Malieveld hardhandig schoongeveegd, politie geeft verklaring over gebruikt geweld

Een groep tegenstanders van het huidige coronabeleid en 'de lockdown' heeft aangekondigd samen te willen komen op het Malieveld. Zij zeggen niet zozeer te willen demonstreren, maar gezamenlijk 'op persoonlijke titel een kopje koffie te gaan drinken'. Vanwege vanwege de drukte is  vlak voor twee uur aangekondigd dat de demonstratie van het Malieveld naar Plein1813 is verplaatst, maar rond 14.30 uur kwam deze groep weer terug naar het Malieveld. Ook zijn er inmiddels klimaat demonstranten bij gekomen.

Een tweede groep heeft aangekondigd om rond dezelfde tijd een demonstratie te houden op het Koekamp; nabij het Centraal Station. Zij zetten zich af tegen de klimaatverandering, en hebben de demonstratie daarom 'Klimaatalarm Den Haag' genoemd. Op hetzelfde moment zijn er ook in andere steden 'klimaat alarm' bijeenkomsten.

Update 19.45 uur: De politie Den Haag heeft zojuist een verklaring gegeven over het ingrijpen bij de demonstratie en waarom er een waarschuwingsschot is gelost door een agent. Dit bleek te zijn gebeurd doordat demonstranten een politiehond schopten en de hondengeleider met een vechthond belaagden.

Verklaring Politie Den Haag:

"Politie-inzet tijdens demonstraties Malieveld
Een onaangekondigde demonstratie op en rond het Malieveld eindigde zondag met een twintigtal aanhoudingen en inzet van de Mobiele Eenheid (ME). Dit gebeurde nadat de burgemeester besloot de demonstratie te ontbinden omdat de demonstranten zich niet hielden aan de regels.

Voorafgaand aan de demonstraties was door de burgemeester besloten dat er per demonstratie 200 demonstranten toegestaan zouden worden. Rond 13:00 uur was dit aantal al bereikt, en riep de politie mensen op om niet meer naar het Malieveld te komen.

Rond 16:00 uur was de klimaatdemonstratie op de Koekamp afgelopen en vertrokken de demonstranten rustig naar huis. Op het Malieveld stonden rond die tijd veel meer dan de toegestane 200 demonstranten. Ook hielden zij zich niet aan de corona-maatregelen. Daarop besloot de burgemeester deze demonstratie te ontbinden. De demonstranten werden verschillende keren gevorderd om weg te gaan. Een aantal van hen gaf hier geen gehoor aan en gebruikte zelfs geweld tegen de aanwezige politiemensen. Zo werd er zwaar vuurwerk en andere voorwerpen naar de agenten gegooid. Daarop werd besloten om de ME in te zetten.

Bij deze ME-inzet werden ook politiehonden ingezet, daarbij raakten twee demonstranten, die weigerden weg te gaan, gewond. Daarnaast deed zich een incident voor met een van de hondengeleiders die samen met zijn hond met de ME een charge uitvoerde. Zij werden bekogeld en in het nauw gedreven toen zij een aanhouding verrichten. Demonstranten schopten de politiehond en belaagden de hondengeleider met een vechthond. Daarop loste de politieman een waarschuwingsschot. Bij een ander incident werd een vrouw geraakt door een bus van de ME, dit was nadrukkelijk niet de bedoeling.

Tijdens de politie-inzet  waren er verschillende groeperingen uit op confrontatie met de politie. Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken. Als de politie geweld gebruikt ziet het er naar uit. Het gebruikte geweld is aan strenge voorwaarden verbonden en wordt achteraf altijd getoetst."

Update 19.00 uur: Rond half vijf was alles weer rustig rond het Malieveld. Er liepen rond het Malieveld wel veel demonstranten rond die verontwaardigd waren over het politie-optreden. Tijdens de ontruiming hebben enkele demonstranten hebben zwaar vuurwerk gegooid. Volgens de politie is er een waarschuwingsschot gelost. Over de toedracht daarvan is nog niets bekend.

Demonstratie  werd op het Malieveld live gestreamd door Regio15:

Update 16.00 uur: Toen de mensen niet snel genoeg het Malieveld verlieten is de Mobiele Eenheid tot actie overgegaan. Daarbij vielen harde klappen. Het waterkanon is ingezet en er werden ook charges met paarden uitgevoerd. Het Malieveld is nu grotendeels ontruimd.


Update 15.40 uur: Demonstratie Klimaatalarm is afgelopen. Rond half vier zijn de  overige demonstraties op last van de burgemeester ontbonden. De Mobiele Eenheid is opgetrokken naar het Malieveld en er is omgeroepen dat de deelnemers het terrein moeten verlaten in de richting van de Boslaan.


Update 15.00 uur: Naar schatting staan er nu ergens tussen de 2000 en 3000 personen op het Malieveld. Politie laat weten dat een man is aangehouden met geweld omdat hij agenten aanviel met een stok.


Update 14.45 uur: ME lijkt zich klaar te gaan maken voor ingrijpen. Omstreeks half drie was de groep die in de binnenstad had gelopen, zo'n 500 man sterk, weer terug op het Malieveld. Ondanks dat daarmee het maximum aantal deelnemers (die al op het Malieveld stonden) ruimschoots was overschreden, heeft de politie (nog) niet opgetreden. Naar schatting staan er nu 1200-1500 personen op het Malieveld.

Update 14.30 uur: politie heeft zojuist op Twitter aangegeven dat er momenteel geen treinen meer naar Den Haag toe reizen ivm de demonstraties. Vertrek uit Den Haag is nog wel mogelijk.

Update 14.10 uur: Politie geeft via Twitter aan in verband met demonstraties op en rondom het Malieveld verschillende wegen in Den Haag af te sluiten.


Eerdere berichtgeving:
Willem Engel heeft gezegd om 14 uur graag zijn verjaardag te willen vieren en heeft zijn "visite" opgeroepen om zich netjes te gedragen en  vooral kadootjes mee te brengen voor de aanwezige politieagenten in de vorm van een chocolaadje, een hart of een bloem. 

De gemeente behandelt de bijeenkomst toch als een demonstratie, en stelt grenzen aan het aantal mensen dat zich daar mag verzamelen. De grens is recent van 100 man opgetrokken naar 200 man. Bij een recente demonstratie werd bij het bereiken van het aangegeven maximum daarna het Malieveld afgesloten, zodat niemand zich nog bij de groep kon voegen. Naar verwachting zal er ook op gelet worden dat de aanwezigen onderling 1.5 meter afstand houden, om er voor te zorgen dat corona zich zo min mogelijk kan verspreiden. Bij recente 'koffiedrink bijeenkomsten' in Amsterdam was het niet naleven van die regels reden om de bijeekomst te ontbinden.

Omdat eigenlijk iedere 'koffiedrink bijeenkomst' in Amsterdam in de afgelopen weken is ontbonden, is de politie ook nu met veel voertuigen en manschappen aanwezig. Dit deel van het item wordt steeds aangevuld met tekst en nieuwe floto's, als daar aanleiding toe is.

Rond één uur heeft de politie bericht dat het maximum aantal deelnemers op het Malieveld was bereikt en heeft een ieder die nog onderweg was opgeroepen terug te gaan naar huis.

Rond half twee heeft een groep van een paar honderd personen geprobeerd om in optocht te gaan, de stad in. Zij werden echter tegengehouden door de politie met onder andere honden.