FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 januari 2021

Uitslagen Eredivisie 26-01-2021

Er werden vanavond drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je hiervan de uitslagen.

PEC Zwolle

2 - 2

Heracles Almelo

 50' Misidjan
 73' Ghoochannejhad
   1' Schoofs
 45+2' Burgzorg
 
 Gele kaart: Misidjan, (PEC Zwolle), Pröpper, Quagliata, (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v.Wermeskerken
v.Polen
Kersten
Nakayama
Huiberts (Clement/87)
Reijnders (Strieder/46)
Lam
Misidjan (Leemans/71)
Buitink (Ghoochannejhad/71)
Pherai
  Blaswich
Breukers
Rente
Pröpper
Quagliata (Hardeveld/70)
De la Torre
Azzaoui (Kutucu/60)
Schoofs
v.d.Water (Bijleveld/88)
Vloet
Burgzorg (Szöke/88)

FC Emmen

0 - 2

PSV

     81' Mauro Júnior
 88' Zahavi
 
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
v.Rhijn
Araujo
Bakker
Cavlan
Laursen (Jansen/83)
J.Vlak
Pena
Ben Moussa (Tibbling/73)
Frei (De Vos/63)
De Leeuw
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Baumgartl/73)
Fein (Mauro Júnior/77)
Rosario
Sangaré
Thomas (Gutiérrez/77)
Zahavi (Piroe/90)
Malen (Antonisse/90)

FC Groningen

3 - 0

ADO Den Haag

 18' Lundqvist
 43' Larsen
 68' Da Cruz
   
 
 Gele kaart: , Bourard, Catic, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Leal
Itakura
v.Hintum
Gudmundsson (Slor/86)
Lundqvist
Da Cruz (Schreck/71)
D.v.Kaam
El Hankouri (J.v.Kaam/70)
Larsen (Dallinga/86)
Suslov (Te Wierik/ 71)
  Koopmans
v.Ewijk (Ould-Chikh/38)
Del Fabro
Kemper (Pinas/73)
Familia-Castillo
Vejinovic
Bourard (Catic/54)
Goossens (Gomelt/ 73)
Ratiu
Kramer (Karelis/72)
Besuijen

Schwarz wint slalomklassieker in Schladming

Alpineskiër Marco Schwarz heeft voor virtueel eigen publiek de slalomklassieker in Schladming gewonnen. Op de Planai was de Oostenrijker het meest stabiel over twee runs, nadat hij twee weken eerder ook al de klassieker in Adelboden op zijn naam schreef.

Publiek was er niet, maar toch ging een van de thuisfavorieten na één run aan de leiding: Manuel Feller was de snelste en bleef de Noor Sebastian Foss-Solevaag 0,39 seconden voor. Feller's landgenoot Michael Matt volgde al op 0,67 seconden en ook de Zwitser Ramon Zenhäusern (+0,70), de Fransman Clement Noël (+0,79), Marco Schwarz als derde Oostenrijker (+0,89) en de Italiaanse veteraan Manfred Mölgg (+0,99) stonden nog binnen een seconde.

Mölgg leverde in de tweede run enkele posities in, Schwarz verdedigde zijn plek juist met verve. Noël kwam 0,68 seconden achter de Oostenrijker terecht, Zenhäusern leverde wat meer dan een seconde en daarmee ook drie plekken in. Bij Matt ging alles fout en hij eindigde met zijn gezicht in de sneeuw, waarna Foss-Solevaag ook drie plekken verloor.

Feller mocht het af gaan maken en de Oostenrijker ging er vanaf het eerste poortje volle bak in. Dat had hij wellicht iets rustiger moeten doen, want na een handvol poortjes was het gedaan en lag hij uit de race. Schwarz pakte zo vanaf plek zes de winst, voor Noël en diens landgenoot Alexis Pinturault, die vanaf plek elf kwam. De Belg Armand Marchant pakte een uiterst fraaie zestiende plek.

Voor Julien Lizeroux kwam er na 172 starts een einde aan zijn loopbaan. De 41-jarige Fransman, die 21 jaar - en drie dagen - geleden zijn World Cup-debuut maakte, kondigde zijn afscheid aan op de dag dat zijn vriendin Tessa Worley de reuzenslalom in Kronplatz won. Lizeroux won in 2009 WK-zilver op de slalom en de combinatie en boekte drie World Cup-zeges: twee in 2009, één in 2010. In Schladming finishte hij de eerste - en voor hem laatste - run als 35e.

Rellen in Hilversum, gemeente geeft noodbevel af

In Hilversum zijn vanavond rellen uitgebroken, daarop heeft de gemeente een noodbevel afgegeven voor het centrum. Op aanwijzing van de ME zijn de relschoppers vertrokken uit het centrum en is het nu weer rustig. Tot confrontaties met de ME is het niet gekomen. 

Winkeliers bereiden zich voor op rellen, voetbalsupporters en boeren komen steden beschermen

Met de dreiging van wederom een onrustige avond en nacht nemen veel winkeliers het zekere voor het onzekere en spijkeren hun winkels dicht. Ook is er versterking voor de politie aangeboden vanuit misschien onverwachte hoek, voetbalsupporters en boeren hebben hun hulp aangeboden ter bescherming van de binnensteden tegen het reltuig.

Update 21.30 uur:

Update 21.05 uur:

Eerdere berichtgeving:

Grote groep aan het rellen in Amsterdam Osdorp, ME grijpt in

In Amsterdam Osdorp zijn de rellen begonnen. De Mobiele Eenheid is al tot aktie overgegaan.

Efteling mogelijk op slooplijstje reljeugd, politie alert na berichten sociale media

De politie houdt serieus rekening met een bestorming van pretpark De Efteling in Kaatsheuvel. Op sociale media worden berichten gedeeld om dinsdag bij het park te slopen demonstreren tegen de coronamaatregelen. De beveiliging is inmiddels aangescherpt en twee verdachte personen zijn aangehouden, zij bleken uiteindelijk geen relschoppers-in-de-dop te zijn.

"Ook als het gaat om een misplaatste grap blijven we voorzichtig", meldt een woordvoerder van de politie. "We snappen werkelijk niet waarom een gesloten Efteling als locatie wordt gekozen. De Efteling is geen strijdtoneel voor deze relschoppers. We willen hier zo min mogelijk aandacht aan schenken en we roepen fans en media op om hetzelfde te doen."

Inmiddels nemen verschillende ondernemers in Kaatsheuvel het zekere voor het onzekere en zijn onder andere terrassen van straat gehaald en winkelvoorraad verwijderd. "We hebben gezien in andere plaatsen wat er kan gebeuren. Ik ga dat niet zitten afwachten", aldus een eigenaresse van een modezaak.

Random Pics van de Dag #217

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OM en politie: houd je kinderen thuis

Nederland - Veel relschoppers die de afgelopen avonden zijn opgepakt, zijn tieners en wonen nog thuis. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie roepen ouders op om in contact te blijven met hun kinderen en hun kinderen thuis te houden. De avondklok is er niet voor niets. Intussen wordt gekeken of en hoe de schade kan worden verhaald op de relschoppers. De schade aan winkels, auto’s, en publiek bezit is in sommige plaatsen enorm: 'Laat het een waarschuwing zijn voor iedereen met plannen.'

Heleen Rutgers is Hoofdofficier van Justitie in Oost-Brabant: 'Het is onze verantwoordelijkheid om verdachten er niet mee te laten wegkomen en ze waar mogelijk te vervolgen. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen in toom te houden. Weet waar je kind uithangt en ga het gesprek met ze aan. Als je kind strafbare feiten pleegt, is de kans groot dat hij een strafblad krijgt. De consequenties daarvan zijn echt heel groot.'

Achtergrond
De achtergrond van relschoppers in verschillende plaatsen wisselt, maar het valt op dat ze vaak niet ver van huis gaan. Zo kwam het merendeel van de aangehouden verdachten uit de stad of directe omgeving. Op videobeelden is soms duidelijk te zien dat het om jonge knullen gaat, die op straat zijn, 14 of 15 jaar oud. 'Het is een taak van ouders om hun kinderen te begrenzen', zegt Anja Schouten, politiechef van de regio Noord-Holland en landelijk portefeuillehouder Jeugd van de Nationale Politie: 'Ik sluit mij aan bij iedereen die ouders oproept hun kinderen thuis te houden. Zeker na 21.00 uur blijf je binnen.'

Politie en OM zien dat jongeren via social media werden opgeroepen om de straat op te gaan. Een deel is gevoelig voor dit soort oproepen, die vallen onder opruiing. Opruiing is een misdrijf en de politie is inmiddels al bij meerdere jongeren aan de deur geweest. Schouten: 'Het is niet altijd zichtbaar voor ouders wat zich online afspeelt, maar ga erover in gesprek en voorkom grote problemen. Dat contact maakt echt onderdeel uit van een oplossing. Daarnaast is het ook nodig dat er aandacht is voor ouders die geen vat hebben op hun kinderen. Waar mogelijk worden mensen in contact gebracht met Veilig Thuis.'

Snelrecht
Het OM zet in op strenge straffen voor iedereen iedere relschopper die zich schuldig heeft gemaakt aan geweldplegingen en plunderingen. Heleen Rutgers: 'De meeste zaken worden de komende weken afgehandeld en op meerdere plekken in het land lopen onderzoeken. Zeker gelet op het grote aantal camerabeelden is de verwachting dat wij in heel Nederland de komende weken nog vele aanhoudingen gaan verrichten.'

Het OM werkt de strafzaken zo adequaat mogelijk af. Dat betekent dat relatief eenvoudige zaken zoveel als mogelijk via snelrecht worden afgewerkt. Rutgers: 'Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die een steen heeft gegooid en direct werd opgepakt. Er zijn echter ook zaken die complexer liggen. Een voorbeeld zijn is het plundering van winkels. Wanneer iemand daarvoor wordt aangehouden, is extra onderzoek wenselijk. Was de verdachte bij een of meerdere zaken betrokken? Wat was zijn aandeel? Die vragen hebben meer tijd nodig en zijn in beginsel minder geschikt voor snelrecht.'

Beslag
Verder gaat het OM in Oost-Brabant met de politie, de FIOD en de Belastingdienst werk maken van het afpakken van vermogen en bezittingen van verdachten, om de toegebrachte schade op hen te kunnen verhalen. 'Het is vreselijk wat ondernemers en andere onschuldige mensen is overkomen. De schade is enorm.' Het kan betekenen dat tieners bijvoorbeeld hun dure scooter of kostbare jas kwijtraken. De eerste zaken zijn inmiddels in voorbereiding: 'Wij vinden dat ondernemers moeten worden gecompenseerd en wat ons betreft betalen de verantwoordelijken iedere cent aan schade terug', zegt Rutgers.

Biomutant komt 25 mei uit voor pc, PS4 en Xbox One

THQ Nordic heeft aangekondigd dat Biomutant op 25 mei 2021 uitkomt voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Er zijn meteen wat speciale edities bekendgemaakt.

De Atomic Edition bevat de volgende items:

 • De game
 • High Detail Diorama - 60 cm lang, 25 cm breed, 30 cm hoog
 • Steelbook
 • T-shirt in L / XL
 • Extra grote muismat 80 cm / 31 "x 35 cm / 14"
 • Het artwork op stof A1-formaat (59,4 x 84 cm)
 • Soundtrack
 • Premium doos

De Biomutant Atomic Edition is verkrijgbaar bij geselecteerde retailers voor een adviesprijs van € 399,99.

Biomutant - Atomic Edition

De Biomutant Collector's Edition is wat vriendelijker geprijsd: voor een adviesprijs van € 109,99 voor pc en € 119,99 voor consoles krijg je: 

 • De game
 • Figurine
 • Het artwork op stof A1-formaat (59,4 x 84 cm)
 • Soundtrack
 • Premium doos

Biomutant - Collectors Edition

FOK!ker legt tieten BB's Liese vast

FOK!ker mario390 is een ware held. Hij is de eerste die een paar heuse tieten heeft weten vast te leggen in het nieuwe Big Brother-seizoen. En wel de tieten van de Vlaamse Liese.

Nu Big Brother eenmaal op stoom is gekomen, is ook de fameuze topicreeks 'SCANMAN!!! TIETUH!!!' nieuw leven ingeblazen in het Big Brother-forum. We hebben er even op moeten wachten, maar nu zijn er dan eindelijk tieten.

Als een ware FOK!ker bleef mario390 de hele nacht op om Lieses tieten voor heel FOK! te bewaren. Wat een held!

DE tieten van LieseDe tieten van Liese

NFL: Buccaneers en Chiefs naar Brady's 10e Super Bowl

Er waren nogal wat twijfels over het seizoen in de NFL, maar het ging dan toch echt van start en inmiddels is er nog één wedstrijd over: Super Bowl LV, waarin op 7 februari beslist gaat worden of de AFC-kampioen of de NFC-kampioen de titel pakt.

NFC Championship Game; Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers
De Buccaneers begonnen prima en al snel had quarterback Tom Brady met een 15-yard touchdown pass Mike Evans te pakken. Vroeg in het tweede kwart sloegen de Packers terug met een 50-yard pass van quarterback Aaron Rodgers op Marquez Valdes-Scantling, maar niet veel later rende Leonard Fournette een 20-yard touchdown binnen: 7-14.

Mason Crosby trapte drie thuispunten tussen de palen, op slag van rust volgde het hoogtepunt van de wedstrijd: een fantastische 39-yard pass van Brady op Scotty Miller, touchdown en 10-21. De tweede helft begon met een snelle 8-yard touchdown pass van Brady op Cameron Brate en dus al achttien punten voorsprong.

De Packers waren echter nog niet klaar: Rodgers bediende eerst Robert Tonyan over 8 yards en vervolgens Davante Adams over 2 yards voor in totaal twee touchdowns en 23-28. Ryan Succop trapte 23-31 binnen en een laatste field goal van Crosby kon de Packers uiteindelijk toch niet meer redden: 26-31 en Brady mag zijn 10e Super Bowl gaan spelen, zijn eerste met de Buccaneers, die ook nog eens als eerste team ooit de Super Bowl in eigen huis zullen spelen.

AFC Championship Game; Kansas City Chiefs - Buffalo Bills
De Chiefs en quarterback Patrick Mahomes wonnen vorig jaar de Super Bowl, maar via een field goal van Tyler Bass en een touchdown pass van Josh Allen op Dawson Knox kwamen de Bills in het eerste kwart op 0-9. Het tweede kwart werd echter een show voor de thuisfans: Mahomes bediende Mecole Hardman over 3 yards en Darrel Williams en Clyde Edwards-Helaire renden beiden een korte touchdown binnen: 21-9.

Bass zorgde voor twee rake field goals voor de Bills, maar Mahomes gaf af aan Travis Kelce en de voorsprong groeide naar 31-15. Dat herhaalde zich in het vierde kwart: Mahomes bediende Kelce en hij scoorde voor 38-15. Allen stelde Isaiah McKenzie over 6 yards nog in staat te scoren en Bass trapte vanaf 51 yards nog eens raak, maar de Chiefs wonnen met 38-24 en staan in hun tweede opeenvolgende Super Bowl.

Op zondagavond 7 februari staat de Super Bowl op het programma, de Chiefs en Buccaneers strijden dan vanaf 00.30 uur Nederlandse tijd om de titel. Voor informatie over hoe en waar dit alles te kijken is verwijzen we graag door naar het forumtopic op FOK!, hier te vinden.

Skiester Worley wint na ruim twee jaar eindelijk weer in World Cup

Alpineskiester Tessa Worley heeft voor het eerst in lange tijd weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Italiaanse Kronplatz stond dinsdag de reuzenslalom voor de vrouwen op het programma en dat kende een spannende beslissing.

De verschillen waren groot in de eerste run, waar de Zwitserse Michelle Gisin vooral onderin een stuk sneller was. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf 0,56 seconden toe, thuisfavoriete Federica Brignone (+0,67) en de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+0,68) volgden. Ook de Française Tessa Worley (+0,78) en Meta Hrovat (+0,87) uit Slovenië bleven nog binnen een seconde, Marta Bassino (+1,09) zat ook nog relatief in de buurt van de podiumplekken.

Bassino verdedigde op fraaie wijze in elk geval haar positie en ging Hrovat met exact een halve seconde voorbij, waarna Worley nog eens 0,73 seconden sneller ging. Gut-Behrami kwam 0,27 seconden tekort om Worley te kloppen, Brignone leverde maar liefst vijf plekken in. Shiffrin haalde het ook niet en viel met 1,08 seconden achterstand zelfs van het podium af, waarna het aan Gisin was.

De Zwitserse was hard op weg naar de winst, maar bij een van de laatste poortjes ging ze in de fout. Ze wist nog wel in de race te blijven en beperkte de schade tot vijf verloren posities, maar haar eerste reuzenslalomzege kwam er niet. Worley pakte zo de overwinning en voor de tweevoudig wereldkampioene was dat haar eerste overwinning sinds oktober 2018.

Homogenezingstherapie wordt strafbaar gesteld

Een ruime Kamermeerderheid wil dat er een wet komt die het geven of openlijk aanbieden van homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, strafbaar stelt. Een belangrijke stap, aldus initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66). Zo meldt de Gelderlander.

Volgens de vandaag aangenomen motie (D66, VVD, PvdA en GroenLinks) moet het kabinet begin 2021 het wetsvoorstel presenteren om homogenezingstherapie strafbaar te stellen. Ook moet er een mogelijkheid worden geschapen waar mensen die psychische schade hebben ondervonden door deze zeer omstreden "therapie" zich kunnen meldenvoor hulp.

Volgens onderzoek kent Nederland vijftien organisaties/personen die activiteiten organiseren (onder meer vakantiekampen, seminars en workshops) waarbij een niet-heteroseksuele gerichtheid wordt geproblematiseerd en waarbij wordt geprobeerd om deze te "genezen". Dit zou vooral gaan om organisaties/personen met een binding aan streng christelijk geloof. Deze 'homogenezing' sessies veroorzaken veel psychische schade, tot aan depressies en zelfdoding toe.

Volgens Bergkamp heeft dit onderzoek slechts "het topje van de ijsberg" aangetoond. 'Strafbaarstelling van deze zeer schadelijke praktijken is mij uit het hart gegrepen. Ik strijd er voor dat mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn, daar staat deze barbaarse therapie haaks op.'


Eerste volledige trailer Raya and the Last Dragon

Walt Disney Animation heeft zojuist de eerste volledige trailer voor hun nieuwe animatiefilm vrijgegeven. De trailer beleefde haar première zoals gebruikelijk bij de televisieshow Good Morning America.

In het land Kumandra moet Raya, een krijger die ervoor moet zorgen dat haar volk weer bij elkaar komt, op zoek naar de laatste draak. Die zoektocht blijkt vol te zitten met raadsels, mysterie en bedrog. 

Al eerder werd bekend dat Disney de mogelijkheden onderzocht voor een release via streamingplatform Disney+. De animatiegigant lijkt nu te gaan voor een hybride release. In Amerika kunnen abonnees de film vooruit bestellen door middel van Premier Access, een strategie die eerder werd toegepast voor Mulan. Tegelijkertijd zal de film, waar mogelijk, uitgebracht worden in de bioscoop. Het bedrag dat de abonnees hiervoor neer mogen tellen is nog niet bekendgemaakt en ook is nog niet bekend of de strategie voor Nederland gaat gelden.

De stemmen zullen ondermeer worden ingesproken door Kelly Marie Tran, Awkwafina, Benedict Wong en Sandra Oh. Raya and the Last Dragon, geregisseerd door Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs en John Ripa, is vanaf 3 maart beschikbaar.

Meisje met dikke tieten gaat viral met sprong

Een 18-jarig mokkel uit Miami dat altijd werd gepest om haar enorme voorgevel, kan nu eindelijk een lange neus trekken richting haar pestkoppen. Ze verdient nu een goed belegde boterham met haar gigantische tieten. Dankzij zelfgemaakte springfilmpjes op TikTok.

De echte FOK!ker zullen haar vast wel kennen, Katiana Kay. Het adolescente meisje gaat namelijk als een tiet over het internet. Dankzij diezelfde tieten.

Het meisje is sinds enige tijd actief op TikTok. "Leuk voor haar", zul je misschien denken. Er had waarschijnlijk geen haan naar het mokkel gekraaid, ware het niet dat een internetheld op een goede dag eens aan haar vroeg om een keer een hoge sprong te maken.

Katiana ging de uitdaging aan, en trok voor de verandering een diep uitgesneden topje aan. Ze sprong een gat in de lucht, en haar enorme prammen schudden vrolijk mee. Tot leering ende vermaeck van vele fans.

Sindsdien zit de carrière van de Amerikaanse in de lift. Wat heet. Al meer dan vijf miljoen mensen hebben zich verlustigd aan het filmpje in kwestie, en meerdere uitdagingen volgden in rap tempo. Zo is het rondborstige meisje al een keer de trap afgerend met een glas water in haar handen en heeft ze voor het draaiende oog van de camera enkele push-ups gedaan.

De bankrekening van het meisje vaart er wel bij. Inmiddels heeft ze met haar filmpjes al meer dan 25.000 dollar binnengeharkt. "Ik werd altijd gepest met mijn dikke tieten, maar ik ben gelukkig de laatste die lacht", aldus Katiana.

Ondernemers Geleen bekeurd terwijl ze hun eigen zaak beschermden tijdens rellen

Een aantal Geleense ondernemers die gisteravond tijdens de rellen hun bedrijf probeerden te beschermen, zijn door de politie bekeurd. Ze stonden buiten tijdens de avondklok om te voorkomen dat relschoppers hun zaak zouden vernielen, maar kregen een boete vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen. De ondernemers zijn woest. ‘Dit is een trap in mijn gezicht.’  Meer hierover in het AD. 

Drie vormen van gameplay in Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

NACON en Cyanide hebben een nieuwe gameplay-trailer voor Werewolf: The Apocalypse – Earthblood uitgebracht. Hierin zie je de drie vormen die de hoofdrolspeler Garou Cahal kan aannemen in de game.

De video focust op één van de voornaamste gameplay-elementen: de verschillende vormen die Garou Cahal kan aannemen. Kies de Lupus-vorm voor verkennen en infiltratie. Kies de Homid-vorm voor stealthy uitschakelen van bewakers en het hacken van vijandelijke verdedigingen. En wanneer je 'rage' hoog genoeg is opgelopen kun je veranderen in Crinos-vorm om je klauwen en tanden in vijanden te zetten. Dit transformatie-element zorgt voor volop variatie in speelstijlen en manieren om obstakels te overwinnen.

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood is de eerste actie-RPG-bewerking van de gelijknamige horrorfranchise. De game verschijnt op 4 februari 2021 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc via Epic Game Store.

Aboutaleb spreekt relschoppers streng toe en toont zijn liefde voor de stad

De dag na de geweldsuitbarsting op Zuid ruimt de stad de scherven op. Burgemeester Aboutaleb spreekt de relschoppers en hun ouders toe en steekt ondernemers een hart onder de riem. En dankt de politie en diensten voor hun inzet.

‘Voelt het goed, dat je de stad naar de filistijnen hebt geholpen? En wat heb je gedaan met de spulletjes die je hebt gestolen? En ouders, u bent er ook nog. Heeft u gisteren uw zoon gemist?’


Atelier Ryza 2 duikt deze week de diepte in

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust hebben de releasetrailer voor Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy uitgebracht.

Ryza heeft in dit avontuur meer te verkennen omdat ze onder water kan zwemmen, planten kan gebruiken om muren te beklimmen en met een magisch touw anders onbereikbare plekken kan bezoeken. Het real-time vechtsysteem is uitgebreid met maximaal vier leden (drie hoofdgroepleden plus één sublid), met personages die meerdere vaardigheden en items op een rij kunnen combo'en dankzij de nieuwe Skill Chain en Item Rush-technieken.

Ook nieuw in Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy is een verbeterd synthesesysteem, dat de heldin helpt unieke en aanpasbare items te verzamelen en te combineren voor gebruik tijdens haar reis. De synthesis-systeem is voor nieuwe spelers vereenvoudigd, een kwestie van een knop indrukken, terwijl ervaren alchemisten toch volledig gebruik kunnen maken van de nieuwe synthesesystemen zoals Essence en Evolution Link om echt alles eruit te halen om de beste items te craften. Een andere nieuwe functie is Ryza's mogelijkheid om ruïnes te onderzoeken. Gebruik gesprekken met personages om de locaties van de ruïnes te onderzoeken, verken vervolgens het gebied en onderzoek de geheimen aldaar.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy komt 29 januari uit op PlayStation 5, PlayStation 4, pc en Switch.

Carnaval in Animal Crossing

Animal Crossing: New Horizons voor de Nintendo Switch ontvangt binnenkort een update. Deze keer krijgen we een kleurrijk Carnaval-evenement, nieuwe seizoensvoorwerpen, nieuwe emoties en nieuwe voorwerpen om aan te schaffen.

De nieuwe update verschijnt op 28 januari en voegt het volgende toe aan de game:

 • Carnaval-evenement – Zet je eiland op z’n kop met een kleurrijk Carnaval-evenement vol dansende eilandbewoners en vliegende veren. Op 15 februari arriveert de danser Pavé op het plein om confetti en de geest van carnaval te verspreiden. Alleen op die dag kunnen spelers met hun net de kleurrijke veren vangen die over het eiland zweven en deze bij Pavé inleveren om een passievol dansnummer te krijgen. Met name de regenboogveren schijnen nogal zeldzaam te zijn, dus zorg dat je die vangt en bij Pavé inlevert. Spelers kunnen ook vrienden uitnodigen op hun eiland of andere eilanden bezoeken om samen deel te nemen aan de festiviteiten.
 • Nieuwe reacties – Om uitdrukking te geven aan de feestelijke sfeer, kunnen spelers tijdelijk en tegen betaling van klingels een set met emoties voor carnaval aanschaffen bij de balie van Nooks Hoek, inclusief de emoties Swingende heupenpas, Swingende hinkpas, Pavé-pas en Confetti.
 • Nieuwe kostuums – Vanaf 1 februari zijn tijdelijk Carnaval-kostuums beschikbaar in de winkel van de zusjes Able, zodat spelers in stijl verder kunnen feesten.
 • Seizoensvoorwerpen – In Nooks Hoek komen nieuwe seizoensvoorwerpen beschikbaar. Spelers kunnen alvast een voorproefje nemen op Valentijnsdag met chocoladeharten en hartvormige boeketten, die te koop zijn van 1 februari tot 14 februari. Tijdens bepaalde periodes in januari en februari komen ook voorwerpen beschikbaar die zijn gerelateerd aan Maannieuwjaar en Americanfootballfeest.

Daarnaast is vanaf 26 maart een Animal Crossing Sanrio Collaboration Pack te koop bij sommige Europese winkels en online. Het Animal Crossing Sanrio Collaboration Pack bevat alle zes amiibo-kaarten uit deze unieke Sanrio Collaboration-serie. Deze vrolijk versierde amiibo-kaarten zijn te gebruiken in compatibele games. Meer details hierover worden later onthuld.

Een volgende update voor Animal Crossing: New Horizons is gepland voor maart.

Politie Rotterdam lanceert WhatsApp-nummer voor uploaden beelden relschoppers

Maandag 25 januari jl. vonden er forse ongeregeldheden plaats in de omgeving van de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden winkels en bekogelden onder andere politie en journalisten met stenen en vuurwerk. In totaal zijn ruim vijftig relschoppers op heterdaad aangehouden. Naar de relschoppers die nog niet zijn aangehouden is een groot onderzoek gestart. Beelden spelen daarbij een grote rol. Om het uploaden van beelden te vergemakkelijken lanceert de politie een telefoonnummer waarop beelden via WhatsApp gedeeld kunnen worden: 06-18388445.

Het overgrote deel van de aangehouden relschoppers is meerderjarig en komt uit Rotterdam. Op dit moment zijn er twaalf verdachten heengezonden, zij waren opgepakt voor het overtreden van de avondklok en het niet voldoen aan een bevel vordering. Het toetsingsproces van de overige verdachten loopt. Personen die zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging blijven vastzitten. Het is ook goed mogelijk dat uit beelden blijkt dat sommigen heengezonden personen toch weer als verdachte worden aangemerkt. Zij worden dan opnieuw aangehouden.

Scancode WhatsApp nummer Politie Rotterdam (Afbeelding: Politie Rotterdam)
Scancode WhatsApp nummer Politie Rotterdam (Afbeelding: Politie Rotterdam)

COVID-19: 3997 nieuwe besmettingen en 87 doden, totaal 956.867 en 13.664

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3997 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 956.867 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 219 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1705 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 52 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 674 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 87 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.664 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Gevangenisstraf en tbs voor bedreigingen en vernielingen Nijmegen

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Nijmegen voor een aantal bedreigingen en vernielingen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 220 dagen. Daarnaast legt rechtbank de tbs-maatregel met voorwaarden op. Deze gevangenisstraf is iets langer dan de tijd die de man al in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank vindt bewezen dat de man meerdere personen bedreigde. Ook joeg de man drie jonge kinderen op klaarlichte dag in Nijmegen angst aan door te dreigen hun familie te vermoorden. Daarnaast maakte de man zich schuldig aan meerdere vernielingen van spullen van cafés in Nijmegen.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Uit de rapporten die over de man zijn opgemaakt blijkt dat tijdens het plegen van de delicten sprake was van een drugsverslaving en psychische problematiek. De deskundigen schatten de kans op het opnieuw plegen van strafbare feiten in als hoog. Om de kans op herhaling te verminderen en geweldsescalaties te voorkomen, vinden zij het noodzakelijk dat de man behandeld wordt voor zijn verslaving en psychische stoornis.

De rechtbank volgt de deskundigen in hun advies en oordeelt dat het noodzakelijk is dat aan de man de maatregel van tbs met voorwaarden wordt opgelegd. De officier van justitie had hier ook om geëist.

Bijzondere voorwaarden
Tot slot moet de man zich houden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals reclasseringstoezicht en het volgen van een (vervolg)behandeling bij een forensische polikliniek na het afronden van klinische opname. Daarnaast mag de man geen alcohol of drugs gebruiken en moet hij meewerken aan controle hierop.

Nutteloze feitje van de dag: heel veel hotdogs

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag hebben we een feitje voor de hongerige mens. Wist je dat het officiële wereldrecord hotdogs eten in 10 minuten op maar liefst 75 staat? In 600 seconden werkte Joey Chestnut afgelopen zomer zich naar dit ongelofelijke wereldrecord. Hij was overigens al recordhouder met 74 broodjes.

Politie start Autisme Ambassade

Medewerkers met autisme als ambassadeurs voor de organisatie. De Autisme Ambassade Politie is vandaag door plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer geopend en gaat de organisatie ondersteunen in vraagstukken over autisme. ‘Twaalf ambassadeurs starten om medewerkers en leidinggevende te helpen het maximale uit mensen met autisme te halen en het is de bedoeling dat iedere eenheid minimaal één ambassadeur krijgt’, zegt Jory de Groot, projectleider oprichting Autisme Ambassade.

Volgens haar heeft één op de honderd medewerkers binnen de politie een vorm van autisme en lopen zij dagelijks tegen onbegrip aan van collega’s, maar ook van leidinggevenden. ‘Door dat onbegrip en gebrek aan kennis durven sommige collega’s niet gelijk te melden dat ze autisme hebben en worden soms niet de juiste voorzieningen getroffen waardoor ze uitvallen. Onder de juiste omstandigheden kunnen mensen met autisme wel excelleren in hun werk. Helaas is het creëren van ideale werkomstandigheden voor medewerkers met autisme geen vanzelfsprekendheid’, zegt De Groot. Bij De Groot en bij het platform AD(H)D, Dyslexie, Autisme Politie Talenten (ADAPT) komen regelmatig signalen binnen van collega’s met autisme die vastlopen in hun werk en er niet uitkomen met hun leidinggevenden. ‘Het was tijd om daar iets aan te doen. Een pilot van Vanuit Autisme Bekeken gaf ons de kans om te bouwen aan een interne autisme ambassade’, legt ze uit.

Verschillende achtergronden
De ambassadeurs werken niet alleen bij verschillende eenheden, ze hebben ook verschillende achtergronden. ‘We hebben facilitaire medewerkers, mensen bij team verkeer, digitale opsporing en in het blauw. Ze willen autisme binnen de organisatie normaliseren en hopen hiermee bij te dragen aan meer herkenning, erkenning en waardering van verschillen tussen mensen in het algemeen.’

Grace is motoragent bij Eenheid Midden-Nederland en Autisme Ambassadeur. In onderstaande video vertelt ze samen met haar leidinggevende hoe het is om met autisme te werken bij de politie.

Coronadashboard aangevuld met vaccinatiecijfers

Vanaf vandaag is het coronadashboard uitgebreid met informatie over het vaccineren in Nederland. Het dashboard laat nu ook informatie zien over onder andere het aantal gezette prikken en over de verwachte leveringen van vaccins.

Minister Hugo de Jonge (VWS): “Vaccineren is de belangrijkste troef om uit deze crisis te komen. Daarom is het logisch dat mensen graag willen weten waar we staan en hoeveel mensen een prik hebben gehad. Deze cijfers zijn een bijzondere toevoeging tussen de cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames, want dit zijn de enige cijfers waarvan we graag willen dat ze oplopen.”

De komende weken worden meer vaccinatiegegevens aan het dashboard toegevoegd, waaronder gegevens over de vaccinatiebereidheid en de vaccinatiegraad. De vaccinatiecijfers worden dagelijks bijgewerkt.

Dashboard geeft overzicht
Met het coronadashboard brengt het ministerie van VWS belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Burgers, beleidsmakers en wetenschappers kunnen zo in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.

Rellen vragen uiterste van politie

‘Bij de inzet vanwege de onrust in verschillende delen van het land wordt van de politie het uiterste gevraagd, zegt Nationaal Commandant Willem Woelders maandagavond in het programma Nieuwsuur. ‘Helaas zien we ongeveer hetzelfde beeld als we in het weekeinde ook zagen.’

Op meerdere plaatsen kwam het tot hevige rellen en werd de mobiele eenheid (ME) ingezet, ondersteund door waterwerpers, beredenen en helikopters. Tot een uur of half acht maandagavond was het nog relatief rustig, waarbij in een aantal steden wel meerdere jongeren op straat waren. Daarna ontstonden rellen, waarbij op verschillende plaatsen auto’s in brand werden gestoken, ruiten werden ingegooid en in onder meer Rotterdam en Den Bosch winkels werden geplunderd. Relschoppers gooiden met stenen, vuurwerk en molotovcocktails naar de politie. Meerdere politiemensen zijn gewond geraakt.

Extra inzet
De politie heeft in verschillende plaatsen extra ME uit andere delen van het land ingezet. Ook is op diverse locaties ondersteuning door de Mobiele Eenheid van de Koninklijke Marechaussee aangevraagd. In onder meer Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Nijmegen, Geleen, Zwolle, Helmond, Amersfoort, Gouda en Den Bosch waren ongeregeldheden. In verschillende plaatsen is een noodbevel afgekondigd.

Aanhoudingen
De politie heeft maandagavond in totaal 184 verdachten gearresteerd en in het hele land meer dan 1700 verbalen uitgeschreven, vooral voor overtreding van de avondklok. De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen te verrichten van mensen die worden verdacht van openlijke geweldpleging of poging tot doodslag. ‘Die gaan het strafrechtelijke circuit in. De officier van justitie beslist wie voor de rechter komt en wat bijvoorbeeld in het snelrecht of een andere procedure komt’, zei Woelders gisteravond in het tv-programma Nieuwsuur.

Aanhoudingen voorafgaand aan de rellen
De politie heeft maandag overdag al relschoppers opgespoord en aangehouden die ervan worden verdacht dat ze het afgelopen weekeinde strafbare feiten hebben gepleegd tijdens ongeregeldheden in onder meer Eindhoven en Amsterdam. In verschillende eenheden zijn maandag overdag ook al tientallen mensen aangehouden die via social media opriepen om onrust te stoken. Zij zijn aangehouden op verdenking van opruiing.

Opruiers en relschoppers worden opgespoord
Woelders benadrukt dat de politie ook de komende dagen nog mensen opspoort die ervan worden verdacht dat zij zich tijdens rellen schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Ook blijft de politie social media in de gaten houden en mensen opsporen die anderen aanzetten tot rellen. ‘In de eenheden is op grote schaal, vanwege de problemen de afgelopen dagen, gestart met diverse opsporingsteams waarbij ook de komende week nog verdachten opgehaald gaan worden. We hopen er op die manier de angel uit te halen.’

Hanteerbaar
Rond middernacht werd het in de meeste plaatsen rustiger. Voor de politie is het belangrijk dat burgemeesters de komende dagen goed bekijken waar en wanneer demonstraties kunnen worden toegestaan. De politie pleit niet voor een verbod. Woelders: ‘Demonstreren is een grondrecht. Mensen moeten het ook in deze situatie kunnen aangeven als ze het ergens niet mee eens zijn. Hierbij kunnen we de burgemeester op basis van de grondwet adviseren over de groepsgrootte en de plaats en tijd waarop men kan demonstreren. Dit kan het voor ons meer hanteerbaar maken. De burgemeesters gaan hierover.’

Getuigen gezocht van zware mishandeling in Amsterdam

Zaterdag 23 januari 2021 zijn twee mannen rond 18.00 uur zwaar mishandeld op de Postjesweg, vlakbij Witte de Withstraat in Amsterdam. De politie heeft deze zaak in onderzoek en komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben, of beschikken over beelden van het incident of de vluchtroute van de nog onbekende verdachten.

Rond 18.00 uur hebben meerdere personen die avond met elkaar afgesproken op de Postjesweg in Amsterdam West, ter hoogte van het gebouw Het Sierraad. Er ontstaat een conflict, vermoedelijk over een potentiële verkoop, dat al snel uitmondt in een mishandeling. Twee slachtoffers, twee 20-jarige Amsterdammers, krijgen zulke harde klappen en trappen dat ze meerdere botbreuken oplopen, waaronder in het gezicht. Het viertal laat de twee jongens gewond achter en gaan er op twee scooters vandoor. De twee slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De vier verdachten waren allemaal ongeveer tussen de 18 en 25 jaar oud en droegen donkere kleding. Ze gaan er op twee scooters vandoor: een zwarte scooter van het merk Kymco en een witte scooter van het merk Vespa, beide voorzien van een windscherm en een beenkleed. Na de mishandeling rijden ze op die scooters over de Postjesweg in de richting van de Hoofdweg, maar verdwijnen daar al snel uit het zicht.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is de politie op zoek naar beeldmateriaal, bijvoorbeeld van dashcams. Beelden kunnen worden gedeeld met de politie via het online tipformulier.

Vrijspraak vrachtwagenchauffeur van gevaarlijk rijden

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een vrachtwagenchauffeur vrijgesproken van gevaarzettend rijden, zoals bedoeld in art. 5 Wegenverkeerswet. De verdachte was chauffeur van een vrachtwagen met 17.000 kg belading. Door de kracht van een botsing van zijn vrachtwagen met de vóór hem rijdende vrachtwagen, schoof de lading van zijn wagen naar voren en drukte de cabine van het chassis. De vaste bijrijder van de verdachte raakte bekneld en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Het gerechtshof heeft niet vastgesteld dat de verdachte een verkeersfout heeft gemaakt en strafrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld. Buiten zijn toedoen moest de vrachtwagen die vóór de verdachte reed een noodstop maken. De voldoende afstand die de verdachte had aangehouden, was, toen hij zelf moest remmen, te kort geworden om de botsing te voorkomen, omdat hij zojuist in zijn spiegels had gekeken (spiegelen).

Er was sprake van een normale verkeerssituatie. Het gerechtshof is van oordeel dat bij een normaal verkeersbeeld chauffeurs voor wat betreft het afstand houden niet steeds en altijd rekening hoeven te houden met een calamiteit, zoals een noodstop. Verder vindt het gerechtshof dat het ‘spiegelen’ dat de verdachte deed, een noodzakelijke handeling is die bijdraagt aan de veiligheid in het verkeer en in deze zaak niet kan gelden als gevaarzettend.

Het gerechtshof begrijpt heel goed dat door de dodelijke afloop van het ongeval aan de nabestaanden onherstelbaar en onnoemelijk leed is toegebracht. Het is echter zo dat de (verschrikkelijke) gevolgen van verkeersgedrag niet bepalend zijn bij de beoordeling van art. 5 Wegenverkeerswet.

De kantonrechter had de verdachte eerder ook vrijgesproken. De advocaat-generaal eiste een veroordeling, omdat verkeersfouten zouden zijn gemaakt, en de oplegging van een taakstraf van 60 uren alsmede een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 4 maanden.

Gevangenisstraffen voor gepleegde misdrijven in SyriŽ

Een man uit Leiden en een man uit Utrecht zijn vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor misdrijven gepleegd in Syrië. Het Haagse gerechtshof heeft ze veroordeeld tot respectievelijk vier jaar en zes maanden gevangenisstraf en zeven jaar gevangenisstraf.

Beide mannen worden veroordeeld voor het vechten met IS in Syrië. De man uit Utrecht wordt daarnaast ook veroordeeld voor een oorlogsmisdrijf. Dit oorlogsmisdrijf betreft het (laten) maken van een foto van zichzelf naast een door IS geëxecuteerde man, die gekleed was in een oranje overall en aan een kruis vastgebonden was. Deze foto is door deze verdachte op Facebook geplaatst en gezien door veel jonge mensen in Utrecht.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het gerechtshof rekening gehouden met de tijd die de beide verdachten in Turkije vastgezeten hebben. Dat was ruim 18 maanden.

Nog 50 verdachten vast voor rellen in 's-Hertogenbosch

De politie is een onderzoek gestart naar de rellen gisteravond in ’s-Hertogenbosch. Op die manier willen ze zo snel mogelijk alle relschoppers opsporen, zodat ze zich voor hun daden moeten verantwoorden. Net als zondag in Eindhoven was het geweld dat door ‘s-Hertogenbosch trok gisteravond ongekend volgens de politie. 

De politie pakte tot nu toe 52 mensen op. De meeste voor openlijke geweldpleging en niet voldoen aan bevel of vordering, maar ook voor openlijke geweldpleging, vernieling en het overtreden van de avondklok. Vijftig van hen zitten op dit moment nog vast. Het gros van de relschoppers zijn tieners en twintigers en het overgrote deel komt uit ’s-Hertogenbosch zelf en de omliggende dorpen. Slechts een enkeling komt uit overige delen van Brabant of daarbuiten.

Een woordvoerder van de politie: "We hebben de overtuiging dat er snel meer aanhoudingen volgen. Er is inmiddels een groot onderzoek gestart en we zetten maximaal in op de opsporing van deze relschoppers. We hebben veel beeldmateriaal beschikbaar." 

Getuigen gezocht van zware mishandeling

Op woensdag 20 januari is rond 21:20 uur een 33-jarige man zwaar mishandeld door vier personen op de Stationsstraat in Wormerveer. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen.

Rond 21:20 uur stak het slachtoffer de Stationsstraat over bij het zebrapad ter hoogte van het voormalige politiebureau, toen twee scooters met daarop 4 personen hem geen voorrang verleenden en doorreden. De man riep iets naar hen waarop de scooters stopten. De twee passagiers stapten af en gingen achter de man aan.

Het slachtoffer rende weg, maar werd door de mannen ten val gebracht en vervolgens geslagen en geschopt. Toen de man na de mishandeling opstond, kwam één van de scooters op hem afrijden en reed hem opzettelijk aan. Het slachtoffer brak hierbij zijn been. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drie minderjarigen opgepakt in Drenthe voor opruiing

De politie heeft maandag 25 januari drie minderjarigen uit Drenthe aangehouden voor opruiing. Zij riepen op social media op tot rellen in Emmen, Assen en Beilen.

De politie startte een onderzoek nadat zij informatie had gekregen dat de jongeren de post op socialmedia hadden gedeeld. Een woordvoerder van de politie: "De afgelopen dagen zien we dat na invoering van de avondklok op sociale media wordt opgeroepen tot ongeregeldheden."

Het drietal had op hun socialmedia-accounts de oproep tot rellen meerdere keren gedeeld. Onderzoek van de politie leidde tot hun identiteit en woonplaats. De officier van justitie heeft toestemming gegeven voor de aanhoudingen. Zij zijn vervolgens aangehouden en verhoord. Er is proces-verbaal opgemaakt. Naar aanleiding van deze berichten zullen er nog meer aanhoudingen gaan plaatsvinden.

Twee GGD-medewerkers aangehouden voor datadiefstal GGD

De politie heeft zaterdag 23 januari 2021 twee mannen aangehouden op verdenking van computervredebreuk. De mannen worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de COVID-19 testen.

Op vrijdag 22 januari kregen politie en OM meldingen van de GGD dat er op Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. Hierop startte het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland direct een onderzoek. Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD. De politie spoorde ze direct op. De verdachten bevonden zich zaterdagavond beiden in Amsterdam, waar ze zijn aangehouden en overgebracht naar een cel. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. De woningen van de mannen werden doorzocht; computers zijn in beslag genomen.

Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop. In deze zaak zijn binnen 24 uur twee mensen aangehouden. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal. De beide mannen zullen naar verwachting vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ruim 50 aanhoudingen na rellen in Rotterdam

De politie hield maandagavond ruim 50 relschoppers aan naar aanleiding van de forse ongeregeldheden op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden diverse winkels en bekogelden de politie met onder andere stenen en vuurwerk. Bij deze ongeregeldheden raakte een politieagent gewond. De ME voerde charges uit, na enkele uren keerde de rust terug. De politie doet onderzoek naar de andere relschoppers middels camerabeelden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rond 19.30 uur verzamelde op de Beijerlandselaan een groep jongeren. Naar aanleiding van de berichtgevingen op de sociale media waren agenten extra alert en werd deze groep gesommeerd te vertrekken uit het gebied. Hier voldeden de jongeren niet aan, waarop de politie groot opschaalde. De groep jongeren werd groter en op het hoogtepunt waren er een paar honderd relschoppers op de been. Agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk, ook brachten de relschoppers vernielingen aan, plunderden verschillende winkels en ook brandstichting werd niet geschuwd. Agenten konden door hun aanwezigheid voorkomen dat nog meer winkels werden geplunderd. Het politiebureau aan het Sanderlingplein kreeg stenen door de ruit en ook hier werd getracht brand te stichten.Door snel ingrijpen, kon voorkomen dat het politiebureau in brand vloog. In het pand waren op dat moment geen mensen aanwezig.

Inzet politie
Om de rust terug te laten keren in het gebied schaalde de politie verder op. De ME was aanwezig en voerde diverse charges uit. Ook werd de waterwerper in gezet en overwoog de politie op enig moment om traangas te gaan gebruiken om de relschoppers te verspreiden. Rond 20.30 uur loste een agent een waarschuwingsschot nadat zij in het nauw werden gedreven door een aantal relschoppers.

De politie hield zo’n 50 relschoppers aan. Bij de aanhouding van een verdachte is een agent gewond geraakt. Hij raakte gewond aan zijn been en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de opruiers en relschoppers en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Dubbel podium schansspringster Kramer

De vrouwen in het schansspringen hebben na de opening halverwege december eindelijk hun tweede World Cup-wedstrijd afgewerkt. Dat gebeurde in het Sloveense Ljubno met een landenwedstrijd en een individuele wedstrijd, waarmee het achttien (individuele) wedstrijden tellende seizoen dan eindelijk echt op gang is gekomen.

Landenwedstrijd
Het thuisteam bleek een maat te groot voor de rest, aangevoerd door een in topvorm verkerende Ema Klinec. Ook Spela Rogelj, Ursa Bogataj en Nika Kriznar deden het uitstekend, waardoor de eerste teamwinst ooit voor de Sloveense vrouwen binnen was.

Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Silje Opseth en vooral Maren Lundby sprongen Noorwegen naar plek twee, voor het Oostenrijk van Daniela Iraschko-Stolz, Lisa Eder, Chiara Hölzl en Marita Kramer.

Individuele wedstrijd
Klinec sprong in ronde één naar de leiding, maar het was uiteindelijk de 19-jarige Kvandal die er met een sterke finalesprong met de winst vandoor ging. De jonge Noorse sprong pas haar tweede individuele World Cup-wedstrijd, geen onaardig begin van haar carrière.

Klinec werd wel tweede, de Nederlands-Oostenrijkse Kramer sprong met en sterke slotsprong van de vierde plek naar het podium en verstevigde zo haar leiding in het World Cup-klassement.

FOK! Wat een weer: kwakkeldekwakkel

winterbanner

Goeiedag!

Ik mag toch hopen dat jullie je wel kunnen gedragen hé vanavond? Zouden er nou prominente FOKKERS aan het rellen zijn geslagen? Gelieve u hier te melden voor een permban. Nee, alle gekheid op een stokje, ik mag toch echt hopen dat we niet weer middenin de ellende komen.

Enfin, is het ideaal rel-weer? Het is niet slecht, maar ook niet aangenaam. De komende uren trekken er buien van noordwest naar zuidoost over het land heen. Die nemen deels een winters karakter aan. Zeker in het binnenland kan er natte sneeuw en hagel bij zitten. Tevens bestaat er ook kans op een flinke donderklap. Als het even opklaart dan zakt het kwik richting het vriespunt. Alleen aan zee blijft het duidelijk boven 0. Er staat een forse noordwestenwind. 

Ook morgen is het echt kwakkelweer. Nadat de buien zijn weggetrokken klaart het een paar uur op. In de loop van de middag neemt de bewolking echter weer toe, en dan gaat er ook weer neerslag vallen. Deels regen, maar dieper landinwaarts kan er ook weer natte sneeuw vallen, en misschien dat er daar een dun laagje ontstaat. Verwacht echter geen dikke pakken. Hooguit 1 tot 2 cm, en dan moet de neerslag ook nog intensief genoeg zijn.

Bij dit alles wordt het een graad of 5, maar in intensieve neerslag zakt het kwik een paar graden. De wind is minder sterk dan vandaag en is meest matig tot vrij krachtig. Tevens draait hij van noordwest naar zuidwest. 

En zo kwakkelen we nog wel even door.  In de loop van de week is het weer heel zacht, maar in het weekend koelt het weer af. Wel lijkt het na een paar natte dagen in het weekend wel overwegend droog te zijn.

Tot ziens!  

 

Mooi verlichte lucht in Haps (Foto: Charged)
Mooi verlichte lucht in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jeroen Bosch Ziekenhuis ook doelwit relschoppers, ambulances uitgeweken

De ongeregeldheden in Den Bosch verplaatsen zich gisteravond voor korte tijd naar het het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Relschoppers deden een poging  om bij het ziekenhuis te komen, maar daarin zijn ze niet geslaagd. 

Na het rellen in Den Bosch kwamen relschoppers naar het ziekenhuis toe. Op een gegeven moment was de situatie zo dreigend dat het ziekenhuis uit voorzorg op slot is gegaan. Hierdoor moesten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen. 'Dat was angstaanjagend voor het personeel', volgens directeur Piet-Hein Buiting.

Het op slot gooien van het ziekenhuis en het daardoor gedwongen moeten uitwijken van de ambulances duurde gelukkig maar korte tijd. Het ziekenhuis is weer goed bereikbaar.

Amsterdamse ouders blij met loodonderzoek bij kinderen, 'duidelijkheid is belangrijk'

De Amsterdamse Gemeenteraad wil dat er een onderzoek komt onder kinderen van wie bekend is dat ze te veel lood hebben binnengekregen via het drinkwater. In het najaar van 2019 werd duidelijk dat er duizenden woningen in de stad nog loden leidingen hebben. De PvdA heeft daarom samen met de SP, VVD, Groenlinks en D66 een initiatiefvoorstel ingediend bij het College. Zo meldt AT5.

'Wij maken ons zorgen, we spreken veel bewoners die ongerust zijn', vertelt PvdA-raadslid Tom Leenders. 'We vragen het College om dit te onderzoeken bij een tiental kinderen. Als blijkt dat er sprake is van een loodvergiftiging, dan moet er een behandelplan te komen voor die kinderen.'

Onrust
In de herfst van 2019 ontstond grote onrust toen bekend werd dat veel oude woningen nog loden leidingen hadden. Bewoners durfden thuis geen water meer te drinken en protesteerden bij hun huisbazen. De raadsleden geven aan dat een te hoge loodinname bij kinderen kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen. 95 procent van het lood verzamelt zich in de botten en dat kan leiden tot onder andere sufheid en verwardheid. Volgens de Gezondheidsraad kan teveel lood ook leiden tot een lager IQ bij kinderen.

Floyd Fransman maakt zich dan ook al lang zorgen om zijn 12-jarige zoon Laslo. Ze dronken jarenlang water met een loodpercentage dat meer dan 9 keer hoger bleek dan de toegestane norm. 'Ik vind het goed dat het onderzoek er nu komt, maar ik vind het wel rijkelijk laat', zegt Fransman. 'Ze hadden dat al meteen in het begin moeten doen. Er is gebleken dat er in Nederland 60.000 kinderen met een teveel aan lood in hun lichaam lopen en die worden in feite aan hun lot overgelaten.'

Zijn zoon Laslo, heeft al jaren grote concentratieproblemen tijdens het leren. Vermoedelijk heeft hij ADD, maar de problemen kunnen ook door een loodvergiftiging komen, zegt Floyd. 'Daarom is voor ons duidelijkheid heel belangrijk. Is het ADD of een loodvergiftiging die hem parten speelt.' Zeker omdat Laslo volgend jaar naar de middelbare school gaat, wil hij zeker weten wat de oorzaak is. Hij is al bij zijn huisarts en bij de GGD geweest, die verwezen hem naar het ziekenhuis. maar vanwege corona is hij daar nog niet verder gekomen. 'Ik wil zekerheid hebben zodat ze niet zomaar een medicijn tegen ADD voorschrijven terwijl hij dat niet heeft', zegt Fransman.

Ook de gemeenteraad vindt dat die er nu snel moet komen. Raadslid Tom Leenders: 'We moeten ten eerste de zorgen wegnemen en ten tweede moeten we weten hoe de vork exact in de steel zit. Hebben die kinderen nu een loodvergiftiging of niet?'

Deze week wordt het initiatiefvoorstel van de partijen in Amsterdam besproken in de commissievergadering zorg.

Complotdenker aangehouden voor bedreigingen na demonstratie Museumplein

Een 39–jarige man uit Almere, die naar aanleiding van de demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ op zondag 17 januari op het Museumplein te Amsterdam dwingende en smadelijke uitlatingen deed aan het adres van journalisten en de politie, is zaterdag 23 januari aangehouden. Het onderzoek is momenteel nog niet afgerond.

In een video zei de verdachte dat journalisten maar beter ontslag kunnen nemen of vluchten naar het buitenland omdat hen anders iets wordt aangedaan. De NOS heeft hierop aangifte gedaan van bedreiging van journalistieke medewerkers.  

Daarnaast betichtte de man de politie ervan door middel van zogenoemde Romeo’s de eigen Mobiele Eenheid te hebben geprovoceerd door het gebruik van geweld, om zo de inzet van de Mobiele Eenheid tegen de demonstranten te kunnen rechtvaardigen. De werkwijze van de politie (het werk van een aanhoudingseenheid) is echter zo dat zij geweldplegers onder de demonstranten gelijk aanhouden en uit de menigte halen. Wat de verdachte beweert, is niet waar en hij kan dit ook weten. De politie heeft aangifte gedaan van smaad.

Beide aangiften zijn nu in onderzoek bij het Openbaar Ministerie. In dit onderzoek moeten de gegevensdragers die in beslag zijn genomen, nog nader worden onderzocht. De verdachte is verhoord en zal vandaag worden heengezonden. Als het onderzoek is afgerond zal de officier van justitie een beslissing nemen over de verdere vervolging en de zaak zo mogelijk aanbrengen op een zitting.

Sylvana berispt NU.nl over opmerking bij arrestatie zwarte demonstrant

Sylvana Simons laat weer eens van zich horen over "vermeende stereotypering" door NU.nl. 

Geel, groen, gestreept,zwart, rood, blank.. Ik zie alleen een vervelende relschopper (die terecht werd aangepakt).

Sait Sinar is trots op zijn broeders; bewapen je!

Malloot Sait Sinar, laat naar aanleiding van de avondklokrellen weer eens van zich horen. De man, die al eerder de publiciteit haalde door een filmpje op social media te plaatsen waarop hij op een foto van Geert Wilders schoot, staat bekend om zijn opruiende uitspraken.  

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.