Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke kattenziekte in Harlingen en omgeving

Kattenbezitters in Harlingen en omgeving moeten hun katten zoveel mogelijk binnen houden. In de omgeveing heerst namelijk een dodelijke kattenziekte, die al voor meerdere slachtoffers heeft gezorgd. Zo meldt Omrop Fryslan.

Het is een grote uitbraak, denkt Andrea Brouwer van dierenartsenpraktijk de Vrolijke Viervoeter in Herbajium. "Er zijn berichten van meerdere overleden katten. Bij onze praktijk hebben we twee katten gediagnosticeerd met de ziekte, maar er zijn veel katten met dezelfde verschijnselen. We denken dat de uitbraak zeer groot is in Harlingen en omgeving."

De ziekte kan zich verspreiden via de ontlasting, zegt Brouwer. "Als katten in aanraking komen met ontlasting van andere katten, dan kunnen ze ziek worden. Het kan ook worden overgedragen via mensen of honden. Die worden er zelf trouwens niet ziek van." 

De kattenziekte kent verschillende symptomen: "Speekselen, braken, diarree, niet willen eten of drinken en hoge koorts." De dierenarts vertelt dat ze de katten met deze ziekte wel kan behandelen, maar dat er maar een kleine kans tot overleving is. Vaccineren tegen de kattenziekte helpt goed, de kans om ziek te worden is veel kleiner binnen 3 jaar na vaccinatie. Brouwer heeft het momenteel dan ook erg druk met het vaccineren van katten.