Paralympische Spelen begonnen met goud en zilver voor Nederland

In Tokyo zijn de Paralympische Spelen van start gegaan. Dat leverde voor Nederland gelijk het nodige succes op: één keer goud en één keer zilver op de eerste dag met volle bak sport.

Baanwielrennen - Individuele achtervolging mannen B
Bij de mannen met een visuele beperking was er goud voor Tristan Bangma en piloot Patrick Bos, die in Rio nog brons won met Stephen de Vries. De 23-jarige Bangma leidt aan optische atrofie, waarbij de oogzenuw langzaam afsterft, en won in Rio met Teun Mulder als piloot goud op de kilometer.

In Tokyo noteerden Bangma en Bos een wereldrecord in de kwalificaties, waar ze als eersten onder de vier minuten doken over vier kilometer. In de finale werd regerend kampioen Stephen Bate met zijn Britse kompaan Adam Duggleby op een ronde gezet na ruim drie kilometer en daarmee was het goud binnen.

Zwemmen - 50m vrije slag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, zwom in de series naar de derde tijd. De wereldkampioene op drie afstanden - waaronder níet de 50m vrije slag - had lang de leiding, maar werd nét gepasseerd door de Russische Anastasiia Gontar. Die won in 27,38 seconden, voor Zijderveld's 27,42 seconden.

Zwemmen - 100m vlinderslag mannen S14
Marc Evers, een zwemmer met autisme, won in Rio de Janeiro paralympisch goud op de wisselslag en zilver en brons op de rug- en schoolslag. In Tokyo kwam hij op de 100 meter vlinderslag niet door de series heen, maar zijn betere afstanden moeten in principe nog komen.

Tafeltennis - Vrouwen
De groepsfase begon met een nederlaag voor de jonge Frederique van Hoof, die door een hersenbloeding bij haar geboorte spierkracht tekort komt en uitkomt in klasse 8. In haar openingsduel ging ze met 6-11, 6-11, 12-10, 2-11 onderuit tegen de 52-jarige Française Thu Kamkasomphou, goed voor paralympisch goud in 2000 en 2008.

Kelly van Zon, die vanwege lengteverschil een aangeboren bewegingsafwijking aan haar linkerheup- en been heeft, hoopt haar goud van 2012 en 2016 in klasse 9 te verdedigen. De 33-jarige Nederlandse begon in elk geval lekker: Claudia Perez Villalba uit Mexico werd met 11-6, 11-8, 11-5 verslagen.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland won in 2012 en 2016 brons en jaagt nu op meer. Het toernooi werd geopend met een groepswedstrijd tegen de VS, dat in 2004, 2008 en 2016 de titel pakte. Het ging lange tijd volledig gelijk op, maar in het vierde kwart rolde Nederland over de VS heen: Mariska Beijer en Bo Kramer, samen goed voor 48 punten, hielpen Nederland naar een knappe 68-58 zege.