FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 juli 2021

Random Pics van de Dag #369

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord niet verder dan 0-0 tegen FC Drita

Feyenoord is er in de tweede voorronde van de Conference League niet in geslaagd te winnen van FC Drita. Tegen de club uit Kosovo bleven de Rotterdammers steken op 0-0.

Feyenoord had in de eerste helft wel de overhand maar wist tegen de stug verdedigende Kosovaren nauwelijks gevaarlijk te worden.  De beste kans was er al na zes minuten voor Naoufal Bannis. Hij slaagde erin zich vrij te lopen maar stuitte vervolgens op de doelman.

Na rust kwamen er meer kansen. Malacia stuitte echter op de keeper en Guus Til werkte een door Marcus Pedersen op een presenteerblaadje aangeboden kans naast. In de blessuretijd trof Francesco Antonucci nog de paal.

Volgende week is de return in Rotterdam. Bij winst treft Feyenoord dan in de volgende ronde het Zwitserse FC Luzern.

Grootste prijsstijging koopwoningen in 20 jaar, daling aantal transacties

In het tweede kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 13,0 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in een kwartaal in 20 jaar. Het aantal transacties was daarentegen 3,9 procent lager en kwam uit op 52 787. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was dit 20,8 procent minder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Het aantal transacties was in het tweede kwartaal van 2021 in bijna alle Nederlandse provincies lager dan in het tweede kwartaal van 2020. Alleen in Limburg lag het aantal transacties hoger, namelijk 5,4 procent. Naast Limburg lag het aantal transacties alleen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland boven het landelijke gemiddelde. In Overijssel was de daling met 8,5 procent het grootst.

Prijsstijging in alle provincies ruim boven de 10 procent
In alle provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ruim boven de 10 procent. Voor het zesde kwartaal op rij was de jaar-op-jaarstijging groter dan een kwartaal eerder. De prijsstijging was, met 16,8 procent, het grootst in Flevoland. In Limburg was de prijsstijging, met 11,7 procent, het kleinst.

Bestaande koopwoningen: prijsindex en transacties naar provincie, 2021-II ( CBS)

Aantal transacties G4 terug op oude niveau na records in eerste kwartaal
In Rotterdam was het aantal woningen dat in het tweede kwartaal van 2021 van eigenaar wisselden 8,9 procent lager dan een jaar eerder. In de andere drie gemeenten zijn wel meer woningtransacties geregistreerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 nam het aantal transacties in de G4 sterk af. Na een recordaantal verkopen in het eerste kwartaal daalde in het tweede kwartaal het aantal transacties in Amsterdam en Utrecht sterk, richting het oude niveau. Ook in Rotterdam en Den Haag bewoog het aantal woningtransacties richting het oude niveau.

Van de vier grootste gemeenten (G4) van Nederland was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Hier waren bestaande koopwoningen 14,0 procent duurder dan een jaar eerder. In Den Haag en Rotterdam lagen de prijzen van koopwoningen respectievelijk 13,2 procent en 12,9 procent hoger. De prijsstijging in Amsterdam was het kleinst (7,5 procent).

g4

Alleen meer appartementen verkocht in tweede kwartaal
Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen was met 13,5 procent het grootst. Van deze type woningen zijn er daarentegen respectievelijk 10,3 en 9,3 procent minder verkocht dan een jaar eerder. Alleen het aantal transacties van appartementen lag in het tweede kwartaal hoger dan een jaar eerder (5,7 procent).

woningtype
De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

China: 'labtheorie coronavirus is niet-wetenschappelijke onzin'

China heeft zich uit het onderzoeksteam van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) teruggetrokken. Dit team zou gaan onderzoeken of het coronavirus uit een Chinees laboratorium in de stad Wuhan ontsnapt is.

"Beijing wil niet meer meewerken met de tweede fase van het onderzoek", aldus de vice-voorzitter van China's Gezondheidsraad Zeng Yixing. Hij was verrast om in het onderzoeksplan te lezen dat er serieus werk gemaakt ging worden naar de 'labtheorie', een theorie die eerst door de WHO werd verworpen als oorzaak van het uitbreken van de pandemie.

"Dit is niet-wetenschappelijk en daarom is zo'n plan niet acceptabel voor ons", zo breidt Yixing verder uit. Een andere Chinese wetenschapper, ook onderdeel van het onderzoeksteam, vond dat de WHO de gangbare theorie van 'oorsprong uit dieren' dient te onderzoeken. 

Liang Wannian zei dat het virus ten tijde van de uitbraak in Wuhan ook al in afvalwater in andere landen is gedetecteerd. "Onderzoekers kunnen hun onderzoek beter uitbreiden naar die landen", aldus Wannian.

In een eerder onderzoek werd geconcludeerd dat de meest logische oorsprong van het virus van een markt in de Chinese stad Wuhan lag. Vooral Westerse landen bekritiseren de uitkomsten van dat onderzoek, omdat de nodige transparantie ontbreekt.

Donald Trump
Voormalig president Donald Trump zei begin 2020 al dat hij bewijs had dat het virus uit een Chinees lab zou komen. De media ridiculiseerden zoals gewoonlijk zijn verklaring en dit soort uitspraken, inclusief degenen die deze durfde te maken, werden zelfs van sociale media verbannen. Voor de WHO lijkt het Wuhan Institute of Virology inmiddels een plausibele oorsprong van het virus en daarmee de pandemie.

Helaas willen de Democraten liever niet dat geheime documenten over de 'lab leak theory' naar buiten komen. Een verzoek van de Republikeinen om nu toch eindelijk eens openheid van zaken te geven werd door de Democraten getorpedeerd.

China gelooft niet dat het virus uit één van hun labs is ontsnapt, maar zou wel achter een onderzoek staan dat Amerikaanse labs zou gaan onderzoeken. Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zou graag het Amerikaanse biolab in Fort Detrick in Maryland laten onderzoeken. Meer dan vier miljoen Chinezen hebben inmiddels een petitie getekend die de WHO oproept om dat lab te onderzoeken.

Film-thema in seizoen 2 van Knockout City

Electronic Arts en Velan Studios hebben tijdens EA Play Live 2021 onthuld wat gamers kunnen verwachten van Season 2 van Knockout City. Het seizoen heet Fight at the Movies en begint vanaf 27 juli 2021. Dit season bevat een map met continu veranderende en door films geïnspireerde arena's, een nieuwe bal, nieuwe playlists, uitrustingen en beloningen.

Dit seizoen kunnen spelers hun moves laten zien op een nieuwe map: de Holowood Drive-In, inclusief door films geïnspireerde speelvelden die real-time veranderen. Van de spookachtige “Cathedral of Horror“ tot het charmante "Bridge of Love”, deze map heeft het allemaal. De nieuwe Soda Ball zal zeker een spetterende indruk maken door de schermen van tegenstanders met plakkerige frisdrank te bedekken terwijl ze door met graffiti bekladde tunnels rennen en op een reuzenpiramide of kasteel om hoger terrein vechten. Spelers kunnen ook in stijl meedoen aan populaire matches met filmische uitrustingen in een nieuw seizoen van League Play, met zijn eigen beloningen, een nieuw uiterlijk, talloze nieuwe cosmetische items, nieuwe Playlists en nog veel meer.

Knockout City is nu verkrijgbaar en gratis te proberen tot Street Rank 25*, met cross-play- en cross-progression op de PlayStation®4, Xbox One, Nintendo Switch, Origin, Steam, Epic Games Store en PlayStation®5 en Xbox Series X|S via backwards compatibility. Xbox Games Pass-, EA Play- of Epic Games Store-leden kunnen Knockout City gratis spelen.

Battlefield Portal onthuld voor Battlefield 2042

Vandaag tijdens EA PLAY Live hebben Electronic Arts en Ripple Effect Studios, Battlefield Portal onthuld: de volgende spelerservaring voor Battlefield 2042.

Battlefield Portal is een door de community-gedreven platform dat talloze spelervaringen biedt door spelers in staat te stellen hun eigen regels en hun eigen Battlefield-ervaring te bepalen en deze met andere mensen te delen. Battlefield Portal is direct bij de release beschikbaar in Battlefield 2042. Naast Portal krijgen spelers ook toegang tot All-Out Warfare, inclusief de volgende generatie van de populaire modes Conquest en Breakthrough, en Battlefield Hazard Zone, de nieuwe squad-ervaring waarvan details later wordt onthuld.

In Battlefield Portal kunnen spelers een toolbox gebruiken met instellingen, aangepaste modes en een Logic Editor. Op deze manier kunnen de spelers onverwachte gevechten niet alleen creëren, maar ook delen en ontdekken: vol wapens, voertuigen, uitrustingen en nog veel meer, gesitueerd op de locaties uit Battlefield 2042 en de populaire maps uit Battlefield 1942, Battlefield Bad Company 2 en Battlefield 3.

Deze tools geven spelers de kans om verder te gaan dan wat ze eerder in een Battlefield-spel hebben ervaren, zodat ze unieke modes kunnen creëren, zoals 1942 versus 2042-matches, messen versus defibrillators-gevechten of zelfs een hardcore team deathmatch-confrontatie. Met de aanpassingsmogelijkheden in Battlefield Portal kunnen spelers hun fantasieën laten uitkomen en zelf de regels van oorlog bepalen.

Battlefield Portal bevat alle content uit de wereld van 2042, zes extra maps uit drie van de populairste titels van de franchise, samen met extra voertuigen, wapens, gadgets, facties en klassen uit elk spel. Deze content bestaat uit:

Klassieke maps:

 • Battle Of The Bulge (Battlefield 1942)
 • El Alamein (Battlefield 1942)
 • Arica Harbor (Battlefield: Bad Company 2)
 • Valparaiso (Battlefield: Bad Company 2)
 • Caspian Border (Battlefield 3)
 • Noshahr Canals (Battlefield 3)

Wapens:

 • Meer dan 40 wapens van 3 strijdtonelen
 • M1 Garand, Panzerschreck, G3, M416 en meer
 • Plus de integratie van het All-Out Warfare-arsenaal van Battlefield 2042

Voertuigen:

 • Meer dan 40 voertuigen van 3 strijdtonelen
 • De Spitfire en B17 Bomber keren terug naast modern materieel, zoals de Quad Bike en Little Bird
 • Plus de integratie van de All-Out Warfare-voertuigen van Battlefield 2042

Gadgets:

 • Meer dan 30 gadgets van 3 strijdtonelen
 • Verkenningsitems, zoals de MAV en het Radio Beacon, zijn beschikbaar als gadget-selecties naast de Defibrillator en EOD Bot
 • Plus de integratie van de gadgets van Battlefield 2042

Legers:

 • Klassieke facties keren terug in het Battlefield Portal, zodat je ze kunt combineren met 7 verschillende legers uit klassieke titels en de Specialists van Battlefield 2042
 • Legers zoals die van het Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland in 1942 en die van de VS en Rusland in Bad Company 2 worden exclusief gefeatured in Battlefield Portal

Soldaten

 • De terugkeer van facties naar Battlefield Portal betekent ook dat we archetypen van soldaten terugbrengen, zoals je die kent uit de relevante titels. De Assault-, Engineer-, Support- en Recon-rollen van Battlefield 3 keren bijvoorbeeld terug in Battlefield Portal

Naast de content die direct na de release beschikbaar is, voegt Battlefield Portal alle nieuwe content toe die via live service van Battlefield 2042 in de game wordt geïntroduceerd. Het plan is om voor Battlefield 2042 vier Seasons te lanceren in het eerste jaar van live service, inclusief vier Battle Passes, vier nieuwe Specialists, nieuwe locaties, voertuigen, wapens en nog veel meer nieuwe content.

Battlefield 2042 kan nu worden gepre-orderd en is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de (digitale) winkel voor €59,99 op de Xbox One, PlayStation 4 en pc, en voor €69,99 op de Xbox Series X en S en PlayStation 5.

Nieuwe Legend en Ranked Arenas voor Apex Legends

EA en Respawn Entertainment hebben vandaag tijdens EA Play Live onthuld dat Apex Legends: Emergence, de volgende grote update voor de competitieve multiplayer-ervaring, vanaf 3 augustus 2021 beschikbaar is.

De nieuwe Legend Seer, een verkenner, voegt zich bij de andere Legends. In de video krijgen we een indruk van zijn skills en de manier waarop hij een nieuwe manier biedt om tegenstanders op te sporen en op te jagen, zelfs door muren heen.

Ranked Arenas: Emergence is de volgende grote update voor de nieuwe competitieve 3v3-modus van Apex Legends. Ranked Arenas stelt spelers in staat om in het klassement te klimmen en met hun score te pronken (bijvoorbeeld Bronze, Silver, Gold, helemaal tot Predator) terwijl ze zichzelf op de proef stellen tijdens matches tegen andere gelijkwaardige deelnemers via de onderliggende matchmaking-score.

Year 2 van Apex Legends Global Series: EA heeft tevens aangekondigd wat de plannen zijn voor het tweede jaar van de ALGS. In Year 2 stijgt de Base Prize Pool naar 5 miljoen dollar en laat crossplay-competitie ons kennismaken met de Xbox en PlayStation, samen met Pro League- en Challenger Circuit-competities.

Apex Legends: Emergence is vanaf 3 augustus 2021 beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc via Origin en Steam.

Remake van Dead Space aangekondigd

Uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar Motive hebben een remake van Dead Space aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series en pc. Een releasedatum werd niet aangekondigd.

De sci-fi survival-horrorgame, Dead Space, keert terug als een remake die volledig opnieuw is opgebouwd door de studio die eerder Star Wars: Squadron heeft ontwikkeld. Dead Space wordt alleen ontwikkeld voor de volgende generatie consoles en pc, en wordt aangedreven door de Frostbite-game-engine. De makers beloven een verbeterd verhaal, personages, gameplay-mechanica en meer.

In Dead Space is Isaac Clarke een ingenieur op een missie om een enorm, uitgestrekt ruimteschip, de USG Ishimura, te repareren. Daar ontdekt hij dat er iets vreselijk mis is gegaan. De bemanning van het schip is afgeslacht en besmet door een buitenaardse plaag. En Isaac's partner, Nicole, is ergens aan boord verdwaald. Nu is Isaac alleen met alleen zijn gereedschap en technische skills terwijl hij probeert het mysterie te ontrafelen van wat er aan boord van de Ishimura is gebeurd.

EA kondigt GRID Legends aan

Uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar Codemasters hebben GRID Legends aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc. Het wordt uitgebracht in 2022.

Er is een verhaalmodus toegevoegd, maar natuurlijk kunnen we vooral racen. Er zijn meer dan 130 routes, waaronder circuits zoals Brands Hatch en Indianapolis, GRID-stadscircuits zoals San Francisco, Parijs en meer. Je kunt uit meer dan 100 voertuigen kiezen, van klassieke toerwagens tot eenzitters en stadiontrucks. Alle auto's zijn ook te upgraden. De game heeft ook een Race Creator waarmee spelers voertuigen van verschillende klassen kunnen selecteren en offline en online op alle circuits kunnen racen.

"GRID Legends combineert alles waar onze spelers van houden en voegt nog meer opwindende racefuncties toe, waaronder onze nieuwe epische verhaalmodus", zegt GRID Legends-director Chris Smith in een persbericht. "We geven spelers meer variatie en keuze, of dat nu het creëren van hun ultieme races is met behulp van onze race creator of het terugbrengen van de door de community aangevraagde Drift-modus. Dit is nog maar het begin van de reis en we kunnen niet wachten om de komende maanden meer te onthullen."


Tien jaar na de slachtpartijen in Oslo en UtŲya ; 'Haat bestaat nog steeds'

Zelfs tien jaar na de aanslagen van de extreemrechtse Breivik in Oslo en op het eiland Utöya heeft Noorwegen de ongelooflijke aanslagen nog niet verwerkt. De geheime dienst waarschuwt ondertussen voor nieuwe terreur.

Vanmiddag klonken overal in Noorwegen kerkklokken. In de hoofdstad Oslo is een herdenkingsdienst in de kathedraal gehouden waar NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak. Tien jaar geleden, op die donkere 22 juli 2011, was hij het regeringshoofd van Noorwegen.

Een bom ontplofte direct voor zijn kantoor, hierbij kwamen acht mensen om het leven door die terrorist, zoals Anders Breivik vaak in Noorwegen wordt genoemd. Na Oslo begaf hij zich naar het eiland Utöya waar hij nog eens 69 mensen, voornamelijk kinderen op beestachtige wijze doodschoot in het zomerkamp van de sociaal-democratische jongerenorganisatie.

Stoltenberg was een van de sleutelfiguren in die periode. De Noren zijn er nog niet klaar mee."Tien jaar geleden hebben we haat beantwoord met liefde. Maar haat bestaat nog steeds. We zien het wanneer overlevenden van Utöya worden bedreigd en mensen bang zijn om vrijuit hun mening te uiten", aldus Stoltenberg. "Steeds opnieuw worden we eraan herinnerd dat we moeten blijven strijden voor democratie."

Ali Esbati overleefde Utöya en is nu lid van een politieke partij. Volgens hem heeft ongeveer 33% van de overlevenden bedreigingen en haatberichten ontvangen. "Het is echt beangstigend dat zovelen hiermee te maken hebben gehad", zegt Esbati. "Tegelijkertijd is het een van de redenen dat ik zoveel mogelijk vertel over het feit dat deze gedachten daarbuiten voortleven en een gevaar vormen voor iedereen, ook op dagen dat ze niet tot massamoord leiden."

Utöya is nog niet voorbij. Dat is de rode draad ie door deze herdenkingsdag heenloopt, en die pas laat in de avond wordt afgesloten met een grote radio- en televisie-uitzending met een toespraak van koning Harald. Het is nog niet voorbij, zegt Jonas Gahr-Støre, voorzitter van de Noorse sociaaldemocraten: "Een van de moeilijkste dingen was om over zulke wrede ervaringen te praten. Jarenlang konden we niet praten over hoe een man radicaliseerde. Hoe het wereldbeeld is ontstaan dat hem tot dergelijke acties bewoog."Nu zijn we volwassener en kunnen deze discussie aan en en dat is ook nodig, want de dreiging blijft bestaan", aldus Gahr-Støre.

Maar de tijd dringt. Een nieuw 'Utöya' kan niet worden uitgesloten, zei Siv Sørensen van de Noorse Binnenlandse Inlichtingendienst: "Wij denken dat rechtsextremisten mogelijk opnieuw zullen proberen terroristische aanslagen uit te voeren."

Destijds hadden ze zichzelf allemaal beloofd: "Nooit meer een 22 juli". Nooit meer doden door terroristen zoals die in Oslo en Utöya, wiens namen vandaag meermaals zijn voorgelezen, zodat ze in ieders herinnering blijven voortleven.

Willekeur heerst in Lost in Random

Lost in Random wordt op 10 september uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam en Origin, zo maakten uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar Zoink Games bekend.

Het koninkrijk Random, dat wordt geregeerd door een kwaadaardige koningin, is verdeeld in zes rijken waarin het leven wordt bepaald door een vervloekte zwarte dobbelsteen. Spelers reizen als Even over de mysterieuze keienstraten van het land, ontmoeten de mysterieuze inwoners en doen mee aan missies om haar zus Odd te redden uit de klauwen van Hare Majesteit. Onderweg werken ze samen met Dicey, een kleine en vreemde levende dobbelsteen, en ontdekken samen dat willekeur in de wereld is niet iets wat gevreesd of gestuurd moet worden, het is een kracht die je moet omarmen en leren gebruiken.

Willekeur bepaalt namelijk alles in het koninkrijk Random, en dit principe zie je terug in de gameplay van Lost in Random. Met de verzamelde munten kan Even nieuwe aanvallen, vaardigheden en nog veel meer leren, wat allemaal van pas komt tijdens de tactische gevechten. Met de katapult van Even kunnen spelers dodelijke tegenstanders aanvallen en energiekubussen uitschakelen die Dicey van energie voorzien. Als Dicey is opgeladen, dan kunnen spelers hem gooien om de tijd zelf te bevriezen en zijn krachtige magie te gebruiken. Spelers moeten hun gevechtsstrategie tijdens het spel aanpassen in groeiende bordspel-arena's om gebruik te maken van de kracht van willekeur.

"Toen we aan dit project begonnen wisten we dat we een sprookje wilden maken dat duisterder was dan onze creaties uit het verleden; we tekenden verschillende personages en werkten concepten uit, maar pas toen de schildering van een meisje en haar dobbelsteen verscheen, wisten we dat er nog meer te verkennen was”, aldus Olov Redmalm, Creative Director en Lead Writer voor Lost in Random, tijdens de EA Originals Spotlight op EA Play Live 2021. "Een lastig aspect was het bepalen van de gameplay: we wilden het thema en de gameplay rond de dobbelsteen laten draaien, maar we moesten het juiste evenwicht zien te vinden tussen 'te willekeurig' en 'net willekeurig genoeg'. We denken dat alles op een hele natuurlijke wijze uit dat centrale idee is voortgekomen."

Rinwell loopt spreuken te gooien in Tales of Arise

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Tales of Arise waarin Rinwell wordt geïntroduceerd. Ze wordt beschreven als "een magiër die voornamelijk vertrouwt op Astral Artes. Hoewel casting tijd kost, heeft haar magie een groot bereik.”

Rinwell komt uit een familie van Dahnan-magiërs. Daardoor heeft ze het zeldzame vermogen om elementaire astrale artes te gooien. Het casten van een spreuk kost misschien wel tijd, ze kan ondertussen wel bewegen. Vergezeld door haar trouwe vriend Hootle, vecht ze tegen onderdrukking van Rena.

Tales of Arise volgt de reis van Alphen en Shionne in hun zoektocht om het rijk Dahna te bevrijden van de heerschappij van Rena. Om hen te helpen in hun strijd krijgen ze gezelschap van Rinwell, Law, Kisara en Dohalim, die allemaal hun eigen motieven, verhalen en vechtcapaciteiten meebrengen naar de groep.

Tales of Arise komt op 10 september uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Complotimbeciel Micha Kat (58) opgepakt in Noord-Ierland op verzoek Nederland

De voortvluchtige complotdenker Micha Kat (58) is gisteravond in Noord-Ierland opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten, zo bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De omstreden vlogger hangt in Nederland een celstraf van minimaal zes maanden boven het hoofd. Onder meer het RIVM deed aangifte tegen de omstreden publicist, omdat hij al sinds het begin van de coronacrisis een haatcampagne tegen Jaap van Dissel voert. De rechter in Belfast beslist op zaterdag 7 augustus of Kat wordt overgeleverd aan Nederland.

De complotdenker is heilig overtuigd  van pedo-satanische netwerken en verspreidt samen met andere complotdenkers Joost Knevel en Wouter Raatgever veel bizarre complottheorién via hun 'The red pill journal' uitzendingen op social media. Knevel en Raatgever zijn al opgepakt, Kat is woonachtig in Ierland.

Op Telegram beheert Kat de chatgroep 'De Bataafse Republiek' deze kliek heeft bijna 8000 leden. Veel van de deelnemers van deze chatgroep zijn tegen de Coronamaatregelen die de regering voorstelt. Begin juli werd in deze maand een letterlijke jacht geopend op enkele vaccinatie-medewerkers van de GGD. De namen en woonplaatsen werden bet, vergezeld van oproepen als ‘ruim deze moordenaars van de straat’, ‘jagen maar’, ‘laat deze engnek de kerst niet halen’ en ‘alles kan kapot’. GGD GHOR Nederland reageerde ‘met ontzetting’ op deze berichten en deed aangifte van deze bedreigingen.

Kat is nooit in staat gebleken om ook maar één  van zijn idiote beweringen te bewijzen.

Zie ook: 

Complotdenkers moeten stoppen met satanisch-pedofiele verhalen Bodegraven

Complotdenkers organiseren heksenjacht GGD-medewerkers, directie doet aangifte

Begraafplaatsen doelwit van complotdenkers over satanistisch pedo-netwerk

Record voor Eva de Goede: 24ste toernooi met Oranje

Als de Oranje hochey dames het zaterdag in hun openingswedstrijd van de Olympische Spelen opnemen tegen India, begint aanvoerder Eva de Goede aan haar 24ste toernooi met het Nederlands elftal. Dat betekent een nieuw record in de rijke interlandhistorie van de hockeyvrouwen.

De Goede deelt het recordaantal toernooideelnames nu nog met voormalig ploeggenoten Maartje Paumen en Minke Smabers, die op 23 toernooien het Oranje-shirt droegen. Voor de volledigheid: het gaat hierbij om de Olympische Spelen, het EK, het WK en de voormalige toernooien Champions Trophy en Hockey World League. De FIH Pro League laten we buiten beschouwing, aangezien dat een landencompetitie met een totaal andere opzet is.

De Goede beleefde haar eerste toernooi met Oranje al in 2006, toen Nederland in Amstelveen om de Champions Trophy streed. Vijftien jaar later heeft de 32-jarige middenvelder al 129 toernooiwedstrijden in de benen, waarin ze veertien keer scoorde. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, maar De Goede koos na de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro voor een tussenjaar zonder hockey.

23 toernooien, 16 finales, 11 titels
De Goede haalde met haar ploeggenoten in zestien van haar 23 toernooien de finale en kon uiteindelijk elf keer met een hoofdprijs van het veld stappen. Slechts één keer belandde ze met Oranje buiten het podium: dat gebeurde in 2015 bij de finaleronde van de Hockey World League in Rosario, toen Oranje in de kwartfinale met 1-0 verloor van gastland Argentinië. Nederland versloeg daarna Australië in de wedstrijd om de vijfde plaats (1-0). Het was het eerste eindtoernooi onder leiding van de huidige bondscoach Alyson Annan.

Met elf hoofdprijzen is De Goede overigens géén recordhouder bij Oranje. Dat is Maartje Paumen, die twaalf titels veroverde met Oranje. Bij een succesvolle Olympische Spelen kan De Goede dat record dus evenaren.

Dat geldt overigens ook voor Lidewij Welten en Margot van Geffen, die ook elf titels in hun Oranje-prijzenkast hebben staan. Welten had het record van Paumen al in handen kunnen hebben als ze door een hamstringblessure het EK in Amstelveen van deze zomer niet zou hebben gemist.

Record voor Eva de Goede: 24ste toernooi met Oranje (WikiCommons/fourthandfifteen)
Record voor Eva de Goede: 24ste toernooi met Oranje (WikiCommons/fourthandfifteen)

Veel grote sites (AD, Trouw, Parool) onbereikbaar, ddos?

User Gia kwam op het forum als eerste met het nieuws dat er een aantal grote sites niet meer te bereiken waren. Dit betreft o.a. de sites van het AD, Parool en Trouw. Andere users vulden het lijstje al snel aan met AH, ING en Rabobank.

Ook in het buitenland schijnt het raak te zijn. 

Meer informatie is nog onbekend. 

Update 18.25 uur:

COVID-19: 6.301 positief getesten en 3 doden, totaal 1.827.273 en 17.789

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6.301 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.827.273 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 61 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 329 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 patiënten opgenomen, er liggen nu 107 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.789 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Eerst was het niet de Nijmeegse

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zoals je hier eergisteren kon lezen is de alternatieve Vierdaagse van start gegaan. In plaats van in en om Nijmegen wandelen kunnen de lopers dit jaar in hun eigen omgeving vier dagen wandelen. Wist je dat in de eerste jaren de Vierdaagse helemaal niet alleen in Nijmegen was? In de eerste jaren werd er in verschillende steden gelopen en later werd Nijmegen de finishplek van het wandelevenement. Vanaf 1925 begint de Vierdaagse definitief in Nijmegen en wordt er vier dagen in en door de omgeving van de stad gewandeld.

Laatste dag vierdaagse in 1957 (WikiCommons/Daan Noske/Anefo)
Laatste dag vierdaagse in 1957 (WikiCommons/Daan Noske/Anefo)

Mercedes: "Hamilton deed niets verkeerd"

De Grand Prix van Groot-Brittannië was er eentje waar nog lang over gesproken zal worden. De volle tribunes, de eerste sprintrace en natuurlijk de aanvaring tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Na de herstart wist Hamilton in afwezigheid van de Nederlander uiteindelijk de race nog naar zich toe te trekken ondanks de 10 seconden tijdstraf. Doordat Verstappen en Red Bull Racing weinig punten behaalden is Mercedes weer aangesloten in de top van de klassementen.

Zoals gebruikelijk blikt Mercedes na het raceweekend aan de hand van vragen van fans terug op de race. Deze keer beantwoordt engineer James Allison de soms lastige vragen over wat er gebeurde tijdens de race. De technicus legt uit dat de toevoeging van de sprintrace het hele raceweekend veranderde qua ritme.

Allison analyseert ook waarom de starts van de Mercedes-bolides afgelopen weekend zo slecht waren. Hij legt uit dat er veel komt kijken bij een goede start maar dat de bandentemperatuur in dit geval niet ideaal was. Daarmee viel ook het plan van de sprintrace om Vallteri Bottas na de start voor Verstappen te krijgen in het water. Ook is de Mercedes-engineer tevreden over de updates die het team toepaste in het raceweekend.

Uitaard kwam ook de aanvaring tussen Verstapen en Hamilton ter sprake. Allison legt uitgebreid uit waarom Mercedes nog steeds van mening is dat de Brit niets verkeerd heeft gedaan.

First Lap, Upgrades & More | 2021 British GP F1 Race Debrief (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team)

GGD doet aangifte vanwege vervalste vaccinatiebewijzen

Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD’en hebben “enkele tientallen aangiftes” gedaan tegen mensen die zo’n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.

Volgens de GGD hebben de verkopers “daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs”. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald. Lees verder bij Skipr.

Boete TikTok vanwege schenden privacy Nederlandse kinderen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft videoapp TikTok een boete van 750.000 euro opgelegd wegens het schenden van de privacy van jonge kinderen. De informatie die de Nederlandse gebruikers – veelal jonge kinderen – van TikTok kregen bij het installeren en gebruiken van de app, was in het Engels en daardoor niet goed te begrijpen. Door de privacyverklaring niet in het Nederlands aan te bieden legde TikTok onvoldoende uit hoe de app persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt. Dat is in strijd met de privacywetgeving, waar het uitgangspunt is dat altijd duidelijk moet zijn wat er met je persoonsgegevens gebeurt.

In Nederland hebben veel kinderen TikTok op hun telefoon staan. De AP startte vorig jaar een uitgebreid onderzoek naar de app, omdat er zorgen waren over de privacy van kinderen.

Kinderen worden als extra kwetsbare groep gezien in de wetgeving. Zij zijn zich minder bewust van de gevolgen van hun handelen. Juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media. Daarom krijgen kinderen extra bescherming van de privacywet.

Overdracht onderzoek TikTok
Toezicht op bedrijven zonder hoofdvestiging in Europa kan vanuit alle EU-lidstaten, terwijl dat anders primair gebeurt vanuit het EU-land met de hoofdvestiging.

AP-vicevoorzitter Monique Verdier: 'We dragen nu verschillende uitkomsten van ons onderzoek over aan de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens. Aanvankelijk had TikTok geen hoofdvestiging in Europa en konden wij dit vanuit Nederland oppakken, maar tijdens het onderzoek van de AP heeft TikTok zich definitief gevestigd in Ierland.'

'De AP was vanaf dat moment alleen nog bevoegd om te oordelen over de privacyverklaring van TikTok, omdat de overtreding was beëindigd. Het is nu aan de Ierse toezichthouder om ons onderzoek af te ronden en een definitief oordeel te vellen over de andere mogelijke privacyschendingen die de AP heeft onderzocht.'

Maatregelen tegen digitaal kinderlokken en online pesten
De AP heeft begin oktober van het vorige jaar haar onderzoeksbevindingen overhandigd aan TikTok. Hierna heeft TikTok verschillende wijzigingen toegezegd en doorgevoerd om de TikTok-app voor kinderen onder de 16 jaar veiliger te maken.

Lastig punt blijft dat het voor kinderen mogelijk blijft zich ouder voor te doen en een hogere leeftijd in te vullen bij hun aanmelding en hierdoor meer risico lopen.

Wijzigingen
Verdier: 'Met zo'n 3,5 miljoen gebruikers in Nederland is het een van de populairste apps van dit moment. Het is ook ontzettend leuk om samen video’s te maken en te zien wat anderen maken.'

'Maar er zitten ook mensen met verkeerde bedoelingen op TikTok. Die de beelden gebruiken om ongewenst te verspreiden, te pesten of voor grooming; digitaal kinderlokken. De AP vindt het terecht dat TikTok deze aanpassingen heeft doorgevoerd.'

Meer controle voor ouders
Verder hebben ouders inmiddels meer controle gekregen over het account van hun kinderen. Ze kunnen nu zelf de privacyinstellingen van hun kinderen beheren via een eigen account en de Family Pairing-functie.

'We zijn blij dat ouders nu vanaf hun eigen telefoon de privacyinstellingen van het TikTok-account van hun kinderen kunnen beheren. Toch roepen wij ouders op om ook in gesprek te blijven met hun kinderen over wat ze online doen. Toon belangstelling voor de filmpjes die ze maken en kijken en praat ook over de reacties die ze elkaar geven op TikTok', zegt Verdier.

TikTok heeft bezwaar aangetekend tegen de boete.

TikTok doet te weinig voor privacy Nederlandse kinderen
TikTok doet te weinig voor privacy Nederlandse kinderen (Foto:Pixabay)

Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke kattenziekte in Harlingen en omgeving

Kattenbezitters in Harlingen en omgeving moeten hun katten zoveel mogelijk binnen houden. In de omgeveing heerst namelijk een dodelijke kattenziekte, die al voor meerdere slachtoffers heeft gezorgd. Zo meldt Omrop Fryslan.

Het is een grote uitbraak, denkt Andrea Brouwer van dierenartsenpraktijk de Vrolijke Viervoeter in Herbajium. "Er zijn berichten van meerdere overleden katten. Bij onze praktijk hebben we twee katten gediagnosticeerd met de ziekte, maar er zijn veel katten met dezelfde verschijnselen. We denken dat de uitbraak zeer groot is in Harlingen en omgeving."

De ziekte kan zich verspreiden via de ontlasting, zegt Brouwer. "Als katten in aanraking komen met ontlasting van andere katten, dan kunnen ze ziek worden. Het kan ook worden overgedragen via mensen of honden. Die worden er zelf trouwens niet ziek van." 

De kattenziekte kent verschillende symptomen: "Speekselen, braken, diarree, niet willen eten of drinken en hoge koorts." De dierenarts vertelt dat ze de katten met deze ziekte wel kan behandelen, maar dat er maar een kleine kans tot overleving is. Vaccineren tegen de kattenziekte helpt goed, de kans om ziek te worden is veel kleiner binnen 3 jaar na vaccinatie. Brouwer heeft het momenteel dan ook erg druk met het vaccineren van katten.

Verdachten fatale mishandeling op Mallorca bereiden zich voor op uitlevering

De verdachten die betrokken zijn bij de fatale mishandeling van de Carlo H. in Platja de Palma weten dat het een kwestie van tijd is voordat ze worden gearresteerd. Een aantal van hen probeert nu al via hun advocaten de uitleveringsvoorwaarden te achterhalen. Ze willen weten waar ze precies van beschuldigd worden in Spanje.

De Grupo de Homicidios de Palma rondt eerst het gedetailleerde onderzoek af voordat het wordt overgedragen aan de rechter die de zaak instrueert. Zodra dit gebeurt, zal de Nederlandse politie worden verzocht om de acht verdachten van de fatale mishandeling van Carlo H. op 14 juli te arresteren.

Enkele verdachten hebben aan verschillende Mallorcaanse advocaten gevraagd om hen te vertegenwoordigen als ze zouden worden uitgeleverd aan Spanje, wat het meest waarschijnlijke scenario is.

Onderzoekers van de Spaanse politie hebben door middel van opnamen door beveiligingscamera's in het gebied kunnen verifiëren dat een of twee van de verdachten op Carlos hoofd schopten toen hij half bewusteloos op de grond lag. De zwaarste beschuldigingen zullen op deze verdachten vallen.

De enige verdachte die de Spaanse politie op Mallorca heeft kunnen arresteren voor deze dodelijke mishandeling is inmiddels vrijgelaten. De 18-jarige jongeman distantieerde zich van de groepsagressie  in zijn verklaring aan de rechercheurs van Moordzaken van de Spaanse politie. De verklaring duurde meer dan twee uur, afgelopen vrijdag, op het Hoger Hoofdbureau van Politie. De gearresteerde man, bijgestaan door de advocaat Pascual Esteban, zei dat hij bij de groep was die betrokkenen was bij de brute aanval, maar bleef volhouden dat hij niet meedeed aan de mishandelingen.

De agenten die het onderzoek hebben geleid, bekeken de beelden van de twee camera's in het gebied en ontdekten dat de jongeman het 27-jarige slachtoffer op geen enkel moment heeft geraakt. De beelden van de camera's zijn niet erg duidelijk, maar ze hebben de politie gediend om de enige tot nu toe gearresteerde verdachte uit te sluiten.

Pakket met injectienaald bij Tweede Kamer bezorgd, Wilders doet aangifte

Bij de Tweede Kamer is deze week een pakketje voor Geert Wilders bezorgd met daarin een injectienaald en een oproep om geld te betalen. PVV-leider Geert Wilders gaat bij de politie aangifte doen van poging tot afpersing. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat. "Het OM ziet dit als een bedreiging met zware mishandeling en een poging tot afpersing en pakt het op”, laat een woordvoerder van het OM aan het AD weten. Lees verder bij het AD.

Doe mee! Bedenk de naam van de nieuwe fly-over bij Emmen-West

De nieuwe fly-over van de N34 bij Emmen-West nadert zijn voltooiing. Door de fly-over kan het verkeer straks vlotter en veiliger rijden naar de plaats van bestemming. Maar de fly-over heeft nog geen naam. Daarom roept de provincie Drenthe de hulp in van inwoners en gebruikers om een naam te verzinnen.

Inzenden van suggesties kan tot 10 augustus via het aanmeldformulier. De winnaar ontvangt een diner voor vier personen.

Het knooppunt Emmen-West kent straks drie verdiepingen: begane grond (lokale wegen), eerste verdieping (N34) en een tweede verdieping (fly-over). De fly-over van honderd meter ligt op een hoogte van twaalf meter en steunt op drie pijlers en twee landhoofden.

De fly-over is een bijzonder bouwwerk met een unieke vorm. Door haar slanke en ronde vormen wordt het gezien als een visitekaartje voor de gemeente Emmen en de Provincie Drenthe. Op 20 juli werd het beton gestort voor het laatste deel van de fly-over. In de bouwvak heeft het beton de tijd om uit te harden.

Eind 2021 is het knooppunt Emmen-West gereed.

Vijftig iconische Pride-foto's nu te zien in Vondelpark

Onder de noemer 'Celebrating Diversity' hangen in de komende weken de vijftig meest iconische foto's uit vijfentwintig jaar Pride in het Vondelpark. De foto's zijn door een jury onder leiding van Cornald Maas gekozen uit een aanbod van maar liefst 13.000 ingezonden platen. 

De tentoonstelling werd gisteren geopend door wethouder Marjolein Moorman. "Het betekent vooral heel veel vrijheid."

'Niet alleen de buitenkant'
Pride-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz is onder de indruk van de collectie foto's. "Deze tentoonstelling betekent voor mij vooral heel veel vrijheid. De hele community komt aan bod. Jong oud, trans, coloured. Feest, diepte, strijd, het heeft alles. Dat is wat Pride is. Het is niet alleen de buitenkant."

Bekladdingen
Dat het een strijd is, bleek voor hem eerder deze week toen in Amsterdam Nieuw-West een fototentoonstelling over twintig jaar homohuwelijk werd beklad. Daar hangt ook een foto van hem en zijn man tussen.

Lees ook: Fototentoonstelling over homohuwelijk beklad

"Daar heeft een graffiti-artist geprobeerd onze strot door te snijden. Daar kan je heel erg bang van worden, al is het maar een eenling. Maar het zegt wel dat er nog mensen zijn die ons angst aan willen jagen."

De foto's in het Vondelpark zullen niet snel worden beklad: die hangen op drie meter hoogte. De tentoonstelling is nog te zien tot 10 augustus.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 29

Er is weer genoeg nieuw aanbod in de bioscopen deze week, met onder andere een vervolg op een succesvolle actiekomedie, een spin-off van een speelgoedlijn, de nieuwe M. Night Shymalan en een schitterende film met prachtig acteerwerk van Colin Firth en Stanley Tucci. Hieronder een boeketje aan trailers zodat je een goede selectie kan maken in de bioscopen komende week.

Hitman's Wife's Bodyguard

Na het succes van The Hitman’s Bodyguard zijn top-bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) en huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) terug en er wacht hen opnieuw een gevaarlijke missie. Waar in deel één te zien was hoe Bryce gedwongen moest samenwerken met zijn aartsvijand Kincaid, is het duo drie jaar later opnieuw tot elkaar veroordeeld. Ditmaal om Kincaid’s vrouw Sonia (Salma Hayek) te beschermen, alleen is de oplichtster nog veeleisender en krankzinniger dan haar echtgenoot. In een bizar kat-en-muisspel met hun maniakale tegenstander (Antonio Banderas), vliegen de kogels, ontploffingen en achtervolgingen je opnieuw om de oren.

Snake Eyes: G.I. Joe Origins

In Snake Eyes: G.I. Joe Origins speelt Henry Golding (The Gentlemen) Snake Eyes, een strijder die wordt verwelkomd in een oude Japanse clan genaamd Arashikage nadat hij het leven van hun troonopvolger heeft gered. Bij aankomst in Japan leren de Arashikage Snake Eyes de manieren van de ninja-krijger, terwijl ze hem ook iets bieden waar hij naar verlangde: een thuis. Als geheimen uit zijn verleden worden onthuld, wordt de eer en loyaliteit van Snake Eyes op de proef gesteld. Snake Eyes: G.I. Joe Origins is gebaseerd op het iconische G.I. Joe personage, Snake Eyes, en de cast bestaat verder uit o.a. Andrew Koji als Storm Shadow, Úrsula Corberó (La casa de papel) als Baroness, Samara Weaving als Scarlett, Haruka Abe als Akiko, Tahehiro Hira als Kenta en Iko Uwais als Hard Master.

Old

Old is de huiveringwekkende nieuwe thriller van filmmaker M. Night Shyamalan (Glass, Split) over een gezin, dat tijdens hun tropische vakantie ontdekt dat het afgelegen strand waar ze zich een paar uur bevinden, ervoor zorgt dat ze op de een of andere manier snel verouderen... ineens duurt hun hele leven nog maar één enkele dag. Met een talentvolle internationale cast waaronder Gael García Bernal (Amazon’s Mozart in the Jungle, The Motorcycle Diaries), Vicky Krieps (Phantom Thread), Rufus Sewell (Amazon’s The Man in the High Castle, Dark City, The Illusionist), Ken Leung (Star Wars: Episode VII—The Force Awakens, Lost), Nikki Amuka-Bird (Jupiter Ascending), Abbey Lee (HBO’s Lovecraft Country), Aaron Pierre (Syfy’s Krypton), Alex Wolff (Hereditary), Embeth Davidtz (The Girl with the Dragon Tattoo), Eliza Scanlen (Little Women), Emun Elliott (Star Wars: Episode VII—The Force Awakens), Kathleen Chalfant (Showtime’s The Affair) en Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit).

Meskina

Hoe ziet een modern sprookje eruit als de prins van zijn witte paard valt en de prinses er zelf op klimt? Wanneer je als vrouw de dertig aantikt, verwacht iedereen van alles en nog wat van je. Leyla heeft geen man, geen kind, geen duidelijk carrièrepad en wordt daarom bestempeld als ‘Meskina’; zieligerd. Ze probeert tussen de luidruchtige meningen om haar heen haar eigen stem te horen en erachter te komen wie ze is, wat ze wil en wat haar eigenlijk gelukkig maakt. Tijdens deze zoektocht werkt ze zich flink in de nesten en belandt ze in hilarische en herkenbare situaties. Meskina is een sprankelende moderne komedie over een dertiger die haar eigen weg probeert te vinden ondanks alle verwachtingen en vanzelfsprekendheden die horen bij het ideaalbeeld van familie, liefde en werk. Meskina is de nieuwe bioscoopfilm van de makers van de succesvolle theatervoorstelling Melk & Dadels met onder andere Maryam Hassouni, Nasrdin Dchar, Soundos el Ahmadi en Bilal Wahib.

Supernova

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen. Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

Envole-Moi

Envole-Moi is een hartverwarmende Franse komedie over een bijzondere vriendschap tussen twee jongens die hun levens voorgoed heeft veranderd. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het leven is voor de 25-jarige Thomas (Victor Belmondo) één groot feest zonder consequenties. Voor zijn vader, de hartchirurg dokter Reinhard (Gérard Lanvin) is de maat vol. Hij dwingt Thomas om de zorg op zich te nemen voor één van zijn jonge patiënten. Marcus is twaalf jaar oud en hij woont alleen bij zijn moeder. Sinds zijn geboorte lijdt hij aan een ernstige hartziekte en zijn leven bestaat uit naar school gaan en regelmatige ziekenhuisopnames. De twee jongens met totaal verschillende levens ontwikkelen een unieke vriendschap die hun levens voor altijd verandert.

To the Moon

Een filmische ode aan de maan, van de pionierstijd tot nu, in tien hoofdstukken over liefde, gekte, verlangen, verlies en onschuld. Volle maan, halvemaan, wassende maan. In al haar gestalten boeit het koude hemellichaam de mens en To the Moon legt die fascinatie vast. Er is misschien niets universeler dan naar de maan kijken. Zolang mensen op aarde rondlopen, heeft onze naaste metgezel de nachtelijke verbeelding gevoed. De maan is voorgesteld als de bron van liefde, dood, dromen en geboorte. Ze is een utopie geweest voor onze dystopische planeet: ze is verantwoordelijk gehouden voor van alles, terecht of onterecht, van waanzin tot vruchtbaarheid, van de getijden tot de mysterieuze reis van paling over de oceanen. To the Moon volgt de cyclus van één volledige maanfase. Het resultaat is een collage van liefdesverhalen, liederen van verlangen, mythen, dromen en nachtmerries. De film is samengesteld uit foundfootagebeelden in filmarchieven waaronder de collectie van Eye, maanopnamen in films van bekende makers en bij maanlicht gemaakte filmopnamen van over de vijf continenten.

Strawberry Mansion

Een heerlijke, wonderbaarlijke, snoepjeskleurige komedie waarin reclamebedrijven je dromen belagen, de overheid er belasting op heft en een dromen-taxateur dankzij een excentrieke oude dame een fantastisch, romantisch avontuur beleeft. In een toekomst niet ver van nu, heeft belastinginspecteur James Preble het niet makkelijk. Elke nacht droomt hij van een benauwend roze kamertje met reclameaanbiedingen. In zijn wakende leven is het niet veel beter. Elk greintje avontuur en onvoorspelbaarheid lijken in deze eind-kapitalistische wereld verdwenen. Alsof elk aspect van zijn leven bepaald wordt. Dan wordt hij uitgenodigd door de excentrieke Arabella, die haar hele leven nog geen enkele droombelasting heeft betaald. Ze vraagt hem om alsnog al haar dromen, opgeslagen op duizenden VHS-banden, te onderzoeken. In no-time ontwricht Arabella James overzichtelijke leven. Logerend in haar roze kasteelhuis gaan zijn en haar dromen door elkaar lopen en begint ook de werkelijkheid steeds surrealistischer vormen aan te nemen. Een prachtige, vintage, vormgegeven liefdesbrief aan fantasie en creativiteit. Maar ook een droom van een film. Niet eerder raakt een film zo dicht aan de droomwerkelijkheid. Die staat tussen diepe slaap en wakker zijn in, waar je verbonden bent aan je verlangens en angsten, waar je dapper bent, je droomvrouw de liefde verklaart en die ook de perfecte uitweg vormt van de sores in het wakende deel van je leven.

Effacer l'historique

In een woonwijk worden drie buren geconfronteerd met de invloed van social media op hun leven. Marie wordt gechanteerd met een sekstape, Bertrands dochter wordt via facebook op school gepest en Uber-chauffeur Christine is van slag omdat haar klanten weigeren om positieve recensies achter te laten. Samen besluiten ze de strijd aan te gaan tegen de internetgiganten.

Falling

Falling is het aangrijpende regiedebuut van Viggo Mortensen over een heftige en herkenbare vader-zoon relatie. John (Viggo Mortensen) woont samen met zijn partner Eric en hun dochter in Californië, ver verwijderd van het traditionele plattelandsleven dat hij jaren geleden ontvluchtte. Wanneer zijn eigenwijze vader Willis (Lance Henriksen) begint te dementeren, brengt hij hem naar Los Angeles om een huis in de buurt voor hem te zoeken. Hun twee totaal verschillende werelden komen met elkaar in botsing. Beiden staan ze voor de uitdaging een manier te vinden om elkaar te accepteren en te vergeven.


FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de middag lost de meeste bewolking op en schijnt vooral in het westen en midden de zon volop. Vanavond komt er in het noorden weer bewolking van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 25°C in het zuiden. De wind is noordelijk en zwak, langs de kust en boven het IJsselmeer matig.

In de nacht naar vrijdag is het in het noorden overwegend bewolkt, elders is het helder en kan er een enkele mistbank ontstaan. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het zuidoosten tot 15 °C in het noorden. De noordelijke wind is overwegend zwak.

Vrijdag overdag is er in het zuiden vrij veel zon. Elders is het in de ochtend bewolkt en breekt in de middag de zon soms door. Het blijft overwegend droog en de middagtemperatuur ligt tussen de 20°C in het noorden en lokaal 25°C in het zuiden van het land. De wind komt uit richtingen tussen noordwest en noordoost en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Het is de laatste dagen rustig weer (Foto: qltel)
Het is de laatste dagen rustig weer (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van Gerwen verslaat White en plaatst zich voor kwartfinales World Matchplay

Michael van Gerwen staat in de de kwartfinales van de World Matchplay. De als derde geplaatste Nederlander won woensdag in Blackpool met 11-8 van de Engelsman Ian White. 

In het begin leverde Van Gerwen twee keer een break voorsprong in, waardoor het 5-5 stond na de tweede pauze. Daarna schroefde de voormalig nummer één van de wereld zijn gemiddelde op en liep hij in snel tempo uit naar 10-6. Een game later liet hij twee matchdarts onbenut, waarna White nog één keer van zich liet horen.

De nummer zeventien van de wereld pakte de volgende twee legs en kreeg zelfs een kans om op 10-9 te komen. Met een fraaie 121-finish zorgde Van Gerwen ervoor dat het zover niet kwam. Van Gerwen neemt het in de kwartfinale op tegen Nathan Aspinall. De als elfde geplaatste Engelsman rekende in een spannend duel met 11-9 af met tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

Uitslagen tweede ronde World Matchplay
Michael Smith-José de Sousa 13-11
Nathan Aspinall-Gary Anderson 11-9
Michael van Gerwen-Ian White 11-8
Peter Wright-Joe Cullen 11-5

Kwartfinales - donderdag
Krzysztof Ratajski v Callan Rydz
Gerwyn Price v Dimitri Van den Bergh

vrijdag
Peter Wright v Michael Smith
Michael van Gerwen v Nathan Aspinall

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.