Begraafplaatsen doelwit van complotdenkers over satanistisch pedo-netwerk

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de plaatselijke begraafplaats Vredehof zijn al wekenlang het doelwit van complotdenkers over satanisme en pedofilie. Sinds een aantal weken worden bloemen en teksten neergelegd door groepjes mensen bij graven van wie zij denken dat de overledenen zijn misbruikt en dat hun dood daar iets mee te maken heeft. De gemeente heeft actie ondernomen, maar wordt sindsdien dagelijks tientallen keren gebeld en bedreigd, volgens een woordvoerder. Zo meldt de Gelderlander.

Om de complotdenkers uit het hele land buiten de begraafplaats te houden heeft de gemeente nu beveiligers ingehuurd. Alle bordjes en briefjes met teksten als ‘slachtoffers van kindermisbruik’ en ‘satanische pedoterreur’ zijn van de graven verwijderd. De gemeente heeft een plek ingericht aan de rand van de begraafplaats waar de complotdenkers nog wel hun bloemen en teksten mogen neerleggen, maar meer is niet toegestaan. De gemeente zag zich genoodzaakt om in te grijpen omdat de gedragingen van de complotdenkers zeer pijnlijk is voor de nabestaanden van de overledenen. Volgens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er geen enkele aanwijzing dat de theorie van de complotdenkers op waarheid is gebaseerd.

Het ingrijpen van de gemeente is "hard aangekomen" bij de graftoeristen. Een woordvoerder vertelt dat er sindsdien dagelijks tientallen vervelende en bedreigende telefoontjes binnen komen op het gemeentehuis. De gemeente wordt beschuldigd van grafschennis en volgens de complotdenkers heeft burgemeester Christiaan van der Kamp zich ook aangesloten bij de satanistische pedofilie-elite die verantwoordelijk zijn voor grootschalig kindermisbruik. Medewerkers van de gemeente worden thuis ook lastiggevallen.

De gemeente heeft aangifte gedaan en is in overleg met justitie en experts hoe ze deze situatie moeten aanpakken. De bellers doen zich voor als andere personen zoals bijvoorbeeld journalisten. De gemeente checkt nu bij elk binnenkomend telefoontje of de beller echt de persoon is die hij/zij zegt te zijn. 

Jaap van Dissel
De begraafplaats in Bodegraven is niet de enige rustplaats waar de graftoeristen onrust veroorzaken. De complotdenkers hebben ook al de graven en/of gedenkstenen bezocht van een aantal vermoorde kinderen waarvan de moordzaken veel aandacht in de media hebben gehad: Marianne Vaatstra (in 1999 vermoord in Friesland), Nicky Verstappen (in 1998 vermoord in Limburg) en het ‘meisje van Nulde’ Rowena Rikkers (in 2001 mishandeld en vermoord). 

Jaap van Dissel (RIVM) wordt genoemd in de teksten die op graven in Bodegraven zijn aangetroffen, ook hij zou volgens de complotdenkers deelnemen aan het satanistische netwerk van pedofielen. Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, wordt daar al langer van beschuldigd. Het RIVM deed een tijd geleden al aangifte van smaad en laster, zo zegt een woordvoerder.

Een van de bekendste complotdenkers achter deze walgelijke acties is Micha Kat (ex-journalist). Kat bevindt zich in Noord-Ierland, hij werd daar al enige tijd geleden door de politie aangehouden, maar is momenteel op borgtocht vrijgelaten. Nederland probeert om hem uit te laten leveren. Kat heeft in Nederland nog een gevangenisstraf openstaan. Het RIVM heeft aangifte gedaan tegen Kat omdat hij de misselijkmakende beschuldigingen tegen Jaap van Dissel blijft herhalen.

Spanje
Bodegraven heeft de aandacht gekregen van de complotdenkers omdat een inwoner van Bodegraven (nu woonachtig in Spanje) ooit heeft verteld dat enkele inwoners van het dorp zouden zijn misbruikt; hun latere overlijden zou een gevolg van dit misbruik zijn. Overigens is er maar één van de drie mensen waar de complotdenkers voor komen ook daadwerkelijk begraven op de nu bewaakte begraafplaats Vredehof, waar de laatste weken bloemen zijn neergelegd door zo'n honderd mensen in verschillende groepjes.