel mogen nemen. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft de ploeg gefraudeerd om deel te kunnen nemen aan de olympische kwalificatietoernooien. Tijdens de Spelen miste Nederland directe plaatsing voor de halve finale door onder andere een in extra tijd verloren wedstrijd tegen de 'Lions', zoals de ploeg in België genoemd wordt.

Om zich te kunnen plaatsten voor de Spelen in Tokio moest de Belgische 3x3 basketbal flink stijgen op de wereldranglijst om tot de best geplaatste Europese landen te behoren. Aangezien de ploeg veel te laag stond bedachten ze een list. Tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 'organiseerden' de Belgen fictieve toernooien om punten te sprokkelen. De truc werkte en ploeg plaatste zich via het olympisch kwalificatietoernooi in Debrecen voor Tokio.

De Standaard ging op zoek naar bewijs dat de 27 toernooien, die werden ingevoerd op de website van de internationale basketfederatie FIBA, ook daadwerkelijk gespeeld waren maar kon daar geen bewijsstukken van vinden. De krant zocht contact met spelers die tijdens een aantal van die 27 toernooien in actie zouden zijn gekomen, maar zij zeggen van niets te weten en nooit in die 'toernooien' gespeeld te hebben. Eén speler geeft aan dat Nick Celis, topbasketballer en drijvende kracht achter de Lions, hem wel had benaderd maar niet om te spelen. "Ik wist niet wat zijn bedoeling was, maar hij vroeg of hij mijn 3x3-account voor de FIBA mocht gebruiken", zo vertelde de speler die anoniem wil blijven. Celis ontkent de aantijgingen en zegt dat hij in een kwaad daglicht geplaatst wordt.

Zonder de extra toernooien hadden de Belgen zich onmogelijk voor de Spelen in Tokio kunnen plaatsen. Tijdens het olympisch toernooi zaten de Lions Nederland flink dwars. In een spannende wedstrijd dolf Oranje na extra tijd het onderspit in wat achteraf een cruciale wedstrijd bleek. België eindigde als tweede in de poule en plaatste zich zo direct voor de halve finale. Nederland werd vierde in de poule maar wel met evenveel gewonnen wedstrijden en verloor in de kwartfinale van de Russische ploeg. België werd uiteindelijk vierde.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt niets te weten van de fraude. "Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken. We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af." De sportbond vindt dat de FIBA de eventuele fraude moet onderzoeken.

"Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een vierde plaats gehaald. Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats, dat is gebleken uit de resultaten", zo benadrukt Matthias Van Baelen namens het BOIC.