Vuelta: Etappe 11 - Monsterlijk steile straat richting de finish

Ook de tiende etappe van de Vuelta a España zit erop, Michael Storer won zijn tweede en Christian Odd Eiking heeft de rode leiderstrui overgenomen van Primoz Roglic - Jumbo-Visma hoeft dus niet op kop te rijden vandaag, ideaal, want het is geen makkelijke dag.

De renners vertrekken in Antequera voor een rit van slechts 133,6 kilometer. Daarin gaat het echter wel constant op en neer, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien. De Puerto de Locubin in de slotfase is een eerste scherprechter, maar fungeert vooral als stevige warmup.

Na de korte afdaling volgt namelijk het slotklimmetje in Valdepeñas de Jaén. Die is niet lang, maar op sommige stukken monsterlijk steil: de zwaarste straat kent stijgingspercentages tot maar liefst 28 procent, daar worden de benen niet blij van.

Het is zwaar, maar relatief kort: om twee uur gaat de etappe dan ook pas van start, Eurosport is er zo'n drie kwartier later 'al' bij en Sporza wacht nog even tot het bijna vier uur is. De finish staat weer tussen grofweg kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)