Langlaufseizoen afgesloten met marathons in prachtige Engadin

In de Engadin, de hooggelegen Zwitserse vallei rondom onder meer St Moritz, is het World Cup-seizoen voor de langlaufers zondag afgesloten. Met de verschillen van de massastarts van zaterdag gingen de vrouwen in de vroege ochtend op pad voor een achtervolging van dertig kilometer in de vrije stijl, de mannen werkten later op de dag vijftig kilometer af.

Vrouwen
Yulia Stupak begon na haar zege van een dag eerder als eerste, maar ze liet de Noorse Heidi Weng en de Zweedse Ebba Andersson al vrij snel aansluiten, terwijl ook de Duitse Laura Gimmler en de Amerikaanse Jessie Diggins erbij kwamen - Gimmler ging er wel rap weer af.

Stupak, Diggins, Andersson en Weng baanden zich gezamenlijk en onbedreigd een weg door de Engadin, waar Weng met nog ruim twee kilometer te gaan de aanval opende. Andersson bleef nog in de buurt, maar kon geen vuist maken en dus ging de winst naar Weng, voor de Zweedse. Stupak en Diggins duelleerden om de laatste podiumplek, die ging naar de Russische.

Mannen
Als winnaar van de massastart van zaterdag mocht Alexander Bolshunov als eerste vertrekken, hij werd achterna gezeten door een groep met de Noren Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund, de Rus Artem Maltsev, Iivo Niskanen uit Finland en de Zweed Jens Burman.

De achtervolgers sloten snel aan en dat gold ook voor massa's anderen, waardoor na een paar kilometer een groep van enkele tientallen deelnemers aan de leiding ging. Met nog meer dan de helft van de wedstrijd te gaan trok Alexey Chervotkin vanuit de achterhoede ten strijde, de Rus ging er solo vandoor en wist een aardig gaatje te slaan.

De Rus kwam met ruim 8,5 kilometer te gaan als eerste door in La Punt, het op twee na laatste dorpje voor de finish, met een groep van twintig man op een seconde of vijftien. Bij het binnenkomen van Zuoz werd Chervotkin bijna bijgehaald door de groep, waar vooral Krüger het tempo bepaalde - met Bolshunov had hij wel een volgende Rus in zijn rug.

Bolshunov begon het tempo op te schroeven met een kleine vier kilometer te gaan, zeven man konden hem volgen. Holund nam het tempo vervolgens over en Bolshunov leek weg te zakken: de verrassend sterke Burman bleef bij Holund en Krüger perste er met Bolshunov in zijn rug ook nog alles uit om erbij te blijven - de Rus moest echter ook afhaken, maar weigerde op te geven.

Het trio ging sprinten om de winst, waarbij Burman als eerste afhaakte. Krüger had vervolgens geen moeite met kilometervreter Holund, niet bepaald de eigenaar van de meest indrukwekkende sprint. Burman finishte als derde, zijn eerste World Cup-podium ooit, Klæbo pakte nog de vierde plek.